Cum a reușit ministrul Teodorovici să enerveze pe toată lumea în 36 de minute. De la Președinție, lideri politici, șefi de companii, bursă, fonduri de pensii, bancheri și investitori, toți condamnă dur lipsa de transparență guvernamentală

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 20 decembrie 2018, 7:15 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: Guvern
Doar 36 de minute. Atât a durat discursul ministrului Teodorovici care a dus miercuri la căderea Bursei cu peste 11%, provocând reacții fără precedent din partea tuturor jucătorilor importanți din economie. De la președinte și până la șefi de companii, investitori străini, bancheri, consultanți din Big 4, companii din energie, telecom, toți au reacționat într-o manieră fără precedent. Practic, este prima oară după mulți ani când Guvernul provoacă un asemenea iureș, ridicându-și în cap aproape toți actorii importanți din economie. HotNews sintetizează mai jos principalele 14 reacții la discursul ministrului Finanțelor.

 • 1. Președinția cere Guvernului „să se răzgândească”
Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului „să se răzgândească” în privința ordonanței privind noile taxe despre care a spus că „aruncă în haos economia” și este „un motiv serios de îngrijorare pentru toți românii”. Șeful statului a comentat că demersul Guvernului este o dovadă că este „o problemă cu bugetul”.

„N-au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează pe picior noi impozite și taxe”, a spus președintele.

Șeful statului a amintit că PSD și premierul Dăncilă au promis că nu vor mări taxele, însă acest lucru se întâmplă. „Dacă PSD a anunțat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite și taxe și acum, la sfârșitul anului, vine cu o OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri pentru a lua bani din economia privată, este clar că nu sunt bani la buget", a spus el.

„Se introduce un nou concept, taxa din lăcomie, din lăcomie a PSD-iștilor”, a mai spus Iohannis. Detalii, aici.

 • 2. UDMR: Ordonanţa de urgenţă nu este în beneficiul economiei româneşti,
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu este în beneficiul economiei româneşti, pentru că aceste "mişcări neaşteptate" înseamnă lipsă de predictibilitate şi de stabilitate fiscal-financiară.

"Nu am citit ordonanţa, dar am văzut reacţia bursei. Când bursa reacţionează aşa dur, urât, într-o singură zi pierderile sunt uriaşe, de fapt se pierde tot ce s-a acumulat în 2018, acest lucru, cel puţin pentru mine, este extrem de alarmant - înseamnă că nu ai discutat cu principalii actori financiari şi economici şi ai luat prin surprindere pe toată lumea. Nu cred că este în beneficiul economiei româneşti să faci mişcări din astea extrem de neaşteptate, fiindcă acest lucru înseamnă lipsă de predictibilitate, stabilitate fiscală financiară (...). Cel puţin eu nu înţeleg această mişcare în acest moment pentru că nimeni nu ne-a explicat. Dar dacă reacţia bursei e aşa cum am văzut în aceste ore, (...) înseamnă că ceva nu e ok. Nu vreau să intru în amănunte, fiindcă că nu am aşteptat să citesc ordonanţa", a afirmat Kelemen Hunor.

El susţine că a primit multe semnale de la oameni de afaceri şi de la cei ce fac analize financiare şi economice, aceştia susţinând că propunerea "este destul de negândită, fără o analiză foarte serioasă".

"Toată lumea cere o amânare, cere să nu se facă acest pas. Poate va ieşi domnul ministru şi va explica şi toată lumea va înţelege. (...) Explicaţiile sunt necesare pentru oameni, pentru firme, nu pentru UDMR.
 • 3. Coaliția pentru Dezvoltarea României: Stop Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului!
Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB, cere oprirea proiectului de OUG până nu e prea târziu.

”Pilonul II de pensii va fi distrus, în câteva trimestre, dacă va fi aplicată noua ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, a apreciat, miercuri, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management, care este membră a Fundaţiei Romanian Business Leaders, citat de Mediafax. „Pilonul II, practic, se va distruge în câteva trimestre. Acesta a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români, în ultimii 11 ani. La momentul în care ne apropiem de preluarea mandatului pentru preşedinţia Consiliului Europei, renunţăm la una dintre foarte puţinele măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Să renunţăm la aceste lucruri, doar pentru a acoperi nişte găuri de final de an, este un preţ mult prea mare şi-l vom plăti cu toţii, şi-l vom plăti foarte mulţi ani de acum încolo. Stop Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului!”, a afirmat Neacşu.

