ROBOR nu poate fi 1.5% cu inflație peste 3% și curs stabil. Cele 10 riscuri financiare ale taxei pe lăcomie, așa cum sunt văzute de economiștii șefi ai primelor 5 bănci din România

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 21 decembrie 2018, 12:54 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: AGERPRES
Ca urmare a măsurilor anunțate sectorul bancar (principala sursă de finanțare a economiei interne) se va confrunta cu creșterea semnificativă a costurilor și deteriorarea severă a profitabilității, spun economiștii șefi ai primelor 5 bănci locale, într-un material transmis HotNews.ro. La o taxă de 0,9%, raportul dintre costuri și venituri operaționale ar ajunge de la 55% la 74%, fiind cea mai mare din Europa (la egalitate cu Germania, unde dobânzile interbancare sunt negative și sistemul bancar se află în dificultate). În acest context, acționarii băncilor, indiferent că e vorba de bănci românești sau străine, vor impune măsuri de restabilire a profitabilității, așa cum se întâmplă în orice economie de piață funcțională, mai spun aceștia.

Măsurile anunțate recent de Ministrul Finanțelor, în coroborare cu legile adoptate în Parlament cu privire la piața creditului reprezintă o intervenție de natură să modifice semnificativ parametri de funcționare a piețelor financiare din România, contribuind la intensificarea percepției negative a investitorilor față de riscul asociat plasamentelor în România, cu impact nefavorabil asupra climatului investițional pe termen mediu și consecințe în sfera proceselor de dezvoltare și convergență economică europeană. În contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor de investiții în România va dezechilibra balanța de plăți și raportul cerere/ofertă pe piața valutară, creând presiune pe cursul leului.


Prin urmare, aceste măsuri ar putea determina băncile pe de o parte să reducă ratele de dobândă la depozite, cu impact asupra remunerării economiilor românilor, iar pe de altă parte să majoreze costul creditării, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii (îndeosebi pentru cele mici și mijlocii, considerate motorul economiei). Acest lucru s-a întâmplat de altfel și în alte țări care au introdus o taxă pe activele bancare, majoritatea lor într-o formă mult mai blândă față de propunerea actuală a guvernului român. De asemenea, băncile ar fi obligate să reacționeze și prin alte măsuri de tăieri de costuri, cum ar fi restructurarea rețelei sau reduceri de personal, cu impact la nivelul accesului la finanțare a clienților persoane fizice și juridice.

Ca urmare a costurilor de finanțare mai mari, ne așteptăm la recalibrarea în sens negativ a planurilor investiționale ale sectorului privat pe termen mediu, într-o perioadă în care deja economia resimte efectele fazei avansate a ciclului economic global. Creditul către populație va fi la rândul său afectat, scăderea lui fiind foarte probabilă - din nou, similar cazului Ungariei și Poloniei, care au cunoscut o contracție a creditării persoanelor fizice în perioada ulterioară introducerii taxei. Ca atare, atât consumul populației, cât și cererea de locuințe ar fi cel mai probabil de asemenea afectate, cu impact inclusiv asupra prețurilor de pe piața imobiliară. În acest context, economia României s-ar putea confrunta cu o deteriorare semnificativă a ritmului de creștere economică în perioada următoare, cu potențialul de a devansa sfârșitul fazei de expansiune a actualului ciclu economic, ceea ce ar pune în dificultate menținerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB.

Totodată, aplicarea măsurilor nu exclude recrudescența presiunilor inflaționiste, mai ales în condițiile majorării accizelor și a taxării cifrei de afaceri a companiilor din telecomunicații și energie, care este probabil să fie parțial translatată în tarifele percepute consumatorilor finali, precum și a presiunilor probabile pe curs. Aceasta implică o anumită conduită la nivelul politicii monetare, mai ales în condițiile în care dobânda de politică monetară (2,5%) este inferioară ratei inflației (3,4%). Legarea taxei bancare de ROBOR complică însă inutil flexibilitatea BNR în calibrarea politicii monetare, în condițiile în care dobânzile interbancare reflectă condiții de lichiditate asupra cărora BNR are cel mai mare impact. Astfel, ROBOR este un indice de piata si nu o masura a profitabilității băncilor.

