​Educația nu va primi 6% din produsul intern brut până în 2021, iar cercetarea științifică nu va avea 1% din PIB, conform noului proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Ministerul FinantelorFoto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice

"În perioada 2019 -2021 nu se aplică prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare", se arată în document.

Vezi proiectul integral aici.

Potrivit notei de fundamentare, conform art. 8 din Legea nr.1/2011 se prevede că, pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

Este de menționat că, încă de la aprobarea lor prin Legea nr.1/2011, aplicarea acestor prevederi a fost amânată anual prin acte normative datorită impactului financiar major pe care îl generează. În anul 2019 aplicarea acestor prevederi determină un impact suplimentar asupra cheltuielilor bugetare de 39,6 miliarde lei.