
"PIB-ul în 2018 este dublu față de cel din 1989. PIB-ul din 2017 este de trei ori mai mare în dolari americani decât cel din 1992. Atunci s-a terminat prima recesiune transformaţională. ‘88 și ‘89 au fost ani de recesiune, recesiune profundă", a precizat viceguvernatorul BNR.
- Cele mai lungi perioade de creștere în istoria din ultimii 100 de ani au fost 1920-1926, 1959-1973, 2000-2008 și 2011 până în prezent. Toate celelalte economii dezvoltate dar și economiile țărilor comuniste la acea vreme își începuseră perioada de creștere, recuperarea de după război. Noi am început abia în 1959. 1958 a fost un an de recesiune. Deși pare pe grafic că a fost o perioadă lungă de creștere, a fost o perioadă mai scurtă decât au avut-o restul țărilor, după al doilea război mondial.
- Cele mai lungi recesiuni au fost 1944-1946, 1988-1992 și 1997-1999.
Ritmul mediu anual de creștere în ultima sută de an a fost de 3,3% pe an. Dacă ne raportăm la vestul Europei e mult, acesta a crescut cu 1,8% an de an. Cei din est au crescut cu 1,9%. Dacă ne raportăm la China, a crescut cu 2,4%, Japonia, 2,8%. Noi am crescut mai repede, dar trebuie făcute precizări fundamentale. Am crescut mai repede pentru că am plecat de foarte de jos. Dacă ne raportăm la SUA, în 1918 PIB-ul nostru pe locuitor era la 10% din media SUA. Astăzi suntem la 41% din acel nivel. Recuperat noi față de SUA de 4 ori", a precizat viceguvernatorul BNR.
- De la intrarea în UE, convergența a fost accelerată față de UE, de zona euro. Eram la 36% în 2006, astăzi suntem la 59%. Această recuperare s-a datorat și faptului că plecând de foarte de jos am putut importa tehnologie. În general creșterea economică se bazează pe inovare, pe crearea de noi capacități, noi produse inovatoare. În cazul nostru a fost vorba de transferul acestor tehnologii, ce durează mai puțin. Asta îți permite să crești mai repede. Problema este ce va fi de acum înainte.
- Volatilitatea creșterii a fost extrarodinar de mare. Acesta nu e un lucru bun. Am crescut pe medie cu 3,3% dar media nu este foarte relevantă. Atunci când am crescut, am crescut accelerat, atunci când am scăzut, am scăzut accelerat. Volatilitatea creșterii este de 8,9%. Aceasta volatilitate este mai mare decât creșterii. Comparativ cu alte țări, volatilitatea este dublă sau triplă. Normalitatea este să fie sub medie. La noi este mai mare decât media. Acest 3,3% este aproape de PIB-ul nostru potențial, așa cum îl calculăm noi astăzi. Deci, nu suntem departe de realitate cu valoarea, dar cu foarte multe salturi.
- În perioada interbelică, mortalitatea infantilă era de 17 la mie, dublul mediei europene. Astăzi este 0,6 la mie, dar tot este dublul mediei europene. Noi ne-am îmbunătățit față de noi, dar față de restul Europei încă avem decalaje.
- În 2017 aveam 5,1 milioane de săraci, după standardele Băncii Mondiale, care câștigă sub 12 lei. Avem aproximativ 40% din săracii Europei. Înainte să intrăm în UE aveam 60% din săracii Europei. Convergența se produce, s-a produs.
plecati din republica securistica atata timp cat Occidentul mai pastreaza usa (intre)deschide.
În afară de medie contează și dispersia. Cum se distribuie în mod real acest PIB? Cine contribuie efectiv la a produce mai mult nu cumva ajunge să aibă la dispoziție tot atât ca leneșii și proștii? Nu cumva hoții o duc mai bine decât cei care muncesc?
Din seria marilor viceguvernatori BNR, sa-l amintim si pe condamnatul Bogdan Olteanu.
de fiecare data dupa ce au venit comunistii/socialistii PIB-ul a crescut dupe care a murit - uneori mai lent sau alteori rapid rau de tot.
In ceea ce priveste recesiunea transformationala - baietii astia vorbesc in termenii pe care dansii ii stabilesc - corect este sa vorbiom despre o transformare structurala - acesta mi se pare termenul corect.
este ca atunci cand esti bolnav de cancer si doctorul decide sa expirpe tumoara - dupe care te lasa sanatos si poti sa traiesti bine merci multi ani sanatos.
cat de mari sunt diferentele de concept.
Asa si cu cresterea aceea - venea si ea din oarece considerente nu pentru ca au crescut ei ieconomia taman atunci...
O parere - opinie - cum s-ar zice pe la voi.