El s-a mutat în Venezuela în 2009 datorită tatălui său, pe Insula Margarita.
Mi se părea, când am coborât din avion, că este un aer foarte apăsător pentru că era umiditatea foarte mare. Era ca un șoc, simțeai că nu poți respira cum trebuie. Era foarte cald și mi se părea ca în America. Aveam acest termen de comparație deoarece fusesem și în Miami, cu câțiva ani înainte de a ajunge în Venezuela. Eram mic, nu prea realizam multe lucruri. Oamenii erau destul de prietenoși. Erau deschiși și pe vremea aceea aveai acces la toate. Era o țară foarte bogată. Erau multe produse din import, din America. Asta vedeam eu când eram copil. Apoi am mai mers de două ori, în vacanțele de vară.
Viața sa era bună, iar afacerea tatălui mergea destul de bine.
Ce i-a atras atenția, când a ajuns acolo, a fost faptul că valuta se schimba „la negru” în acea perioadă, precizând că nu existau case de schimb valutar din cauza unei decizii a Guvernului.
„Cei care schimbau banii la bancă pierdeau foarte mult. Ca idee, câștigai dublu dacă schimbai la negru”, a afirmat el.
valutar ar fi trebuit să dureze nu mai mult de șase luni, potrivit unui economist. Dacă o ții mai mult, îți scapă de sub control, ceea ce s-a și întâmplat”.
Operațiile estetice erau foarte ieftine și femeile erau extaziate după chestia asta, spune el.
„Am două prietene cărora la 18 ani părinții le-au dat cadou să-și pună silicoane. Fetele sunt înnebunite după frumusețe. Sunt multe forme. Își scot și din coaste ca să fie cât mai „clepsidră”. Erau destul de ieftine operațiile. Prețul e la 20% din ce costă în Europa. Totul se plătea în bolivari și dacă plăteai în valută... erau multe căi de a face valută stând în Venezuela”, a arătat acesta.
„Încă puteai găsi produse, când am ajuns acolo. Mergea foarte bine mașinăria de importuri și exporturi. Ușor, ușor s-a schimbat situația, din cauza schimbului valutar. Ei au tot printat hârtii ca să poată face față valutei care intra, care era „la negru”. Inflația era foarte mare, iar ei au continuat să crească salariul minim pe economie. Nu au controlat inflația, doar au dat focului mai mult gaz. În momentul în care au crescut salariile, angajatorii au trebuit să crească prețurile la alimente. Evident că s-a ales praful. Asta cu mărirea salariului funcționează ca să atingi gândirea alegătorilor. Așa au crescut prețurile. Chavez a crescut salariul cu 15%-20% pe an, sumă extrem de mare. Unii îl blamau pe Chavez că uite ce politică are, ce populist, te minte pe față la televizor, dar majoritatea erau foarte mulțumiți”, a explicat Dario.
- Trebuie să ai un inamic comun pentru a putea crea o emulatie și pentru a putea uni grupurile de oameni. Inamicul comun în cazul de față era imperiul, adică America care, paradoxal, pompa cei mai mulți bani în Venezuela. America cumpăra 60-70% din petrolul din Venezuela.
- Cu Barack Obama era mai prietenos Chavez. Dar îmi aduc aminte, era un congres al ONU în care a vorbit Bush și apoi a venit Chavez la pupitru. S-a dus și a spus că miroase sulf. Adică Diavolul a venit aici, referindu-se la Bush.

Hugo Chavez intr-un interviu pentru BBC/Sursa: pagina de youtube a BBC
- Corupția era foarte mare. Ce-i în România e „pantaloni scurți”. Unii conduceau și fără permis acolo, fără absolut nicio problemă. Îi oprea poliția, le dădea echivalentul a 2 dolari și îi lăsau să plece. Dacă la nivelul acesta era corupția, îți dai seama cum era mai sus.
- Există o discrepanță foarte mare între clasele sociale. Clasa de mijloc nu mai există. Ori ești bogat ori sărac. Acolo vezi mașini ultimul model lângă dărăpănături de prin anii ‘60-’70 ruginite toate

Imagine din Caracas/sursa: Pixabay
„Când m-am dus la liceu acolo eram obișnuit fără uniformă. Acolo toți trebuie să poarte uniformă. Aveai un tricou cu guler, pantaloni de stofă negri, curea neagră și pantofi negri. Dacă îți lipsea cureaua, nu puteai să intri la școală. E un lucru bun și îl aplaud. Am început de la zero acolo. Nu știam limba, nu știam nimic. Undeva pe câmp era școala, dar era privată. Cică era bilingv engleză-spaniolă. Știam mai multă engleză eu decât profesorii. Dimineața și seara cântam imnul țării și al insulei. Ziceam: ia uite ce comuniști sunt ăștia. În final am învățat imnul. Sistemul lor e cumva mai înapoiat decât al nostru. Eu deja făcusem la matematică sau fizică mai multe cursuri decât făcuseră ei. Așa a început să-mi placă matematica, fizica, chimia. În România nu prea îmi dădeam silința la genul asta de materii”, a mai arătat Dario.
