Fiscalitate 2019/ Schimbări pentru ONG-uri în 2019. Vor trebui să se înscrie într-un registru la ANAF

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 14 decembrie 2018, 9:34 Economie | Finanţe & Bănci


Fiscalitate 2019. Schimbarile care vor avea loc
Foto: Pixabay
Organizațiile neguvernamentale, pentru a continua să primească finanțare, vor trebui să fie înscrie în Registrul entităților/unităților de cult la Fisc. Această schimbare a legislației a fost acceptată de Ministerul Finanțelor și face parte din modificările Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018. Acestui act normativ i s-au adăugat la începutul săptămânii mai multe amendamente în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, iar săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate de Plen.

“Acum ei vor să creeze un registru la ANAF în care să urmărească ce fac asociațiile astea, că depun bilanțurile, că au o declarație că funcționează conform statutului ca să se asigure că banii respectivi care sunt cesionați din impozit sunt folosiți pentru niște scopuri sociale sau care este obiectul de activitate al asociației. Poate e o asociație de creștere a animalelor, dar să-și facă treaba pe acest domeniu, să nu toace banul pe altceva”, au declarat pentru HotNews.ro specialiști în fiscalitate.

În acest registru vor trebui să se înscrie toate asociațiile care vor să fie beneficiari.

“Creează un pic de birocrație la început dar apoi se intră, cumva, într-un normal. Poate era problema că sunt situații în care două sau trei persoane își fac o asociație, să spunem de vânătoare, și din firmele lor își mai fac sposorizări către asociația unde sunt membri. Vor trebui să demonstreze că asociația este una care își ține lucrurile la zi, dacă vine cineva să îi întrebe ce au făcut cu banii, pot să le arate”, au mai afirmat consultanții fiscali.Ce mai spune documentul:


“Entitățile nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, precum şi unităţile de cult, beneficiază de sumele prevăzute la alin. (1) dacă la momentul plății acestora de către organul fiscal sau angajatorul/plătitorul de venit figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (4^1). (3) Pentru contribuabilii prevăzuți la art. 68^1 alin. (7), art. 72 alin. (8), art. 78 alin. (6), art. 82 alin. (6), art. 101 alin. (12) și art. 123 alin. (4) obligaţia calculării şi plăţii sumei prevăzute la alin. (1) revine organului fiscal competent, pe baza cererii depuse de aceștia până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii”, se arată în document.

Distribuirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitată prin cerere pentru aceiași beneficiari pentru o perioadă de cel mult 2 ani și va putea fi reînnoită după expirarea perioadei respective.

“Pentru contribuabilii prevăzuți la art. 123 alin. (3) obligaţia calculării şi plăţii sumei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit, revine organului fiscal competent, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, depuse de aceștia până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii”, menționează sursa citată.

Angajatorul/plătitorul de venit are obligația ca la momentul plății sumelor reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice să verifice dacă entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (4^1).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25824 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Foarte util, normal peste tot in UE (Vineri, 14 decembrie 2018, 12:13)

  animatron [utilizator]

  E de neinteles cum de nu a existat pana acum o astfel de obligatie pentru asociatii, ong-uri, fundatii, etc.

  In conditiile in care de acum e perfect documentat ca asemenea structuri juridice nu sunt folosite doar la spalat bani si evaziune fiscala ci mai ales la propaganda anti-occidentala (finantata de state ca Rusia, China sau tarile din Golf) sau la infiltrarea unor agenti straini de influenta si/sau informatii.

  "Follow the money" trebuie sa fie o actiune de baza in urmarirea activitatilor ostile statului roman si anti-UE.

  E de dorit sa putem urmari filiera finantarilor, sa verificam atent, inclusiv prin SIE, daca donatorii exista cu adevarat, cine sunt si cu cine au legaturi politice si financiare.

  Vom avea o radiografie mai clara a "sferelor de influenta" din lumea propagandei din Romania, pro sau anti-UE.

  Si se va termina si cu vesnicele banuieli legate de "Soros", pentru ca de acum inainte va exista posibilitatea probarii afirmatiilor.

  De opus se vor opune in general ONG-urile care sunt implicate in activitati de propaganda sau spionaj, si persoanele care profitau de fonduri fara sa dea nimanui socoteala (pot numi indivizi care si-au facut vile in Pipera cu bani furati de la ONG-uri pe care le conduceau si care obtineau fonduri de la donatori straini naivi).

  Ramane de vazut care va fi eficienta ANAF, organism administrativ prost organizat, cu management defectuos (probabil cu intentie, cu motivare mafiota sau politica).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by