Până la data de 30 iunie 2018, contribuabilii au achitat impozitele, contribuţiile, taxele şi alte obligaţii fiscale în două conturi unice, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat şi a unui ordin de

ANAFFoto: ANAF

plată pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligaţii fiscale, conform unui proiect de ordin al președintelui ANAF. Începând cu 1 iulie 2018, se achită într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului.

Problema este că mulți au continuat să facă plăți în vechiul cont, cel anterior datei de 1 iulie, iar un ordin al președintelui Fiscului spune că Trezoreria va face redirecționări până la data de 30 septembrie. Totuși, situația a continuat și în luna septembrie, astfel că s-au făcut încasări eronate de 430 milioane lei.

„Astfel, pentru a veni în sprijinul contribuabililor de a se conforma noilor dispoziţii legale referitoare la plata obligaţiilor fiscale într-un singur cont unic şi pentru a nu se calcula în sarcina acestora obligaţii fiscale accesorii, propunem modificarea termenului de 30.09.2018 până la care se efectuează redirecţionări de către unităţile Trezoreriei Statului, respectiv până la data de 31 decembrie 2018”, se arată într-un referat de aprobare a unui proiect ordin publicat, marți, de ANAF.

Ce spune proiectul:

Operaţiunile de redirecţionare prevăzute la pct. 33 se efectuează de către unităţile Trezoreriei Statului până la data de 31 decembrie 2018. După această dată, eventualele plăţi efectuate de către contribuabili în conturile unice 20.A.47.01.00 "Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire" se vor returna plătitorilor.”

Vezi documentul aici

Cu alte cuvinte, cei care au depus Declarația unică și au folosit vechiul cont pentru a-și plăti contribuțiile, nu trebuie să-și facă griji, ANAF se va ocupa de redirecționare.