Nouă observații punctuale despre intenția Guvernului de a crește salariul minim și de a-l lega de studii și vechimea în muncă, venite din partea șefului Camerei de comerț româno-germane

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 5 noiembrie 2018, 12:30 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Anastasiu
Foto: Hotnews
”Noi toți, și mediul de afaceri și autoritățile și mai ales angajații își doresc creșterea salariilor în România, își doresc însă în primul rând un nivel de trai mai ridicat. Numai că o creștere a salariilor nu se poate face din pix și fără studii de impact. Nu de alta, dar dacă este făcută forțat și fără corelare cu productivitatea, ea riscă extrem de mult să devină un bumerang”, explică pentru HotNews.ro Dragoș Anastasiu, preşedintele Eurolines Group și preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

Anastasiu a sintetizat, la solicitarea HotNews.ro, în 9 observații punctuale opinia sa cu privire la intenția Guvernului de a crește salariul minim și de a-l lega de studii și vechime:

 • Salariile în zona bugetară au ajuns să fie în medie cu 30% mai mari decât în economia privată. Acest lucru este la noi unic în Europa și produce mari prejudicii. O nouă creștere în zonă bugetară ar trebui să fie EXCLUSĂ. Mai mult, este nevoie urgentă de reducerea aparatului administrativ central și local, de eficientizare prin debirocratizare și digitalizare.
 •  Legarea salariului minim de diplome este inacceptabilă. Salariul trebuie să aibă de-a face cu activitatea propriu-zisă , cu productivitatea și nu are nimic de-a face cu diplomele. Dacă un inginer dorește să fie angajat că și muncitor necalificat nu poate primi un salariu mai mare decât un muncitor care face exact același lucru.
 •  Legarea salariului minim de vechime este de asemenea inacceptabilă. Dacă un muncitor adună vechime dar nu dorește să se îmbunătățească și să folosească vechimea pentru a avansa ierarhic și a face lucruri mai productive, nu poate fi plătit mai bine doar pentru că are o vechime. Vechimea presupune experiență, o mai bună productivitate și avansare ierarhică și atunci AUTOMAT respectivul va fi plătit mai bine. Dar nu din pix!
 •  Mărirea salariului minim fără a se ține seamă de industrie și zonă este contraproductivă. Nu poți pune în aceiași oală industria IT cu agricultura sau industria textilă cum nu poți trata la fel ce se întâmplă în București cu ce se întâmplă, de exemplu, în Vaslui.
 •  Stabilirea unui salariu minim pe oră ( așa cum este în Germania ) ar putea fi o soluție mai bună decât stabilirea unui salariu minim lunar. Și asta trebuie corelat și cu politică legată de contracte part-time care la acest moment este catastrofală, pentru că mediul de afaceri este obligat să plătească la contracte part-time contribuții sociale la nivelul întregului salariu minim pe economie, chiar dacă angajează pe cineva 2 sau 4 ore pe zi. Sigur, există “ oi negre “ în economia privată care au folosit contracte part-time pentru a plăți mai puțin oficial, combinând contractul cu plată la negru a diferenței de salariu. Dar aici este obligat statul ( ITM-ul de exemplu ) să-i depisteze pe cei care încalcă legea și să-i amendeze corespunzător.
 •  Mărirea salariilor “ din pix “ nu se poate anunța pe data de 5 noiembrie cu intrare în vigoare pe data de 1 decembrie. Acest lucru este inacceptabil și dovedește o lipsă de respect a autorităților față de economia privată din România. Calendarul măririlor salariale nu se poate face cu efect pozitiv fără o strategie pe termen scurt/ mediu și lung stabilită de comun acord cu mediul de afaceri și fără studii de impact la nivel național. Chiar dacă a existat un dialog cu mediul de afaceri, acesta a fost mai degrabă unul formal în care autoritățile intră deja cu concluziile trase iar mediul de afaceri nu încearcă altceva decât o minima cosmetizare (“mai mult oricum nu putem face“).
 •  Mărirea salariului minim nu se rezumă doar la efecte legate de acest tip de salariu. În orice companie ÎNTREAGĂ GRILĂ SALARIALĂ se modifică corespunzător, pentru că se are în vedere corelarea salariilor cu productivitatea. Prin urmare TOATE companiile sunt afectate în legătură cu modificarea salariului minim, chiar dacă au foarte puțini sau deloc angajați care se încadrează în această categorie.
 • Principala grijă a autorităților și mediului de afaceri ar trebui să fie nicidecum salariul minim ci întregul context economic : asigurarea unei infrastructuri care să ducă la creșterea productivității, corelarea creșterii consumului cu creșterea producției interne care să acopere acest consum și să nu ducă la creșterea deficitelor bugetare, o creștere treptată a consumului care să nu atragă imediat după șine creșterea inflației și a ROBOR (și care să anihileze imediat creșterea salarială fără a contribui la creșterea nivelului de trai), o echilibrare a vitezei de dezvoltare între regiunile favorizate (de exemplu printr-o infrastructura mai bună, precum Transilvania) și cele defavorizate, investiții puternice în educație și digitalizare. Din păcate aceste lucruri nu se întâmplă la nivelul în care se doresc a fi mărite salariile și efectele măririlor salariale nu vor fi cele dorite.
 •  Și la noi și în altă parte creșterea costurilor cu forță de muncă se va reflecta în adaptarea (creșterea) prețurilor. Problemă noastră este că statul nu se implică suficient în a asigură un mediu concurențial corect pentru toată lumea. Astfel, pentru mulți dintre concurenții noștri creșterea salariului minim se va reflectă în creșterea muncii la negru și prin urmare cei care sunt corecți nu au altă șansa decât să se eficientizeze. Câteodată și pentru unii din piață acest lucru conduce la scăderea locurilor de muncă și nicidecum la creșterea acestora.
Context:

