Un român care a trecut prin creșterea și decăderea unei țări (Partea I): Mergeam cu mașina pe o insulă din Venezuela și timp de 10 ore Hugo Chavez era pe toate posturile de radio. Nu puteam să ascult altceva

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 7:50 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine din Venezuela
Foto: Pixabay
Despre Venezuela am auzit doar lucruri negative cu privire la inflația record cu multe zerouri, sărăcia și sacii de bani pentru câteva alimente. Ne amintește de Zimbabwe, cel puțin în ultimii ani. Discutăm despre o țară care și-a axat economia doar pe un sector: petrolier. Când prețul a luat-o la vale, la fel și economia. Un tânăr student din București, în vârstă de 24 de ani, Dario Vărzaru, a trăit în Venezuela atât în perioada de avânt economic, cât și de criză. Într-o discuție cu HotNews.ro, el ne-a povestit despre viața sa de acolo, respectiv de când a început școala și până a plecat. Acolo a învățat, a muncit, și-a făcut prieteni și chiar a participat la unele proteste.

El s-a mutat în Venezuela în 2009 datorită tatălui său, pe Insula Margarita.

„Tata s-a dus în vacanță, practic. A făcut un tur, a fost și în America, și i-a plăcut acolo. A zis că se putea face business. El a început cu o afacere de rent-a-car (închiriere de mașini n.r.). Mă duceam în vacanță la el când eram mic. Am fost de trei ori înainte să mă mut. După ce am terminat clasa a VIII-a aveam de ales ori să mă duc la mama mea în Germania, ori în Venezuela. Am decis să merg în Venezuela. Simțeam că trebuie să stau cu tatăl meu”, a spus Dario, pentru HotNews.ro.

Își amintește că prima dată a vizitat țara când avea 9-10 ani.

Mi se părea, când am coborât din avion, că este un aer foarte apăsător pentru că era umiditatea foarte mare. Era ca un șoc, simțeai că nu poți respira cum trebuie. Era foarte cald și mi se părea ca în America. Aveam acest termen de comparație deoarece fusesem și în Miami, cu câțiva ani înainte de a ajunge în Venezuela. Eram mic, nu prea realizam multe lucruri. Oamenii erau destul de prietenoși. Erau deschiși și pe vremea aceea aveai acces la toate. Era o țară foarte bogată. Erau multe produse din import, din America. Asta vedeam eu când eram copil. Apoi am mai mers de două ori, în vacanțele de vară.Viața sa era bună, iar afacerea tatălui mergea destul de bine.

Ce i-a atras atenția, când a ajuns acolo, a fost faptul că valuta se schimba „la negru” în acea perioadă, precizând că nu existau case de schimb valutar din cauza unei decizii a Guvernului.

„Cei care schimbau banii la bancă pierdeau foarte mult. Ca idee, câștigai dublu dacă schimbai la negru”, a afirmat el.

Operațiunea de schimb valutar o făceau majoritatea oamenilor care aveau acces la valută. Chiar și cei din Guvernul lor. Ce am învățat acolo în facultate a fost faptul că această măsura privind controlul
valutar ar fi trebuit să dureze nu mai mult de șase luni, potrivit unui economist. Dacă o ții mai mult, îți scapă de sub control, ceea ce s-a și întâmplat
”.

Sistemul bancar, spune el, dădea cetățenilor un card de credit cu care în fiecare an puteau să folosească 1.000 dolari la cursul de pe piața neagră.

„Cu bolivarii puteai să cumperi dolarii de la stat la un preț foarte bun. Dacă erai inteligent, puteai să-i schimbi pe piața neagră și câștigai mult mai mult. 500 dolari îi primeai pentru a face plăți online și 500 cash, dar să demonstrezi că ai bilete dus-întors în America, care se falsificau ușor în Photoshop. Se făcea chestia asta. Acum nu mai există opțiunea asta pentru că nu mai au bani de unde să dea”, a mai explică Dario.

Erau unii care cumpărau produse din America, online, și apoi le vindeau în țară pentru un profit frumușel. Altfel nu puteai face rost de anumite bunuri de consum.

