Prin proiectul de Ordonanță de Urgență care urmează să fie aprobat joi în cadrul ședinței de Guvern, Trezoreria va deschide conturi copiilor, iar părinții vor putea face depuneri pe numele acestora. Dacă la final de an ai în cont 1200 de lei (adică depui lunar 100 de lei), Statul îți dă o primă de 600 lei, plus o dobândă de 3%. E drept, banii pot fi retrași doar după ce copilul a împlinit 18 ani. Potrivit INS, în România sunt în prezent circa 220.000 de copii care au în prezent 17 ani. Pragmatic vorbind, dacă un părinte depune din ianuarie până în decembrie câte 100 de lei lunar, peste un an va putea retrage 1836 de lei, adică un randament de peste 50%, aproape imposibil de obținut în peisajul investițional actual. De cealaltă parte, Statul ar avea de rambursat anul viitor celor 220.000 de părinți circa 140 milioane de lei (prime plus dobânda de 3%).

Pentru tinerii de 17 ani, programul Guvernului e o buna afacereFoto: Pixabay

De asemenea, Guvernul ar putea avea o problemă de finanțare dacă se vor înscrie în acest program doar părinții tinerilor de 16-17 ani, ceea ce ar reprezenta un împrumut al Statului de la tineri, la niște dobânzi foarte mari. În scenariul în care s-ar înscrie în program toți tinerii de 17 ani, pentru a-și respecta promisiunile fără a se împrumuta, Statul ar trebui să primească alți 117.000 de noi tineri contributori.

Potrivit programului guvernamental, titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”, se arată în document.

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

  • Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.
  • La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabilește la 3% pe an. Dobânda se calculează și se plătește când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Depunerile pot începe din luna decembrie 2018.