UPDATE Zi neagră pe BVB: Scădere dramatică pe bursa de la București după anunțul modificărilor fiscale / Băncile scad cu până la 19,9%, companiile energetice, până la 10%

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:41 Economie | Finanţe & Bănci


Bursa la inchidere
Foto: BVB
Ziua de astăzi o putem denumi miercurea neagră pentru Bursa de Valori București. Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern prin intermediul ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, și legile lui Daniel Zamfir, adoptate de Camera Deputaților, au avut impact negativ pentru companiile listate. Cele mai afectate au fost domeniile bancar și energie. Reprezentanții BVB spun că tot ce a câștigat piața de capital românească de la începutul anului, s-a pierdut într-o sigură ședință de tranzacționare. Mai mult, este cea mai mare scădere într-o singură zi din 2009 încoace. Pe 7 ianuarie 2009 bursa a închis cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal. Diferența este că atunci ne aflam în criză. Au mai fost scăderi mari și pe 10 octombrie 2008, dar de 9,93%. Cu alte cuvinte, este a doua cea mai mare scădere dintr-o singură zi din istoria BVB. Evenimentele de miercuri au făcut pe mulți să se gândească că investițiile pe bursa românească au un risc prea mare.

S-a tranzacționat într-o singură zi cât într-o săptămână, spunea un reprezentant al BVB.

Pe scurt, la finalul ședinței de tranzacționare indicele principal BET a avut o scădere de 11,21%, BET-XT de 10,71%, BET-NG de 9,93%, BET-BK de 10,95%, BET-FI de 5,69%.

Banca Transilvania a pierdut 19,91%, BRD -16,62%, Electrică -10,09%, OMV Petrom -19,97%, Transgaz -9,64%, Romgaz -9%, Transelectrica -8,77%, Digi -7,69%.

Capitalizarea companiilor de pa piața principală a scăzut cu peste 14,8 miliarde lei, la 145,8 miliarde lei, într-o singură zi.UPDATE 16.25 Valoarea totală a schimburilor cu acțiuni a depășit un miliard de lei, în condițiile în care luni și marți totalurile au fost de 27, respectiv, 73 milioane lei. O bună parte din valoarea tranzațiilor de miercuri a fost pe titlurile Băncile Transilvania: valoare de 155 mil. lei până la această oră.

UPDATE 15.21 Băncile austriece Erste (-8,8%) și Raiffeisen (-5,4) au suferit și ele corecții pe piețele unde sunt listate, analiștii apreciind că profiturile le vor fi afectate de taxarea, în România, a filialelor lor.

UPDATE 15.06 Piețele din regiune au, la această oră, o evoluție statică: Pe bursa ungară BUX este la +0,18%, SOFIX-ul bulgar a scăzut cu 0,56%, iar WIG20 din Polonia la plus 0,73%. La nivel european, Euro Stoxx 50 este pe creștere cu 0,68%, iar indicele global MSCI este și el puțin peste zero.

La ora 14.40, valoarea schimburilor cu titluri listate era de peste 958 milioane de lei. În cazul celor mai multe dintre acțiunile afectate de căderile de miercuri (energie, bănci) volumul ofertei (ask-ul) este semnificativ mai mare decât decât cererea (bid-ul). La această oră, atât indicele principal BET, cât și cel din energie, BET-NG, sunt cu peste 12 procente în zona roșie.

La ora 14:06, Băncile afișau scăderi mai mari. Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%, BRD de -15%. Romgaz pierde 11,43%, Trasngaz -12,5%, Electrica -13,51%, OMV Petrom -13,5%.

Indicele principal BET afișa o scădere de peste 11%.

La prânz, indicele principal afișa o scădere mai mare, de 8,66% (nu a mai fost o scadere de asemenea magnitudine din 08.08.2011, cand scăderea a fost de 8,39% pentru indicele BET la finalul zilei). iar BET-FI a continuat diminuarea cu afișând o scădere de 4,73%, BETPlus -8,42%, BET-NG -7,21%, BET-XT -8,07%, BET-BK -6,64%.

Banca Transilvania, în continuare în scădere, dar cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Patria Bank cu 14,86%, Erste Group Bank, cu 7,03%.

În ceea ce privește companiile energetice, Romgaz avea o cădere de -8,57%, OMV Petrom de -9,22%, iar altele precum Trasngaz -4,22%, Electrica -5,95%, Nuclearelectrica -3,5%, Conpet -4,7%.

La deschidere, indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare. Scăderi importante au fost și pe ceilalți indici: BETPlus arăta -7,44%, BET-NG (privind energia si utilitățile aferente) -5,63%, BET-XT -6,84%, BET-BK -5,44%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată la BET-Fi, al SIF-urilor, de 2,73%.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%.

OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, menţionând că situaţia s-ar putea clarifica după publicarea ordonanţei de urgenţă privind noile taxe în Monitorul Oficial.

"Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR. Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă "pe lăcomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie. Şi ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică", a spus Horia Gustă.

El a afirmat că sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz.

"Dacă vine o taxă pe veniturile lor este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă", a declarat Horia Gustă.

Potrivit acestuia, ordinele de vânzare din această dimineaţă au venit de la toate tipurile de investitori, atât locali cât şi internaţionali.

"Acum discutăm de ce a vorbit ministrul dar nu a văzut nimeni ordonanţa. După ce vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial şi înţelege toată lumea de când se aplică şi cum se aplică s-ar putea ca lucrurile să se liniştească. Deocamdată cred că acesta este următorul pas, să vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial. După aceea, la una sau două zile lucrurile vor începe să se liniştească puţin şi să nu mai avem o dorinţă de vânzare excesivă cum a fost azi. Astăzi au fost volume pe Bursă în prima oră mai mari decât media volumelor înregistrate în tot anul", a mai spus Horia Gustă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17190 vizualizari

 • +43 (57 voturi)    
  ce e aia bursa? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:46)

  cristi_an [utilizator]

  mai bine modificati putin titlul cat sa ajunga si la electoratul psd.."Dezastru pe BURTA romaneasca..."
  • +15 (25 voturi)    
   Intrebare (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:21)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Care a fost graba ca înainte de Crăciun, Ministrul Finanțelor să apară la TV cu noaptea în cap, să anunțe ofensiva împotriva Băncilor si a Multinaționalelor ?

   Să fie oare o diversiune înainte de adoptarea Legii Grațierii ?

   Să fie o mișcare de PR pentru ca populația să doarmă mai bine crezând ca PSD lucrează pentru ei si le protejează interesul ?
   • +24 (26 voturi)    
    Teodorovici si Planul Moskova (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:49)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Celula moskovita Valcov Dragnea duce la indeplinire planul de distrugere a Romaniei. Imbecilul Teodorovici ales ministru tocmai pentru imbecilitatea lui distruge economia .In calitate de ministru a jurat Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Se vede ca Teodorovici este sperjur.
    • +20 (22 voturi)    
     Razboiul Hybrid in Desfasurare (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:19)

     Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

     Este cea mai mare cadere a Bursei din Istoria sa. Iata efectele Razboiului Hybrid. Tinta este falimentul economic al Romaniei. Efectele se vad. O prima lupta a fost castigata.usmanii Romaniei castiga fiind ajutati chiar de Guvernul Romaniei care este in solda lor.
     • +6 (12 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:56)

      [anonim] i-a raspuns lui Frank777

      • -2 (6 voturi)    
       Corect. (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:34)

       DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui

       Totuși eu cred ca nici nu ar găsi oameni cinstiți sa voteze. Toti sînt la fel.
     • +5 (7 voturi)    
      Asta de la finante va fi si reprezentantul (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:19)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      Romaniei in Consiliul Uniunii Europene pe care zic ca o vor conduce?
      Un ministru de finante al unui guvern responsabil care face astfel de prostii pana la ora actuala ar fi fost demis.
   • -2 (4 voturi)    
    lol (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:46)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Prietene, nu se da nici o lege a Gratierii si asta pentru simplul fapt ca in urma ei Dady s-ar trezi din nou in PSD cu alde Abdrian Nastase, Hrebenciuc si latii cu o minte de 10 ori mai mare ca al lui si atunci si-ar lua adio de la la partid.
    Legea Gratierii in sine este o diversiune pentru chestii precum ordonanta asta.
    • +10 (10 voturi)    
     subestimezi ticalosia.. (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:46)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

     Poate ca niste consultanti israelieni tocmai au castigat cateva sute de milioane pe bursa. O parte se vireaza in Brazilia, maine vine OUG, pe 2 ianuarie baietii isi fac bagajele si va lasa cu Viorica Vasilica la guvernare si esalonul 2 din PSD la putere.
     • +4 (4 voturi)    
      tareee (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:58)

      razeshu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      E foarte posibil. Eu cred ca baietzashul ala Orlando nici nu a inteles prea bine ce anume a citit de pe foaie. Nu l vad in stare sa faca vreun plan, o ordonanta, lege, proiect,.. . In afara de planuri de petrece n cluburi si semnat cu deshtu ce i se pune sub nas. Daca Austriecii nu au fst informati in prealabil si si-au luat-o la temelie nu vor lasa lucrurile asa. Ma tem ca vor dori sa si recupereze malaiul pierdut si onoarea nereperata repejor si tot noi vom plati daunele astea d eimagine. Si de pe bursa.
   • +6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:50)

    [anonim] i-a raspuns lui florinos

  • +20 (28 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:24)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

  • -12 (22 voturi)    
   Eh, a 1414-a Apocalipsa prezisa de HN din 2017 ... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:49)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Eh, a 1414-a Apocalipsa prezisa de HN din 2017 incoace. Trece si asta, precum celelalte.

