Directorul din grupul Erste a susținut că Pilonul II, care este cel mai pozitiv lucru care s-a întâmplat în ultimii zece ani în România, în perioada europeană a României, ar fi trebuit să fie apărat de toate guvernele, indiferent de culoarea lor politică şi indiferent de forma în care se construiesc majorităţile parlamentare.
„Este reperul pentru construcţia unui comportament financiar sănătos şi nu numai, un comportament economic sănătos al populaţiei, în contextul în care avem de 30 de ani spor negativ de populaţie, avem toate datele demografice care ne sunt împotrivă şi trebuie să construim comportamente sănătoase”, a subliniat Neacşu.
Directorul general al Erste Asset Management a comparat proiectul de OUG cu o a doua Revoluţie Fiscală a actualei guvernări, prima fiind cea din septembrie 2017, când s-au adoptat mai multe măsuri, printre care split TVA și trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator.
„Dacă este să se întâmple, dacă este ca în şedinţa de guvern (n.red. - de joi) să fie aprobată această ordonanţă, ceea ce nu ne dorim şi ne-am adunat aici, ca să oprim acest proces legislativ, ea ar afecta, în primul rând, companiile locale şi antreprenorii români, pentru că firmele care sunt în sectoarele energie, telecom, în zona sistemului bancar şi non-bancar au posibilitatea, şi au făcut-o în alte împrejurări, să transfere aceste costuri către consumatorul final care este cetăţeanul plătitor de taxe. Cu siguranţă, dacă lucrurile vor merge în scenariul negativ, lucrul acesta se va întâmpla în continuare. Deci, cetăţenii vor fi cei care vor achita, până la urmă, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate cu astfel de furnizori de servicii, un cost mărit”, a explicat Neacşu.
Directorul general al Erste Asset Management a mai susținut că cele mai afectate vor fi companiile cu capital românesc.
„Competitivitatea sistemului antreprenorial românesc şi această sursă generatoare de locuri de muncă, într-o perioadă dificilă, va fi cea mai afectată. Nu ştiu dacă putem să întrebăm retoric iniţiatorii, nici nu ştim cine sunt iniţiatorii acestei ordonanţe pe care unii au citit-o destul de aproximativ, vorbind despre ordonanţă fel de fel, dar, indiferent cine sunt iniţiatorii acestui proces legislativ, oare au avut în vedere reducerea competitivităţii firmelor româneşti şi afectarea intereselor a milioane de români care vor achita costuri mai mari la toate serviciile despre care făceam vorbire mai devreme? Nu cred că acesta ar trebui să fie obiectivul”, a completat Neacșu.
Directorul Erste Asset Management a mai punctat că singura certitudine a noului proiect de act normativ este că, indiferent dacă va exista o ordonanţă de urgenţă plecând de la acest proiect sau nu, în piaţa românească, în toate sectoarele de activitate, nu numai în piaţa de capital şi cea financiară în genere, acest proiect de lege a introdus impreviziunea ca tip de politică publică de stat, pentru că a afectat contracte sociale care ar trebui să fie imuabile pe un ciclu de viaţă, cum este Pilonul II de pensii.
Stop Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului! ca altfel imi pierd slujbulita de chivernisit banii altora care imi vin fara efort.
cui nu i ar prinde bine niste bani culesi cu japca de stat sa i umple conturile si sa traga neste comisioane .
la munca smecherilor!
Tu nu ti-ai dori sa primesti niste bani “siguri” la pensie?
Sau tu te gandesti ca o sa furi de ajuns cat esti in activitate , o sa-ti faci plinul si nu o sa mai ai nevoie de maruntisul de la pensie?!
Romanii ar trebui sa inteleaga ca pilonul II de pensii este singura modalitate(existenta in momentul de fata) prin care sunt siguri ca banii depusi li se vor intoarce la finalul stagiului de cotizare impreuna cu o cota de profit ce se adauga anual la valoarea activului net existent.
In comparatie cu pilonul I de pensii fondurile acumulate in pilonul II pot fi folosite de urmasii celor ce au cotizat....pe cand la pensia (platita prin pilonul I ) daca ai iesit la pensie si dupa un an ai decedat, urmasii tai nu mai primesc nimic!
Planul guvenului lu’ Dragnea este de ai convinge pe deponentii la pilonul II de pensii sa-si retraga banii pentru ca statul sa nu mai plateasca partea lui la acest fond de pensii!