Operațiile estetice erau foarte ieftine și femeile erau extaziate după chestia asta, spune el.

„Am două prietene cărora la 18 ani părinții le-au dat cadou să-și pună silicoane. Fetele sunt înnebunite după frumusețe. Sunt multe forme. Își scot și din coaste ca să fie cât mai „clepsidră”. Erau destul de ieftine operațiile. Prețul e la 20% din ce costă în Europa. Totul se plătea în bolivari și dacă plăteai în valută... erau multe căi de a face valută stând în Venezuela”, a arătat acesta.

Cred că am prins apogeul și apoi decăderea economiei

„Încă puteai găsi produse, când am ajuns acolo. Mergea foarte bine mașinăria de importuri și exporturi. Ușor, ușor s-a schimbat situația, din cauza schimbului valutar. Ei au tot printat hârtii ca să poată face față valutei care intra, care era „la negru”. Inflația era foarte mare, iar ei au continuat să crească salariul minim pe economie. Nu au controlat inflația, doar au dat focului mai mult gaz. În momentul în care au crescut salariile, angajatorii au trebuit să crească prețurile la alimente. Evident că s-a ales praful. Asta cu mărirea salariului funcționează ca să atingi gândirea alegătorilor. Așa au crescut prețurile. Chavez a crescut salariul cu 15%-20% pe an, sumă extrem de mare. Unii îl blamau pe Chavez că uite ce politică are, ce populist, te minte pe față la televizor, dar majoritatea erau foarte mulțumiți”, a explicat Dario.
 • Trebuie să ai un inamic comun pentru a putea crea o emulatie și pentru a putea uni grupurile de oameni. Inamicul comun în cazul de față era imperiul, adică America care, paradoxal, pompa cei mai mulți bani în Venezuela. America cumpăra 60-70% din petrolul din Venezuela.
 • Cu Barack Obama era mai prietenos Chavez. Dar îmi aduc aminte, era un congres al ONU în care a vorbit Bush și apoi a venit Chavez la pupitru. S-a dus și a spus că miroase sulf. Adică Diavolul a venit aici, referindu-se la Bush. 

Hugo Chavez intr-un interviu pentru BBC/Sursa: pagina de youtube a BBC

„El vorbea des cu poporul. Avea un program, duminica, se numea „Alo Presidente”. Puteai să suni și tu, el răspundea și vorbea cu tine. Din anumite puncte de vedere era un politician foarte bun. De multe ori l-am simpatizat, dar tot de atâtea ori știam că este o problemă. Când avea emisiune, toate posturile de radio se schimbau și intra peste tot live și vorbea cu populația. La fel și cu posturile TV.

„Am mers 10 ore cu mașina și toate cele 10 ore a vorbit Chavez. A fost un congres mare, raport anual sau ceva de genul. Nu puteam să găsesc un post de radio că era peste tot”

În 2012 au fost alegeri prezidențiale cu Henrique Capriles Radonski, spune el, un democrat cu perspectivă, care a studiat în afară.

„Se zice că el ar fi câștigat alegerile, dar au inversat rezultatul. (…) Și tot în același an, după ce a câștigat alegerile, Chavez a murit de cancer. Înainte să se opereze, la o întâlnire în care au participat și mai mulți oficiali, Chavez a spus populației că trebuie să voteze cu Nicolas Maduro. Asta dacă nu va supraviețui operației. Până la urmă a murit în operație. Au fost iar alegeri și iar a fost Capriles contracandidat. Se zice că a câștigat de fapt el, dar au inversat, din nou, rezultatul. Acolo votau și viii și morții. (…) După ce a murit Chavez, a scăzut si prețul petrolului de la aproximativ 100 dolari la câteva zeci de dolari barilul, diferență enorm de mare mai ales din cauza faptului ca Venezuela se baza pe petrol. 90% din veniturile țării din așa veneau. Coroborat cu faptul că industria avea enorm de suferit deoarece au fost naționalizări masive, iar firmele străine au fost nevoite să plece din țară. Venezuela e bogată în aur și alte resurse, plus turism, ar putea face o grămadă de bani. S-au axat strict pe petrol”, a precizat românul.
 • Corupția era foarte mare. Ce-i în România e „pantaloni scurți”. Unii conduceau și fără permis acolo, fără absolut nicio problemă. Îi oprea poliția, le dădea echivalentul a 2 dolari și îi lăsau să plece. Dacă la nivelul acesta era corupția, îți dai seama cum era mai sus.
 • Există o discrepanță foarte mare între clasele sociale. Clasa de mijloc nu mai există. Ori ești bogat ori sărac. Acolo vezi mașini ultimul model lângă dărăpănături de prin anii ‘60-’70 ruginite toate