Prin urmare, ROBOR nu poate fi 1.5% cu inflație peste 3% și curs stabil.

O rată ROBOR ”normală” în raport cu rata inflației ar fi de 5%, caz în care rezultatul agregat la nivel de sector bancar ar deveni unul negativ, ceea ce ar genera nevoia de re-capitalizare a băncilor și ar restrânge drastic capacitatea acestora de a credita economia.
Dacă e să ne referim și la ”reforma” sistemului de pensii private, în condițiile măsurilor anunțate vis-a-vis de acest sistem, care vor diminua cererea de acțiuni pe piața primară și secundară, e puțin probabil ca piața de capital din România să mai poată aspira la categoria de piață emergentă, aspect fundamental pentru planurile României de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și la Zona Euro.

Aspectele menționate mai sus vor contribui la creștere semnificativă a costurilor de finanțare pentru stat, în primul rând pentru că băncile și fondurile de pensii nu vor mai avea aceeași cerere ridicată pentru titlurile de stat, cum a fost cazul în ultimele 12 luni, când din creșterea nevoilor nete de finanțare pe piața locală de circa 12,5 miliarde lei, băncile și fondurile de pensii au acoperit circa 9 miliarde lei, respectiv 72%. În cazul în care aversiunea față de risc de pe piețele globale ar crește semnificativ (mai ales în contextul continuării întăririi politicii monetare în SUA), costul de finanțare pe scadențele medii-lungi ar putea ajunge la peste 6%, caz în care statul se va confrunta cu efectul de bulgăre de zăpadă la nivelul datoriei publice (cum s-a întâmplat și în 2008-2009), putând chiar conduce la necesitatea unui acord de finanțare internațională.

Principalele riscuri, așa cum sunt ele văzute de economiștii șefi ai primelor 5 bănci din sistem:
 • 1. Introducerea taxelor sectoriale, reconfigurarea radicala a sistemului de pensii private si modificarea parametrilor pietei de creditare s-au facut fara consultare publica si pregatire amanuntita
 • 2. Măsurile afectează percepția investitorilor față de România
 • 3. Măsurile vor duce la creșterea costurilor de finanțare ale populației, companiilor și statului
 • 4. Crește riscul deprecierii monedei naționale
 • 5. Măsurile vor duce la creșterea ratei inflației și la erodarea puterii de cumpărare a populației
 • 6. Experiența altor țări care au introdus taxa pe activele bancare arată că volumul creditării ar urma să scadă
 • 7. Creșterea costurilor de finanțare și aversiunea față de risc sporită pot afecta investițiile companiilor
 • 8. Creșterea economică e foarte probabil să fie mai redusă decât estimează guvernul. La efectele negative ale măsurilor avute în vedere se adăugă și încetinirea creșterii economice la nivel global
 • 9. Măsurile vor afecta competitivitatea României comparativ cu țările din jurul nostru
 • 10. Sunt posibile dificultăți suplimentare în menținerea deficitului bugetar sub 3% din PIB
Material realizat de către economistii sefi ai principalelor banci din Romania: BCR (Horia Braun Erdei), BT (Andrei Radulescu), BRD (Florian Libocor), Unicredit Romania (Dan Bucșa), Raiffeisen Romania (Nicolae Covrig)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7296 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Si BNR-ul? (Vineri, 21 decembrie 2018, 12:57)

  mircea_cjn [utilizator]

  Sa iasa Isarescu si sa explice la 18.30!
  Pe intelesul tuturor.

  Asa, toti astia din sistem se ascund de frica lui Dragnea.
  • +6 (14 voturi)    
   Isarescu si BNR sunt PSD (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:28)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   ce e asa greu de inteles?
   asa cum Armata , Jandarmeria, Politia si toate celelalte sunt PSD
   Dragnea este un fel de Rodrigo Duterte. Face ce vrea pentru ca este sustinut de prostia rezidenta in -populatia Romaniei .
 • +14 (20 voturi)    
  pai normal (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:01)

  danco [utilizator]

