Consiliul Economic și Social (CES) a avut, joi, o ședință de plen în care s-a votat noua OUG prin care se introduc taxe. La dezbatere au participat, printre alții, secretari de stat și președintele Consiliului Național pentru Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu. Încă de la început spiritele s-au aprins. Aproape toate discuțiile au avut tonul ridicat, remarcându-se șeful CNSP.

Sedinta Consiliului Economic si SocialFoto: Hotnews

“Nu poți să amesteci energie, salarii și pensii (într-o singură Ordonanță n.r.). Să vedeți o altă minciună, cum ne diminuează pensiile oamenilor prin aplicarea Articolului 31 din capitolul II. Dacă legea ar fi fost 263 pe articolul 102, oamenii ar fi primit majorări de pensii începând cu 1 ianuarie 2019. Au prorogat termenul la 1 septembrie 2019, pensiile vor fi diminuate cu 60% fără să calculezi câteva sute de mii de vieți care vor dispărea. Din ianuarie până în septembrie vor muri câteva sute de mii din milioanele alea de pensionari. Așa fac ei economie la buget. Așa majorează punctul de pensie, prin diminuare”, a spus unul dintre sindicaliști.

De asemenea, el a mai afirmat că cel mai periculos este când sunt amestecate 4-5 domenii într-o OUG.

„Nimeni niciodată, nu se poate pronunța în 2 ore în 5 domenii atât de importante cu repercusiuni majore. Ați văzut cu OUG 79 ce s-a întâmplat. Încă 10 OUG ca să corectăm prostiile dumneavoastră. Nimeni nu mai înțelege absolut nimic. Caracterul de urgență nu există, încălcați Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, nu ascultați de nimeni, nu vă consultați cu nimeni, nici cu patronatele, nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă. Ați găsit câțiva trepăduși din sindicate pe care i-ați cumpărat și-i aruncați prin televiziuni ca să spună că e bine când, în fond, este rău”, a spus sindicalistul.

Sindicaliștii spun că ar fi probleme cu sporurile la Jandarmerie și Poliție

Un alt sindicalist spune:

"Toate declarațiile publice au fost că nu vor fi înghețate salariile la nivelul decembrie 2018. Dacă priviți capitolul II, articolul 34, punctul 3, vedeți că la anexa 6 înghețați sporurile la nivel decembrie 2018. Înseamnă că doamna prim-ministru minte, că domnul Teodorovici minte, înseamnă că avem politicieni mincinoși. Sporul pe bază de pontaj se aplică la salariul de bază reglementat, existent, la nivelul actual. Sporul pe bază de punctaj în loc să-l aplicați în conformitate cu directiva europeană 88 și alte reglementări în domeniu, veniți cu o inovație a la PSD și ne aplicați la nivelul 2018 la o valoare... Avem câteva sporuri pe bază de pontaj. Aici vorbim de munca de noapte. Există posibilitatea să nu mai lucrăm de noapte pentru că ne micșorați valoarea muncii. Poliția, Jandarmeria, Pompierii, Armata, SRI, STS lucrează în trei schimburi, implicit muncă de noapte".

  • Ne-am săturat, de ani de zile, sistemul de siguranță și ordine publică să fie jefuit, cum îi place domnului Dragnea să spună. Japcă se numește, să citez din domnul Dragnea. V-am solicitat câtea sporuri pe care le uzăm în mod zilnic. Nu putem să întrerupem activitatea polițienească. Dacă dumneavoastră continuați în aceeași logică, ne obligați să respectăm legea, să nu mai lucrăm suplimentar să nu mai lucrăm sâmbătă și duminică, să nu mai lucrăm de noapte, să nu mai lucrăm în condiții grele. Vreți să lucrăm fără să ne plătiți. Efectiv, vă bateți joc de această anexă 6.
  • În loc să aplicați sporul pe bază de pontaj la valoarea nou creată, îmi aplicați la decembrie 2018, care înseamnă decembrie 2009. Știți logica cu înghețat la decembrie 2009, Ordonanța 1/2010.
  • În condițiile în care veți trece OUG în aceste norme, cu înghețat nivel sporuri, nu vom lucra de noapte , nu vom lucra în condiții grele, nu vom mai lucra decât așa cum ne plătește Guvernul Dragnea – Vâlcov – Dăncilă și Carmen Dan.

Secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, a spus că deși nu este atributul ministerului, dar va răspunde, din punct de vedere tehnic, recunoscând că sporurile vor fi calculate la nivelul din decembrie.

„Nimeni nu a mințit. Pentru la anul nu se îngheață salariile. Noi avem o estimare pentru buget la anul și creșterea cheltuielilor de personal aferente bugetului general consolidat este la 15 miliarde, asta se regăsește în salarii. Acest plus, 5 miliarde, merg la salarizarea din învățământul preuniversitar”, a spus Pescaru.

  • Instituțiile de apărare creșterea soldelor de funcție și a salariilor de funcție este de circa 20%. Nu putem să vorbim de o înghețare. Într-adevăr, se menține în calcul cuantumul sporurilor din decembrie, dar nu înseamnă să se diminuează.
  • Nu se diminuează pensiile.