   Iaca, dupa doi ani se dau si pensii MARITE, se dau si salarii MARITE, economia are a doua crestere din UE, productia de porumb din Ro a depasit-o pe cea a Frantei, etc.
   Si ghici ce: Dupa o crestere initiala, Roboru' a scazut iar carburantul asemenea. (Nu e meritul Guvernului, da' toti imbecilii injurau Guvernul cand astea cresteau).

   Asadar, eu cred ca romanii vor supravietui si acestei 1414-a Apocalipse anuntate de HN si celelalte situri securiste...ba inca o vor duce mai bine, in scurt timp. Bineinteles ca, in spiritul #rezist, HN va uita sa mentioneze ca lucrurile se imbunatatesc, sau daca o va face, meritul va fi al alora care azi se opun masurilor normale ale PSD-ului.
 • +14 (26 voturi)    
  dar daca (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:47)

  razeshu [utilizator]

  dar daca Daddy nu a vrut decat sa miste piatza un pic ? Poate s-a prins si el in sfarsit ca poti sa furi frumos asa cum fac toti smecherii cu gulere albe, nu ca un taran flaushat bagand mana n bugetul gradinitelor. Apoi poti chiar sa faci ceva acte filantropice. Vei fi adulat si votat din inima.
  • +9 (13 voturi)    
   evident ca da (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:31)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Are consilieri flamanzi cu traditie la furt in Romania.. O scadere azi inseamna un profit maine.. S-a intamplat cu Volswagen si alte companii
 • +37 (45 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:52)

  [anonim]

  • -3 (17 voturi)    
   nu te juca cu bursa.... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   poti sa cumperi acum, crezand ca e mai ieftin, dar maine te trezesti ca actiunile nu mai valoreaza aproape nimic...
   • +3 (5 voturi)    
    dupa ce dau ordonanta atunci sa vezi cadere . . . (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:21)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    .
    • -6 (8 voturi)    
     Pleaca cainii din macelarie? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:07)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Pleaca cainii din macelarie?

     Haidi bre, cu sau fara ordonanta, se fac profituri grase pe aici, care se mai si externalizeaza sa nu ramana nimic in Ro.

     Deci n-are Romania norocul sa-i plece cainii din macelariea, stai linistit.
     • 0 (2 voturi)    
      :) (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:51)

      razeshu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      o sa si recupereze bancile banii astia ca tot de la ele vor merge in genunchi sa se imprumute. Ar fi interesant de vazut si care actionari anume au vandut masiv. Si care/cati din ei vor cumpara brusc in zilele urmatoare :)
     • +5 (5 voturi)    
      Te referi la pesedei? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:54)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Ei nu pleaca de la ciulan clar. Dar daca iti pleaca investitorii straini, te intorci in 47.
     • +3 (3 voturi)    
      Bre, cainii din macelarie sunt psd-isti (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:58)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Cum sa plece ca doar sunt cu ciolanul in bot . . .Intr-o tara normala un ministru de finante care face o astfel de porcarie este demis in cateva ore din guvern. Intr-o tara PSD-izata devine un "erou" . . .
   • +3 (3 voturi)    
    ai grija ce iti doresti (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:50)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca maine actiunile bancilor din Ro nu mai valoreaza nimic vorbim de o tara falita. Mai bin eiti doresti un cutremur de 7 pe scara Richter, dupa ala e posibil sa mai ramana ceva in picioare :)
 • +20 (26 voturi)    
  Sa ne aducem aminte (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:55)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Au fost numeroase atacuri in 2017 din partea PSD-ului mai ales impotriva NN, dar si a altora cum ca declaratiile lor ar face piata instabila si volatila. Bazandu-se pe aceste premise, atacau, improscau cu noroi sau amendau dupa chef.

  La cateva luni dupa au fost declaratii ale PSDistilor cum ca ba nu avem caldura, curent etc, ceea ce a dus la scaderi pe bursa (ma intreb cati dintre ei au beneficiat atunci datorita acestor lucruri).

