Ziua de astăzi o putem denumi miercurea neagră pentru Bursa de Valori București. Măsurile fiscal-bugetare anunțate de Guvern prin intermediul ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, și legile lui Daniel Zamfir, adoptate de Camera Deputaților, au avut impact negativ pentru companiile listate. Cele mai afectate au fost domeniile bancar și energie. Reprezentanții BVB spun că tot ce a câștigat piața de capital românească de la începutul anului, s-a pierdut într-o sigură ședință de tranzacționare. Mai mult, este cea mai mare scădere într-o singură zi din 2009 încoace. Pe 7 ianuarie 2009 bursa a închis cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal. Diferența este că atunci ne aflam în criză. Au mai fost scăderi mari și pe 10 octombrie 2008, dar de 9,93%. Cu alte cuvinte, este a doua cea mai mare scădere dintr-o singură zi din istoria BVB. Evenimentele de miercuri au făcut pe mulți să se gândească că investițiile pe bursa românească au un risc prea mare.

Bursa la inchidereFoto: BVB

S-a tranzacționat într-o singură zi cât într-o săptămână, spunea un reprezentant al BVB.

Pe scurt, la finalul ședinței de tranzacționare indicele principal BET a avut o scădere de 11,21%, BET-XT de 10,71%, BET-NG de 9,93%, BET-BK de 10,95%, BET-FI de 5,69%.

Banca Transilvania a pierdut 19,91%, BRD -16,62%, Electrică -10,09%, OMV Petrom -19,97%, Transgaz -9,64%, Romgaz -9%, Transelectrica -8,77%, Digi -7,69%.

Capitalizarea companiilor de pa piața principală a scăzut cu peste 14,8 miliarde lei, la 145,8 miliarde lei, într-o singură zi.

UPDATE 16.25 Valoarea totală a schimburilor cu acțiuni a depășit un miliard de lei, în condițiile în care luni și marți totalurile au fost de 27, respectiv, 73 milioane lei. O bună parte din valoarea tranzațiilor de miercuri a fost pe titlurile Băncile Transilvania: valoare de 155 mil. lei până la această oră.

UPDATE 15.21 Băncile austriece Erste (-8,8%) și Raiffeisen (-5,4) au suferit și ele corecții pe piețele unde sunt listate, analiștii apreciind că profiturile le vor fi afectate de taxarea, în România, a filialelor lor.

UPDATE 15.06 Piețele din regiune au, la această oră, o evoluție statică: Pe bursa ungară BUX este la +0,18%, SOFIX-ul bulgar a scăzut cu 0,56%, iar WIG20 din Polonia la plus 0,73%. La nivel european, Euro Stoxx 50 este pe creștere cu 0,68%, iar indicele global MSCI este și el puțin peste zero.

La ora 14.40, valoarea schimburilor cu titluri listate era de peste 958 milioane de lei. În cazul celor mai multe dintre acțiunile afectate de căderile de miercuri (energie, bănci) volumul ofertei (ask-ul) este semnificativ mai mare decât decât cererea (bid-ul). La această oră, atât indicele principal BET, cât și cel din energie, BET-NG, sunt cu peste 12 procente în zona roșie.

La ora 14:06, Băncile afișau scăderi mai mari. Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%, BRD de -15%. Romgaz pierde 11,43%, Trasngaz -12,5%, Electrica -13,51%, OMV Petrom -13,5%.

Indicele principal BET afișa o scădere de peste 11%.

La prânz, indicele principal afișa o scădere mai mare, de 8,66% (nu a mai fost o scadere de asemenea magnitudine din 08.08.2011, cand scăderea a fost de 8,39% pentru indicele BET la finalul zilei). iar BET-FI a continuat diminuarea cu afișând o scădere de 4,73%, BETPlus -8,42%, BET-NG -7,21%, BET-XT -8,07%, BET-BK -6,64%.

Banca Transilvania, în continuare în scădere, dar cu 14,89%, BRD cu 11,23%, Patria Bank cu 14,86%, Erste Group Bank, cu 7,03%.

În ceea ce privește companiile energetice, Romgaz avea o cădere de -8,57%, OMV Petrom de -9,22%, iar altele precum Trasngaz -4,22%, Electrica -5,95%, Nuclearelectrica -3,5%, Conpet -4,7%.

La deschidere, indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare. Scăderi importante au fost și pe ceilalți indici: BETPlus arăta -7,44%, BET-NG (privind energia si utilitățile aferente) -5,63%, BET-XT -6,84%, BET-BK -5,44%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată la BET-Fi, al SIF-urilor, de 2,73%.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%.

OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, menţionând că situaţia s-ar putea clarifica după publicarea ordonanţei de urgenţă privind noile taxe în Monitorul Oficial.

"Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR. Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă "pe lăcomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie. Şi ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică", a spus Horia Gustă.

El a afirmat că sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz.

"Dacă vine o taxă pe veniturile lor este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă", a declarat Horia Gustă.

Potrivit acestuia, ordinele de vânzare din această dimineaţă au venit de la toate tipurile de investitori, atât locali cât şi internaţionali.

"Acum discutăm de ce a vorbit ministrul dar nu a văzut nimeni ordonanţa. După ce vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial şi înţelege toată lumea de când se aplică şi cum se aplică s-ar putea ca lucrurile să se liniştească. Deocamdată cred că acesta este următorul pas, să vedem ordonanţa publicată în Monitorul Oficial. După aceea, la una sau două zile lucrurile vor începe să se liniştească puţin şi să nu mai avem o dorinţă de vânzare excesivă cum a fost azi. Astăzi au fost volume pe Bursă în prima oră mai mari decât media volumelor înregistrate în tot anul", a mai spus Horia Gustă.

DOCUMENT Principalele 11 modificări din Ordonanța de Urgență anunțată de Teodorovici: de la "taxa pe lăcomie", plafonarea prețului la gaze și Pilonul II de pensii, la jocuri de noroc și orele suplimentare ale bugetarilor