  sa ne explice guvernul cum de vrea sa fie robor 1.5% atata vreme cat ei se imprumuta de la populatie prin obligatiuni cu 5%. Atata prostie mai rar.
  • +10 (16 voturi)    
   Dragnea da de la el (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:49)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Robor la tot poporul. Asa zice Dragnea. Va dau de la mine. Adica de la bugetul Romaniei.Nu mai exista o diferenta intre bugetul personal al lui Dragnea,Bugetul PSD,Bugetul Romaniei.Este unul tot.Si Dragnea zice Va dau de la mine ! Romania este deja Stat Esuat. Dureaza inca putin sa va dati seama.
  • 0 (2 voturi)    
   poate (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:03)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui danco

   bancile imprumuta cu 8%,deci poate!
 • -6 (16 voturi)    
  Intrebare pentru economistii lu' peste... (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:01)

  tonne [utilizator]

  Dobanda la creditele aflate in derulare poate sa creasca atunci cand ROBOR/LIBOR/EURIBOR scade?

  Raspuns: In bancile economistilor lu' peste POATE.

  Cand o sa explice economistii lu' peste cum se poate acest?
 • -10 (24 voturi)    
  ooer and over again, project fear... (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:19)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu a functionat in US(Trump), nu a functionat in UK (brexit), nu a functionat in FR(gilets jaunes) cu atat mai mult nu va functiona intr-o societate saracita la limita abrutizarii cum a devenit Ro

  clasele populare, muncitorimea saraca, micii functionari, profesorii chiar, etc etc vor justitie sociala si, mai ales, fiscala!

  iar autismul elitelor(y compris acest articol) nu vesteste nimic bun ptr explozia sociala care sta sa vina!
  • +3 (11 voturi)    
   hehe (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:15)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Brilianta postare, demagogule :-) Zici ca e decupata din sputnik,wc
  • +4 (6 voturi)    
   Prostia se plateste (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:02)

   benicio [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Autismul elitelor e una, lipsa de educatie a saracimii e cu totul alta. O societate saraca (cu buzunarul si cu duhul) crede toate tampeniile ce i se toarna la televizor tocmai de clasa conducatoare care a impins-o la saracie. Si se intoarce tocmai impotriva celor care ar putea sa o scoata din saracie: UE, companiile straine.

   Pentru ca asa se intampla in general acolo unde isi baga rusul coada. 1947 deja-vu.
   • 0 (0 voturi)    
    e plin de periferii bogate in balcani (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:15)

    elysyum [utilizator] i-a raspuns lui benicio

    In tari cu religie ortodoxa nu vei gasi bogatie niciodata..vreau sa stiu o tara cu religie ortodoxa ca a exportat civilizatie..? Aceasta ideologie de limba originar slavona trebuie sa dispara din sudul si estul tarii pt ca tara sa se ridice.din idiotizarea bisericii.....ortodoxe vehicolul propagandistic de dominatie al Moscovei..si partidului stat ce finanteaza clerul si biserica pt ca tine poporul in idiotenie.
  • +5 (11 voturi)    
   postac dragnofil si rusofil (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Justitia e justitie, nu e sociala, nu e fiscala, nu e ce vrea Dragnea sa fie.
   Daca va fi vreo explozie sociala va fi ca sa mature PSD-ul de la puterea pe care au confiscat-o pe "persoana fizica"
  • +6 (6 voturi)    
   asa e gogule (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:50)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   fmm de baiat istet:)
 • -5 (21 voturi)    
  tocmai asta se vrea (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:23)

  elysyum [utilizator]