  Acum se repeta povestea. Dar ei nu sunt amendati. Hmm. Abuz, ipocrizie, nesimtire sau incompetenta? Nu ma pot hotari. Voi merge pe varianta "toate patru".
 • -15 (39 voturi)    
  Bursa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:55)

  Mazeta2 [utilizator]

  Bursa romaneasca, ce gluma buna ... lol ! Hai ca am ras bine!
  • +2 (10 voturi)    
   tre sa gasesti tu (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:05)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta2

   ceva sa barfesti ca doar e de rau pt partidul mult iubit de tine...

   tare as vrea sa aud un postac cum se si ia de psd vreodata...
   nu cu cum a "critiat" geamanu tau cucuveauamov psdu cand i-am pus aceeasi intrebare : "ii critic ca nu au demis-o pe Kovesi mai devreme" .... riiiiight!!!
   asta e un fel de spune 3 defecte ale tale: "sunt destept, frumos si bogat"
  • +3 (7 voturi)    
   Chiar... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:52)

   TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta2

   Nu ne povestiti si noua despre bursa de la Moscova...? Va rugaaaam......
 • +20 (26 voturi)    
  iar joaca orlando la bursa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:56)

  nea_caisa [utilizator]

  fac pariu ca nu se pune nimic in aplicare. dar niste baieti destepti mai fac niste parale zilele astea. asa ca de mos gerila. ia zi mai nevermind, asta tot masura de dreapta e, asa-i?
  • -3 (9 voturi)    
   unele anuntate sunt, altele nu (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

   Daca e sa vorbim strict de asta, asa si asa. Inca mai citesc, nu sar ca proasta-n...
   Presupun ca ai binevoit sa te uiti pe articolul cu analiza comparativa cu alte tari. Las' ca e scris biased, ca de obicei. Germania, Austria, Marea Bitanie sunt in CSI, nu? Mai scrie si de Suedia si Franta, dar astia sunt mai de stanga ca rusii. Suedezii cel putin, jale. Deci, Germania, Austria si UK sunt de rahat pentru tine?

   Sunt "jocuri" pe ROBOR, dar nu stiu daca asta era cea mai buna metoda de a ii beli un pic pe cei ce le fac sau chiar scopul masurii. Mai repede vor bani la buget, ca vin alegerile.

   Oricum, la partea cu bursa ai dreptate. Cine a stiut, a facut niste bani :D
   • +4 (6 voturi)    
    citeste, citeste (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:07)

    nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    intre timp orlando face "bugetul" pe 2019 prin OUG. avand in vedere ca tot ce se construieste acum se construieste pe credit la banci o masura de genul asta nu poate fi decat binevenita. hai sa punem in genunchi bancile ca sigur aia care au credite la ele or s-o duca minunat dupa aia. cat despre gaz, asta nu-i decat o demonstratie a ce poate face guberniul daca mai continua sa comenteze ca le ia banii de investitii. de la rusi vine ploaia.

    te prinde 2019 si tu tot ca muta la ... o sa te uiti in ce citesti ca n-ai minte sa pricepi, asta asa ca vad ca-ti place sa vorbesti in metafore.
    • -1 (3 voturi)    
     piersicutza (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:51)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

     Citit inseamna inclusiv oug sau macar o forma initiala.

     Nu mi-ai zis de tarile alea de rahat: Germania, Austria si UK

     Hai sa te invat sa argumentezi logic si nu emotional ca o pitzipoanca. Puteai spune ca in orice tara s-a discutat/negociat cu jucatorii relevanti in piata inainte sa se dea ceva (am o banuiala ca nu in Ungaria). Puteai spune ca IAR se da de pe o zi pe alta. Puteai spune ca ar fi trebuit lege si nu OUG. Puteai multe, dar tu preferi sa sari ca...
 • +8 (12 voturi)    
  asa este... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:58)

  bancher [utilizator]

  Detin si eu actiuni la mai multe companii, si, de dimineata cand am deschis calculatorul, m-am speriat: scaderi destul de importante...asta vine dupa alte scaderi, cauzate de perturbarea turbulentelor de pe pietele asiatice.
  Asta e, sper sa fie doar un zvon si sa nu se materializeze....
  • +15 (21 voturi)    
   prea tarziu (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:04)

   nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   niste soricei speriati au vandut deja, spre bucuria unor parliti din gasca lui orlando.
  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:12)

   [anonim] i-a raspuns lui bancher

   • +3 (7 voturi)    
    s-au nationalizat deja! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:24)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui

    s-au nationalizat doar profiturile!
   • +2 (6 voturi)    
    asa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:24)

    nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui

    baga frica-n ei, sa vanda toti. mama lor de burghezi.
   • +6 (10 voturi)    
    am un portofoliu destul de diversificat, (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    cam toate sunt firme deja privatizate. Cei care au actiuni la societati nationale si regii au avut pierderi mult mai mari.
    Ideea este ca a scazut toata bursa, nu doar firmele vizate de modificarile fiscale ale lui Teodorovici.
    • -9 (15 voturi)    
     @ Bancher (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:21)

     salvatore [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Nu le mai explica, pe-aici fauna rezistoaca nu are actiuni la nici o societate listata, n-au conturi nici pe forex, nici pe crypto, pe nimic. Aici sunt pe baza de huo dragnea, psd si ce-o mai fi in afara usereului. Degeaba le spui ca bursele din toata lumea sunt pe rosu cam de 70 de zile, nu pricepe vulgul sorosist.
     • +11 (13 voturi)    
      Nah, stai linistit (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:41)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

      La ora la care scri, Banca Transilvania a pierdut 20% din capitalizarea bursiera. Evident din cauza burselor din restul lumii. Absolut NICI o legatura cu OUG. Da nici una. Sa fie clar da?