Imagine din Caracas/sursa: Pixabay


Sistemul educațional – uniformă și imn

„Când m-am dus la liceu acolo eram obișnuit fără uniformă. Acolo toți trebuie să poarte uniformă. Aveai un tricou cu guler, pantaloni de stofă negri, curea neagră și pantofi negri. Dacă îți lipsea cureaua, nu puteai să intri la școală. E un lucru bun și îl aplaud. Am început de la zero acolo. Nu știam limba, nu știam nimic. Undeva pe câmp era școala, dar era privată. Cică era bilingv engleză-spaniolă. Știam mai multă engleză eu decât profesorii. Dimineața și seara cântam imnul țării și al insulei. Ziceam: ia uite ce comuniști sunt ăștia. În final am învățat imnul. Sistemul lor e cumva mai înapoiat decât al nostru. Eu deja făcusem la matematică sau fizică mai multe cursuri decât făcuseră ei. Așa a început să-mi placă matematica, fizica, chimia. În România nu prea îmi dădeam silința la genul asta de materii”, a mai arătat Dario.
 • Internetul acolo este slab. Dacă aveam acasă 50 kb/s eram fericit. În schimb toți aveau Blackberry, de la grădinar la întreprinzător. Apoi mi-am dat seama că nu erau așa de scumpe. Nu aveau WhatsApp pe vremea aia, stăteau pe Blackberry messenger.
„Facultatea era destul de bine pusă la punct. Stilul de învățământ, chiar și în liceu, promova unitatea și vorbitul în public. Se baza mult pe prezentări în Power Point. Erau trei copii în tot liceul care știau engleză. Doar unul era la mine în clasă. Fotbalul m-a unit cu grupul. Era ca o limbă a noastră, o limbă universală. După ore, mă duceam la surf”, a mai spus Dario.

La șapte seara e beznă totală tot timpul anului, spune el.

„Să mergi pe stradă era foarte periculos. Și ziua era periculos. Trebuia să nu te faci remarcat, chiar dacă aveai bani. Toate întrevederile între colegi erau la cineva acasă sau în diverse locații cu circuit închis. Când am crescut mai mare am început să ies în cluburi. Acolo aveau detectoare de metale. Puteai să ieși oricând, dar trebuia să știi când să umbli, cu cine, cât să te afișezi. Când veneam în România în vacanță și mergeam la 12 noaptea pe stradă mă simțeam atât de liber”, mărturisește Dario.

HotNews.ro va publica duminică partea a doua a materialului, în care este vorba despre lipsa din ce în ce mai acută a produselor curente, tâlhării și proteste sângeroase.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10866 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  Socialismul este o experiență socială ticăloasă (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 9:34)

  asavreau [utilizator]

  Comunismul este un mod criminal de a face politică.Se bazează pe dictatură,pe uciderea oamenilor cu inițiativă,pe promovarea prostiei și nonvalorii.Invidie și ură împotriva oamenilor care își fac niște rezerve pentru ziua de mâine,care acumulează,nu risipesc,astea sunt valorile promovate de așa zișii luptători pentru egalitate.
  • +10 (18 voturi)    
   Depinde ce înțelegi prin socialism (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 12:08)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Există o diferență între politici sociale și socialism/comunism. Exemplu clar sunt țările nordice dar și mai toată Europa. PSD-ul nu este socialist, este doar populist și foarte capitalist, mai ales când firmele lor au contract cu statul (cu alte cuvinte hoție). Dacă ar putea ar privatiza tot dacă le iese și lor ceva.

