Financial Times: May, pregătită să înfrunte reacțiile adversarilor după ce a câștigat bătălia feroce pentru Brexit. ● Les Echos: Creșterea economică a Germaniei frânează puternic ● The Guardian: Proiectul de acord al Theresei May pe tema Brexit: ce e şi ce va urma? ● Le Temps: Bazele unui "Italexit" ● La Repubblica: Mafia şi "Ndrangheta au acaparat jocurile de noroc online ● Noviny : Posibilă demisie a premierului ceh, acuzat că şi-a trimis fiul în Crimeea, pentru a-l proteja de o anchetă de corupţie. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Financial Times: May, pregătită să înfrunte reacțiile adversarilor după ce a câștigat bătălia feroce pentru Brexit

Theresa May a obținut sprijinul cabinetului său în privința Brexit, după mai bine de cinci ore de discuții aprinse, însă victoria ei a venit la pachet cu un cost destul de ridicat, iar acum ea trebuie să ducă o puternică bătălie politică pentru a trece acordul prin parlament.

"Cred, cu inima dar și judecând la rece, că această decizie este în interesul întregului nostru Regat Unit", a spus doamna May, adăugând că acordul negociat la Bruxelles a fost "cel mai bun care putea fi negociat".

Într-o declarație solemnă, doamna May a recunoscut că guvernul și-a dat aprobarea după "o dezbatere lungă, detaliată și pasională" și a sugerat că se așteaptă la o reacție politică severă din partea deputaților conservatori eurosceptici.

Premierul a recunoscut că decizia "va fi supusă unei examinări intense" , adăugând: ”Urmează zile dificile”.

Doamna May a declarat că, deși acordul a fost aprobat de cabinet, au existat aproximativ 10 miniștri care au criticat proiectul. Dintre eurosceptici, doar Michael Gove a fost în favoarea lui.

Premierul se aștepta inclusiv la anunțarea altor demisii în noaptea de miercuri, pe măsură ce atmosfera discuțiilor se încingea.

Doamna May se confruntă de asemenea cu amenințarea reînnoită a unor parlamentari care susțin că au suficiente semnături pentru a declanșa un vot "iminent" de neîncredere în premier.

Boris Johnson, fost secretar de externe, a cerut europarlamentarilor din cabinet să se "revolte" împotriva acordului de compromis convenit la Bruxelles, deși d-na May a avertizat că alternativa la acest proiect de acord este ieșirea din UE fărp niciun acord.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că "au avut loc progrese decisive" în discuțiile privind Brexit, în vreme ce Michel Barnier, negociatorul șef al UE, a declarat că mai e o "cale lungă de urmat”, până la punerea lui în aplicare.

Tratatul de retragere, care are 585 de pagini urmează să fie supus unei examinări politice care se anunță dificilă.

Textul lasă deschisă posibilitatea unei prelungiri unice a perioadei de tranziție, documentul menționând doar că această perioadă ar putea fi extinsă la "20xx"; oficialii Downing Street au spus că această perioadă de timp trebuie completată riguros înainte ca tratatul să fie ratificat.

Cea mai dificilă luptă a dnei May este cea din următoarea lună de zile, în care va trebui să îi convingă pe parlamentari să sprijine acest acord.

Dealtfel, și Irlanda a primit bine vestea încheierii draftului de acord. ”Ne-am atins toate prioritățile cheie în acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar miercuri, adăugând că aprobarea acordului de către guvernul britanic a marcat una dintre cele mai bune zile din cariera sa.

Adresându-se reporterilor după ce prim-ministrul britanic Theresa May a câștigat sprijinul cabinetului său pentru proiectul de acord, Varadkar a declarat că reprezintă un "progres decisiv" care pregăteşte calea pentru un summit special al Uniunii Europene la sfârșitul acestei luni.

Proiectul de acord a reprezentat un rezultat "satisfăcător" cu privire la "prioritățile naționale", a declarat Varadkar într-o conferință de presă.

"Acestea au fost și sunt: ​​protejarea procesului de pace și a Acordului din Vinerea Mare; menținerea zonei comune de tranzit și a beneficiilor aferente pentru cetățenii irlandezi și britanici; reafirmând locul nostru în centrul Uniunii Europene; și protejarea comerțului, a locurilor de muncă și a economiei", a afirmat acesta.