      Nu va panicati. Mai mult de -25% nu se poate duce ca asta e pragul la care tranzactionarea se suspenda.
     • +1 (1 vot)    
      Ai uitat de base, si el e de vina (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:25)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

      Noroc cu tine, ca pricepi tu, tovarase!

      Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +5 (7 voturi)    
  ultimul paragraf (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:58)

  victor L [utilizator]

  cred ca are nevoie de re-actual;izare:
  "Valoarea totală a tranzacțiilor era de peste 172,2 milioane euro, cea mai mare valoare, de peste 700 milioane euro, fiind făcută cu acțiuni ALRO. Pe locul al doilea se afla Banca Transilvania cu 51,7 milioane lei și BRD cu 2,96 milioane lei."
  Valoarea totala 172,2
  Cea mai mare 700
  • +1 (3 voturi)    
   au vrut sa scrie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:57)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   70 milioane euro. Pe locul doi a fost BTRA, cu 51.7 milioane euro, iar pe 3 BRDO cu 2.96 mil euro.
 • +9 (15 voturi)    
  0% din nimic=nimic (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:59)

  Paul_ [utilizator]

  Asta este o taxa pe lacomia guvernului.

  0% din nimic = nimic.

  Taxa asta va reduce creditarea si vor scadea veniturile din TVA.

  PS: Acum ca scade valoarea crediterul de consum nu stiu daca este chiar atat de rau. Pana la urma sunt sanse sa scada inflatia (cred :) ).
 • +2 (8 voturi)    
  Mai mult atentie la informatii (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:00)

  Fides [utilizator]

  CItez: Valoarea totala a tranzacțiilor era de peste 172,2 milioane euro, cea mai mare valoare, de peste 700 milioane euro.
  Sa luam Bursa si o bagam in duba, Dupa luam cursul euro si desigur ROBOR-ul.
 • -8 (22 voturi)    
  misnomer... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:05)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nemaiexistand economie nationala, deci capital romanesc!, Ro nu poate avea o bursa in adevaratul inteles al termenului:

  Erste(BCR) se tranzactioneaza la Vienna
  SocGen(BRD) la Paris
  samd.

  ne jucam de-a crahul bursier, nu intereseaza pe nimeni.
  • +11 (13 voturi)    
   SocGen e una, BRD e alta (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:10)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Companii distincte, se tranzactioneaza pe piete distincte.
   • 0 (2 voturi)    
    Da, prima o imprumuta pe a doua cu 19% (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:13)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui banel

    "Companii distincte (SG si BRD), se tranzactioneaza pe piete distincte."

    =================

    Da, prima o imprumuta pe a doua cu 19% ca sa nu ramana niciun profit in Ro. Desi s-ar putea imprumuta de la BNR cu 3% si ar avea profit kklau...dar nu vrea sa plateasca nici macar impozitul pe profit in Ro.
    Ce sa-ti spun, "companii diferite" my ass!

    Dar cum spuneam mai devreme, n-avem noroc sa plece cainele din macelarie.
    • 0 (0 voturi)    
     mananci cartele ca sa ma exprim elegant (Joi, 20 decembrie 2018, 10:54)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     in primul rand nu ai nici cea mai mica dovada privind dobanzi de 19% intre banca mama si subsidiara. Daca ai, prezinta-le!
     In al doilea rand BNR-ul nu e un sac fara fund care sa sustina toata economia cu dobanzi de 3% si nici nu e banca comerciala.
  • +9 (11 voturi)    
   Da gogule, am auzit si noi de TelDrum (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Capitalul romanesc sta in actiuni la purtator nu pe bursa capitalista.
 • +5 (7 voturi)    
  hmm (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:08)

  dum_i [utilizator]

  buy buy buy!
 • +3 (5 voturi)    
  Fiesta è finita (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:09)

  strelka [utilizator]

  Acum urmeaza faza din "Greierele si furnica" in care citaciosii incep sa dea din colt in colt smiorcaindu-se .
 • +5 (7 voturi)    
  nu este inca dezastru! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:10)