  Creditarea in Romania se face pt consum imobiliare si masini scumpe si mai putin pt afaceri ce fac export....
  Bancile STRAINE care cred ca sunt conditii mai bune de facut profit in alta parte VALEA.....REPEDE...toti plang pe umerii bancilor dar nu se uita cum sparg bani aiurea pe la teambuildinguri inutile in hoteluri de 4 stele...sedii ultraluxoase...pe chiriiuriase...salarii grase si ultrababane,,,,,,,strangeti cureaua camatarilor...iar celor care nu va convine valea ca vin altii care vor sa aiba profit mai mic..plecarea unora ii intareste pe cei ramasi..asa este in economia de piata..statul are drepltul sa puna impozit si 60% DACA VREA vezi SUEDIA DANEMARCA FRANTA ce au anvelopa de salrii 50% in PIB nu de colonie ca Romania 37%....NU PUTEAM FI PROSTII Europei LA NESFARSIT voi sa drenati capital afara si noi sa stam in mocirla creata de voi .....
  • +1 (11 voturi)    
   pt elysyum (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:14)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   /// PSD-istule, voi administrati bugetul tarii! Voi, din banii nostri, ai populatieii,v-ati imbogatit! (nu am eu casele lui Dragnea, tablourile lui Valcov, antenele lui Voiculescu etc). Voi v-ati facut salariile babane la stat si cheltuiti bugetul tarii pentru buzunarele voastre! Daca se dorea taxarea activelor sistemului bancar, pentru ca nu mai sunt bani la bugetul de stat, se putea face fara aluzia de "taxa pe lacomie" cand lacom e guv. Dragnea, la un procent lai normal (vezi cum s-a facut in alte tari - desi ele au facut-o in criza, si noi, asa spune marele conducator, o ducem incredibil. Oricum, la orice procent de creastere, economia romanesca, si noi toti, vom avea de suferit. Chiar si tu!
   • +3 (5 voturi)    
    Bai (Vineri, 21 decembrie 2018, 18:49)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui aero

    nenea aero , te vad mai stiutor asa , deci te intreb am un depozit la ...bani de zile negre si am o dobanda de 0.8 % pe an . Ma tot uit si nu inteleg de ce bancile se imprumuta intre ele (robor ) la peste 3%, vezi doamne sa acopere inflatia si mie imi da 1%, pai inflatia si banca imi mananca 2% , de ce ?
    Sa inteleg ca intre ele bancile nu se pot tepui da pe mine pot cand imi iau 2%. Deci daca dobanda nu acopera inflatia de ce nu intervine bnr , pai ce socoteala e asta bagi un ban si practic iei mai putini Sincer vreau un raspuns... [...].
    • -1 (3 voturi)    
     Ma gandesc ca... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:45)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     ... ori mintiti, ori sunteti fraier.
     Exista banci care ofera pentru ce vreti dvs. - bani albi pentru zile negre - dobanzi la depozite de peste 3%. Incercati (asta ca o prima idee, sunt convins ca mai gasiti si altele) Patria Bank.

     Alta intrebare?
     • +2 (2 voturi)    
      Ca (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:59)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      esti cum spui ca te numesti nu e problema, problema e ca bancile importante practica dobanzi sub nivelul inflatiei si nu se mai strofoaca nimeni. Intrebarea este pentru matale si toti pupatorii de banci de pe aici, de ce nu poate populatia sa -imprumute- bancile la aceleasi rate raportate la robor. Faptul ca suntem captivi la un sistem monopolist pe care NIMENI nu il controleaza decat in inters propriu , nu va deranjeaza. Ca sa nu mai fii cum zici ca esti dati un ochi aici ..
      Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR - BNR
      bnr.ro/files/d/Legislatie/Regmon/RRR.pdf
      Inteleg ca multi sunteti animati politic si pot intelege asta dar in rest mai lasati-o dracu de vrajeala ca aici vorbim de marea majoritate a populatiei care e inselata pe fata de niste camatari cu staif. Ca intr o tara saraca sa raportezi profituri istorice duble fata de media EU mi se pare cel putin indecent .
  • -1 (5 voturi)    
   # elysium (Vineri, 21 decembrie 2018, 18:35)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   Dragnea si antena 3 au dus la indobitocirea ta halul asta...sau ai fost dintotdeauna asa?!
   • 0 (4 voturi)    
    Lucrez in privat nu la bugetari,.,, (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:27)

    elysyum [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Am in jurul meu tepuiti de banci cu franci elvetieni destui..unii si au pierdut si casa..asa ca nu vorbi daca nu stii ....ca sa iti scoti fumurile si cocleala din cap trebuie sa citesti minim 2 vapoare de carti...ca de dat din clanta de pe android e plin pe net de cunoscatori in orice. PS. n-am nici un crez nici PSD-ist nici de altfel pt ca toti sunt serviti pt naivi cu crez ca tine de catre sistem
    • +1 (3 voturi)    
     Faptul ca lucrezi in (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:51)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

     privat nu te absolva de necunoastere!

