Ziua de astăzi o putem denumi miercurea neagră pentru Bursa de Valori București. Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern prin intermediul ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, și legile lui Daniel Zamfir, adoptate de Camera Deputaților, au avut impact negativ pentru companiile listate. Cele mai afectate au fost domeniile bancar și energie. Reprezentanții BVB spun că tot ce a câștigat piața de capital românească de la începutul anului, s-a pierdut într-o sigură ședință de tranzacționare. Mai mult, este cea mai mare scădere într-o singură zi din 2009 încoace. Pe 7 ianuarie 2009 bursa a închis cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal. Diferența este că atunci ne aflam în criză. Au mai fost scăderi mari și pe 10 octombrie 2008, dar de 9,93%. Cu alte cuvinte, este a doua cea mai mare scădere dintr-o singură zi din istoria BVB. Evenimentele de miercuri au făcut pe mulți să se gândească că investițiile pe bursa românească au un risc prea mare.
S-a tranzacționat într-o singură zi cât într-o săptămână, spunea un reprezentant al BVB.
Pe scurt, la finalul ședinței de tranzacționare indicele principal BET a avut o scădere de 11,21%, BET-XT de 10,71%, BET-NG de 9,93%, BET-BK de 10,95%, BET-FI de 5,69%.
Banca Transilvania a pierdut 19,91%, BRD -16,62%, Electrică -10,09%, OMV Petrom -19,97%, Transgaz -9,64%, Romgaz -9%, Transelectrica -8,77%, Digi -7,69%.
Capitalizarea companiilor de pa piața principală a scăzut cu peste 14,8 miliarde lei, la 145,8 miliarde lei, într-o singură zi.

UPDATE 16.25 Valoarea totală a schimburilor cu acțiuni a depășit un miliard de lei, în condițiile în care luni și marți totalurile au fost de 27, respectiv, 73 milioane lei. O bună parte din valoarea tranzațiilor de miercuri a fost pe titlurile Băncile Transilvania: valoare de 155 mil. lei până la această oră.
UPDATE 15.21 Băncile austriece Erste (-8,8%) și Raiffeisen (-5,4) au suferit și ele corecții pe piețele unde sunt listate, analiștii apreciind că profiturile le vor fi afectate de taxarea, în România, a filialelor lor.
UPDATE 15.06 Piețele din regiune au, la această oră, o evoluție statică: Pe bursa ungară BUX este la +0,18%, SOFIX-ul bulgar a scăzut cu 0,56%, iar WIG20 din Polonia la plus 0,73%. La nivel european, Euro Stoxx 50 este pe creștere cu 0,68%, iar indicele global MSCI este și el puțin peste zero.
La ora 14.40, valoarea schimburilor cu titluri listate era de peste 958 milioane de lei. În cazul celor mai multe dintre acțiunile afectate de căderile de miercuri (energie, bănci) volumul ofertei (ask-ul) este semnificativ mai mare decât decât cererea (bid-ul). La această oră, atât indicele principal BET, cât și cel din energie, BET-NG, sunt cu peste 12 procente în zona roșie.
La ora 14:06, Băncile afișau scăderi mai mari. Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%, BRD de -15%. Romgaz pierde 11,43%, Trasngaz -12,5%, Electrica -13,51%, OMV Petrom -13,5%.
Indicele principal BET afișa o scădere de peste 11%.
La prânz, indicele principal afișa o scădere mai mare, de 8,66% (nu a mai fost o scadere de asemenea magnitudine din 08.08.2011, cand scăderea a fost de 8,39% pentru indicele BET la finalul zilei). iar BET-FI a continuat diminuarea cu afișând o scădere de 4,73%, BETPlus -8,42%, BET-NG -7,21%, BET-XT -8,07%, BET-BK -6,64%.
Banca Transilvania, în continuare în scădere, dar cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Patria Bank cu 14,86%, Erste Group Bank, cu 7,03%.
În ceea ce privește companiile energetice, Romgaz avea o cădere de -8,57%, OMV Petrom de -9,22%, iar altele precum Trasngaz -4,22%, Electrica -5,95%, Nuclearelectrica -3,5%, Conpet -4,7%.
La deschidere, indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare. Scăderi importante au fost și pe ceilalți indici: BETPlus arăta -7,44%, BET-NG (privind energia si utilitățile aferente) -5,63%, BET-XT -6,84%, BET-BK -5,44%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată la BET-Fi, al SIF-urilor, de 2,73%.
