Circa 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni – cei mai mulți dintre țările Europene sondate – și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK. Pe plan global, doar Mexicul devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni și doar 11% dintre spanioli intenționează să apeleze la creditare în următoarele șase luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi aici un infografic cu privire la comportamentul de consum al românilor

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătățirea locuinței - 47%, achiziția unei mașini - 44%, produsele electronice și electrocasnice - 41%, cheltuielile cu sănătatea - 41% și cele neprevăzute – 37%.

Șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi. Pe de altă parte, respondenții din România sunt mai precauți şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania.

Opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situația din Cehia. Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană. Cehilor le-a fost cel mai ușor să se încadreze în termenele necesare plății ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenții din Ungaria – 69%.

Într-o discuție despre situația financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătățit sunt creșterea salariului – 62%, noi circumstanțe în familie pentru un sfert dintre cei chestionați și un nou loc de muncă, pentru 18%. La polul opus, primul aspect menționat drept cauză a înrăutățirii situaţiei financiare este creșterea costului vieții, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanțelor familiale pentru 35% și, respectiv, scăderea salariului pentru 17% dintre respondenți.

Cu toate acestea, 44% dintre români consideră că situația financiară a familiei s-a îmbunătățit și doar 17% văd o tendință negativă.

Întrebați dacă discută aspectele financiare cu familia, 43% dintre români admit că vorbesc despre acest lucru doar cu soțul sau soția, 34% implică familia în subiect, 11% adaugă și prietenii apropiați în discuție și tot același procent optează să nu menționeze deloc aspectele financiare. Doar 2% aduc subiectul în discuție și față de colegii de serviciu.

Iar când vine vorba de familie, românii se gândesc și la viitor: 86% cred că este important și foarte important să existe o educație financiară încă de pe băncile școlii și optează, pe o scară a importanței marcată de la 1 – cel mai puțin important - la 10 – cel mai important, pentru 8, 9 și 10.

Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eșantion de peste 3.500 de respondenți, din șapte țări: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania și Ungaria.