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, că Guvernul va da, la următoarea ședință, o Ordonanță de Urgență pentru schimbarea Codului Muncii, astfel încât salariul minim să fie diferențiat în funcție de studii.

„La următoarea ședință de Guvern, săptămâna viitoare, vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii se vorbește de salariul minim, dar nu de salariul minim diferențiat în funcție de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. După ce se modifică, vom veni cu hotărâre de Guvern”, a declarat Olguța Vasilescu, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie la 2.080 de lei și respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare.

„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și, pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu la Antena 3


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5668 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  spre comunism ne taram inapoi (Luni, 5 noiembrie 2018, 12:51)

  Dedalus [utilizator]

  Vedem o restauratie comunista.

  Ea trebuie oprita in ansamblul sau si asta cat de repede.
 • -10 (22 voturi)    
  siiigur!!!??? (Luni, 5 noiembrie 2018, 13:33)

  danete [utilizator]

  orice crestere salariala se va reflecta in preturi. sa nu cumva sa va scada profiturile uriase pe care le faceti in Romania asta proasta.
  Singurul motor in Romania al cresterilor salariale este salariul de la stat. Altfel nu va creste salariul in sectorul privat in veci. Ce productivitate? vrajeli, vrajeli. cum va explicati ca multinationale vin produc la noi produse pe care le produc si in tarile lor, cu aceeasi infrastructura tehnica, cu acelasi nr de salariati, dar cu salarii muuult mai mici, deci costuri de productie mai mici,au acelasi volum al productiei, dar vand produsele cu aceleasi preturi. Diferenta? in buzunarele lor. hai sa fim seriosi cu productivitatea muncii. sunt acum innebuniti ca nu au forta de munca. sa plateasca ca in vestul europei si vor avea. se vor intoarce romanii acasa. dar, nuuu, scade profitul urias.
  • +7 (11 voturi)    
   De unde stii tu că profitul e urias? (Luni, 5 noiembrie 2018, 14:15)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui danete

   Ai citit vre-un bilant contabil? Tu crezi ca e ușor să angajezi oameni valoroși pe bani putini iar consumatorii să-ți plateasca bani multi pe produs.Vorbesti complet din burtă.Ce mai contează mecanismele de piată ,legea cererii si ofertei,faptul ca multe creiere au emigrat,etc.România e o tara cu risc mare pentru ca trancănitori ca tine deschid gura inainte sa găndească.
   • 0 (4 voturi)    
    nuu (Luni, 5 noiembrie 2018, 15:00)

    danete [utilizator] i-a raspuns lui coco04

    n-am vazut un bilant in viata mea. de parca ar fi atat de relevante bilanturile multinationalelor. eu nu vorbeam neaparat de firmele cu capital romanesc. desi si acolo...trebuie profit repede repede si mare.
    nu n-au profituri mari, vin aici sa faca protectie sociala. legea cererii si ofertei pe ce piata? a muncii? ma faci sa rad. a produselor? vand la aceleasi preturi indiferent de tara in care produc. ce inseamna asta. profituri diferite. eu ma abtin sa te numesc in vreun fel, nu-mi sta in caracter. spor in afaceri!.
    ce imi place ca citesc doar oamenii de afaceri aici. sau sunt multi salariatii care cu o "cultura economica" solida si nu vor cresterea salariului minim. sau e alta explicatie pt voturi? politica? nu cred.
    • +2 (2 voturi)    
     oportunitatea este a ta.. (Marţi, 6 noiembrie 2018, 10:46)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui danete

     oare cum de toti oamenii "de bine" ca tine nu se apuca rapid de afaceri cinstite, cu profituri modeste? pe langa "profiturile uriase" de care vorbesti, ar trebui sa fie extrem de simplu sa intri pe piata.