"Pentru fiecare dintre aceste priorități, am ajuns astăzi la un rezultat satisfăcător", a adăugat el.

Întrebat care ar fi consecințele dacă Parlamentul britanic ar sfidat-o pe mai și nu va votat acordul, Varadkar a spus că tăria de caracter și curajul primului ministru britanic au fost subestimate în mod constant.

  • Les Echos: Creșterea economică a Germaniei frânează puternic

E un vânt rece, autumnal, dar care nu anticipează în mod necesar o gripă de durată. Pentru prima dată în ultimii trei ani și jumătate, Germania a înregistrat o scădere a produsului intern brut. Acesta a scăzut cu 0,2% în al treilea trimestru comparativ cu trimestrul precedent, potrivit anunțului făcut miercuri de Biroul Federal de Statistică (Destatis).

Acest anunț nu a constituit totuși o surpriză foarte mare, întrucât înrăutățirea unor indicatori devenise previzibilă încă din vară. Dealtfel, „Consiliul înțelepților“, constituit din cei mai buni 5 economiști germani, și-a revizuit în jos prognoza de creștere saptamana trecuta la 1,6 % pentru întreg 2018 și la 1.5% pentru 2019.

"O contracție de 0,2% nu este o catastrofă", a adăugat ministrul economiei, Peter Altlmeier. Oficialii germani pun această încetinire pe seama declinului producției auto, care a suferit de pe urma introducerii de noi standardele de omologare a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile de gazele.

Sectorul auto reprezintă o cincime din industria germană, iar peste trei sferturi din producție este destinată exportului. Potrivit Destatis, exporturile au scăzut semnificativ, în timp ce importurile au crescut. În urma publicării datelor furnizate de Biroul Federal de Statistică, Federația Industriei Germane (BDI) a redus la rândul ei prognoza de creștere anuală a exporturilor pentru a doua oară în ultimele două luni, noile estimări indicând o creștere de 3% în 2018 (față de estimările anterioare, de 3,5%).

Cu toate acestea, Ministerul german al Economiei se bazează pe faptul că noile comenzi din indutrie au crescut în ultimele două luni. Guvernul speră, de asemenea, că reducerea impozitelor gospodăriilor va spori consumul intern și va ajuta la reluarea creșterii.

Pentru BDI (Federatia Germana a Industriilor), acest declin este un semnal de alarmă care ar indica necesitatea reformelor structurale din indistrie. În fața unei lipse de forță de muncă calificată pentru a sprijini dezvoltarea, guvernul a luat măsuri pentru a facilita imigrația lucrătorilor calificați și a promis investiții în valoare de 3 miliarde de euro în favoarea inteligenței artificiale.

  • The Guardian: Proiectul de acord al Theresei May pe tema Brexit: ce e şi ce va urma?

Premierul a scos la capăt un plan vizând retragerea din UE, iar acum trebuie să-şi convingă cabinetul să i-l susţină.

Ce s-a întâmplat?

În sfârşit, după mai bine de doi ani de când Regatul Unit a ales să părăsească Uniunea Europeană, după negocieri chinuitoare, Theresa May dispune de proiectul unui acord de retragere din UE pe care să-l prezinte cabinetului, parlamentului şi ţării.

Marţi, dna May a anunţat că deţine textul proiectului de acord, despre care se spune că ar avea 500 de pagini. Marţi seara, ea şi-a convocat la Nr. 10 (Downing Street 10, adresa reşedinţei oficiale a premierilor britanici, n. red.) membrii cabinetului unul câte unul pentru a-i informa în legătură cu acordul - o strategie considerată a fi în stil "dezbină şi cucereşte". Câţiva dintre membrii cabinetului, printre care Andrea Leadsom şi Penny Mordaunt, sunt aprigi susţinători ai Brexitului, care doresc ca Regatul Unit să iasă complet din uniunea vamală care, în opinia lor, ar limita capacitatea ţării de a negocia acorduri comerciale cu alte ţări. Dna May trebuie să convingă acest grup să-i susţină versiunea acordului.