Declarațiile sale au fost făcute într-o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Directorul general al Erste Asset Management a comparat proiectul de OUG cu o a doua Revoluţie Fiscală a actualei guvernări, prima fiind cea din septembrie 2017, când s-au adoptat mai multe măsuri, printre care split TVA și trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator.

„Ne-am adunat aici, ca să oprim acest proces legislativ, ea ar afecta, în primul rând, companiile locale şi antreprenorii români, pentru că firmele care sunt în sectoarele energie, telecom, în zona sistemului bancar şi non-bancar au posibilitatea, şi au făcut-o în alte împrejurări, să transfere aceste costuri către consumatorul final care este cetăţeanul plătitor de taxe. Cu siguranţă, dacă lucrurile vor merge în scenariul negativ, lucrul acesta se va întâmpla în continuare. Deci, cetăţenii vor fi cei care vor achita, până la urmă, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate cu astfel de furnizori de servicii, un cost mărit”, a explicat Neacşu.

Directorul general al Erste Asset Management a mai susținut că cele mai afectate vor fi companiile cu capital românesc. Detalii, aici.

 • 4. OMV Petrom: Proiectul va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic
Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de Ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor, arată compania OMV Petrom printr-un comunicat de presă.

Este o reacție fără precedent a companiei. Până acum, reacțiile OMV Petrom legate de diferite acțiuni ale statului erau mult mai slabe, chiar dacă era afectată compania, iar uneori lipseau.

Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, spune OMV Petrom.

Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor.

Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.

Compania precizează că importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. NOTA Redactiei: Toate importurile se fac din Rusia. Detalii, aici.

 • 5. Furnizorii de energie: Apariția proiectului de OUG a dus la o creștere a prețului energiei electrice cu 14% într-o singură zi
Apariția proiectului de OUG privind fiscalitatea a determinat într-o singură zi creșterea prețului energiei electrice cu 14%, astfel România devenind cea mai scumpă piață din Uniunea Europeana, anunță Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) printr-un comunicat de presă.

Vezi analiza asociației asupra efectelor pe care le va avea ordonanța în domeniul energiei electrice, precum dispatiția unor furnizori, pierderea unor locuri de muncă, pierderea unor venituri la bugetul de stat și scăderea competiției pe piață.

 • 6. Furnizorii de internet, despre taxa anunțată de Eugen Teodorovici: Va duce la creșterea prețurilor și unii operatori alternativi își vor închide porțile
Competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă și dacă la acest mediu ultra-competitiv se va adăuga o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile, a avertizat miercuri Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) ca reacție la proiectul de ordonanță de urgență prezentat de ministrul Eugen Teodorovici. "Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene.", mai spun furnizorii de internet.

Asociația Naționala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a avertizat miercuri asupra efectelor negative pe care le-ar avea o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri, conform proiectului de ordonanță prezentat de Ministerul Finanțelor în 18 decembrie 2018. Vezi aici principalele efecte negative pe care le văd furnizorii de internet.

 • 7. Fondul Proprietatea: Independența energetică a României va fi pusă în pericol
Fondul Proprietatea consideră că măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență privind fiscalitatea vor avea mai multe consecințe severe. Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă, se arată într-un comunicat al Fondului. De asemenea, independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control. Vezi și alte consecințe.

Potrivit Fondului Proprietatea, Pilonul II de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă. Această măsura specifică va avea un impact foarte grav asupra pieței de capital locale, a cărei creștere a fost constant susținută de către fondurile private de pensii în ultimii ani. Dacă va fi adoptată, măsura va întârzia pe o perioadă nedefinită promovarea României la statutul de piață emergentă.

Plafonarea prețului la gaze la 68 RON /MWh încalcă în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. Independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control, mai arată Fondul Propritatea. Detalii, aici.