  Antenistontel [utilizator]

  daca masurile fiscale vor cauza prabusirea profiturilor cu 70-80%, o scadere de doar 5-10% a pretului actiunilor este ”parfum”!
 • -8 (24 voturi)    
  vai (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  bancherii nostri vor saraci si vor trebui sa-si faca concediile in Bulagaria si Grecia. Gata cu Mamaia!
  • +3 (13 voturi)    
   la cort! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:25)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   daca ai credit, vei locui la cort!
   • +4 (6 voturi)    
    de ce? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:17)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    Poate unii eu in euro, EUROBOR + marfa FIXA :D

    Nu toata lumea asculta de Isarescu si ia in lei. Asta nu inseamna ca am altceva decat scarba pentru aia de au luat in chf si acum se miorlaie ca n-au stiut ca e alta moneda.
    • -1 (1 vot)    
     pentru ca vei fi disponibilizat?! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 23:46)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     in perioada de austeritate care incepe in 2019!
     • 0 (0 voturi)    
      aha (Joi, 20 decembrie 2018, 9:07)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

      O sa am grija sa nu ma concediez. Mersi de atentionare.
 • -12 (20 voturi)    
  oximoronul zilei (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:20)

  Mazeta [utilizator]

  Bursa românească.
  • +4 (4 voturi)    
   te cam repeti... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ideea e ca minunatul guvern al romaniei targe un glont in picior economiei romanesti...
   pare o masura inteligenta?!
  • 0 (0 voturi)    
   Ei, nu-i ca la moskva, tovarase (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:27)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +3 (13 voturi)    
  Mafia Roșie,Cupola Ciumei Roșii își dă (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:23)

  Rescator [utilizator]

  in aceste zile negre pentru Romania și romani,
  intreaga măsură a ticăloșiei,lăcomiei și trădării.
  Orice acțiune a populației jumulite și umilite zilnic,
  indiferent de mijloacele folosite,este legitimă.
 • +10 (16 voturi)    
  din mainile privatilor in cele ale bugetarilor (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:27)

  wall_street [utilizator]

  PSD rescrie toate cartile de economie; vrea sa ia banii celor care muncesc si contibuie la pilonul II si sa ii dea putorilor de asistati social care nu fac nimic.

  Azi, distruge banii actionarilor la banci (adica a celor care isi asuma riscul de a investi) si in schimb creste in draci salariile celor mai neproductivi angajati - ale bugetarilor, care probabil ar trebui sa fie in jur de 600k in toata tara, in loc de vreo 1200k, cati sunt acum.

  Indrazneste sa crezi in PSD :))
 • +4 (12 voturi)    
  intrebarea e (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:28)

  liviu_ [utilizator]

  astia chiar vor sa dea legea asta? sau doar vor sa faca un ban "cinstit" din manipularea bursei?!

  probabil o sa vedem in cateva zile sau saptamani!
 • +7 (13 voturi)    
  Incompetenta acestui guvern (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:32)

  Isobar [utilizator]

  este din nou demonstrata de strategii financiari condusi de Dl Teodorovici si Dl Valcov..
  Aceasta incompetenta este in primul rand taxata in
  economiile libere de BURSA.si are repercursiuni majore
  (negative) asupra unei economii firave ca a Romaniei.
  Prostia guvernatilor se resfrange indirect asupra fiecarui
  cetatean activ(financiar), franand dezvoltarea economiei tarii.
  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:19)

   [anonim] i-a raspuns lui Isobar

 • +3 (7 voturi)    
  Promisiunile consilierilor (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:43)

  Kosmos [utilizator]

  faute de PSD pt castigarea sunt anumite companii de stat care trebuiesc devalizate mai intai pt a putea fi preluate pe nimic
 • -7 (27 voturi)    
  Nu inteleg unde e dezastru (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:49)

  Frankie [utilizator]

  Eu muncesc si am mancare in frigider. Nu ma afecteaza ca scad actiunile unei banci... bancile sunt ultimele institutii carora trebuie sa le ducem grija
  • +6 (12 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:13)

   Fapte [anonim] i-a raspuns lui Frankie

  • +5 (9 voturi)    
   daca muncesti nu mai e nevoie sa gandesti (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Gandesc Dragnea si Valcov pentru tine.
   Si ce viseaza astia noaptea, ziua vine cretinul de Teodorovici cu OUG.
  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:54)

   [anonim] i-a raspuns lui Frankie

  • -3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:52)

   [anonim] i-a raspuns lui Frankie

  • +2 (6 voturi)    
   de asta suntem aici (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:34)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   pentru ca suntem atat de prosti incat nu intelegem ce sunt bancile si care este impactul acestora in societate
 • +2 (8 voturi)    
  teodorovici (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:50)

  ------ [utilizator]

  Mai omule eu cred ca tu nu stii ce faci,toate astea le vor plati romanii,de ce nu impozitezi averile obtinute in mod ciudat si care nu pot fi justificate si sa platim din nou oalele sparte.
 • +4 (16 voturi)    
  Au lovit in "romanii adevarati" (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:55)