     Probabil ca daca ai fi putut citi si “ doua vapoare de carti” cum zici tu...tot ai fi orbecait in necunoastere pentru simplul motiv ca nu ai pricepe ceeace ai citit!

     Cei care au luat credit in franci elvetieni au facut-o crezand intr-un deal bun...luand credit ii franci elvetieni cand cursul era sub 3 lei /chf si au dat de greu cand a trebuit sa plateasca 4,5 lei/franc!
     Asta se intampla cand in “necunostinta de cauza” te duci cu capul inainte si nu te imprumuti in moneda in care esti platit!
     Problema este ca....daca s-ar repeta scenariul cu “francul elvetian” nu cred ca romanii ar fi mai chibzuiti sau mai atenti!
     Stiu bine ca cei avizati au tras un semnal de alarma atunci si se spunea ca francul elvetian nu se va mentine slab mult timp...iar creditele trabuiesc luate in moneda in care iti castigi salariul!
     A fost o “moda”in 2008-2010 in toata Europa sa te imprumuti intr-o moneda slaba, nu numai in franc elvetian dar si in coroane suedeze si norvegiene!

     Asa ca atunci cand vrei sa iei un credit sau cand vrei sa faci vreo investitie in vreun domeniu intreaba si tu in stanga si in dreapta, cere consiliere de specialitate ...nu te rusina ca nu cunosti lucruri, nu ai cum sa le stii pe toate in viata!
     Poate in domeniul tau de activitate esti un om priceput si remarcabil!
 • +4 (18 voturi)    
  propun ca 6 luni de zile (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:42)

  ..13 [utilizator]

  Sa fie inchise toate activitatile economice - daca nu se pot inchide atunci sa fie reduse la minim.

  sa aiba ei, numai ei, bugetarii, banutzul sa il invarta.

  sa vada cat este de bine si de frumos intr-o tara ocupata numai de oameni linistiti si toti bugetari.

  Asa sa le dam!
  • -5 (9 voturi)    
   Dar, te-ai gandit ca... (Vineri, 21 decembrie 2018, 17:35)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Toate firmele private vor da faliment?
   Bugetarii au mai fost rasi de cateva ori. S-au obisnuit.
   Dar daca firmele private dau faliment?
   Te-ai gandit?

   Inteleg ca esti suparat dar economia este un tot unitar,
   bugetarii au si ei un rol. Chiar as fi curios ce vei pati tu daca se face cum propui mataluta...

   Mai terminati cu bugetarul asta care se lafaie.
   Se lafaie pe dracu sa-l pieptane...
   Probabil unul ca tine se lafaie ca de aia are timp sa debiteze nazbatii...

   PS. Se le dai tu lu' mama dumitale si, in general, neamului tau!
   Mai pune mana pe o carte, vorba Ioanei Radu!
 • +10 (16 voturi)    
  alta parascovenie (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:53)

  Dedalus [utilizator]

  Acolo unde taxe asemanatoare exista, ele nu au avut drept scop controlul pietei si al costurilor de imprumut ci cu totul alte obiective.

  Nu as merge pana acolo incat sa prevad Apocalipsa in urma in troducerii acestei taxe.

  Pe termen mediu si lung insa ea conduce la aservirea Romaniei la capitalul strain. Deoarece ea slabeste capitalul autohton. Sa nu creada cineva ca scaderea profitabilitatii bancilor din Romania foloseste romanilor in vreun fel.

  Imprum utul catre companiile din Romania (IMM in special) nu este restrans din cauza costurilor creditarii, ci din cauza costurilor garantiei. In plus, capitalul propriu este foarte mic comparativ cu alte state, ceea ce face ca si investitia din el sa fie redusa.

  Aici este o alta mare buba a ideilor traznite Socol-Valcov: nu tin seama de volumul capitalului, ci doar de rpaortul dintre remunerarea capitalului si a salariilor.

  Tot aceasta sinistra teorie impinge statul spre controlulk dobanzilor bancare, intr-un fel de bucla ROBOR-inflatie-penalizare pentru ROBOR ridicat- curs de schimb - inflatie - ROBOR etc.