 • 8. Industria financiară: Păstrați stabilitatea! Suntem profund îngrijorați
Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite.

Prin deprecierile de pe piața de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele interne și internaționale în acest moment) care sancționează măsurile asupra industriei financiare.
Provocarea acestui dezechilibru afectează semnificativ dezvoltarea economiei României și perspectivele acesteia. Detalii, aici.

 • 9. Camera de Comerț: Noile măsuri de supraimpozitare, o lovitură gravă la adresa stabilității economice a României
Modul intempestiv în care măsurile de supraimpozitare au fost anunțate, fără o dezbatere publică și fără consultarea mediului de afaceri, reprezintă în sine un factor generator de instabilitate economică, susține Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

"Camera de Comerț și Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilității economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât și private, cu capital românesc sau străin. Comunitatea de afaceri din România se aștepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor și crearea de locuri de muncă și nu să impună măsuri de supraimpozitare", spune Daraban.

Potrivit acestuia, măsurile de supraimpozitare intră în contradicție flagrantă cu angajamente asumate de însuși prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă Detalii, aici.

 • 10. Analiștii financiar-bancari: Efectele sunt negative atât pentru populație, cât și pentru companii
Măsurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar în functie de amplitudinea deviației mediei trimestriale a indicelui ROBOR față de pragul de referință (1,5%), va genera o serie de efecte puternic negative în economie, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Aceste efecte vor apărea deoarece lipsește motivația rațională – în condițiile în care motivația acestei taxe face referire la lăcomia sectorului bancar, în contextul profitului înregistrat la nivelul întregului sector bancar de 1,3 miliarde euro în primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflectă un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017. Acest lucru este normal, și reflectă performanță sectorului bancar că urmare a proceselor îndelungate de restructurare și reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu).

De asemenea, se desconsideră total randamentul capitalului reinvestit la nivelul întregului sector bancar pentru ultimul deceniu, respectiv 3%, extrem de redus având în vedere riscul asumat. Desigur, la un randament al capitalurilor de 3%, nu se poate vorbi despre lăcomie. Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul român nu a ajutat băncile (așa cum s-a întâmplat în alte țări) pentru a depăși problemele din recesiune.


 • 11. Vodafone, despre ordonanța de la Finanțe: Clienții vor fi nevoiți să suporte prin preț, atât noile taxe, cât și creșterea celor existente
Măsurile propuse prin Ordonanța de Urgența care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicațiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar și interesele utilizatorilor finali, spun reprezentanții companiei Vodafone. Potrivit acestora, clienții vor fi nevoiți să suporte în prețul serviciilor achiziționate, atât noile taxe introduse, cat și creșterea celor existente.

Amintim că societățile din domeniul comunicațiilor vor fi obligate să plătească o taxă de 3% din cifra de afaceri, potrivit proiectului de la Finanțe.

Potrivit reprezentanților Vodafone, măsurile impuse în sarcina industriei sunt excesive, creșterile de taxe fiind fără precedent în istoria industriei de telecom din România. Necesitatea impunerii acestor măsuri este cu atât mai contestabilă, în condițiile în care industria va fi nevoită să aloce investiții masive pentru îndeplinirea obiectivelor de țară pe care Guvernul României este pe cale de a și le asuma în cadrul Strategiei Naţionale 5G. Detalii, aici.

 • 12. Investitorii americani: Opriți asaltul asupra economiei!
Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanța de Urgență privind noile măsuri fiscale anuntațe de către Ministrul de Finanțe în data de 18 decembrie cu intenția de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019, conform unui comunicat de presă al organizației.

"Considerăm că măsurile propuse, precum și maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate și chibzuință, și induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacții pe piața de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunțarea acestui OUG. Facem din nou apel la respectarea cadrului legal privind transparența decizională și consultările publice", se arată în document. În prezent, în comunitatea AmCham sunt peste 430 de companii. Detalii, aici.

 • 13. Bursa, îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern, se arată într-un comunicat de presă.

"Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă", spune BVB.

