Voinea, BNR: Unul din patru români apți de muncă a plecat să muncească în străinătate

de DP     HotNews.ro
Luni, 10 decembrie 2018, 13:57 Economie | Finanţe & Bănci


Liviu Voinea, viceguvernator BNR
Foto: Hotnews
Demografia, disciplina scăzută de plată în economie și nivelul scăzut al intermedierii financiare sunt principalele vulnerabilități ale României, arată „Harta vulnerabilităților structurale ale României”, prezentată luni și realizată de Banca Națională a României (BNR), potrivit Mediafax. Aceste trei vulnerabilități cu care ne vom mai întâlni, cu siguranță, și în următoarele rapoarte sunt: problema demografică, disciplina scăzută de plată în economie și nivelul scăzut al intermedierii financiare”, a afirmat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

„Pentru prima oară într-un raport de stabilitate am inclus și o Hartă a Vulnerabilităților structurale, diferența mare între risc sistemic și vulnerabilitate structurală fiind aceea că riscurile pot fi atenuate, abordate, relativ pe termen scurt și mediu, prin politici adecvate, în timp ce vulnerabilitățile structurale sunt de durată, pe termen lung și pentru rezolvarea lor este nevoie de politici structurale”, a mai spus Voinea.

Problema demografică este cauzată de sporul natural al populației, care este negativ începând din 1991 și care anul trecut a fost de -3,1 la mie, și de emigrație.

„Emigrația a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: total români plecați în străinătate, ca pondere în total populație, 14%, și total români plecați în străinătate, ca pondere în total forță de muncă rămasă în țară, 36,6%. Asta înseamnă că, dacă i-am adăuga la forța de muncă din țară, asta înseamnă că, practic, unul din patru români apți de muncă a plecat din țară să muncească în străinătate și raportul față de cei rămași este de unul la trei”, a detaliat Voinea.

Guvernatorul a subliniat că aceasta este o problemă structurală, deoarece s-a dezvoltat în timp. „Nu poate fi rezolvată de azi pe mâine, dar poate fi privită și din perspectiva faptului că există un potențial de creștere a înzestrării cu forță de muncă, în cazul în care o parte din această emigrație s-ar întoarce”, a punctat Voinea.

Cea de-a doua vulnerabilitate structurală include riscurile din bilanțul firmelor. „Este o temă pe care o menționăm de mai mult timp. Domnul prim-viceguvernator (n.red. - Florin) Georgescu o menționează și de mai mult timp. Câteva cifre: companii cu capitaluri proprii sub limita reglementată reprezintă 40% din totalul companiilor din România; companii cu capitaluri negative 39%; ele nu se adună, pentru că unele se găsesc în mai multe astfel de categorii; companii cu cifra de afaceri egală cu zero 24%, una din patru; companii cu numărul de salariați egal cu zero 41%; companii care cumulează cele trei situații atipice - capitaluri proprii negative, cifră de afaceri zero și număr de salariați zero, 14%. Este una dintre problemele care trebuie rezolvate înainte de intrarea în zona euro”, a subliniat Voinea.

Nivelul intermedierii financiare scăzut este dat de ponderea activelor bancare în PIB, de 49%, sub ponderea țărilor din regiune, iar media europeană este de cinci ori mai mare.

Ponderea scăzută a activelor bancare în PIB poate fi interpretată și ca un potențial de creditare neutilizat, mai ales în ceea ce privește companiile, conform viceguvernatorului. „Principalele sectoare care ar putea accesa mai multe credite sunt industria și utilitățile”, a mai spus Voinea.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2390 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 decembrie 2018, 14:03)

  [anonim]

  • -2 (4 voturi)    
   inca un viceguvernator de anvergura lui B. Olteanu (Luni, 10 decembrie 2018, 19:52)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui

   competent, nevoie mare.
 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 decembrie 2018, 14:17)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  va dati seama (Luni, 10 decembrie 2018, 14:30)

  torna_fratre [utilizator]

  ce somaj era in tara daca aia 25% de romani apti de munca stateau in tara?
  asta ca sa nu mai latre psdeaua ca uite domle ce somaj mic avem...pai este ca au plecat 3milioane de romani muncitori ca altfel eram primii si noi la ceva in UE.La nr de someri...
  • +2 (2 voturi)    
   gresit (Marţi, 11 decembrie 2018, 8:56)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   aia 25% sunt romanii cei mai capabili, care ar fi putut creste semnificativ nivelul economic al tarii, crescand astfel si numarul de salariati. sunt in marea majoritate familii tinere, care au nevoie de servicii pentru copiii lor, care merg in vacante, care isi cumpara masini noi, care stau in chirie pe unde au emigrat.
   emigrantii nostri nu sunt aia care nu s-ar fi descurcat in Romania. din contra, sunt cei care au demonstrat ca se pot descurca si in economii mult mai avansate. daca s-ar intoarce in tara ar fi micii patroni de IMM-uri, motorul unei economii solide, cum este Germania.
   daca s-ar intoarce.. dar n-au la ce si nici nu sunt doriti, din pacate.
 • +13 (13 voturi)    
  S-a trezit complicele pesedeu (Luni, 10 decembrie 2018, 14:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Asta a fost bugetar de când l-a facut ma-sa si mare fan al Ciumei Rosii (care i-a dat si sinecura, desi e o mediocritate lucie)
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 decembrie 2018, 14:35)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Apropo de... (Luni, 10 decembrie 2018, 14:42)