Ce conţine acordul?

Una dintre problemele cele mai spinoase de-a lungul negocierilor a fost soarta frontierei irlandeze, care separă Republica Irlanda (membră a UE) de Irlanda de Nord (care face parte din Regatul Unit şi care astfel va părăsi UE odată cu restul ţării). Impunerea unei "frontiere dure" între cele două teritorii, cu reglementari vamale diferite, a provocat temeri potrivit cărora fragila pace dintre ele ar putea fi spulberată.

Se presupune că Regatul Unit a fost de acord cu existenţa unei "pânze de siguranţă" vamale, valabilă pentru întreg Regatul Unit, adică un mecanism menit să asigure că, după Brexit, frontiera cu Irlanda nu va fi una dură. Asta i-a înfuriat pe susţinătorii vajnici ai Brexitului.

Totuşi, se pare că această "pânză" va fi doar temporară, acordul stipulând totodată ca o echipă independentă de arbitraj să hotărască data suspendării ei (permiţându-se astfel Regatului Unit fie să încheie un acord comercial liber, fie să rămână în cadrul uniunii vamale sau să-şi prelungească perioada de tranziţie). Asta a stârnit îngrijorarea politicienilor nord-irlandezi, dintre care unii au semnalat deja că nu vor sprijini acordul.

Referindu-se la acordul Brexit, Arlene Foster, şefa Partidului Democrat Unionist (DUP) - un partid unionist nord-irlandez care a avut un rol decisiv în alegerile din 2017 - a făcut următoarea declaraţie: "Un acord care ridică noi bariere comerciale între Irlanda de Nord şi Marea Britanie ar submina categoric integritatea constituţională şi economică a Regatului Unit. Este inacceptabil".

Ce urmează?

Miercuri, la ora 14:00 (ora locală), a fost convocată o reuniune de urgenţă a cabinetului care, potrivit unor surse, ar urma să dureze trei ore. Miniştrii vor discuta acordul şi vor decide "paşii următori", potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt de la "Numărul 10".

Dacă, în decursul reuniunii, dna May obţine sprijinul colegilor săi, atunci ea va lansa campania de popularizare prin ţară a acordului, începând printr-o conferinţă de presă televizată în direct.

Dat fiind faptul că, uneori, dna May nu se arată prea convingătoare, unii au sugerat că o asemenea conferinţă nu este neapărat cea mai bună cale de a prezenta acordul unei populaţii dezamăgite.

În cazul în care cabinetul aprobă planul, UE ar urma să organizeze un summit special pe tema Brexitului, pe data de 25 noiembrie. Apoi, May va prezenta acordul în faţa parlamentului, cel mai probabil, pe a mijlocul lunii decembrie.

Dacă parlamentarii nu îl aprobă, atunci Regatul Unit se apropie tot mai mult de un Brexit "fără acord", astfel încât UE ar rămâne fără niciun acord pe tema unor probleme importante, precum comerţul, statutul în Regatul Unit al cetăţenilor din UE şi al cetăţenilor Regatului Unit în UE.

Ambasadorii UE urmau ca, miercuri, să se întrunească la Bruxelles ca să discute pregătirile Comisiei Europene în eventualitatea lipsei acordului, dar programul a fost schimbat după ce s-a aflat despre apariţia acordului.

Va trece oare acordul prin parlament?

Şeful din parlament al conservatorilor s-a declarat convins că acordul va trece. Totuşi, disensiunile din cadrul Partidului Conservator pe tema Brexitului şi faptul că parlamentarii conservatori nu deţin o majoritate clară, având nevoie de sprijinul opoziţiei, fac ca acest lucru să nu fie garantat.

Până acum, niciun ministru din cabinet nu a demisionat din cauza acordului, aşa cum au făcut unii, precum fostul ministru de externe Boris Johnson, după ce, în iulie, Theresa May şi-a dezvăluit intenţiile cu privire la Brexit, cunoscute drept Planul de la Chequers (reşedinţa de vară a premierilor britanici, n. red.)