La prânz, indicele principal al Bursei, BET, afișa o scădere de 8,66. Nu a mai fost o scădere de asemenea magnitudine din 8 august 2011, când scăderea a fost de 8,39% pentru indicele BET la finalul zilei, potrivit reprezentanților Bursei.

 • Dan Bădin, Deloitte: Proiectul de ordonanță de urgență a luat complet prin surprindere mediul de afaceri. Discuțiile despre stabilitate și predictibilitate rămân fără fundament
”Proiectul de ordonanță de urgență care cuprinde și măsuri fiscale a luat complet prin surprindere mediul de afaceri care se aștepta ca, din 2019, să intre în vigoare doar prevederile aflate în dezbatere publică, mai ales având în vedere că reprezentanții guvernului au dat asigurări că nu se pune problema creșterii taxelor sau introducerii unor noi taxe. În contextul creat începând de marți seară, toate discuțiile despre stabilitate și predictibilitate în domeniul fiscal, atât de mult solicitate de mediul de afaceri, rămân fără fundament.

Cu toate acestea încă sperăm că, după ce va fi evaluat potențialul negativ al acestor măsuri – pe care îl vedem deja, spre exemplu, la bursă - va avea loc o reevaluare a poziției oficiale.
Chiar dacă măsurile vor fi îndulcite sau – in extremis - ar fi retrase, efectele negative rămân, în primul rând, prin slăbirea încrederii investitorilor în economia românească.
Măsura cu un impact imediat pe bursă și care a produs totodată uimire este taxa instituită pe activele instituțiilor financiar-bancare, supranumită nu doar în discursuri, ci chiar în textul de lege, “taxă pe lăcomie”, deși lăcomia în sine nu este o bază de calcul ca atare definită în lege. Taxele specifice sectorului bancar aplicate în alte țări au fost motivate de necesitatea de a diminua acumularea unor riscuri care pot genera crize financiare, ceea ce nu este în cazul cu nou propusa taxă.”, scrie Dan Bădin. Detalii, aici.

Concluzie:

Când un anunț provoacă asemenea reacții, iar piața de capital scade cu peste 11% într-o singură zi, poate că ar fi bine ca dl Vâlcov să-și recalibreze intențiile și strategiile pe care dl Eugen Teodorovici e obligat să le prezinte publicului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6988 vizualizari

 • +26 (38 voturi)    
  36 de minute e mult pt un Prost (Joi, 20 decembrie 2018, 7:19)

  Fu Leng [utilizator]

  A enervat din momentul in care a deschis gura, deoarece nimic bun nu iese din gura Prostului, e classic deja.
  • +8 (16 voturi)    
   Noi, ceilalti, nu facem NIMC? (Joi, 20 decembrie 2018, 9:08)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Nu se poate asa, la infinit. Romanii de buan credinta, nu se pot ascunde , dupa tactica strtului, la infinit.
   sa sustinem Opozitia , Guvernatorul, Presedintele!
   USR tace? Ciolos tace? Vreti cumva votul nostru, acum trebuis a o si dovediti
   Daca nicio personaliatte de la varf nu iese public , trebuie sa iesim in strada, desi m-a avertizat tatal meu, acum 30 de ani, ca totul se joaca cu serviiciile la masa!
   • -11 (11 voturi)    
    Mmmm, mica intrebare: Cine e "Guvernatorul"? (Joi, 20 decembrie 2018, 11:20)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui lasa

    "sa sustinem Opozitia , Guvernatorul, Presedintele!"
    ========================

    Bine, de acord cu matale. Ii sustinem. Dar am o mica intrebare: Cine e "Guvernatorul"?
   • -8 (8 voturi)    
    eventual cu placute cu cuvinte din DEX? (Joi, 20 decembrie 2018, 11:39)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui lasa

    super, nu?
  • +11 (17 voturi)    
   trebuia sa (Joi, 20 decembrie 2018, 9:46)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   cunoasteti ca transparenta nu este punctul forte al bolshevismului !
  • +10 (12 voturi)    
   Uluitoarea combinație a GIO-PSD (Joi, 20 decembrie 2018, 10:32)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Nelegiuire, rea-credință/voință și nepricepere - iar rezultatele se văd imediat, dar și cu repercusiuni pe termen lung.
   DJ Finanz săracul are o idee de ce prostii face, dar este obligat de situație - dacă Partidul o cere, orice prostie este o plăcere....
   • +4 (4 voturi)    
    Si-a asumat rolul de ministru (Joi, 20 decembrie 2018, 13:27)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    sa raspunda pentru ceea ce face !
    Cum sa-l cainezi ?
    Daca nu e de acord, poate sa-si dea demisia.
    E foarte simplu.

    Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • -7 (11 voturi)    
   În primul rând s-a supărat ... (Joi, 20 decembrie 2018, 11:35)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   HN.

   Restul contează mai puțin. Dacă erau ai noștri la putere nu se mai supăra nimeni.
 • +16 (26 voturi)    
  Chiar crede cineva că le pasă? (Joi, 20 decembrie 2018, 7:56)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cloaca de hoți numită p$d+alde intuia reactia. NU LE PASA. Scopul lor: distrugerea Justitiei, hotia, vinderea Rom pe bucati celor ale caror interese le reprezinta aici. Tradatori de tara si mafioti scârbosi.
 • +17 (31 voturi)    
  In orice stat civilizat... (Joi, 20 decembrie 2018, 8:10)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...in secunda 2 acest papagal trebuia sa plece acasa . O sa ne spuna ca de fapt nu am inteles noi ce a vrut sa spuna. Discursul tipic intalnit in ultimii 2 ani de "grupul infractional organizat" psd !!!
  • +4 (4 voturi)    
   Perfect de acord! (Joi, 20 decembrie 2018, 11:59)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   "In orice stat civilizat." - corect, dar la noi nu se aplica!

   votul popular din decembrie 2016 a reprezentat iesirea nu doar din UE si NATO, ci din lumea civilizata!
 • +14 (24 voturi)    
  da (Joi, 20 decembrie 2018, 8:42)

  csan [utilizator]

  eu ma-s bucura foarte tare daca ar da ordonanta. Cand a fost apel la greva generala pentru indepartarea cretinilor de la guvernare toti au tinut capul in nisip ca strutl . Nu au vrut sa faca politica. Bine face acest guvern romanilor. Sper sa puna taxe din ce in ce mai mari pana cand romanii vor invata sa-si apere dreptul la o viata decenta. Majorarea salariilor , dar mai ales a pensiilor nu acopera niciun sfert din majorarea preturilor. Viata se degradeaza cu fiecare zi in care guverneaza psd-ul. Este mai rau ca pe timpul lui Ceausescu. Dar nu-i nimic romane, stai se te uita la antena3 unde esti injosit in fiecare minut de cei care te cred prost , usor de manipulat. Se spala cu voi pe picioare si bine va face. O sa muriti ca fraierii, in mizeria pe care ati acceptat-o .
  • +7 (9 voturi)    
   sunt de acord din pacate... (Joi, 20 decembrie 2018, 9:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui csan

   sper ca tara asta sa go down in flames!

   singura pretentie este ca psd sa NU p;lece de la guvernare ca sa vada toti retardatii ca e vina lor!

   dar, ironic cum ar parea, asta e singura sansa a romaniei... altfel o sa votam psd odata la 2 mandate si o sa distruga inca 100 de ani de acum incolo tot!

   dde asemenea locuiesc in romanica si stiu ca asta m-ar afecta si pe mine...

   dar sa fim seriosi: asta MERITAM!
 • -15 (35 voturi)    
  ha ha ha ha (Joi, 20 decembrie 2018, 8:42)

  vodatepes [utilizator]