În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%.
OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.
Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, menţionând că situaţia s-ar putea clarifica după publicarea ordonanţei de urgenţă privind noile taxe în Monitorul Oficial.
"Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR. Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă "pe lăcomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie. Şi ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică", a spus Horia Gustă.
El a afirmat că sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz.
"Dacă vine o taxă pe veniturile lor este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă", a declarat Horia Gustă.
Potrivit acestuia, ordinele de vânzare din această dimineaţă au venit de la toate tipurile de investitori, atât locali cât şi internaţionali.
"Acum discutăm de ce a vorbit ministrul dar nu a văzut nimeni ordonanţa. După ce vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial şi înţelege toată lumea de când se aplică şi cum se aplică s-ar putea ca lucrurile să se liniştească. Deocamdată cred că acesta este următorul pas, să vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial. După aceea, la una sau două zile lucrurile vor începe să se liniştească puţin şi să nu mai avem o dorinţă de vânzare excesivă cum a fost azi. Astăzi au fost volume pe Bursă în prima oră mai mari decât media volumelor înregistrate în tot anul", a mai spus Horia Gustă.
Să fie oare o diversiune înainte de adoptarea Legii Grațierii ?
Să fie o mișcare de PR pentru ca populația să doarmă mai bine crezând ca PSD lucrează pentru ei si le protejează interesul ?
Romania se autodistruge si fara "ajutor" de la rusi.
PSD e o calamitate, iar votantii sunt si ei o calamitate, nu sunt in stare sa voteze oameni cinstiti.
Un ministru de finante al unui guvern responsabil care face astfel de prostii pana la ora actuala ar fi fost demis.
Legea Gratierii in sine este o diversiune pentru chestii precum ordonanta asta.
Iaca, dupa doi ani se dau si pensii MARITE, se dau si salarii MARITE, economia are a doua crestere din UE, productia de porumb din Ro a depasit-o pe cea a Frantei, etc.
Si ghici ce: Dupa o crestere initiala, Roboru' a scazut iar carburantul asemenea. (Nu e meritul Guvernului, da' toti imbecilii injurau Guvernul cand astea cresteau).
Asadar, eu cred ca romanii vor supravietui si acestei 1414-a Apocalipse anuntate de HN si celelalte situri securiste...ba inca o vor duce mai bine, in scurt timp. Bineinteles ca, in spiritul #rezist, HN va uita sa mentioneze ca lucrurile se imbunatatesc, sau daca o va face, meritul va fi al alora care azi se opun masurilor normale ale PSD-ului.
Haidi bre, cu sau fara ordonanta, se fac profituri grase pe aici, care se mai si externalizeaza sa nu ramana nimic in Ro.
Deci n-are Romania norocul sa-i plece cainii din macelariea, stai linistit.
La cateva luni dupa au fost declaratii ale PSDistilor cum ca ba nu avem caldura, curent etc, ceea ce a dus la scaderi pe bursa (ma intreb cati dintre ei au beneficiat atunci datorita acestor lucruri).
Acum se repeta povestea. Dar ei nu sunt amendati. Hmm. Abuz, ipocrizie, nesimtire sau incompetenta? Nu ma pot hotari. Voi merge pe varianta "toate patru".
tare as vrea sa aud un postac cum se si ia de psd vreodata...
nu cu cum a "critiat" geamanu tau cucuveauamov psdu cand i-am pus aceeasi intrebare : "ii critic ca nu au demis-o pe Kovesi mai devreme" .... riiiiight!!!
asta e un fel de spune 3 defecte ale tale: "sunt destept, frumos si bogat"
Presupun ca ai binevoit sa te uiti pe articolul cu analiza comparativa cu alte tari. Las' ca e scris biased, ca de obicei. Germania, Austria, Marea Bitanie sunt in CSI, nu? Mai scrie si de Suedia si Franta, dar astia sunt mai de stanga ca rusii. Suedezii cel putin, jale. Deci, Germania, Austria si UK sunt de rahat pentru tine?
Sunt "jocuri" pe ROBOR, dar nu stiu daca asta era cea mai buna metoda de a ii beli un pic pe cei ce le fac sau chiar scopul masurii. Mai repede vor bani la buget, ca vin alegerile.
Oricum, la partea cu bursa ai dreptate. Cine a stiut, a facut niste bani :D
te prinde 2019 si tu tot ca muta la ... o sa te uiti in ce citesti ca n-ai minte sa pricepi, asta asa ca vad ca-ti place sa vorbesti in metafore.