Există deja zvonuri potrivit cărora un ministru al cabinetului, dna Penny Mordaunt, i-ar fi cerut dnei May ca miniştrilor să li se permită să voteze liber în parlament, ea sugerând astfel că intenţionează să voteze împotriva acordului. Susţinătorii mai duri ai Brexitului, precum Jacob Rees-Mogg şi Boris Johnson au spus deja că vor vota împotriva acordului pentru că este prea "delicat". Johnson a calificat acordul ca fiind "demn de un stat vasal".

Nu se ştie dacă laburiştii vor susţine acordul, dată fiind declaraţia de marţi a lui Jeremy Corbyn. Corbyn a spus: "Din câte ştim despre toate aceste negocieri stângace, e puţin probabil ca acordul să fie bun pentru ţară... Dacă acordul nu trece de cele şase teste ale noastre şi nu e valabil pentru toată ţara, atunci noi vom vota împotrivă". (RADOR)

  • Le Temps: Bazele unui "Italexit"

Editorial. Dacă guvernul italian voia să împingă ţara afară din Uniunea Europeană, nu ar fi procedat altfel

Guvernul italian a ales, după toate aparenţele, calea confruntării cu Uniunea Europeană (UE). Refuzând să facă modificări semnificative în bugetul său pe 2019, se expune deschiderii unei proceduri pentru deficit excesiv. Aceasta poate duce la sancţiuni financiare mergând până la 3,4 miliarde de euro. Pentru o ţară care este deja îndatorată până peste cap, o asemenea sancţiune nu ar face decât să accelereze coborârea în infern.

Nu e pentru prima dată că cei doi parteneri guvernamentali de la Roma, anume Liga Nordului şi Mişcarea 5 stele, îşi arată dispreţul faţă de Bruxelles. De la formarea majorităţii guvernamentale, după o perioadă rocambolescă de neînţelegere, l-au numit pe economistul Paolo Savona la Finanţe.

O provocare. Dacă voiau să bage lupul în stână nu ar fi procedat altfel. Deosebit de cunoscut pentru ostilitatea lui declarată faţă de euro şi de instituţiile europene, Paolo Savona ar fi trebuit să-i reprezinte pe italieni la reuniunile lunare ale Eurogrupului - miniştrii de finanţe din zona euro - şi ale Ecofin, care îi cuprinde pe miniştrii de finanţe din întreaga UE.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, s-a opus cu veto, evitând astfel o primă dramă între Bruxelles şi Roma. "Italia nu este o ţară liberă, este o ţară ocupată financiar, nu militar, de germani, de francezi şi de birocraţii de la Bruxelles", protestase atunci suveranistul Matteo Salvini, de la Liga Nordului.

Bruxelles-ul şi noua putere italiană nu sunt pe aceeaşi lungime de undă nici în problema migranţilor. De la preluarea funcţiei, Matteo Salvini, viceprim-ministru şi ministru de interne, s-a făcut remarcat prin poziţiile sale anti-europene. Potrivit lui, Italia nu trebuie să-şi asume răspunderea de primă ţară de primire, răspundere înscrisă de altfel în tratatele europene.

În prezent, scandalul este despre bugetul pe 2019.

Regulile europene impun o disciplină bugetară. Ca o pisică opărită care se teme şi de apa rece - Europa tocmai a trecut prin zece ani de criză a datoriei greceşti -, Bruxelles-ul înţelege ca de acum înainte să impună respectarea regulilor. În timp ce Italia este a doua ţară cea mai îndatorată din Europa şi a treia în lume.

Care este răspunsul populiştilor de la Roma? O manifestaţie, pe 8 decembrie, pentru a spune "paşnic" "domnilor de la Bruxelles: lăsaţi-ne să muncim, să trăim şi să respirăm". Liga Nordului şi Mişcarea 5 Stele alimentează într-o veselie sentimentul anti-european şi se comportă ca şi cum ar pune bazele unui "Italexit".(RADOR)

  • La Repubblica: Mafia şi "Ndrangheta au acaparat jocurile de noroc online

Pariuri pentru a câştiga milioane şi milioane. Jocuri şi turnee pentru a spăla banii, a-i curăţa şi a-i refolosi. 'Ndrangheta reggina, mafia din Catania, familiile din Puglia au pus mâinile pe lumea pariurilor, s-au ascuns în spatele platformelor jocurilor de noroc şi şi-au împărţit piaţa, ajungând să controleze în mod direct sau indirect jocuri în valoare de 4,5 de miliarde de euro. Pentru acest lucru ar fost arestate 68 de persoane.