  Ha ha in sfirsit se adevereste proverbul japonez " Bate iarba ca sa iasa serpi" uite ca au iesit de la Cotroceni pana la ultimul bancher. Doare baieti. Nu mai spuneti minciuna ca aceste taxe le vor suporta la banca tot populatia. NU nu va suport ca doar e in curs de aprobare legea lui Zamfir care limiteaza dobanzile iar alte cheltuieli nu se pot aduce la rata. Asa ca se cam taie din felia de tort al bancilor.
  • +10 (18 voturi)    
   si la energie e la fel medievalule? (Joi, 20 decembrie 2018, 8:56)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Si la telefonie?
   Sau vine Zamfir si da legi si in domeniile astea?
   • -3 (17 voturi)    
    la telefonie e simplu (Joi, 20 decembrie 2018, 10:07)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    in loc de 5 euro pentru 1000 de minute o sa dai 5 euro pentru 970 de minute.
    ha ha ha
    • +1 (1 vot)    
     stiu, voi cucuvelele rosii (Joi, 20 decembrie 2018, 16:13)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     O sa comunicati prin bu hu, bu hu ca pe vremea lui Ilici.
  • +9 (21 voturi)    
   Bai papagalule.. (Joi, 20 decembrie 2018, 9:02)

   ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   ..eu am cont de debit si de credit la o banca din USA. Nu platesc nici un fel de comision 0 tot ( nu exista comision de administrare, nu exista taxa serviciu, nu exista comision sa schimbi un pin la bancomat, 000 tot, si cardul il scoate in 2 min fara nici un cost ), atata timp cat cheltui 2$ si ii pui la loc in termenul de gratie de 25 de zile nu se ia nici un comision . In Romania lui Dragnea platesti la orice " basina" tragi in banca 1,2,3-5 lei comision . Si stii de ce ? Ptr ca sau dat preferential credite " neperformante" de sute de milioane euro clientelei politice. Pe intelesul tau...au luat banii si nu i-au mai dat inapoi si acum banca isi scoate parleala cu oamenii cinstiti. Dar tu esti spalat pe creier de haznaua 3 a infractorului dovedit Voiculescu Felix Dan
   • -10 (20 voturi)    
    Bai papagalule, pai chiar tu spui ca nu (Joi, 20 decembrie 2018, 9:57)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

    este in regula cu ce fac azi in Romania aceste banci si daca se incearca sa li se puna un pic frana sar de fund in sus toti sustinatorii interesati, spui de credite acordate mai marilor zilei, pai mai papagalule, PSD si Dragnea au aprobat aceste credite ori sefii acestoe banci?
   • -5 (17 voturi)    
    Pai, papagal esti chiar tu (Joi, 20 decembrie 2018, 11:06)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

    Pai, papagal esti chiar tu:
    Admiti ca bancile fac nasoale in Ro ... tu il injuri pe Dragnea.
    Dragnea (nu el pe persoana fizica, ci guvernarea PSD) vrea sa micsoreze nasoalele facute de banci....tu il injuri tot pe Dragnea.
    Spune si tu, cine e papagalul?
  • +9 (13 voturi)    
   tu buletin macar ai? (Joi, 20 decembrie 2018, 9:05)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   .
  • +15 (19 voturi)    
   Tu ori esti prost , ori esti prost! (Joi, 20 decembrie 2018, 9:09)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Principalul client al bancilor e statul roman , nu romanii , nu companiile romanesti. Deci statul roman pune o taxa pe activele bancilor si dupa merge la ele sa se imprumute.Si ce o sa zica bancile ? Ce dobanda imi dai , 5% ca pana acum?Nooo , daca vrei cu 8% , ca doar trebuie sa-mi scot taxa pe care tu mi-ai pus-o!Si cine plateste diferenta? Tu si eu si copiii nostril!
  • +10 (14 voturi)    
   ma... (Joi, 20 decembrie 2018, 9:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   e normal sa le suporte populatia....

   stiu.... psd nu ia de la populatie, iau de la multinationalele rele... sunteti lobotomizati baieti!

   hai sa te intreb altfel: presupunand ca esti la privat, daca vine administratoru si spune "ma baiete, de maine se dubleaza intretinerea" tu ce o sa faci?! o sa-i ceri sefului o marire sau o sa zici "asta e , e problema mea , o sa ma prostituez ca sa fac rost de bani?"
   aud?!
  • +11 (17 voturi)    
   Stai jos, nota unu (Joi, 20 decembrie 2018, 9:31)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Pt imbecilitate!!!
  • +3 (3 voturi)    
   Uite cum se bucura postacul sovietic ! (Joi, 20 decembrie 2018, 13:30)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Alo, tovarase, inteleg ca te bucuri, rusule, de durerea romanului.
   In rest, numai aberatii comuniste.

