Noul fond de investiíi locale, anunțat de Liviu Dragnea și care va fi creat de Guvern, nu va fi alimentat cu 10 miliarde de euro, așa cum se înțelegea din declarațiile oficialilor, ci va primi bani pe măsură ce primăriile vor trimite proiecte la care deja au o autorizație de construcție, de exemplu. Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) a declarat pentru HotNews.ro că va fi "un fel de mecanism de granturi".

HotNews.roFoto: Hotnews

„Evident că pe măsură ce... (apar proiecte, acest fond va fi finanțat cu bani de la buget n.r.). Noi trebuie să vedem dacă sunt un domeniu prioritar. Sunt niște priorități la aceste investiții locale, apă și canal, îl vedem, verificăm economic zona. Primăriile vor primi un fel de grant”, a spus Ghizdeanu.

El este de părere că noul fond va fi mai rapid și mai facil decât forma de PNDL.

„E vorba de domenii prioritare, sănătate și mai multe”, a punctat Ghizdeanu.

Se pare că noul PNDL va fi mai restrictiv pentru primării. Acestea vor fi obligate să aibă, de exemplu, o investiție realizată, precum sistemul de apă, apoi să ceară bani pentru canalizare.

Cu alte cuvinte, prima dată să finalizeze investiția, apoi să ceară bani pentru celălalt proiect.

Ministerul de Finanțe, cel mai probabil, va trimite bani către noul Fond, printr-un împrumut, în funcție de cererile primite, care la rândul său va oferi mai departe banii la primării pe anumite criterii economice.

Eugen teodorovici a făcut miercuri declarații pe această temă:

  • Fondul îndreptat către partea de comunități locale, în special cele cu putere financiară edusă și care au nevoie de investiții, în special de zona de proiecte, domenii în care dacă nu ne conformăm putem primi din partea comunității europene pealități, în special apă, canal, deșeuri.
  • Acest fond va prevedea un mecanism mai clar și mai bun, care trebuia făcut de ani de zile. Vor fi două grupe de priorități pe care comunitățile locale le pot finanța.
  • Va fi condiționată trecerea la următoarea grupă de priorități, diferite proiecte, când primele obligații ți le-ai îndeplinit. Adică în zona de apă, canal, deșeuri, ai totul reglementat, apoi poți să treci la un alt tip de finanțare.
  • Comisia de autorizare de la Ministerul de finanțe trebuie să condiționeze acele autorizări de împrumuri pentru proecte care vin din acele categorii.
  • Banii pot să vină din mai multe surse, fie că vin din partea de buffer din trezorerie, din alte fonduri disponibile la nivel de buget de stat, fie să avem împrumuturi ale statului.
  • Se vorbea de ani că e mai facil pentru comunitățile locale, în special, ca împrumuturile să fie luate de către stat pentru că le ia la un alt cost mult mai redus, în loc să lași UAT-urile să meargă în piață

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Executiv, de luni, că Fondul de investiții pentru administrațiile locale va fi înființat printr-o Ordonanță care va fi adoptată în următoarea ședință de Guvern, el precizând că este vorba despre 10 miliarde de euro. Întrebat de unde vor veni acești bani, Dragnea a răspuns: "Din România".

Liviu Dragnea a precizat că Fondul de investiții va viza administrația locală, iar suma este de 10 miliarde de euro.

Întrebat de unde vor veni acești bani, Dragnea a răspuns: "Din România".

El a spus că proiectul va fi "finalizat azi-mâine", iar în prima ședință de Guvern va fi adoptată o Ordonanță privind înființarea acestui fond de investiții. Dragnea nu a vrut să dea detalii despre acest fond de investiții, spunând că după adoptarea OUG Ministerul Finanțelor va explica acest proiect.

Premierul Viorica Dăncilă preciza că acest fond de investiții va fi inclusi în bugetul pe 2019, pentru fiecare localitate în parte, cu două proiecte.

Potrivit unor surse social-democrate, ideea acestui fond ar fi fost avansată în ședința Comitetului Executiv de Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov.