Autoritățile au estimat venituri totale de circa 90 milioane euro în 2016-2017 realizate de români din tranzacțiile cu criptomonede, mare parte dintre acestea fiind realizate de persoane fizice. Acestei valori îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 14,3 milioane euro. În anul 2018 au fost estimate venituri de circa 72 milioane euro, valoare căreia îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 33 milioane lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, pentru anul viitor s-a luat decizia, în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, cu acceptul Ministerului Finanțelor, ca monedele virtuale să fie impozitate la valoarea tranzacțiilor. Cu alte cuvinte, nu contează cu cât au fost cumpărate, ci cu cât sunt vândute, impozitul fiind aplicat la valoarea tranzacției. Astfel, pentru a nu ieși în pierdere, cei care fac astfel de tranzacții trebuie să realizeze un randament de peste 10%, ca să aibă un câștig. Dacă au vândut în pierdere, vor fi, de asemenea, impozitați tot cu 10%.

Vezi documentul care ar urma să intre pe ordinea de zi a Plenului de săptămâna viitoare

„Se propune menționarea expresă a veniturilor din transferul de monedă virtuală, încadrate și în prezent, în categoria venituri din alte surse, pentru care obligația declarării veniturilor revine persoanei fizice prin Declarația unică. De asemenea, impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza Declaraţiei unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Propunerea de menționare expresă în cuprinsul Codului fiscal, este solicitată atât de către mediul de afaceri, cât și de către ANAF ca urmare a analizelor efectuate cu privire conformarea contribuabililor la declararea veniturilor obținute din transferul monedelor virtuale”, menționează sursa citată

Propunerea ANAF, spune documentul, are ca obiectiv îmbunătățirea conformării fiscale în domeniul taxării veniturilor obținute din transferul monedelor virtuale prin reducerea incertitudinii şi clarificarea acestuia din punct de vedere al taxării, fiind raportată la normele actuale și ținând cont de impactul bugetar estimat.

Consultanții fiscali doreau ca monedele virtuale să fie impozitate la câștigul obținut din tranzacție și nu la valoarea brută, dar consideră că măcar e un pas înainte că se află în legislație.

“E un pas. Noi propusesem să fie taxare la net, adică unde se poate demonstra costul de achiziție, să se impoziteze 10% pe câștig, decât să fie deloc reglementat. Vor fi unii care vor face pierdere și plătesc impozit. O să vină un moment în care lucrurile se vor reglementa și din punct de vedere al statutului criptomonedelor și să se poată stabili niște obligații legate de trasabilitate. Poate atunci o să vină și fiscul să recunoască costul”, au declarat, pentru HotNews.ro, specialiști în fiscalitate.