Nu mi-ai zis de tarile alea de rahat: Germania, Austria si UK
Hai sa te invat sa argumentezi logic si nu emotional ca o pitzipoanca. Puteai spune ca in orice tara s-a discutat/negociat cu jucatorii relevanti in piata inainte sa se dea ceva (am o banuiala ca nu in Ungaria). Puteai spune ca IAR se da de pe o zi pe alta. Puteai spune ca ar fi trebuit lege si nu OUG. Puteai multe, dar tu preferi sa sari ca...
Asta e, sper sa fie doar un zvon si sa nu se materializeze....
Ideea este ca a scazut toata bursa, nu doar firmele vizate de modificarile fiscale ale lui Teodorovici.
Nu va panicati. Mai mult de -25% nu se poate duce ca asta e pragul la care tranzactionarea se suspenda.
Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
"Valoarea totală a tranzacțiilor era de peste 172,2 milioane euro, cea mai mare valoare, de peste 700 milioane euro, fiind făcută cu acțiuni ALRO. Pe locul al doilea se afla Banca Transilvania cu 51,7 milioane lei și BRD cu 2,96 milioane lei."
Valoarea totala 172,2
Cea mai mare 700
0% din nimic = nimic.
Taxa asta va reduce creditarea si vor scadea veniturile din TVA.
PS: Acum ca scade valoarea crediterul de consum nu stiu daca este chiar atat de rau. Pana la urma sunt sanse sa scada inflatia (cred :) ).
Sa luam Bursa si o bagam in duba, Dupa luam cursul euro si desigur ROBOR-ul.
Erste(BCR) se tranzactioneaza la Vienna
SocGen(BRD) la Paris
samd.
ne jucam de-a crahul bursier, nu intereseaza pe nimeni.
=================
Da, prima o imprumuta pe a doua cu 19% ca sa nu ramana niciun profit in Ro. Desi s-ar putea imprumuta de la BNR cu 3% si ar avea profit kklau...dar nu vrea sa plateasca nici macar impozitul pe profit in Ro.
Ce sa-ti spun, "companii diferite" my ass!
Dar cum spuneam mai devreme, n-avem noroc sa plece cainele din macelarie.
In al doilea rand BNR-ul nu e un sac fara fund care sa sustina toata economia cu dobanzi de 3% si nici nu e banca comerciala.
Nu toata lumea asculta de Isarescu si ia in lei. Asta nu inseamna ca am altceva decat scarba pentru aia de au luat in chf si acum se miorlaie ca n-au stiut ca e alta moneda.
pare o masura inteligenta?!
intreaga măsură a ticăloșiei,lăcomiei și trădării.
Orice acțiune a populației jumulite și umilite zilnic,
indiferent de mijloacele folosite,este legitimă.
Azi, distruge banii actionarilor la banci (adica a celor care isi asuma riscul de a investi) si in schimb creste in draci salariile celor mai neproductivi angajati - ale bugetarilor, care probabil ar trebui sa fie in jur de 600k in toata tara, in loc de vreo 1200k, cati sunt acum.
Indrazneste sa crezi in PSD :))
probabil o sa vedem in cateva zile sau saptamani!
Aceasta incompetenta este in primul rand taxata in
economiile libere de BURSA.si are repercursiuni majore
(negative) asupra unei economii firave ca a Romaniei.
Prostia guvernatilor se resfrange indirect asupra fiecarui
cetatean activ(financiar), franand dezvoltarea economiei tarii.
Si ce viseaza astia noaptea, ziua vine cretinul de Teodorovici cu OUG.
-daca se pun taxe impovaratoare pentru IMM-uri cu capital local este foarte bine, ca sunt infractori, chiar ar trebui (si chiar sunt) obligati sa foloseasca POS-urile bancilor si sa isi ruleze castigurile prin banci. Pe localii din IMM-uri taxati-i oricat si pedepsiti-i chiar daca voi nu stiti de ce, stiu ei, nenorocitii.
-daca se cer taxe decente de la multinationale+banci e dezastru. Economia se duce de rapa. Tara e asasinata economic. cum sa le ceri 0.2% bancilor desi de la iMM-uri poti cere 1-5% din cifra de afaceri. Pe-aia da-i dracu'. Dar sa te legi de banci? Dezastru!
Asa se pune economia pe butuci, via mafie organizata prin ordine dictate de la Moscova.