- Internetul acolo este slab. Dacă aveam acasă 50 kb/s eram fericit. În schimb toți aveau Blackberry, de la grădinar la întreprinzător. Apoi mi-am dat seama că nu erau așa de scumpe. Nu aveau WhatsApp pe vremea aia, stăteau pe Blackberry messenger.
La șapte seara e beznă totală tot timpul anului, spune el.
„Să mergi pe stradă era foarte periculos. Și ziua era periculos. Trebuia să nu te faci remarcat, chiar dacă aveai bani. Toate întrevederile între colegi erau la cineva acasă sau în diverse locații cu circuit închis. Când am crescut mai mare am început să ies în cluburi. Acolo aveau detectoare de metale. Puteai să ieși oricând, dar trebuia să știi când să umbli, cu cine, cât să te afișezi. Când veneam în România în vacanță și mergeam la 12 noaptea pe stradă mă simțeam atât de liber”, mărturisește Dario.
HotNews.ro va publica duminică partea a doua a materialului, în care este vorba despre lipsa din ce în ce mai acută a produselor curente, tâlhării și proteste sângeroase.
Socialismul (așa cum era România înainte de 89) înseamnă firme mari de stat care produc totul.
Dictaturile nu sunt legate neapărat de comunism. De exemplu Arabia Saudită, Qatar. Vezi aici lista: https://planetrulers.com/current-dictators/
China e comunistă doar cu numele. De fapt acolo e un capitalism crunt, doar că statul face poliție cu cine sare din rând.
"Socialismul" există în două mari forme, cel cu economie privată și cel cu economie de stat. Primul este în vigoare în multe țări din Europa, țările scandinave și alte părți ale lumii. Cel fără economie privată este fostul URSS, România RSR, Venezuela și altele. Era doar un nume pentru o formă de dicatură pentru "popor".
Și democrația nu este doar alb și negru. Sunt diverse sisteme democratice care lucrează diferit. Cel de la elevețieni se bazează mult pe referndumuri, cel american permite doar două partide și alegerea unui președinte fără majoritate, cel din UK are camera lorzilor care nu sunt aleși ci numiți regal și tot așa.
China și partidul comunist au comunism doar în nume. Intradevăr au planuri pe termen lung care culmea culmilor se și țin de ele.
Alegerile prezidențiale americane se câștigă cu votul majoritar al electorilor, nu se câștigă fără majoritate. Toți electorii unui stat ar trebui să voteze în funcție de rezultatul votului din statul lor, dar în practică unii își mai schimbă votul. Există mai multe partide în Statele Unite, la fel cum există și în UK.
În California, Trump a avut cu 4,3 mil.voturi mai puțin, dar în restul de 49 de state a avut cu 1,5 milioane mai mult. Așa s-a ajuns la -2,8 mil. per total. Chiar crezi că președintele trebuie ales doar de California, nu și de restul statelor? Așa se explică sistemul lor, tocmai ca să conteze voturile din fiecare stat.
Cea mai mare parte a exporturilor a fost de părti auto și mașini. Industria IT scoate bani din piatră seacă și e pe creștere dar nu e monoindustrie. Mai e și agricultura. Caută lista exporturilor din România. În IT sunt printre cele mai bune salarii întradevăr dar cam așa este peste tot în lume.
Economia României are multe probleme și e departe de a fi Ok dar este diversificată nu monoindustrială.
Dragnea are tendințe dictatoriale similare cu Chavez și Maduro dar asemănările se cam opresc aici.
Consider IT-ul cel mai important sector, de departe, prin prisma salariilor mult mai mari si deci foarte multi bani care raman in economie. Industriie imobiliare si auto cam graviteaza in jurul IT-ului datorita puterii de cumparare a celor angrenati. Si sa nu mai vorbesc ca este singurul domeniu care a mai tinut niste profesionisti in tara si sa nu emigreze (lucru care incepe sa nu mai fie valabil actualmente).
Industriile imobiliare și auto gravitează în jurul IT? Folosesc IT dar nu aș spune că gravitează în jurul IT. Lucrez în IT dar afirmația asta e exagerată.
Cat despre coruptie, niciodata in Romania nu a fost asa de mare, cum e descrisa cea din Venezuela: cu 2 dolari nu ai scapat niciodata de faptul ca ai condus fara permis.
Urmareste filmul venezuelean,,Sase'', este despre rapirile si rascumpararile din Caracas, apoi mai stam de vorba.
Din punct de vedere al sigurantei cetateanului, Romania e printre cele mai sigure tari din lume, oricat de neverosimil ar parea pentru multi. Eu am mers mult pe afara si stiu ce vorbesc. Din pacate la noi este ridicata infractionalitatea marunta, de strada, care este enervanta, dar de rapiri si hold-upuri nu auzi.
Da' noi nu ne facem griji, la noi nu se poate intimpla asa ceva, nu?