Le-a ajuns cutitul la os si nu mai au bani la buget, deficitul este peste 3,5 % !
Oricum deficitul la fondul de pensii a crescut o data cu pensiile speciale ajungand spre 4,5 - 5 mld euro/an.
Nu era mai usor si corect sa nu existe conceptul de pensie speciala?!
Scrie undeva in constitutie ca cetatenii Romaniei nu sunt egali intre ei si unii mai cu mot trebuie sa primeasca pensii speciale?
Te intreb pe tine mai postac slugarnic psd-ist....daca poti gandi asa cum ar fi normal...in interesul romanilor si nu a nemernicilor care te platesc?!
acuzi fara sa ai vreo dovada ca sunt platit de dracu stie cine. pustiulica esti tupeist nesimtit si ignorant
Sunt constienti ca daca se aplica ordonanta salariati se vor retrage in masa si nu vor mai primi ei bani fara nici cel mai mic efort.
In primul rand in fondul ala se aduna banii tai si tot atat vine si statul ( din pilonul I de pensii ...adica tot din banii tai)si vireaza in fondul pilonului II!
Daca te-ai duce cu banii la CEC...ai avea numai jumatate din ei in cont si o dobanda de 2-3% pe an!
De exemplu...ca sa poti face o comparatie cu dobanda ta la CEC, chiar daca acolo ai avea jumatate din suma :
Rata rentabilitatii la 28.09.2018 la NN pensii a fost de 3,6896%!
Dar ca sa intelegi mai omule mai...nu acesta este marele avantaj ci faptul ca te poti folosi de toti bani acumulati in contul tau (la fondul de pensii din pilonul II)imediat ce ai iesit la pensie tu sau urmasii tai!!!
Ce crezi ca fondurile de pensii sunt srl-uri ce functioneaza pe principiul cererii si ofertei?!
Pilonul II de pensii dar si firmele private ce administreaza fondurile de pensii sunt reglementate prin legi speciale, clare si activitatea lor este urmarita de ASF!!!
Bag seama ca esti complet pe dinafara in domeniul financiar!
Baga bine la cap: fondurile de pensii nu sunt fonduri de investitii!!!
Fondurile de pensii private au fost infiintate (peste tot in lume) pentru a asigura o parte din necesarul banilor atunci cand nu mai esti activ...asta-i si motivul pentru care trebuie sa fie obligatoriu!
In Romania banii respectivi se pot utiliza de catre societatile de administrare numai pentru a cumpara titluri financiare cu risc scazut plus pastrarea in depozite bancare pe termen lung.
Nu cotizezi la un fond de pensii gandindu-te ca ai facut o investitie...!
Eu ti-am spus “ generic” de CEC pentru ca tu ai pomenit de posibilitatea sa-ti pui banii la banca...iar CEC-ul are printre cele mai mari dobanzi pe piata bancara!
Pensia administrată privat (Pilonul 2) este o altă sursă suplimentară de venit pentru perioada pensionării, creată pentru a mai elimina din presiunea existentă asupra bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest pilon a fost gândit pentru a-ți ușura trecerea de la salariu la pensie și pentru a te ajuta să-ți asiguri un viitor cât mai confortabil din punct de vedere financiar.
Astfel, tu vei beneficia de o pensie privată distinctă de cea furnizată de sistemul public, care nu te costa nimic suplimentar contribuțiilor individuale de asigurări sociale datorate.
Nu te retine nimeni sa-ti investesti banii proprii in piata de capital, imobiliara, sau oriunde doresti....dar banii din fondul de pensii sunt in contul tau la firma de administrare ....dar devin “fizic si de drept” ai tai numai dupa ce ai iesit la pensie!
Am sa inchei discutia pe acest domeniu si nu voi mai polemiza cu tine...am facut lucrul asta doar din dorinta de a da unele explicatii din postura unuia ce este specializat si lucreaza in domeniul financiar si al pietei de capital inca de la infiintarea acesteia ...ma refer la perioada de dupa ‘90.
Ci faptul ca la pensie mai ai cateva zeci de mii de euro in plus fata de pensia pe care o s-o primesti de la pilonul I!
Bineinteles ca merita!
Dar aceasta este publica in timp real pe site-ul societatii de administrare!
Tocmai ti-am dat mai sus randamentul la NN...acolo unde cotizez eu la fondul de pensii pilonul II!
Oricum mai mare decat dobanda de la CEC!