  Vinceroy [utilizator]

  Este interesant cum masurile cretine au lovit fix in afacerile "pur romanesti" care nu sunt "multinationale" si "Sorosiste", gen Banca Transilvania.
  Asa se pune economia pe butuci, via mafie organizata prin ordine dictate de la Moscova.
  Cuvantul TRADARE mai spune ceva, cuiva? Pana cand mai rabdam oameni buni?
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:58)

  [anonim]

 • -9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:24)

  [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   ahahahaha (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:09)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   daaaaa pentru ca psd impoziteaza profitul bancilor...
   ei nu ... repet NU impoziteaza ceva care ar putea sa se bage tot in costul cheltuielilor oamenilor de rand!

   criza nu a fost facuta de vreo banca romaneasca... sau europeana for that matter.... dar na... manipulam si noi cum putem ca doar pt asta ne platesc sa fim postaci...

   "Strangeau cureaua, asa cum o tot fac de vreo 30 de ani sau plecau cu milioanele afara, ca sa nu moara de foame in tara" - asta a fost facut din cauza PSD , NU din cauza bancilor manipulatorule!
   cand a fost pdl si basescu (pe care personal nu l-am inghitit) la putere .... numarul romanilor plecati a scazut (uitete si tu pe o statistica)!
   • -2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:24)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

 • +7 (9 voturi)    
  . (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:28)

  Ingwar [utilizator]

  cind anul trecut au furat banii IT-istilor si lea dat asistatilor toti au tacut, acuma s-au apucat de pensii, banditii astia fac totul numai ca sa se mentina pina la urmatoarele alegeri. cit a crescut datoria tarii in ultimii 2 ani ? generatia urmatoare nu are viitor in aceasta tara deoarece pe linga faptul ca se vor naste cu datorii inca nu vor avea pensie normala
 • +3 (5 voturi)    
  Start (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:59)

  Mirobo [utilizator]

  La criza economica-sociala-politica.
  Se poate mai rau tot timpul.
 • +3 (9 voturi)    
  PCR si Bursa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:19)

  levierul [utilizator]

  Una dintre ele trebuie sa moara. Poporul insa spera sa moara Bursa. Voi pe unde v-ati gandit sa emigrati?
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:58)

   [anonim] i-a raspuns lui levierul

 • +2 (4 voturi)    
  dandy (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:24)

  Eugen_ [utilizator]

  Si oare ministrul dandy sa fi declansat criza, criza aia de care tot auzim ca ne loveste in 2019?
  De ce trebuia acum, cu 2 saptamani inainte de 2019, sa iasa la ora de maxima audienta sa declare ce a declarat?
 • +3 (5 voturi)    
  Daca si Bursa noastra s-a miscat in jos , e groasa (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:25)

  deval [utilizator]

  !! Bursa noastra slaba si mai teapana ca orice mortaciune ( fara fluctuatii) a reactionat cu -7% intr-o singura zi .
  Sunt curioasa cat o sa arunce pe piata BNR azi ca sa tina cursul in frau..............
 • +8 (10 voturi)    
  manipularea bursei sau subminarea economiei ?? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:54)

  Carcalete [utilizator]

  Ce face acum PSD-ul, este sau nu este manipularea bursei / subminarea economiei nationale?
 • +7 (9 voturi)    
  Exodul Romanilor dintr-o tara distrusa de comunist (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:01)

  Raka [utilizator]

  E dezastru in tara asta, Ciuma Rosie PSD-ista distruge de tot Romania. Daca vreti sa va salvati emigrati urgent de aici. Viata e prea scurta sa o pierdeti sub bataia de joc a unor lichele comuniste, organizati in jurul unui infractor ca Dragnea. Nu mai aveti nici un viitor in Romania, nici voi nici urmasii vostri. Marele exod a inceput.
 • -6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:30)

  [anonim]

  • +7 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:42)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -1 (7 voturi)    
  Iar cu logica... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:33)

  MinDepous [utilizator]

  Mai oameni buni... dati-o-n mama ei de treaba...

  "La ora 14:06, Băncile afișau scăderi mai mari. Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%, BRD de -15%. Romgaz pierde 11,43%, Trasngaz -12,5%, Electrica -13,51%, OMV Petrom -13,5%."

  Esti la 100%. O scadere de 5 puncte procentuale te duce la? 95%.
  100 - ( 5 ) = 95
  O scadere de -5 puncte procentuale unde te duce?
  100 - ( -5) = 100 +5 = 105

  Crestere de -1% e scadere. Scadere de -5% e CRESTERE. Doar la BT ati scris corect, in rest, ati dat-o-n zdracini.