Cuvantul TRADARE mai spune ceva, cuiva? Pana cand mai rabdam oameni buni?
ei nu ... repet NU impoziteaza ceva care ar putea sa se bage tot in costul cheltuielilor oamenilor de rand!
criza nu a fost facuta de vreo banca romaneasca... sau europeana for that matter.... dar na... manipulam si noi cum putem ca doar pt asta ne platesc sa fim postaci...
"Strangeau cureaua, asa cum o tot fac de vreo 30 de ani sau plecau cu milioanele afara, ca sa nu moara de foame in tara" - asta a fost facut din cauza PSD , NU din cauza bancilor manipulatorule!
cand a fost pdl si basescu (pe care personal nu l-am inghitit) la putere .... numarul romanilor plecati a scazut (uitete si tu pe o statistica)!
Se poate mai rau tot timpul.
De ce trebuia acum, cu 2 saptamani inainte de 2019, sa iasa la ora de maxima audienta sa declare ce a declarat?
Sunt curioasa cat o sa arunce pe piata BNR azi ca sa tina cursul in frau..............
Voi glumiti aici cred. Bursa din Bucuresti nu exista. Caderea bursei din Bucuresti este un eveniment la fel de important dpdv economic ca un concert Depeche Mode anulat in Bucuresti.
Nu asta e bursa unde se tranzactioneaza 5 milioane de euro pe zi? :))) Eu zic ca e bine ca a picat si sa nu se mai ridice niciodata! :))
Bursa din Bucuresti auzi tu!
"La ora 14:06, Băncile afișau scăderi mai mari. Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%, BRD de -15%. Romgaz pierde 11,43%, Trasngaz -12,5%, Electrica -13,51%, OMV Petrom -13,5%."
Esti la 100%. O scadere de 5 puncte procentuale te duce la? 95%.
100 - ( 5 ) = 95
O scadere de -5 puncte procentuale unde te duce?
100 - ( -5) = 100 +5 = 105
Crestere de -1% e scadere. Scadere de -5% e CRESTERE. Doar la BT ati scris corect, in rest, ati dat-o-n zdracini.
Ma mir ca nu plang aia de la verificat pasapoarte de pe Otopeni, c-ar da buzna buluc investitorii, asa cresterei de 12% de pe-o zi pe alta... pfuai de noi!
De ce spanac v-o fi placand sa va dati cu stangu-n dreptu' pe proofreading, nu pricep. Fracturile astea logice va strica imaginea. Nu era destul ca traim vremuri turburi si confuze, mai adaugati si voi? Hai pe cuvant de onoare, ca-i cel putin jenant... Sau chiar sunteti amatori si asta e nivelul de jurnalism de care sunteti capabili?
Inainte sa ma acuzati (pe buna dreptate sau nu) c-as fi grammar nazi - pana una alta, mesajele le transmitem prin modul in care comunicam. Comunicam precum Dancila la modul oficial? Daca nu, remediati formularea.
Nu - sa fii primul cu articolul pe piata NU este un motiv sa vii cu asa ceva.
- un lucru mi-e limpede: daca transferi 300 de parai dintr-o banca A in alta B, amandoua din RO, te costa ca. 6 - 8 euroi. in vest te costa dintr-o banca C catre banca B din RO 3 euroi.
- card VISA: in vest poti scoate paraii nationali de la orice ATM fara comision, in RO, daca nu esti la ATM-ul bancii emitente, pac comisionul (gras)
- la dobanzi nu mai spun: in vest iei banii cu dobanda negativa, cumperi produse de mii de parai fara in rate, 3, 6, 12, 24 luni, comisioane = 0
- s-au "carat" afara profiturile bancare de cateva ori cat a dat EU Romaniei
- baietii astia din banci (nu ma refer la salariati, pt care am tot respectul), ci actionari, in special privati si companii (nu fonduri de pensii), cand ii intrebi ce profit fac si unde se duce, ce taxe au platit si unde, iti spun ca nu-i treaba ta, ca sunt in paradisul XYZ, unde legea le permite sa nu divulge "secrete" de astea, care le-ar afecta "competitivitatea"
- s-a ajuns ca un EBIT sub 10% sa fie considerat prost si managerul, directorul, CEO, are probleme ..
- astia chiar ne cred pe toti prosti ..
dar comentezi ca ce plm.....
si pun pariu ca toti tu, cand o sa intram in recesiune o sa urlii ca multinationalele rele si ca nu are nici o legatura cu ce a facut guvernul...