   Socialismul (așa cum era România înainte de 89) înseamnă firme mari de stat care produc totul.

   Dictaturile nu sunt legate neapărat de comunism. De exemplu Arabia Saudită, Qatar. Vezi aici lista: https://planetrulers.com/current-dictators/

   China e comunistă doar cu numele. De fapt acolo e un capitalism crunt, doar că statul face poliție cu cine sare din rând.
   • +4 (6 voturi)    
    Deci numai se spune. (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 13:55)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Dar nu este!
   • -14 (14 voturi)    
    Socialism inseamna ceva clar definit (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 18:45)

    socialismic [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Cuvantul socialism(comunism) este clar definit din secolul 19, cine stie sa citeasca nu are probleme cu asa ceva. China nu este comunista numai cu numele, in comunism statul dicteaza iar in china statul dicteaza.
    • +10 (12 voturi)    
     Confunzi socialismul cu autoritarismul (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 19:44)

     bestol [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

     Socialismul e legat de proprietatea comuna a mijloacelor de producrie, dar in China multe compannii sunt private. Statul mentine un control relativ, economia de piata face restul.
    • +5 (11 voturi)    
     Gândești în alb și negru (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 19:50)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

     Comunismul nu există nicăieri. Este o utopie deoarece acolo nimeni nu are nevoie de bani deoarece toți trăiesc pentru societate și sunt egali și primesc ce merită în funcție de aportul lor la societate. Există partide "comuniste" în mai multe locuri dar nu are nimic de a face cu comunismul ca definiție.

     "Socialismul" există în două mari forme, cel cu economie privată și cel cu economie de stat. Primul este în vigoare în multe țări din Europa, țările scandinave și alte părți ale lumii. Cel fără economie privată este fostul URSS, România RSR, Venezuela și altele. Era doar un nume pentru o formă de dicatură pentru "popor".

     Și democrația nu este doar alb și negru. Sunt diverse sisteme democratice care lucrează diferit. Cel de la elevețieni se bazează mult pe referndumuri, cel american permite doar două partide și alegerea unui președinte fără majoritate, cel din UK are camera lorzilor care nu sunt aleși ci numiți regal și tot așa.

     China și partidul comunist au comunism doar în nume. Intradevăr au planuri pe termen lung care culmea culmilor se și țin de ele.
     • -1 (11 voturi)    
      Sunt mai multe partide în Statele Unite (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 23:21)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

      Iar China e comunistă, oricât ai încerca tu să dregi busuiocul. Inventezi realități paralele, în încercarea de a crea confuzie.

      Alegerile prezidențiale americane se câștigă cu votul majoritar al electorilor, nu se câștigă fără majoritate. Toți electorii unui stat ar trebui să voteze în funcție de rezultatul votului din statul lor, dar în practică unii își mai schimbă votul. Există mai multe partide în Statele Unite, la fel cum există și în UK.

      În California, Trump a avut cu 4,3 mil.voturi mai puțin, dar în restul de 49 de state a avut cu 1,5 milioane mai mult. Așa s-a ajuns la -2,8 mil. per total. Chiar crezi că președintele trebuie ales doar de California, nu și de restul statelor? Așa se explică sistemul lor, tocmai ca să conteze voturile din fiecare stat.
      • 0 (6 voturi)    
       Trump a fost ales de o minoritate (Duminică, 4 noiembrie 2018, 10:45)

       marius33 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       acest lucru este nedemocratic. Restul e gargara.
       • -2 (2 voturi)    
        gargară e propaganda ta (Duminică, 4 noiembrie 2018, 14:25)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui marius33

        ...
   • -2 (8 voturi)    
    Lustruiești socialismul și ești anti-capitalist (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 23:12)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    Ideile tale politice și economice sunt de prin revista Lumea.
 • +9 (15 voturi)    
  Bun articol (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 12:22)

  TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator]

  Vad niste asemanari din punct de vedere economice cu situatia Romaniei, mai ales la partea cu mono-industria. Cu diferenta ca la noi in loc de petrol este industria IT. Pe de alta parte, acest tanar ne spune ca la noi tara coruptia este 'pantaloni scurti' fata de ce-i in Venezuela. Probabil ca tatal lui nu i-a povestit ce-a fost in anii 90 si chiar pana cand sa aderam la UE. Daca Romania ar iesi din UE, a doua zi ar intra in colaps datorita prostiei unor oameni precum dragnea care ar calca pe cadavre si si-ar vinde propria mama pentru bani si putere.
  • +14 (14 voturi)    
   Monoindustrie .... (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 15:24)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

   De care Românie vorbești?