  E ca si cum ai vrea sa iesi din apa tragandu-te singur cu mana de par :-)))
  • 0 (6 voturi)    
   Faceti ce au facut ungurii (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:00)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Bancile de pe teritoriul Ungariei, azi au capital autohton peste 50%, asa a hotarat Orban ca e de interes national.
   Astfel pune presiune pe restul bancilor sa dea credite mai ieftin, ca sa ramana in piata si in plus cele cu capital machiar crediteaza mediul de afaceri local la greu, care la noi duce lipsa la greu de bani - la noi se prefera credite cu risc 0 - imprumutat statul, credite garandate de stat samd.
   Nu trebuie sa inventam roata, vecinii nostri au luat masurile necesare incepand cu anii 2010, la 2 ani dupa criza in care s-a schimbat paradigma oarecum.
   • +2 (2 voturi)    
    riscul conteaza (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:05)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Nu stiu cat de sanatos este sa fortezi bancile sa aiba un anumit capital si sa creditgeze preferential local.

    Ceva de acest gen face China, adaugand si un set de "preluare de credeite neperformate" care scot din bilantul bancilor acele credite, creand iluzia unei situatii financiare solide.

    In plus, o rata mare a orignii capitalului intr-un singur stat este riscanta prin definitie, fie c e vorba de capital autohton, fie ca e vorb a de unul strain.

    Nu stiu cat de bine stau bancile ungutresti la testul de stress, ceva imi spune ca nu prea bine.

    ////

    Romania are o mnostenire riscanta in ce priveste capitalul bancar, dar asta nu se va rezolva prin suprataxare.

    Iar "solutia" ungara pur si simplu nu mai poate fi aplicata in Romania in acest moment, nu as intra in alte discutii pe acest subiect din acest motiv.
   • +4 (4 voturi)    
    foarte inteligent numai ca in anii 90 (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:32)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Cand ungurii. polonezii si cehii privatizau pe rupte si se integrau in UE noi eram cu "Nu ne vindem tara"
    La fel suntem si acum. Nu crezi ca sa ajungi la nivelul ungurilor trebuie sa ai acel capital romanesc disponibil? Sau crezi cat toti hotii tranzitiei isi vor reptrai banii din paradisurile fiscale si se vor apuca subit sa crediteze economia romaneasca si statul roman?
    Ce ii opreste sa o faca acum? fara sa fie nevoie de diktat din partea unui semi-dictator de Teleorman?
   • -3 (3 voturi)    
    UNGURII au facut gresit (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:31)

    elysyum [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Si de aceea au stagnare economica au impus o cota neflexibila...la noi impozitul PE ROBOR e progresiv e altceva...e la fel ca la nemti...SI NU AFECTEAZA marimea procentului de dobanda banca poate sa isi puna ce dobanda vrea.Multi nu pricep .
 • +2 (6 voturi)    
  pentru autor (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:39)

  tropotaru [utilizator]

  "Astfel, ROBOR este un indice de piata si nu o masura a profitabilității băncilor".

  Daca ar fi asa, atunci de ce bancile stabilesc dobanda unui credit in functie de ROBOR?
  Simplu: pentru ca nu aveti dreptate, in fapt ROBOR este (şi) o masura a profitabilitatii bancilor, pentru ca este folosit la calcul dobanzii totale a unui credit acordat cetatenilor.

  De ce nu crediteaza bancile in functie de nivelul dobanzii de referinta BNR?

  Alta problema:
  Daca intr-o luna calendaristica doar o singura banca romaneasca se imprumuta de la o alta, cum calculeaza BNR ROBOR-ul? Nu cumva acest ROBOR poate fi controlat de catre banci? Exista transparenta in calcularea ROBOR? Se pot vedea public toate imprumuturile dintre bancile comerciale romanesti? Daca nu, e grav, inseamna ca cetatenii platesc dobanzi calculate cu date si cifre secrete.
  • 0 (2 voturi)    
   numai asa se poate (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:08)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   Bancile nu ar avea cum altfel sa stabileasca dobanda, in conditiile in care referinta este imprumutul de stat.

   Doar in cazul unui imprumut de stat mult redus poate ca ar fi si alte mijloace.

   Dar deocamdata altfel nu se poate.

