Guvernul ar putea renunța la majorarea salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, urmând să crească doar salariul minim pentru persoanele încadrate pe funcții cu studii superioare, cu o vechime de cel puțin 1 an, acestea urmând să urce la 2.350 de lei pe lună. Documentul ar putea fi adoptate în ședința de vineri a Guvernului.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuții. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în ședința de Guvern.
„Salariul minim pe economie va mai avea astăzi o discuție și pe parcursul vizitei la Bruxelles și va fi dezbătut și aprobat vineri în ședința de Guvern, și atunci vom avea forma finală. Ce pot eu sa anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Salariul minim brut ar fi urmat să crească, potrivit proiectului inițial, la 2.080 de lei pe lună, pentru toți angajații, cu excepția persoanelor cu studii superioare şi a celor cu minimum 15 ani vechime, pentru care fusese stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.
Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este posibil ca salariul minim să fie majorat de la 1 decembrie. „Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a precizat atunci şeful Executivului.
La sfârșitul lunii octombrie, ministrul (pe atunci) al Muncii, Lia Olguța Vasilescu scria pe Facebook: "După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim in funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoza şi a MMJS şi calendarul creşterilor".
Propunerea inițială de a majora salariul minim pentru angajații cu 15 ani vechime a venit din partea șefului Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu,
într-un raport care poate fi consultat aici.
Lege cadru privind salarizarea
d) echitate si coerenta, prin crearea de oportunitati egale si remuneratie egala pentru munca de valoare egala pe baza principiilor si normelor unitare privind stabilirea si acordarea salariului si a celorlalte drepturi de natura salariala ale personalului din sectorul bugetar;
Criza personalului medical va fi nimic in comparatie cu cea a celor ce desfunda toalete.
Cineva din acest guvern, sau poate aflat in permanenta in spatele cortinei politice, este un cretin.
Explic: educatia superioara (specializarea) nu poate fi incurajata decat prin crearea de functii (posturi)! Nu poti diferentia salarial personalul ce presteaza aceeasi munca. Se numeste principiu si este prevazut legal.
Am ajuns sa-l plang pe Ceasca. Pe vremea aluia, soferii nu faceau lobby la ministrii in folosul proprietarilor de facultati.
Hai că nu e așa greu!
Care sunt functiile cu studii superioare retribuite cu salariu minim? Doctorii, inginerii sau economistii in primii ani de practicare a meseriei? Este ilogic ca un post ce este prevazut cu studii superioare sa fie retribuit cu salariu minim.
Lasati domnu' ca stim si noi care schepsisu'. Foarte multe functii din buget, administrative, ce nu necesita studii superioare, au fost impodobite ,,cu studii superioare".
Da, asa arata acum sistemul de salarizare bugetar. Ca un pom de Craciun, la care fiecare fractiune mai adauga un globulet politic. Atentie sa nu se rastoarne!
La chestii din astea este usor. Sa faci un lucru cap/coada e mai greu.