   Cea mai mare parte a exporturilor a fost de părti auto și mașini. Industria IT scoate bani din piatră seacă și e pe creștere dar nu e monoindustrie. Mai e și agricultura. Caută lista exporturilor din România. În IT sunt printre cele mai bune salarii întradevăr dar cam așa este peste tot în lume.

   Economia României are multe probleme și e departe de a fi Ok dar este diversificată nu monoindustrială.

   Dragnea are tendințe dictatoriale similare cu Chavez și Maduro dar asemănările se cam opresc aici.
   • -7 (11 voturi)    
    ok (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 16:32)

    TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    dar... sa studiem atent cine sunt beneficiarii exporturilor din agricultura, nu cumva oricine dar nu romani? Adica strainii (indeosebi arabi) care vin in tara si platesc cu 2-300 de euro munictori in agricultura si exporta tot, inclusiv profitul, noi ramanand doar cu taxele, in cel mai fericit caz. Idem in retail. Turism nu prea avem. Gandeste-te ca cele mai multe locuri de munca sunt pe posturi de paznici, ospatari sau fotomodele....
    Consider IT-ul cel mai important sector, de departe, prin prisma salariilor mult mai mari si deci foarte multi bani care raman in economie. Industriie imobiliare si auto cam graviteaza in jurul IT-ului datorita puterii de cumparare a celor angrenati. Si sa nu mai vorbesc ca este singurul domeniu care a mai tinut niste profesionisti in tara si sa nu emigreze (lucru care incepe sa nu mai fie valabil actualmente).
    • +8 (8 voturi)    
     Ăsta e alt subiect (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 17:17)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

     Vorbeam de monoindustrie. România nu are un singur export de care să fim major afectați gen prețul petrolului. Suntem dependenți de economia globală ca toate țările dar nu cum e Venezuela.

     Industriile imobiliare și auto gravitează în jurul IT? Folosesc IT dar nu aș spune că gravitează în jurul IT. Lucrez în IT dar afirmația asta e exagerată.
    • +8 (8 voturi)    
     Exagerezi masiv importanta IT-ului (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 22:23)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

     IT-ul contribuie la PIB cu maxim 6.5% la sfarsitul acestui an. Este o componenta importanta dar departe de contributia industriei auto care are undeva la 18%. Iar IT-ul nu genereaza locuri de munca pe orizontala precum industria auto. Du-te in Pitesti sa vezi cate firme mici si mijlocii lucreaza pentru Dacia, cate locuri de munca creeaza. IT-ul are in jur de 60000 de locuri de munca in toata tara, un numar ridicol de mic. Da, salariile sunt mari dar cam cu asta ramane statul roman, nu se genereaza alta valoare mai ales in conditiile in care 90% din IT e outsourcing. Si mai e o problema, in IT ai nevoie de oameni high-skilled. Oamenii astia in orice societate sunt in numar redus deci nu poate creste foarte mult acest numar. O societate pentru a prospera trebuie sa ofere locuri de munca pentru toate categoriile sociale (si pentru cei cu profesionala , si pentru cei cu liceu). Ori clar , industria poate oferi acest lucru si o si face. Da, pe salarii mici dar asta e situatia, e bine ca oamenii aia au unde lucra. Nici nu stii cati oameni se duc in fiecare zi la servici pentru salarii de 1400 lei in tara asta si lucreaza in intreprinderi industriale. Ideal ar fi sa creasca salariile acestor oameni la un nivel decent. In Germania baza societatii o constituie muncitorii care sunt platiti civilizat si isi fac treaba cu responsabilitate. In ce priveste Venezuela, pe mine ma ingrozesc asemanarile cu perioada actuala de la noi. Acest Dragnea va genera multe distrugeri pana va disparea. Pe langa faptul ca nu permite langa el sa existe decat indivizi obedienti si incompetenti si pe langa faptul ca a decimat elita educata a PSD (asa cum era mai comunista dar cu mai mult creier totus), problema fundamentala e ca omul e dispus sa arunce totul in aer pentru a-si rezolva problemele personale. Adica nu-l intereseaza ce se va intampla cu tara asta, nu-l intereseaza ca s-a ajuns la niste salarii astronomice si nejustificate de nimic in tot ce inseamna sectoru public
    • 0 (0 voturi)    
     citeste ce am scris mai sus: (Luni, 5 noiembrie 2018, 11:44)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