  Ma mir ca nu plang aia de la verificat pasapoarte de pe Otopeni, c-ar da buzna buluc investitorii, asa cresterei de 12% de pe-o zi pe alta... pfuai de noi!

  De ce spanac v-o fi placand sa va dati cu stangu-n dreptu' pe proofreading, nu pricep. Fracturile astea logice va strica imaginea. Nu era destul ca traim vremuri turburi si confuze, mai adaugati si voi? Hai pe cuvant de onoare, ca-i cel putin jenant... Sau chiar sunteti amatori si asta e nivelul de jurnalism de care sunteti capabili?

  Inainte sa ma acuzati (pe buna dreptate sau nu) c-as fi grammar nazi - pana una alta, mesajele le transmitem prin modul in care comunicam. Comunicam precum Dancila la modul oficial? Daca nu, remediati formularea.
  Nu - sa fii primul cu articolul pe piata NU este un motiv sa vii cu asa ceva.
 • -1 (9 voturi)    
  ce mai plangere (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:35)

  nicoR [utilizator]

  si tehnicalitati pe aici ! ba ca e masura psd-ista, ba ca e soroista, ba ca e rusii de vina, ba ca ..
  - un lucru mi-e limpede: daca transferi 300 de parai dintr-o banca A in alta B, amandoua din RO, te costa ca. 6 - 8 euroi. in vest te costa dintr-o banca C catre banca B din RO 3 euroi.
  - card VISA: in vest poti scoate paraii nationali de la orice ATM fara comision, in RO, daca nu esti la ATM-ul bancii emitente, pac comisionul (gras)
  - la dobanzi nu mai spun: in vest iei banii cu dobanda negativa, cumperi produse de mii de parai fara in rate, 3, 6, 12, 24 luni, comisioane = 0
  - s-au "carat" afara profiturile bancare de cateva ori cat a dat EU Romaniei
  - baietii astia din banci (nu ma refer la salariati, pt care am tot respectul), ci actionari, in special privati si companii (nu fonduri de pensii), cand ii intrebi ce profit fac si unde se duce, ce taxe au platit si unde, iti spun ca nu-i treaba ta, ca sunt in paradisul XYZ, unde legea le permite sa nu divulge "secrete" de astea, care le-ar afecta "competitivitatea"
  - s-a ajuns ca un EBIT sub 10% sa fie considerat prost si managerul, directorul, CEO, are probleme ..
  - astia chiar ne cred pe toti prosti ..
  • 0 (4 voturi)    
   ai gresit articolul tataie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:32)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   Aici e vorba de bursa nu de banci. Sau poate Romgaz, Transgaz si OMV sunt si ele banci si iau bani la retragerea de la bancomat.
   • 0 (2 voturi)    
    auzi mamaie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:56)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    mataie, cum ti se potriveste. mai citeste titlul. du-te si mai ia o doza de kimikuri
  • +1 (3 voturi)    
   :))) (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:57)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   C'mon. EBIT? Normal ca-ti iei minusuri pe aici :))))))) La EBITDA, deja injuri lumea de mama :D
   • +1 (1 vot)    
    credeam (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:54)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    ca scrii despre Evita ..
 • -7 (11 voturi)    
  Recesiune (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:40)

  Mazeta2 [utilizator]

  Hai ca ati intrat in recesiune ca sa nu spun in criza economica. V-ati platit chiria praduitorilor?
  • +5 (7 voturi)    
   nu intelegi nimic... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta2

   sau nu vrei sa intelegi...

   dar comentezi ca ce plm.....

   si pun pariu ca toti tu, cand o sa intram in recesiune o sa urlii ca multinationalele rele si ca nu are nici o legatura cu ce a facut guvernul...
 • -1 (7 voturi)    
  Discursul lui Dragnea in 3 minute (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:42)

  YourHero [utilizator]

  Discursul lui Dragnea comprimat in 3 minute: cine sunt dusmanii care-i vor raul liderului PSD: https://www.youtube.com/watch?v=uyVn3lRsyNA
 • +2 (2 voturi)    
  ierarhizare (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:59)

  ber [utilizator]

  In tara asta sunt unii care castiga putin sau moderat si isi platesc cinstit taxele. Apoi sunt unii care castiga moderat sau mult si platesc mai putin decat ar trebui. Apoi sunt unii care castiga mult dar mai si fura si platesc foarte putin. In fine, sunt aia care doar fura si nu platesc nimic. Iar guvernul ii suprataxeaza pe primii, ca astia vor plati atata cat le cere. Iar pentru ultimii da legi care sa-i ocroteasca.
 • 0 (0 voturi)    
  niste amatori. (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:04)

  Paul_ [utilizator]

  Azi este conferinta de presa a directorului de la FED-ul american. Tampenii fac si astia. Dar macar sa stiu sa comunice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by