     lasati ipocriziile si puneti osul la treaba. vinde ala scump? vinde tu mai ieftin! dobanda e umflata? economiseste tu si apoi da imprumut fara dobanda! te munceste patronul? fa-ti firma ta si munceste pentru tine!..

     doar daca nu cumva esti maro la bot de atata blabla cu capitalismul imperialist?..
     • 0 (0 voturi)    
      va pot lamuri eu (Joi, 8 noiembrie 2018, 20:48)

      clam [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      pentru ca in romania nu se intelege ca nu orice poate si trebuie sa fie "om de afaceri". ca societatea nu se imparte in patroni si fraieri. si ca, daca vrei sa fii antreprenor, trebuie sa te pricepi suficient de bine incat sa faci afaceri cinstite, fara bani la negru, fara angajati exploatati, si sa ramai si tu cu un profit bunicel. daca nu poti, onorabil e sa te abtii si sa faci munca la care te pricepi, iar pentru munca asta sa fii recompensat pe masura competentei tale. cu alte cuvinte, daca eu nu vreau sa fiu patron, nu inseamna ca nu merit sa castig bine. este mult mai valoros pentru societate un profesionist bun decat un patron prost.
  • +4 (4 voturi)    
   comunistii (Luni, 5 noiembrie 2018, 15:35)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui danete

   gandire tipic comunista. Pe principiul asta a mers romania de 80 de ani si rezultatul este un dezastru total. Dar este greu sa schimbi mentalitatea romanului, aia cu capra vecinului. Hai sa ne uitam la tarile capitaliste si sa vedem nivelul de trai . Haideti sa ne uitam si la tarile care au fost sub influenta tarilor capitaliste si democratice. Toate au nivelul de trai net superior estului europei care a stat sub bocancul rusiei comuniste. Sa nu mai vorbim de educatie si civilizatie. Restul sunt doar rabufniri de invidie si frica de munca adevarata.
   • -3 (3 voturi)    
    Despre care tari (Luni, 5 noiembrie 2018, 15:47)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui csan

    aflate sub influenta "tarilor capitaliste si democratice" vorbesti? Despre Africa si fostele (actuale) colonii? Eu zic sa te uiti mai atent.
 • -1 (21 voturi)    
  Capitalism de salariu minim si abonament la stat (Luni, 5 noiembrie 2018, 13:51)

  newlook [utilizator]

  Capitalism de salariu minim si abonament la stat. Pe asta se bazeaza capitalismul romanesc, asa sunt rentabili marii privati care ne dau lectii ... hahaha ... de eficienta in capitalism. Toti sunt "de dreapta" desi 80% din venituri le fac din contractele cu statul unde castiga pentru ca platesc mana de lucru ca pe negrii de pe plantatii, acum doua secole.
 • 0 (12 voturi)    
  România - cele mai mici salarii din UE 1 (Luni, 5 noiembrie 2018, 14:19)

  ww [utilizator]

  Avem urmatoarele premise:
  - aflam ca 99% dintre cei care parasesc Romania o fac pentru a-si cauta un loc de munca. Inseamna ca populatia apta de munca pleaca de foame, de disperare si pentru a le asigura celor dragi minimul necesar pentru supravietuire.
  - a doua premisa este aceea ca avem cele mai mici salarii din UE. Din moment ce 99% pleaca in cautarea unui loc de munca, inseamna ca oferta interna este total neadecvata raportat la nevoile reale ale populatiei si ca exista un raport cauzal direct intre salariile mici si migratie.
  - pe de alta parte, avem angajatorii din Romania care se plang de o lipsa tot mai acuta a fortei de munca dar, dupa cum aflam de la acest distins domn, nu vor sa dea un leu in plus salariatilor romani decat coroborat cu "productivitatea", pe care o pot stabili dansii din pix cum vor.

  Asadar, de ce trebuie tinute salariile romanilor la actualul nivel? Cateva posibile raspunsuri:
  - salariul este instrumentul ideal prin care suntem tinuti in stadiul de iobagi;
  - salariile trebuie tinute la nivel de subsistenta pentru a forta migrarea si a obtine bratele necesare pt munca de jos din tarile marilor investitori;
  - salariul minim nu trebuie crescut la bugetari pentru ca s-ar crea o presiune nedorita asupra mediului privat, iar "investitorii" germani s-ar putea vedea nevoiti sa cheltuiasca, din cifra de afaceri, cu personalul ceva mai mult decat procentele derizorii actuale;
  - cresterea salariilor inseamna cresterea bunastarii. Exista riscul ca romanii, scapand din teroarea si povara grijilor, sa incepa sa investeasca in dezvoltarea personala (carti, studii serioase, calatorii), si sa-si deschida mintile;
  - ar creste stima de sine si iobagii ar ajunge sa se creada cetateni. Ar incepe sa fie mai atenti la propriile drepturi, la modul cum sunt condusi si cum se cheltuie impozitele pe care le platesc.
  • -2 (4 voturi)    
   eee! (Luni, 5 noiembrie 2018, 15:03)

