Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici susține că nu a fost bine înțeles atunci când a vorbit despre un permis de muncă pentru o perioadă limitată pentru românii care muncesc în străinătate, că "fiecare a înțeles cât a putut" din declarația lui și că el este proeuropean.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Teodorovici a susținut, miercuri, că el nu a făcut și nu va face nimic împotriva românilor sau a României și că marți a declarat "exact opusul celor înțelese" și că nu a fost bine înțeles.

"Fiecare a înțeles cât a putut din ce am spus. (...) Poate a fost și o greșeală a mea de exprimare", a afirmat Eugen Teodorovici.

Întrebat ce a vrut atunci să spună, ministrul Finanțelor a spus: "Am spus că românii, oriunde s-ar afla, să aiba aceleași drepturi în Europa, fie că muncesc, fie că fac business acolo. Este exact opusul celor înțelese ieri (...) Nu am propus și nu voi propune nimic care să încalce cele patru drepturi fundamentale".

"Celor care au dat mesaje în spațiul online, ce să le spun? Ce-mi doresc ei mie, le doresc și eu dânșilor. Din păcate, uitați-vă oriunde, fie că vă uitați la anumite mesaje din pagina mea de Facebook, fie că vă uitați oriunde în spațiul online, mesajele, din păcate, sunt din ce în ce mai multe de natură de a instiga la ură între români. Este un lucru foarte trist. Eu sper că lucrurile se vor opri", a spus ministrul Finanțelor.

Ministrul a evitat în nenumărate rânduri un răspuns direct cu privire la propunerea prviind permisul de muncă pe 5 ani . Vedeți declarațiile de mai jos:

  • Nu vreau să stau să comentez ceea ce fiecare a comentat. Le mulțumesc celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înțeles cât a putut din ceea ce eu am spus.
  • Propunerea mea este ca românii, oriunde s-ar afla, atât persoane fizice cât și persoane juridice să aibă aceleași drepturi în Europa fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid. Cele patru principii fundamentale printre care se află și libera circulație sunt pentru mine principii fundamentale. Dacă am fsot persoană cheie în administrația din România în ceea ce înseamnă negocierile de aderare și dacă întrebați în Bruxelles colegii care lucrează în comisie, o să vi se spună care este punctul de vedere, adică un pro-european convins.
  • Discuția a fost luată din contextul discuției de ieri vizavi de forța de muncă. Spuneam că nu numai România se confruntă cu astfel de probleme și alte state, dar eu vorbesc despre România pentru că aici ne-am născut și trăim.
  • Discuțiile la nivel european au fost într-un cadru informal, dar discuții legate nu neapărat de acest subiect, ci de subiecte precum finanțarea unei scheme de șomaj. Atunci am spus că România nu a avut probleme de șomaj nici în perioada de criză și nici astăzi. Atunci a trebuit să găsim mecanisme la nivel european pentru finanța, contribui, sprijini reîntoarcerea forței de muncă în țări de origine. Adică noi putem să acordăm un plus de pachet de servicii, de finanțări, facilități a celor care doresc să se reîntoarcă în România sau în altă țară. Eu v-am zis de o altă idee.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici spunea marți că ar trebui ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să își caute de muncă în altă țară.

Eugen Teodorovici a revenit marți pe Facebook cu o postare în care a încercat să explice declarația sa privind persoanele care muncesc în străinătate, respectiv să aibă un permis de muncă pentru o perioadă limitată. A primit peste 2000 de comentarii, aproape toate negative, și peste 180 de share-uri.