Pe listă sunt capi şi membrii ai celor mai renumite familii ale 'Ndranghetei din Reggio Calabria, ai clanurilor din Catania şi Puglia, dar şi antreprenori, acuzaţi cu toţii de asociere de tip mafiot, transfer fraudulos de valori, de reciclare şi auto-reciclare, de colectare ilicită a pariurilor online şi de evaziune fiscală. Au fost confiscate bunuri în valoare de peste 1 miliard de euro, în timp ce alte 80 de percheziţii au fost efectuate în întreaga Italie.

Acesta este rezultatul unei anchete în care au lucrat umăr la umăr cu Garda Financiară, Poliţia, carabinierii şi Dia şi care a fost coordonată de Direcţia Naţională Anti-mafia şi de Direcţiei de Combatere a Terorismului, anchetă condusă de procurorul Federico Cafiero de Raho, care a pus împreună pistele anchetei conduse de procurorii din Bari, Reggio Calabria şi Catania. Din anchetă a reieşit că mafia din Calabria , cea din Puglia şi cea din Sicilia, a pus mâinile pe lumea jocurilor de noroc online şi a câştigat miliarde graţie societăţilor de jocuri de noroc cu sediul în străinătate şi interesele în Italia. O afacere care naşte din două exigenţe "criminale". Eludarea fiscului şi administraţia autonomă de monopol de stat care supraveghează jocurile de noroc şi pariurile pentru companiile cu sediul în străinătate, câştigarea şi spălarea banilor pentru clanuri.

Sistemul

'Ndrangheta, Camorra, oricum mafia în general, tinde să folosească numerarul prin intermediul acestor sisteme de jocuri de noroc şi pariuri, obţinând astfel linii de credit de la diverse companii şi gestionând apoi creditul, acesta este primul punct - explică Mario Gennaro - cel de-al doilea punct e că în anumite teritorii, dacă nu faci acorduri, nu lucrezi".

Mecanismul este simplu. La bază există mai multe companii de jocuri de noroc, majoritatea cu sediul în Malta. Acestea creează o serie de site-uri pe care se poate paria de la centrele de transmitere date sau de la punctele de reîncărcare răspândite pe teritoriul italian. Însă site-urile sunt ilegale şi ilegal este şi modul de colectare a pariurilor. În teorie, fiecare tranzacţie se face electronic şi Aams o poate monitoriza, dar atunci când se amestecă mafiile, sistemul se schimbă. Se pariază în numerar iar centrele de pariuri sunt controlare de oamenii clanului, motiv pentru care se deschide o adevărată linie de credit, fapt care permite ca pariurile să rămână anonime. Sistemul este de tip piramidal, cu cât se urcă mai sus, cu atât cresc câştigurile.

Raporturile cu străinătatea

În vârful piramidei se află casele de pariuri cu sediul în străinătate care, în Italia relaţionează cu "maestrul", adică responsabilii de pe teritoriu. În Calabria, vlăstarii clanului Tegano şi ai familiilor satelit au creat o companie cu societăţile "Planetwin365", "Betaland" şi "Enjoybet". În Puglia în schimb, clanurile Capriati şi Parisi par să fi reuşit să pună deoparte vechile divergenţe înfiinţând o adevărată agenţie de pariuri străină cu interese şi proiecţii în Brazilia, Columbia, Nigeria, România, Vietnam, Argentina, Rusia, Panama, Paraguay. Acelaşi lucru l-au făcut în Sicilia clanurile mafiote Santapaola-Ercolano, care, prin intermediul grupului Placenti reuşiseră să-şi creeze propria agenţie de pariuri şi clanul Cappello. Atunci când se pariază în Italia, iar masa de joc este în străinătate, Aams nu vede iar mafiile pot recicla şi pot câştiga.