   danete [utilizator] i-a raspuns lui ww

   cum asa? suntem cei mai putin productivi, cei mai lenesi, cei mai HOTI. CUM SA SCOATEM CAPUL SA VREM UN TRAI DECENT?
  • 0 (0 voturi)    
   Excelent, bravo (Luni, 5 noiembrie 2018, 19:44)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Si niste cifre care confirma afirmatiile tale:
   http://www.analizeeconomice.ro/2018/10/raportat-la-productivitate-salariatii.html?fbclid=IwAR3LChC13MU0XKj9Dwk-2lxJ8zwuCnrQBXtzPDHHS2pto2uB9K44t0KbCeg
 • -1 (13 voturi)    
  România - cele mai mici salarii din UE 2 (Luni, 5 noiembrie 2018, 14:20)

  ww [utilizator]

  - salarii mai mari ar insemna pensii mai mari, existand riscul ca masa de manevra si populatia captiva reprezentata de pensionari sa voteze si altfel decat gandindu-se la cine le asigura supravietuirea de pe o zi pe alta;

  Cum pot fi tinute salariile la nivel de batjocura? Raspunsuri posibile:
  - cand au ajuns sa se alinieze veniturile din industrie, servicii, banci (si cam tot ce inseamna mediul privat din economie) la acelasi nivel inseamna ca avem o problema: in piata muncii din Romania s-a format un cartel (ca sa nu-l numim Mafie);
  - inseamna ca de fapt intre marii angajatori nu exista o concurenta reala pentru atragerea fortei de munca si ca acestia actioneaza concertat impotriva intereselor angajatilor, acestia din urma reprezentand o masa captiva ce nu are in fapt posibilitatea de a-si alege un loc de munca satisfacator in oferta interna. Cum spuneam, daca ar exista concurenta si o nevoie reala de angajati, asta s-ar vedea in oferta salariala.
  - cartelul s-a format probabil dupa 2011: firmele germane (jupanii si dirijorii pietei muncii din Romania) au dat tonul, imediat ulterior noului CM din 2011, prin care dl Boc a conferit o functie strict onorifica sindicatelor. Restul angajatorilor s-au aliniat cuminti taind la greu, sub pretextul ticaloasei crize din 2007-2008, din toate beneficiile acordate pana atunci.

  La final, doua intrebari "punctuale" pt distinsul domn Anastasiu:
  - cum se face ca marii investori straini nu doresc in Romania listarea la bursa? Ar fi necesara o nedorita transparenta?
  - cum se face ca firmele cu capital strain sunt absolut "neprofitabile" in Romania, platind un impozit pe profit de trei ori mai mic decat cele romanesti, asta in conditiile in care cele dintai detin probabil mai mult de 70% din economia romaneasca?
  • -2 (2 voturi)    
   nu astepta decat lozinci (Luni, 5 noiembrie 2018, 15:07)

   danete [utilizator] i-a raspuns lui ww

   nu sunt in stare,cei mai multi dintre cei ce dau voturi pe aici, sa-ti raspunda cu altceva.
   dl anastasiu e un tip simpatic si are si dreptate in ceea ce priveste legarea salariului minim strict de vechime sau diploma. e vorba de posturi, de cerinta postului.
  • +1 (1 vot)    
   perfect explicat ..... (Joi, 8 noiembrie 2018, 8:34)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui ww

   perfect explicat ..... cel putin in intr-un judet din sud asazisii afaceristi se intalnesc trimestrial si stabilesc nivele de salarii, pacturi de neagresiune gen pleaca un inginer bun sa zicem nu va gasi la altcineva in oras pentru ca asa au stabilit ... sau daca il primesc va aavea acelasi salariu sau chiar mai mic......si asta nu e fictiune, nu se mai feresc pentru ca totul e pesedizat .....cine sa-i traga la raspundere ???
 • 0 (0 voturi)    
  Productivitate? (Joi, 8 noiembrie 2018, 21:57)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Exista o persoana care a functionat la Vodafone, si acum e la Petrom.
  Stiti ce raspuns a dat la o intrebare `corecta`?
  Intrebare:
  De ce un angajat pe aceeasi functie, cu aceleasi rezultate, din Ro, primeste acelasi salariu ca unul din F sau De?
  Raspuns:
  Nu se poate pune problema in felul acesta!
  Raspuns de Gheorghe Mariana, asa o cheama pe individa aceasta!
  Cand cutitul ajunge la beregata cred ca nu mai conteaza cum putem pune problema, din partea stanga sau din dreapta, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by