Pentru anul viitor instituția se așteaptă la o creștere economică de 5,5% și un PIB nominal de peste 1.000 de miliarde lei.
De asemenea, deficitul de cont curent a fost crescut de la 3,1% din PIB, la 3,5%. Anul trecut a fost la 3,2%.
Un alt lucru care atrage atenția îl reprezintă populația totală ocupată. Acum este prevăzută o scădere de la 8,89 milioane persoane, la 8,7 milioane, dar în ceea ce privește numărul efectiv de salariați, o diminuare de la 6,615 milioane, la 6,545 milioane.
Estimările privind inflația au rămas la fel, adică 3,5% la finalul anului și 4,7% cea medie.
FMI estimează o creștere economică de 4% pentru acest an și de 3,4% pentru 2019.
Comisia Europeană (CE) a revizuit, joi, semnificativ în scădere, estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%, în timp ce în 2019 mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât estima în primăvară.
Vizavi de acest lucru, Cristian Socol, strateg economic al Guvernului, dat de înțeles vineri pe Facebook că se așteaptă la o creștere economică chiar mai mică.
„Comisia Europeana prognoza 3% creștere în 2016 și a fost 4.8. În 2017 a fost pe aproape estima 4% și a fost 6,9. În 2018 prognozează 3,6% deci sigur va fi 4,2-4,5”, a spus el pe rețeaua de socializare.
anyway..."inca optimista" inseamna naspa dar mai amanam putin... e timp pana in 20-20sa se duca dracu totu.... putina rabdare... eu stau sa ma intreb cat e pe bune si cat e "cincinalu in 4 ani" in toata statistica asta...
De ce nu o face? Balanta comerciala negativa (importam mai mult decat exportam) indica raspunsul: nu avem capacitate. De ce nu avem capacitate? Pentru ca nu sunt investitii. De ce nu sunt investitii?
Pentru ca investitorii sunt pusi pe fuga de comportamentul iresponsabil al guvernarii acestor inapoiati si salbatici de la PSD, sustinuta de administratia nereformata (adica tot comunista in cea mai mare parte, total neadecvata).
In plus, adevaratele elite, care ar trebui sa roiasca din si in jurul universitatilor, sunt quasi-inexistente, anemice, lase, incompetente (universitatile sunt roase de impostura). E drept, fondurile pentru cercetare stiintifica si tehnologica sunt practic inexistente in Romania. Ar trebui sa fie cel putin 3% din PIB. Iar elitele ... tac. TAC!
iar salariile celor de la prognoze nu au mai mult de 2 zerouri, fata de 4, vezi 5 zerouri la statisticienii CE/FMI
La urmatoarea criza financiara veti descoperi cat valoreaza prognozele lui Valcov - baloane de sapun pentru fraieri.