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +15 (23 voturi)    
  Nu merita nicio atentie, ci puscarie (Joi, 20 decembrie 2018, 8:55)

  lasa [utilizator]

  .Nu am citit articolul, ca nu merita un astfel de individ vreo atentie.
  Dar..... ce face PM Dancila, cu o asemenea reactie de prabusire a Bursei? Nu il demite? Parchetul ce asteapta? Poate chiar a intentionat o cadere a actiunilor ca sa-si plaseze niste bani sau sa-i spele!
  CNVM-ul mai functioneaza, cine supravegheaza informatiile inside?
  Pana si un copil intelege ca va fi pedepsit ca a spart un geam. Dar aici sunt 3 miliarde de lei, intr-o zi, cine stie cat va tine caderea.
  Cine raspunde? Ce masuri se iau la nivel de guvern, BNR, Presedintie?
  Iohannis poate convoca CSAT-ul pentru subminarea economiei nationale , prin diletantism, si din partea PM , si a lui Orlando, gigolo de meserie.
  Opozitia? Nimic?
  • +8 (10 voturi)    
   Scuze, 3 miliarde de euro (Joi, 20 decembrie 2018, 9:18)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   .
  • -7 (9 voturi)    
   Corect (Joi, 20 decembrie 2018, 11:48)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Ce rost are să citim când noi știm deja cum stau lucrurile.

   „SE ȘTIE!”

   Trăiască democrația românească cu electoratul ei bine informat.
 • +9 (15 voturi)    
  nu ii intereseaza mai.... (Joi, 20 decembrie 2018, 9:09)

  liviu_ [utilizator]

  votantii lor sunt prea prosti ca sa inteleaga faptul ca scumpirile vin din cauza guvernului

  si pe ei ii doare la basc atata timp cat ori au jucat la bursa ori au bani mai multi de ffurat...
  ca tot s-a dat drumu la eliberari... multumim CCR (rimeaza f bine cu PCR)
 • +5 (17 voturi)    
  Postacii psd sa stea deoparte (Joi, 20 decembrie 2018, 9:09)

  lasa [utilizator]

  Ca ii maturam si pe ei, Se cunosc IP-urile calculatoarelor!
 • +9 (17 voturi)    
  se pare ca i se spunea Prostalaul (Joi, 20 decembrie 2018, 9:28)

  anya_2 [utilizator]

  ….si atunci ce cauta intr-o asemenea functie extrem de importanta? se pare ca asta e criteriul in guvernul PSD.
 • +6 (8 voturi)    
  Stupida exprimare! (Joi, 20 decembrie 2018, 11:57)

  Votant Ilici [utilizator]

  Este aiurea sa spui "toată lumea"!

  Listarea detaliata nu-i de loc mai buna: "Președinție, lideri politici, șefi de companii, bursă, fonduri de pensii, bancheri și investitori, toți condamnă".

  Da, si?
  Toti acestia sunt cei care NU conteaza de loc pentru pedesere, pentru Teodorovici, pentru partidul lui Daddy in general, conteaza numai si numia asistatii social care ii voteaza!
 • -5 (9 voturi)    
  BRAVO GUVERN (Joi, 20 decembrie 2018, 12:11)

  plug [utilizator]

  Masurile de reglementare anuntate de guvern sunt binevenite pentru romani si Romania! Companiile din energie, financiare, comunicatii, etc. au avut profituri uriase, pe care si le-au transferat in statele de origine, declarand aici profituri derizorii. Pana acum, majoritatea politicienilor si guvernantilor nostri nu au stiut sa joace pe esicherul EU.
  Magna cum Laude pt ALDE & Co pt masurile anuntate. Sper sa nu se lase intimidati de "zarva" facuta de profitori, oricare ar fi originea acestora.
  NU CREDEAM vreodata ca voi ajunge sa spun asa ceva !
  • 0 (0 voturi)    
   Nu credeai ca o sa ajungi atat de brainwashed (Vineri, 21 decembrie 2018, 3:51)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui plug

   Uite ca ai ajuns!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by