  FlorinAndrei [utilizator]

  ... "companii care cumulează cele trei situații atipice - capitaluri proprii negative, cifră de afaceri zero și număr de salariați zero, 14%. Este una dintre problemele care trebuie rezolvate înainte de intrarea în zona euro”, a subliniat Voinea."
  Probabil că rezolvarea la care se gândesc ei este falimentarea lor "oficială" și... gata !
  Ca să nu mai apară în statistici...;-(
 • +10 (12 voturi)    
  Voinea (Luni, 10 decembrie 2018, 14:46)

  Kosmos [utilizator]

  Ca si Isarescu fac parte din penalii care au dat lovitura de stat in 89 ca apoi sa treaca la jaf
 • +11 (11 voturi)    
  Si vor mai pleca... (Luni, 10 decembrie 2018, 14:54)

  Muncitorul [utilizator]

  It tara vor ramana bugetarii si pensionarii. Legile distruse, hotii nu vor mai avea pe cine sa fure, poate o sa le mai mearga sa isi fure si sa prosteasca votantii, dar pana la faliment. Dupa ei potopul. Hotii vor pleca si ei din tara prin Brazilia si alte meleaguri in care au conacuri imparatesti ... Votati PSD!
 • +2 (10 voturi)    
  Iar 3 din 4 au datorii la banci ce-i sufoca (Luni, 10 decembrie 2018, 15:10)

  Fides [utilizator]

  Pai si cine e responsabil de painea romanilor?
  Sa fie vorba de noua mesteri mari, calfe si zidari, si Manoli - zece. Care-i si întrece?
 • -1 (9 voturi)    
  stai linistita (Luni, 10 decembrie 2018, 15:20)

  Kosmos [utilizator]

  Creierele de la BNR au decis demult ce a sa faca..Golirea Romaniei a fost un plan bine stabilit . Declaratiile recente nu fac decat sa deschida usile pt noi imigranti si schimbarea compozitiei etnice in Romania
  • -1 (1 vot)    
   mhm (Luni, 10 decembrie 2018, 17:34)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   asa e, ca vin migrantii sa lucreze in romania pe salarii de burkina faso... pleaca toti in jermania & suiedia, stai pe pace...
 • +6 (6 voturi)    
  da, (Luni, 10 decembrie 2018, 15:34)

  revo [utilizator]

  si cred ca esti tare mandru de chestia asta! Si tu ai contribuit si vei mai contribui din plin la golirea acestui pamant de tineri.
 • +4 (4 voturi)    
  si care e problema? (Luni, 10 decembrie 2018, 15:35)

  cristi_an [utilizator]

  o zici de parca s-au dus la furat! nu bai nene, oamenii vor sa traiasca decent. asa ca jet d-aici cu statistici d-astea inainte sa te uiti la statisticile "DE CE PLEACA ROMANII???"
  • +4 (4 voturi)    
   Gandire de activist (Luni, 10 decembrie 2018, 18:20)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Că, deh, e din clientela pesedista (=hoti) si suge de la multe țâțe desi e un mediocru politruc care dă din leaorba ca sa se remarce cumva. O plosnita care traieste pe banii prostimii care a mai ramas in tara ca sa intretina hoarda de bugetari puturosi afiliata ciumei rosii.
 • -2 (14 voturi)    
  Lol (Luni, 10 decembrie 2018, 15:35)

  HP [utilizator]

  Nimeni nu spune DE CE pleacă.

  Motivul sunt salariile mici. Cei care pleacă din cauza PSD sau a corupției sunt foarte puțini raportat la restul.
 • 0 (4 voturi)    
  calcul cinic al bnr... (Luni, 10 decembrie 2018, 16:10)

  demaGOGU [utilizator]

  ..cu cat vor pleca mai multi, cu atat va creste, mecanic, pib/cap de vita furajata.

  practic pib:capita poate atinge, vezi chiar depasi!, media zonei euro prin plecarea a inca 4-5 milioane de romani.
 • +5 (5 voturi)    
  Bugetzelul cel Voinicel,sa ne spuna cauzele !!! (Luni, 10 decembrie 2018, 16:24)

  Plagarus [utilizator]

  Scapa cine poate de " guvernarae " prostilor fara scoala serioasa / pe bune din partidele RO. !!!
 • +4 (4 voturi)    
  incomplet (Luni, 10 decembrie 2018, 17:17)

