Criza a condus la ajustarea pieței rezidențiale și pe preț și pe ofertă, iar România a avut 6 ani de contracție și trei ani de revenire, acest an fiind al patrulea, susține Sergiu Oprescu, președinte executiv Alpha Bank România. Potrivit acestuia, România nici măcar nu a atins nivelul din 2009.

Sergiu Oprescu, presedinte Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha BankFoto: Hotnews

„Nu este un trend caracteristic numai României, ci evident caracteristic și altor țări din regiune. În 2015 Ungaria a avut o creștere a prețurilor de 13%. UE a pus o limitare de 6% ca prag alertă. Vedeți că România în toți acești ani nu a atins niciodată pragul acesta. Alte țări, Ungaria în 2015, Cehia în 2017 au depășit pragul de alertă. După 6 ani de scăderi consecutive prețul pe metrul pătrat al locuințelor a început să crească”, a spus Oprescu.

  • Am avut o volatilitate mai mare în perioada de contracție pe București.
  • Piața imobiliară din București în acea perioadă cunoștea fluctuații mai mari decât cea din restul țării care era mai stabilă.
  • După contractii puternice a urmat o perioadă aproape de stagnare.

"Deși s-a corectat puternic, nu este particular numai României. Avem o perioadă de corecție relativ lungă. Revenirea durează mult, iar prima corecție este abruptă, nu e un mare element de noutate", a explicat Oprescu.

El a mai spus că vede o tendință de creștere și pe ofertă, dar și pe autorizații.

"Tendința de creștere este constantă și relativ modestă. Nu mai vedem evoluția anterioară crizei. Suntem într-o faza de nomalitate, nu de exces. Revenirea pietei a fost si este sustinuta de cerere", menționează președintele executiv al băncii.

Trăim în locuințe pe care le deținem, dar sunt supraaglomerate

La numărul de locuințe la 1000 de locuitori România stă echilibrat, comparativ cu alte țări. Avem 457 locuințe la 1000 locuitori, prin comparație cu Polonia 367 și Cehia 453.

"Avem o supraaglomerare și cel mai ridicat nivel de proprietate din UE. Rata de deținere a locuinței în proprietate este la cel mai ridicat nivel din UE. Calitatea locuițelor este mai redusă decât in UE. 27% din gospodării nu au baie, duș și toaletă față de 2% în UE", a mai spus acesta.

El a mai spus că locuințele din România sunt mai vechi decât media UE, cu mai puține utilități și mai puține în urban decât media UE. Astfel apare o nevoie de creștere determinată in principal de cerere. Această cerere susținută este explicată și de accesul la creditare care devine mai bun și care este justificat pe fondul creșterii salariului mediu.

România a avut o dinamică pozitivă a creditului pentru locuințe.

"O perioadă de timp a fost programul Prima casă motorul de creștere. Din 2014 însă, stocul programului Prima casă a rămas constant, creșterea a fost preluată de produsele standard ale bancilor comerciale", a mai arătat reprezentantul Alpha Bank România.