Afaceri de milioane de euro printr-un simplu click

Pentru a înţelege cum s-au mişcat mafiile în lumea jocurilor online, au fost determinante declaraţiile unui fost mafiot, actual colaborator al justiţiei italiene, Fabio Lanzafame, un profesionist în pariuri şi proprietar al mai multor societăți pe care se bazau site-uri ilegale pentru colectarea pariurilor. Lanzafame a lucrat cu clanurile din Reggio Calabria, Catania şi Bari pentru dezvoltarea şi impunerea pe piaţă a mai multor platforme de jocuri de noroc şi a dezvăluit justiţiei noile frontiere ale afacerilor criminale şi faptul că mafia militară a predat ştafeta mafiei afacerilor care evoluează din ce în ce mai mult.

"Eu îmi caut noii adepţi în cele mai bune universităţi din lume, iar tu încă mai cauţi în mijlocul străzii patru proşti capabili să facă: Bam bam!" spunea la telefon unul dintre suspecţi. "Eu în schimb îi caut pe cei care fac aşa : Pin, PIN-ul! Care dau click! -continuă, în timp ce interlocutorul râde ". Clanurile au nevoie astăzi de persoane care să fie familiarizate cu computerele şi să nu aibă mustrări de conştiinţă, pentru că e destul să dai un click pentru a face milioane.

Clanurile nu se limitează să polueze economia legală cu bani murdari, dar devin actori majori ai sistemului economic, capabili să-şi impună propriile norme de piaţă. Activităţile juridice nu mai servesc doar pentru reciclare, ci şi pentru a câştiga profituri masive. Din acest motiv, s-a schimbat chiar şi profilul "picciotti" (tineri începători). Desigur, fără să-şi uite originile. Vlăstarii clanului Tegano, care controlau sectorul pariurilor din toată Calabria şi care de mai mult timp îşi extinseseră reţeaua şi în alte regiuni din Italia, nu uitau niciodată să organizeze excursii periodice la Polsi, locul în care se sanctuarul cel mai iubit de Ndrangheta, făcând o mulţime de opriri în faţa penitenciarelor din Reggio Calabria pentru a aduce un omagiu rudelor aflate în detenţie. Dar, aşa cum au explicat mai mulţi colaboratori ai justiţiei, toate acestea sunt de fapt doar o modalitate de a-i fideliza pe afiliaţi, de a-i face să simtă că fac parte dintr-o singură istorie criminală.

Adevărul e că vlăstarii clanurilor şi asociaţii lor sunt frecventatori obişnuiţi ai cazinourilor din întreaga lume, ai hotelurilor de lux, cum ar fi Bellagio din Las Vegas, ai restaurantelor de 5 stele Michelin unde nu ezită să-şi facă selfie-uri pe care le postează pe reţelele sociale. Ei sunt noua faţă a 'Ndranghetei.

"Acum nu mai există o 'Ndrangheta, o mafie siciliană sau una din Puglia, sunt organizaţii fluide care gestionează împreună, într-un acord deplin afaceri diferite," explică procurorul şef de la Dna, Federico Cafiero de Raho.

"Avem o imagine mai clară a acestor relaţii, în plus constatăm şi din investigaţiile în curs de desfăşurare că mafiile lucrează împreună în mai multe domenii. Rămâne de văzut dacă există o cameră de control sau dacă acordurile se schimbă din când în când în funcţie de teritorii, dar cercetăm şi acest lucru", continuă Cafiero de Raho. "Aceasta anchetă dovedeşte clar averea imensă de care dispun ceste asociaţii criminale. Dacă am putea dezvolta un contrast real pe acest front, dacă s-ar înţelege cu adevărat importanţa acestui lucru, s-ar putea revigora economia acestei ţări", conchide procurorul care se adresează oamenilor politici. "Sectorul jocurilor online şi al pariurilor prezintă o serie de aspecte de importanţă critică deoarece cei care se ocupă cu acest lucru pot s-o facă şi din străinătate unde controalele nu sunt suficient de vigilente pentru a preveni infiltrarea mafiei. Politica trebuie să fie atentă deoarece, în caz contrar, economia legală şi curată va continua să fie infiltrată de mafie şi Sudul va continua să fie balastul economiei. Dacă nu reuşim să înfrângem mafia, Italia nu va fi capabilă să decoleze". (RADOR)

