Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a caracterizat, marți, după ultima ședință a Consiliului de Administrație al BNR, modul în care politica monetară a fost aplicată în acest an, explicând ce ar fi necesar pentru ca aceasta să-și îndeplinească doar rolul ei, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Adevărul este că, în acest an, politica monetară a încercat să facă mai mult decât ar fi trebuit ea să încerce. În terminologie de specialitate, a fost relativ supraîncărcat. Sperăm că, printr-un avans mai puternic al politicilor structurale, printr-un caracter anticiclic al politicilor fiscal-bugetare, combinația de politici economice din România să fie mai armonioasă decât în prezent”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, întrebat, Guvernatorul BNR a afirmat că nu vede o legătură directă între scăderea investițiilor publice și inflație, cea din urmă fiind intermediată de mulți alți factori.

„Mai direct, programul de investiții publice este legat de o creștere economică de durată. Din acest punct de vedere, prin creșterea economică de durată, să poată influența, într-adevăr, tendința inflației pe termen mai îndelungat”, a explicat Isărescu.

În acest context, Guvernatorul a completat că reprezentanții Băncii centrale „țin foarte mult” la ultima frază din comunicatul de presă emis după ședința de politică monetară.

„Ținem foarte mult, pentru că ni se pare că este esențială privind în perspectivă. Se referă la mixul de politici. Pentru ca noi să ne atingem obiectivele, Guvernul să-și atingă obiectivele, pe care și le-a programat, ca economia să crească într-o manieră sustenabilă, de durată, este bine ca mixul să fie bine închegat, să fie înțelept”, a detaliat Isărescu.

Una dintre ultimele fraze din comunicatul de presă, cea la care se referă Guvernatorul BNR, este următoarea: „Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.”

În plus, în documentul de presă al Băncii centrale se menționează că deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, „într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile prezervării stabilităţii financiare”.

CA al BNR a menţinut, marți, dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în ședința de politică monetară din 7 mai, fiind menținute în următoarele trei ședințe - cea din 4 iulie, cea din 6 august și cea din 3 octombrie.

Totodată, Banca centrală a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, care sunt de 8%. RMO în lei este la acest nivel începând cu 24 mai 2015, iar cele în valută începând cu 6 mai 2017.