Statul a întârziat 10 luni cu plata orelor suplimentare pentru foarte mulți angajați bugetari, numai către cei din Fisc fiind nevoie să plătească, până acum, peste 170 milioane lei, susține Vasile Marica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX”.

BaniFoto: Dreamstime

„S-a întârziat cu plata orelor suplimentare. Sunt foarte puțini oameni, nu s-au mai făcut angajări în anumite zone de 6-7 ani și atunci au de plată ore suplimentare. Nefiind oameni nu au cum să-și ia timp liber corespunzător. Asta ar însemna să închidă instituții”, a spus Marica, pentru HotNews.ro.

În teorie, angajații bugetari care lucrează peste program își pot lua acel timp liber ulterior în contul celor lucrate în plus.

„Nu au putut să-și ia timp liber corespunzător conform Codului Muncii. Dacă nu poate să dea timp liber, (statul n.r.) trebuie să plătească. Atunci au mulți bani de plătit pentru ore suplimentare pe care nu-i plătesc”, a precizat oficialul SED LEX.

El a precizat că asta este problema în momentul de față, mai ales în zona ANAF și Ministerul Finanțelor, unde se stă peste program foarte mult.

„Au de plătit cam 17 milioane pe lună. Pentru tot personalul din ANAF ar fi nevoie cam de 17 milioane de lei pe lună pentru câte ore suplimentare prestează la nivel național. Avem întârziere de aproape 10 luni”, a mai arătat Marica.

În ceea ce privește intenția autorităților de a reduce numărul de personal, el a spus:

„Acum se vrea reducere de personal, niște ambiții de-ale lor. Asta ar însemna o destabilizare instituțională generalizată. Probabil că pasul 2 este să destabilizeze toate instituțiile statului”.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, a anunțat sâmbătă, la Antena 3, că aproximativ 4000 de posturi din ministere și ANAF vor fi desființate, măsura privind și posturi care sunt vacanțe.

Măsura a fost discutată în Guvern și va fi analizată cu sindicatele, a adăugat ministrul, potrivit Mediafax, care a admis că pot dispărea și funcții de conducere.

Teodorovici spune că reducerile de posturi nu au legătură cu modificările de salarizare anunțate și cu necesarul de fonduri la buget, și că din 2019 în sectorul bugetar vor fi aplicate prevederile legii salarizării.