​Cuvântul sustenabilitate nu era ușor de înțeles acum 20 de ani, iar criza a evidențiat dezechilibrele cauzate de unele politici conjuncturale cu viziune pe termen scurt, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), într-o conferință organizată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).​

Mugur IsarescuFoto: Facebook

"Păstrarea macrostabilității a echilibrului intern este esențială. Trebuie să avem grijă de ea, de macrostabilitate, ca de lumina ochilor pentru că din aceasta derivă și sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre și parcursul în cadrul Uniunii Europene. Nu există alternativă validă pe termen lung a politicilor macroeconomice coerente. Dacă nu păstrăm coerența, mai devreme sau mai târziu vom plăti ca țară. (...) Criza a evidențiat dezechilibrele cauzate de unele politici conjuncturale, de măsuri nesustenabile, de viziune pe termen scurt și perpetuarea unor comportamente prociclice. Deși mult așteptate de public, toți dorim să trăim mai bine și mai repede, măsuri și stimulente necorelate pot accentua vulnerabilitățile din economie, mai ales în situația unor țări aflate în prin proces de recuperare a decalajelor, de convergență reală", a spus Isărescu.

  • Convergența reală este o noțiune complexă ce trebuie explicată deoarece nu se rezumă doar la nivelul PIB-ului pe locuitor. Acesta este un indicator sintetic și se referă mai ales la componente structurale și instituționale. Din perspectiva băncii centrale am construit în timp și dispunem de toate instrumentele specifice politicii monetare, le putem utiliza și le-am putut utiliza în ultima vreme. Nu am avut restricțiile pe care le-au avut alte bănci centrale", a explicat oficialul BNR.

El a precizat că că Banca Centrală a putut utiliza dobânda, coridorul de dobândă, reglarea lichidităților, mișcarea rezervelor minime obligatorii, dar și măsuri macroprudențiale în toată gama lor.

"Toate astea nu numai pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung, dar și pentru a menține stabilitatea financiară. Nu avem trecută în statut, dar conform tendințelor din UE și nu numai ne uităm cu mare atenție la măsurile pe care le introducem, să consolideze, nu să diminueze sau să afecteze stabilitatea finaniară. Avem mare grijă să asigurăm un dozaj adecvat al măsurilor noastre. Ca în medicină, important nu este numai medicamentul, dar și dozajul medicamentelor pe care le dăm economiei românești. Suntem foarte atenți la contextul intern și externe, regional și global", a precizat guvernatorul.

Ne confruntăm adesea, de la o vreme, spune el, tot mai frecvent cu un deficit de analiză economică și financiară lucidă și profesionistă.

"Costurile cu care ne dezvoltăm depind esențial de maniera în care proiectăm în exterior dezvoltările interne. Există trei coordonate hotărâtoare pentru canalul comunicării care a devenit tot mai important în ceea ce privește politicile economice. (...) Vin de la o sesiune internațională, unde pentru prima oară în acel cerc de super-specialiști s-a discutat despre canalul comunicării. (...) Cele trei coordonate hotărâtoare sunt: informațiile de calitate, produse corect și constant, comunicarea publică în forme raționale la obiect și viziunea coerentă în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete", a mai spus guvernatorul BNR.

  • Să nu ne așteptăm ca publicul larg să devină specialist. Nu are cum. Si noi trebuie să facem eforturi pentru a traduce din română în română mesajele noastre fără a le distorsiona.

"Mai suntem atenți la comunicare, de aceea sunt aici în fața dumneavoastră, un canal special de comunicare și vă solicităm în continuare sprijinul (analiștilor financiar-bancari n.r) pentru ca politicile noastre deseori suficient de tehnice să fie înțelese de public și să contrabalansăm pe cei care din neatenție, posibil să fie și voit, e posibil să fie și dorința de promovare a știrilor, deformează informațiile de la Banca Centrală", a afirmat Isărescu.

  • M-am referit cu câteva zile în urmă la avalanșa de formulări, cel puțin în titluri, de tipuri: "Banca Centrală a inundat piața cu lichidități". Am încercat să explicăm că nu este deloc inundație, dar de vreme ce Ministerul de Finanțe scoate 20 de miliarde din piață și-i ține sub o formă sau alta ca o sterilizare în contu la său la BNR, faptul că noi dăm 18 miliarde, abia compensăm ce este scos din piață.
  • Nici pe departe o inundație. De multe ori, lucrurile simple sunt mai greu de explicat decât cele complicate și cuvântul inudație prinde, e frumos, nu ne gândim că ar putea avea și conotație și interpretări care duc la deteriorarea încrederii, nu? "Păi de-aia avem inflație, Banca Națională inundă piața cu lichidități". Fără să fie un reproș, uneori și expunerile dumneavoastră nu sunt suficient de atente. Nu trebuie să încurajați o asemenea prostie.
  • Titluri de tipul: Băncile comerciale au luat cât le-a dat Banca Centrală par să fie nevinovate, dar sunt neadevărate. Ar trebui să explicați ce înseamnă o licitație cu limite de sume și o licitație fără limite de sume. Pare să fie același lucru. Până acum am avut licitații fără limite de sumă. Nu băncile comerciale au luat cât le-am dat noi. Ele au luat cât au vrut. Dacă o să o țineți așa, când o să punem o limită de sumă, e posibilă să punem o limită de sumă cândva, din anumite considerente, cum o să mai explicați deosebirile?

"Politica monetară nu poate fi unicul răspuns și nu poate soluționa aspecte și probleme importante ce în de alte paliere ale politici macroeconomice. Vedeți la câte reglaje fine apelăm. Licitație cu limită de sumă, fără limită de sumă, nu poate să fie o inundație ceva care să dispară după o săptămână, nu? O inundație de o săptămână e cam contradictorie. Încercăm cu aceste reglaje fine să contrabalansăm ceea ce ar trebui făcut în altă parte, în special cu politici structurale. Încercăm să facem un reglaj fin și între măsurile macroprudențiale revenite în prin plan ca o compensare la dificultatea de a face reforme structurale și să le îmbinăm cât se poate de bine cu politicile monetare clasice", a explicat Guvernatorul Băncii Centrale.