     IT-ul da salarii mari, dar principala componenta la PIB este industira auto si tot ce tine de ea (fabrici de subansamble).
  • 0 (0 voturi)    
   imi pare rau, (Luni, 5 noiembrie 2018, 11:42)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

   faci greseli flagrante. Economia Romaniei este diversificata si acum, si a fost si inainte de Revolutie. Principalul furnizor la PIB este industria auto (Dacia si Ford) si toate industria de componente auto. Apoi mai avem industria prelucratoare, textile, pielarie, sistemul bancar, turismul, constructiile si agricultura. Toate ne duc PIB-il la 188 miliarde euro. IT-ul nu este predominant in PIB, dar este la salarii.
   Cat despre coruptie, niciodata in Romania nu a fost asa de mare, cum e descrisa cea din Venezuela: cu 2 dolari nu ai scapat niciodata de faptul ca ai condus fara permis.
   Urmareste filmul venezuelean,,Sase'', este despre rapirile si rascumpararile din Caracas, apoi mai stam de vorba.
   Din punct de vedere al sigurantei cetateanului, Romania e printre cele mai sigure tari din lume, oricat de neverosimil ar parea pentru multi. Eu am mers mult pe afara si stiu ce vorbesc. Din pacate la noi este ridicata infractionalitatea marunta, de strada, care este enervanta, dar de rapiri si hold-upuri nu auzi.
 • -14 (20 voturi)    
  Asta pregătesc progresiștii globaliști pentru Occi (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 14:46)

  Nyk1 [utilizator]

  O societate în care ei sunt putred de bogați, iar restul sunt atât de săraci încât sunt practic sclavii lor.
  • +12 (14 voturi)    
   Ce legătură are? (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 16:03)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Globalismul cu situația din Venezuela? Probleme total diferite.
  • +5 (9 voturi)    
   Soros taica, Soros.... (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 20:46)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   .
 • +11 (11 voturi)    
  Cum a ajuns Venezuela asa? (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 20:36)

  amicugri [utilizator]

  Pai i-au trebuit vreo cinspe' ani, da' au reusit. La inceput au venit psd-istii lor si le-au explicat ca poporul, ca imperialisti, ca noi va dam, ca benzina o sa fie degeaba, ca va fi minunat. Prostii Venezuelei la fel ca la noi, unii s-au inghesuit sa-i voteze pe smenari, altii au zis ca "ehh, de ce sa-mi pierd eu o ora din viata"? Si-au iesit psd-istii (ca de, alegerile erau destul de libere la vremea aia). Si s-au pus pe treaba, au inceput sa dea, au facut benzina ca apa si au facut toate dobitociile pe care si le puteau inchipui niste analfabeti economic (ai lui Chavez si alegatorii lor). Dupa mai bine de 15 ani, insa, au ajuns la inevitabil: falimentul national. Chavez s-a curatat intre timp, acum Venezuela e condusa de un dobitoc, fost sofer de autobuz, care se simte deja alesul lui Dumnezeu.
  Da' noi nu ne facem griji, la noi nu se poate intimpla asa ceva, nu?
 • +3 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 21:35)

  complet_retard [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 22:23)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Tanarul are 24 de ani, ce sa-si aminteasca dinainte de '89?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by