   ////

   Exista suficiente informatii pe net despre calculul ROBOR.
  • +2 (2 voturi)    
   mai simplu (Vineri, 21 decembrie 2018, 16:16)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   Pentru ca imprumutul de la BNR are impact asupra situatiei bilantiere a bancilor si il evita. Este natural sa fie asa, altfel ce sens ar mai avea bancile comerciale?!

   Toata lumea s-ar imprumuta direct de la BNR. :-))

   Sigur ca ROBOR ar putea fi manipulat, orice e posibil. Dar asa ceva se rezolva prin control, suprataxarea nu are legatura cu asta.

   Credeti ca daca bancile nu s-ar mai referi la ROBOR ci la alte refereinte situatia s-ar schimba in vreun fel fata de cetateni? Va spun ca nu, pentru ca oricum banca va stabili un pret al creditului. Iar din moment ce oricum cetatenii platesc mult (indiferent cum se stabileste acel mult), ei vor fi dispusi sa plateasca tot mult.

   Ori, pretul creditului se va forma tot in functie de cat e dispus cetateanul sa plateasca, ca la orice produs in capitalism.

   Conteaza cum ajungi la rata creditului? Sau conteaza cat este?
  • +1 (1 vot)    
   robor este artificial de mic (Vineri, 21 decembrie 2018, 18:18)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   un robor stabilit exclusiv de piata, neinterventionist, trebuie sa fie mai mare ca rata inflatiei! un imprumut sub rata inflatiei produce pierdere. problema cea mare este ca statul roman foloseste parghii administrative care permit bancilor sa nu ofere dobanzi corecte la depozite!
   ordonanta de modificare a codului fiscal prin taxa din lacomie este doar o gaselnita psdista de a carpi bugetul pe carca populatiei, prin taxare indirecta.
 • 0 (4 voturi)    
  euribor-ul (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:01)

  gpavel [utilizator]

  interesant ca aceste banci au reusit la inflatie de 3% din 2011, un euribor de sub 1,5%,in romania lui 2019, infalatia prognozata(bnr)este sub 3%, in aceste conditii taxarea este 0%!
 • +1 (7 voturi)    
  ROBOR scade cand vrea Dragnea (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:53)

  tarabost [utilizator]

  ,Dancila si Valcov. Aveti credite cu dobanda variabila ? Tineti-va bine :)! Adunati bani mai multi pentru platile viitoare.
 • 0 (0 voturi)    
  Oricum suntem ultimii (Vineri, 21 decembrie 2018, 17:55)

  consumator2 [utilizator]

  Ce mai conteaza? Cat de rau mai poate fi? Am ajuns coada Europei ca nivel de trai, primii la tot ce e mai rau, asa ca? Si ce daca economia scade? Si ce daca bancile cresc dobanzile si accesibilitatea? Si ce daca...?
  • 0 (2 voturi)    
   Cu vreo 20 de ani in urma... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:55)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   ... unul dintre oamenii destepti (nu neaparat si agreabili) cu care am avut privilegiul sa discut ca jurnalist, mi-a raspuns cam asa (zambind sardonic) la intrebarea mea daca am ajuns la fundul gropii (era sfarsitul anilor 90, cand inflatia se scria cu trei cifre, ajunsese la aproape 300%, somajul depasea 15% etc.) - Domnule, dumneata n-ai inteles chiar nimic?!? NU EXISTA fundul gropii, groapa n-are fund... poti sa cazi mult mai jos de-atat, oricat de jos... exista tari unde se traieste cu mai putin de un dolar pe zi... de-abia cand ajungi acolo poti sa incepi sa-ti pui intrebarea asta.

   Probabil cam la fel judeca si Dragnea, Valcov & Co (ca de la Dancila nu poti avea pretentii de judecata, saraca...) - pana la nivelul nu stiu carei republici centrafricane mai avem loc de coborat, deci putem ciordi linistiti in continuare, business as usual.
 • +1 (1 vot)    
  Robor (Duminică, 23 decembrie 2018, 14:17)

  Delavale [utilizator]

  In alte tari ca Ungaria , Slovacia, etc se poate 1,5%. In România lăcomia băncilor e fără margini, e unica si nu accepta decât 6 sau 7%, record european.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by