  Antenistontel [utilizator]

  poate ne spune psdistul si care este gradul de ocupare real, al fortei de munca ramase in tara?!
 • +6 (6 voturi)    
  lamuriri: (Luni, 10 decembrie 2018, 17:31)

  hanu [utilizator]

  1 e plecat, 1 lucreaza la stat, 1 e pe salariul minim la privat si ultimul e asistat social si sparge seminte. Am nimerit?
 • +7 (7 voturi)    
  Nu au plecat sa munceasca (Luni, 10 decembrie 2018, 17:34)

  elysyum [utilizator]

  Au fugit din scalvia pe 2 biscuiti de 280 eur net.,...tara se va goli in 10 ani de aceea vrea nobilimea rosie parandarat..... vrea repede ROEXIT sa tina scalvii fortat pe 2 biscuiti in tara sa pupe moaste sa le arunce 2 napolitane pe jos si sa munceasca pt mormanul de loz... sa aiba ce sparge la MONACO cu COOrvet si sampanie scumpa milionarimea in euro...
 • +5 (5 voturi)    
  nu numai (Luni, 10 decembrie 2018, 17:34)

  dum_i [utilizator]

  eu acum aplic si pentru cetatenie.

  sa ramana pensionarii cu ciuma rosie.
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 decembrie 2018, 17:51)

  [anonim]

 • -7 (9 voturi)    
  basmologie (Luni, 10 decembrie 2018, 18:25)

  Alelu [utilizator]

  Au plecat sa combine si sa atarne la ajutoare sociale. Sa fim seriosi. Combinam mai bine decit polonezii mai nou.
 • +4 (4 voturi)    
  Cine a dat [pe afara (Luni, 10 decembrie 2018, 18:57)

  Fu Leng [utilizator]

  Stie cat de scump e totul in Romania, exceptand ceva mancare daca o iei direct de la taran. Pana si bautura buna e scumpa….ce e ieftin e contrafacut. Vrei haine ieftine si incaltaminte ieftina, e plina tara de sintetic, plastic si gumari din China. Vrei sa mergi la munte sau la mare, pe langa conditiile jalnice si jumuleala asa zisilor patroni, risti sa mori pe drum, din doua motive, ori drumul e prost si plin de gropi, 99%, ori te omoara molanul cu gipanul la 180km/h.
  Ai nevoie de doctor trebuie bani. Ai nevoie de apa buna de baut tre sa iti cumperi pt ca aia de la chiuveta e cu rame si aia din fantana e plina de nitriti de la veceuri.
  Vrei sa muncesti, daca nu ai relatie cu ceva shtaban, bagi la patron pe minim pe economie 12h pe zi ca sclavul.
  Vrei sa iti faci firma, iti faci, nu in 24 de ore ca la altii dar…..contabilitatea te omoara, e prea complicate si prea multe hartii care trebuie tinute la zi. Daca scapi de hratzogaraie te omoara institutiile statului cu ghiseele lor pline de fonctionari semi-retarzi. Scapi de toate cele de mai sus, iti pune capac Fiscul, Anaful, Pomperii, Sanipidul….te calca la fiecare doua zile si daca nu cotizezi iti da o amenda de ajungi instant la Inchisoarea Datornicilor.
  Romania e inca un Stat Feudal combinate cu un No Man's Land Postapocaliptic condus de Baroni si de Legea Pumnului.
 • +1 (1 vot)    
  E razboi, si noi ne prefacem ca is doar „borfasi“ (Luni, 10 decembrie 2018, 20:02)

  V. Istina [utilizator]

  Mie imi pare ca Romania lupta pentru propria supravietuire. Dar mult prea slab.

  Nu are codul penal pedepse suficient de aspre pentru borfasii si tradatorii din parlament, servicii si partide.

  Dar cine sa dea legi drepte, cand tot ce vor, e amnistie si gratiere? Amnistie cu o singura conditie: doar morti. Sa vedem atunci cati voluntari avem.

  Si vechea placa mincinoasa: „n-a dat in cap la nimeni”. Zau? Si cei 5 milioane de romani au plecat ca “nu le-a dat nimeni in cap”? Ei bine, le-au dat! In fiecare zi, si una zdravana bonus la sfarsitul fiecarei luni, de asta si-au luat lumea-n cap!

  Ceva trebuie sa se intample, ori Romania se prabuseste. Parazitii au ajuns la os!
 • +3 (3 voturi)    
  alta numaratoare (Luni, 10 decembrie 2018, 21:09)

  may_kasahara [utilizator]

  mai bine spuneti-ne cati au ales sa plece in alta tara ca sa traiasca, nu doar sa munceasca. intrebati-i daca se duc cu placere la ambasade si daca la consulate functioneaza ceva altel decat romaneste, adica prost si umilitor. ce tot jeliti ca au plecat? tara e o chestiune abstracta. nu au parasit tara ca pe o fiinta pe care nu ar fi voie sa o lasi in urma. au parasit un mod toxic de a trai.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by