STUDIU Românii câștigă mai mult decât alți europeni, dar doar pe hârtie. Motivul pentru care, în final, iau mai puțini bani în ziua de salariu

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 12 noiembrie 2018, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Munca la birou
Foto: Pixabay
Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est și are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

Principalele constatări ale analizei
 • Salariul minim brut variază între 500 de euro (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro.
 • Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de 4%, urmată de Lituania (10%) și Cehia (14%), iar România, cea mai înaltă rată, de 42%, media fiind 21%.
 • Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%), Bulgaria (22%), Lituania (23%).
 • România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23%

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune", susține Monica Țariuc, senior manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.

La nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului.

"Totuși, în ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet - taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Țariuc.
 • Chiar și dacă ne raportăm la Serbia și Bulgaria, față de care România are un salariu minim brut semnificativ mai mare (peste 50%), constatăm că, la salariul în mână, avansul se reduce la mai puțin de jumătate.

„Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, inclusiv cea anunțată pentru 1 decembrie 2018, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, a declarat Raluca Bontaș, partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România.

În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma să intre în vigoare în decembrie 2018, conform anunțului Guvernului.

„Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă", a precizat Bontaș.

De exemplu, spune ea, studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma tuturor celorlalte state membre UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1813 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  calcul trebuia facut la costul anagajatorului (Luni, 12 noiembrie 2018, 12:37)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  nu la salariul brut
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 noiembrie 2018, 13:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   • +1 (1 vot)    
    asa e (Luni, 12 noiembrie 2018, 14:39)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

    concluzia fiind ca?
    trebuie sa aplicam taxare regresiva sau progresiva? :))))))
    • +1 (1 vot)    
     Niciuna, trebuie să liberalizăm statul (Luni, 12 noiembrie 2018, 19:01)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     adică o contribuție fixă la sănătate (pentru urgențe medicale - pentru restul serviciilor există asigurările private) și pentru pensie (deși eu aș elimina cu totul pensia de stat - n-ai decât să aderi la un fond privat sau să bagi banii în active precum imobiliare, acțiuni, fonduri de investiții etc, dacă vrei un venit la bătrânețe).
   • +1 (1 vot)    
    detaliile conteaza.. (Marţi, 13 noiembrie 2018, 1:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    Desi unele tari au sigur nivel de taxare mai mare (ex. Danemarca), exista un sistem de deduceri fiscale aplicabile persoanelor cu venituri mici. Aceasta este de fapt taxarea "progresiva". Si in Romania avem taxare progresiva - exista o deducere de baza la salariu, la care nu se impoziteaza venitul. Din pacate, impozitul ala (10% din brut) este doar o parte infima din ce taxe pe munca aplica statul roman.
    Revenind "la oile noastre", ai calculat cat taxeaza ungurii pentru salariul lor minim si pentru 1000 de euro brut? Exemplu: pentru salariul minim, casatorit cu 2 copii, in Ungaria duci acasa ~80% din cheltuiala angajatorului. In Romania doar ~60%. La 1000 de euro, aceeasi situatie (casatorit, 2 copii), ai net 66% din cheltuiala totala. In Romania ai doar 57%.
  • +3 (3 voturi)    
   eh (Luni, 12 noiembrie 2018, 13:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   Te pui cu inteligentii astia? N-ai remarcat si sintagma "din rezultatul muncii"? Probabil ce plateste firma sunt bani din cer.
   Cel mai mare castig din transferul contributiilor este ca a aflat si angajatul cati bani ia statul, ca habar n-aveau majoritatea de cat platea firma. Oricum, varianta initiala era mai corecta, fara CAM, dar cica a fost introdusa la cererea sindicatelor, ca sa mai plateasca si nenorocitul de patron ceva, nu ca ar fi impactat angajatul. Apropo de plosnitele numite sindicate...
 • +1 (3 voturi)    
  pai taxele au fost mai mici (Luni, 12 noiembrie 2018, 12:56)

  Emancipatorul [utilizator]

  si salariatul tot foarte putin a primit din munca lui.

