Banca Nationala a Romaniei ar putea mari, astazi, din nou, dobanda de de politica monetara. Aceasta ar putea creste cel putin cu o jumatate de procent, de la 8% cat este in prezent. Ar fi cea de-a treia majorare consecutiva a nivelului dobanzii cheie pe fondul presiunilor inflationiste care continua sa se manifeste. Analistii sustin ca aceasta crestere este prea mica pentru a descuraja creditarea si, indirect, consumul si pentru a reduce presiunile inflationiste. Banca Centrala ar putea lua si alte masuri, precum cresterea rezervelor minime obligatorii.

Potrivit Radio Romania Actualitati, masura este criticata de bancheri, care susutin ca aceste rezerve sunt deja la un nivel mai ridicat fata de alte state europene. Mai mult, decizia ar putea fi contracarata prin exportarea unei parti a creditelor in valuta de catre filialele din tara ale unor grupuri straine, de catre bancile mama.

De notat ca astazi, Consiliul de Administratie al BNR se intruneste pentru a analiza si aproba raportul trimestrial asupra inflatiei.