  • Noviny : Posibilă demisie a premierului ceh, acuzat că şi-a trimis fiul în Crimeea, pentru a-l proteja de o anchetă de corupţie

Social-democrații cehi, care fac parte din coaliția guvernamentală alături de partidul ANO (Acțiunea cetățenilor nemulțumiți) al premierului Andrej Babiš, intenționează să propună înlocuirea șefului Executivului de la Praga, în contextul unui scandal privind presupusa răpire a fiului prim-ministrului și trimiterea acestuia în Crimeea, din cauza unei anchete referitoare la fraudarea de fonduri europene - scrie Novinky.cz, potrivit Evropeiska Pravda. Potrivit sursei, social-democrații vor organiza miercuri o întâlnire cu partidul ANO și cu premierul Babiš, pentru a cere explicaţii referitoare la acuzațiile aduse primului ministru al Cehiei.

Din informaţiile apărute în presă, reiese că social-democrații cehi iau în calcul aplicarea modelului slovac - premierul demisionează benevol și este înlocuit de un alt reprezentant al partidului ANO. Astfel, după plecarea lui Andrej Babiš, succesorul său din formaţiunea ANO ar forma un nou cabinet. Un astfel de scenariu a fost pus în aplicare în Slovacia, după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak, când premierul și liderul de partid Robert Fico a fost înlocuit de colegul său de partid Peter Pellegrini. Dacă ANO nu este de acord cu planul social-democraților, aceştia din urmă nu exclud posibilitatea dizolvării Parlamentului, ceea ce va conduce la alegeri anticipate.

Între timp, opoziţia din Cehia i-a cerut premierului Andrej Babiš să-şi dea demisia.

Acest scandal a izbucnit în Cehia după un interviu publicat în "Seznam Zpravy", în care fiul premierului ceh, Andrej Babiš Jr., a declarat că, anul trecut, tatăl său a ordonat să fie trimis forțat în Crimeea, pentru a fi ascuns de o investigație de corupție. Fiul premierului a mers la poliție şi a declarat că a fost răpit. Premierul Babiš, însă, neagă acuzațiile fiului său, afirmând că acesta este bolnav psihic și că are nevoie de supraveghere.

Andrej Babiš Jr., fiul premierului ceh, care locuiește în Elveția, este implicat, alături de tatăl său și de alți membri ai familiei, în așa-numitul caz "Cuibul berzei", în care există suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. În anul 2008, familia Babiš a cumpărat un vechi conac, pe care a decis să-l transforme într-un centru de conferințe de lux, denumit "Čapí hnízdo" ("Cuibul berzei"). Suma reconstrucției a fost estimată la 350 de milioane de coroane, dintre care 50 de milioane au reprezentat fonduri din partea Uniunii Europene destinate susţinerii întreprinderilor mici. Premierul ceh s-a detaşat de acest scandal și a declarat că centrul de conferinţe aparține copiilor săi.

Andrej Babiš Jr., fiul de 35 de ani al premierului ceh, a declarat în acest context că tatăl său a vrut să-l protejeze odată cu apariţia scandalului legat de fraudarea fondurilor europene şi, împotriva voinței sale, l-a trimis în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată sub ocupaţia Rusiei. Un rol-cheie în mutarea lui Babiš Jr. în Crimeea a fost jucat de soții Protopopov, care lucrează pentru premierul ceh. Dita Protopopova este consilier în Ministerul Sănătății și psihiatru al tânărului Babiš. Soțul acesteia, rusul Piotr Protopopov, este cel care l-a dus pe fiul premierului ceh în Crimeea. "Îmi este frică de acest om. Soția sa este psihiatru. Cei doi s-au bucurat de mare încredere, însă au abuzat de această încredere. Acest bărbat mi-a spus în Ucraina următorul lucru: Eu și tatăl tău vom face tot posibilul să te închidem" - povesteşte fiul premierului ceh, în interviul acordat publicaţiei "Seznam Zpravy". Deocamdată, nu există alte dovezi ale prezenței lui Andrej Babiš Jr. în Crimeea, cu excepția afirmațiilor pe care acesta le-a făcut în discuţia cu jurnaliștii. (RADOR)