  Abia din Ianuarie s-au transferat contributiile.

  Istoria a aratat ca nu cresc salariile nete daca se desfiinteaza impozitele pe salarii.

  Oamenii isi negociaza netul la angajare (din pacate).

  Valoarea adaugata (doar prin munca, nu exista alta varianta) se imparte intre:
  salariat, patron si amortizari/refacerea capitalului.
  Nu intre salariat, patron si stat.
  Caci statul da banii mai departe (profesori, medici, deci tot munca, firme constructii (deci la patroni si angajati, etc) etc). O parte insignifianta ramane ptr salariile birocratiei (care tot munca este, supraevaluata sau nu).
  • +2 (2 voturi)    
   Nu exista taxe ale angajatului (Luni, 12 noiembrie 2018, 13:26)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui Emancipatorul

   E si normal sa nu creasca daca scad taxele, taxele "angajatului" sunt de fapt toate platite de angajator. Asa ca angajatorul pune in buzunarul propriu orice reducere de taxe.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 noiembrie 2018, 15:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Emancipatorul

  • 0 (0 voturi)    
   Dar taxele și contribuțiile (Luni, 12 noiembrie 2018, 19:07)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Emancipatorul

   din ce bani crezi că se plătesc, dacă nu din valoarea adăugată de angajat într-o firmă?
   Ce-ar fi să nu mai plătească statul român profesorii și medicii șpăgari; ce-ar fi să se ocupe de construcții regiunile sau comunitățile locale (să hotărască Iașiul dacă dă bani pe autostradă sau dă banii pe pensiile speciale ale consilierilor etc.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 noiembrie 2018, 13:12)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   e taxarea prea mare pe salariile mici (Luni, 12 noiembrie 2018, 14:41)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

   trebuie taxare regresiva, dar asta inseamna sa renuntam la cota unica :))))))
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 noiembrie 2018, 15:32)

    [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    • 0 (0 voturi)    
     regresiv bre, nu progresiv (Luni, 12 noiembrie 2018, 16:50)

     Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

     adica la salariile mici sa micsorezi taxele, iar la cele mari sa le lasi asa cum sunt.
     unde ai citit tu de impozit de 500%???
 • -2 (4 voturi)    
  SALARIUL MINIM NET PE ECONOMIE (Luni, 12 noiembrie 2018, 16:00)

  jidanul [utilizator]

  Guvernantii si parlamentarii trebuie sa promoveze ca tinta, salariul minim net pe economie la 500 de euro, echivalent in lei. Aceasta tinta trebuie atinsa urgent si obligatoriu. Pentru a atinge aceasta tinta/obiectiv ar fi indicat introducerea cotei unice medii, adica, salariile sa fie impartite in 3 grupe, grupa salariilor mici sa aiba un impozit de 5%, grupa salariilor medii sa aiba un impozit de 10% si grupa salariilor mari un impozit de 15%. De asemenea trebuie eliminat cumulul salar-pensie si pensiile speciale, urgent si definitiv la salariatii din sistemul bugetar.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 noiembrie 2018, 18:11)

   [anonim] i-a raspuns lui jidanul

  • 0 (2 voturi)    
   Statul trebuie să elimine salariul minim (Luni, 12 noiembrie 2018, 19:11)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   pentru că doar așa vor fi angajați corect oamenii care acum sunt plătiți la negru/gri (inclusiv din dorința lor de a lua mai mulți bani în mână); crezi că le pasă prea mult de pensie unui părinte care înțelege că un copil se crește decent cu banii din buzunar nu cu cei veniți de la stat?
  • +1 (1 vot)    
   da, de acord (Marţi, 13 noiembrie 2018, 2:06)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   si pentru a atinge aceasta tinta, vom trimite cadou rusilor toti doreii care nu sunt in stare sa produca de 500 de euro pe luna. sa populeze Siberia cu ei, ca oricum fac umbra pamantului degeaba.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by