
”Sărăcia în România este foarte profundă”, arată una dintre concluziile unui studiu publicat joi de Institutul Național de Statistică, care a ”numărat” în 2017 circa 4.6 milioane de români care pot fi considerați săraci. Datele Statisticii mai arată că rata sărăciei a coborât de la 25.3% în urmă cu doi ani la 23.5% anul trecut. Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, circa o treime dintre aceştia s-au aflat sub pragul de sărăcie.

Ce mai arată studiul Statisticii:
- Cele mai pronunţate diferenţe pe sexe le întâlnim la grupa 65 de ani şi peste, unde în anul 2017, femeile au atins valori ale ratei sărăciei cu 11,3 puncte procentuale mai mari decât ale bărbaţilor. Bărbaţii mai afectaţi de sărăcie decăt femeile au fost cei aflaţi în grupa de vârstă 50-64 ani (2,1 puncte procentuale).
- Sărăcia este inegal distribuită pe teritoriul țării. În anul 2017, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est ṣi SudVest Oltenia (33,4%) ṣi Sud-Est (29,6%), iar cea mai mică în Bucureṣti-Ilfov (6,1%).
- Trebuie evidenţiată situaţia şomerilor a căror rată de sărăcie este foarte mare, mai arată INS. Practic, circa un şomer din doi este sărac, bărbaţii şomeri având situaţia cea mai grea, comparativ cu femeile aflate în şomaj (mai mult de jumătate din bărbaṭi sunt în această situaṭie, faṭă de aproape două din cinci femei în situaṭie similară).
- Dacă în anul 2017 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (47,5%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative şi în mod evident situaţia s-ar fi înrăutăţit în cazul persoanelor vârstnice (65 de ani şi peste) care, într-o proporţie de 84,1%, ar fi fost în stare de sărăcie relativă.
Vezi aici integral cercetarea INS.
daca ii masori dupa mancarea naturala care o mananca, autonomia si independenta lor fata de capitalism, s-ar putea sa ai o surpriza
unii din voi sunteti prea pafaristi sa intelegeti, iar cand ajungeti sa intelegeti e tardiv
mai bine ne-am lupta sa conservam acest patrimoniu unic, de care inca dispunem, decat sa-l aruncam la gunoi
Are dreptate nahir, zona chiar e pro-psd. Evit sa discut unele chestii cand sunt acolo pentru ca ajung sa ma enervez.
Stii titlul alternativ? Comuna primitiva sau Iobagii statului social(si socialist)
noroc ca sunt astia conectati cu cei 2 neuroni la a3 si raitaru tv, altfel dispaream de mult ca natie, nu de alta dar daca nu mai existam cine -i mai vota pe mafiotii astia care ne conduc?
Cine reuseste sa dea la o parte psd-ul trebuie sa atace saracia zonelor astea si asta se face conectindu-le la circuitul economic cu autostrazi, scotindu-le de sub piciorul feudalilor locali prin desfiintarea consiliilor judetene, prin debirocratizarea mediului de afaceri, prin reglementari legislative anti-coruptie. Nu prin cresterea salariului minim sau a ajutoarelor sociale (idei simple si complet ineficiente vinturate demagogic de psd si asteptate de saracii respectivi).
De nu stiu cati ani voteaza cu PSD la alegerile generale, ca sa nu mai vorbim la alea pt primarii de sector + aia generala...
Macar prin Moldova mai sunt primari ne-PSD...
Aici lipsa/incapacitatea/incompetenta de actiune i se poate reprosa in primul rand Partidului cel mare cu majoritate de decizie de la putere. PSD care are in numele lui S = Social, adica este un partid Social a carui prima grija trebuiau sa fie tocmai acei oameni cu situatii sociale grave reale si nu doar la alegeri cand au nevoie de voturi ci in permanenta!