O discuție în context:

Secretarul de stat:

Vorbim de sporuri...

Sindicalistul o întrerupe și ridică tonul:

Stimată doamnă, sporul face parte din salariu. Sporul/indemnizația se aplică la salariul de bază. Dumneavoastră îmi aplicați la un salariu din 2009 ori, eu vă cer, să-mi aplicați sporul și indemnizația la salariul rezultat din articolul 38 cu 4 cu valoarea nou creată. Ne mințiți din 2009, ne aplicați la un salariu de bază din 2009, punct.

Au continuat discuțiile în contradictoriu. Atât sindicatele, cât și patronatele au fost vocale criticând modul în care a fost anunțată din scurt și sunt atâtea domenii într-un singur document. De asemenea, nimeni nu a înțeles urgența acestui act.

O discuție în care Ion Ghizdeanu țipă pentru prima dată la membrii CES:

Transcript

Membru CES:

De ce nu le puneți separat (modificările din diferite domenii din OUG)? Nu faceți printr-o ordonanță cu 7 domenii. Faceți una la construcții, una la salarii. Nu putem să ne dăm avizul.

Ghizdeanu țipă:

V-am rugat să nu întrerupeți, da? Că nici eu nu v-am întrebat când să puneți răspunsuri. Al doilea: ați spus să vă răspund la întrebări. Vă răspundem la întrebări.

Spre final a fost o propunere din partea a două persoane, una de la sindicate și alta de la patronate cu privire la amânarea ședinței pentru că actul este foarte mare, vizând multe domenii. Astfel, s-a supus la vot de 2 ori, prima dată fiind numărate greșit, probabil intenționat, voturile.

În decursul ședinței, Ghizdeanu a mai ridicat tonul de câteva ori, dar la momentul propunerii de a se vota suspendarea ședinței „a luat foc”.

Iată discuția în care președintele CNSP, Ion Ghizdeanu, nu mai rezistă și țipă la membrii CES (Vezi de la minutul 3:30):

Descarca fisierul audio in format MP3

Transcript (unde am pus trei puncte, este neinteligibil)

Președintele CES, Iacob Baciu:

Noi nu putem decât să dăm aviz, favorabil, nefavorabil, cu observații. Că Guvernul și-a asumat răspunderea, că asumă, că nu asumă, că modifică în Guvern e problema lor și răspunderea lor, dar noi dăm pe textul pe care îl avem acum.

Silvia Vlăsceanu (director executiv în cadrul ACUE - Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie):

Propunerea de amânare (a ședinței de plen n.r.) este foarte justificată. A fost postată pe site-ul ministerului sau al Guvernului, au avut loc la nivelul ministerelor pentru că sunt toate ministerele afectate și domeniile. Trebuiau să aibă comisii de dialog la nivelul ministerelor. Este respectat termenul minim de consultare publică de 10 zile? Avem și noi termen 10 zile după ce primim? De ce ne obligați? Ați postat-o ieri.

Președintele Iacob Baciu:

Eu supun la vot aviz negativ, cu observații.

Sindicaliștii:

Stați puțin, doamna v-a întrebat de ce nu respectați legea. De ce forțați dumneavoastră un vot acum? Aveți o temă în sensul acesta? Doamna a spus foarte clar, să amânăm votul să vedem forma finală…

Întrerupe Ghizdeanu, urlând către sindicalist:

Dați-mi voi să vă răspund...

Sindicalist:

Nu vreau să vă dau voie.

Ghizdeanu:

Da ce-i asta? Faceți ingerințe în activitatea Guvernului? Deci s-a prezentat o lucrare la CES, luați orice decizie CES, să vină observații și să răspundem.

Sindicalistul:

Cunoașteți legea?

Ghizdeanu:

Eu v-am răspuns foarte clar de unde spuneți dumneavoastră că este conform legii, să-mi spună unde să… (nu se înlțelege) Guvernul dacă am urcat în ședință?

Silvia Vlăsceanu:

La Legea 24 vă obligă să puneți în consultare publică și la ministere…

Ghizdeanu:

Este în consultare publică?

Vlăsceanu:

Toată lumea a aflat ieri (de modificări n.r.). Atunci ați pus. Ce Dumnezeu? Ne prostiți în față? Ne luați de proști pe toți? E o lege și pentru Guvernul României (legea care prevede consultarea publică n.r.). 10 zile de consultare publică.

La scurt timp, înainte votului final, Ion Ghizdeanu, vizibil nervos, a spus că pleacă la ședința de Guvern. Pentru că nu s-a putut da un vot privind un aviz negativ în CES, s-a decis votul pe părți. Adică fiecare parte, sindicate, patronate și societatea civilă au dat câte un aviz negativ. Potrivit vicepreședintelui CES, Liviu Rogojinaru, acest rezultat este mai rău decât un aviz negativ dat cu majoritatea voturilor.