Într-un ultim efort de a atrage atenția asupra poziției comunității de afaceri legat de proiectul de Ordonanță privind modificările fiscale care ar urma să fie dată peste nici 3 ore, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, rugând-o să nu gireze o asemenea ”greșeală”. CDR, care reprezintă practic totalitatea mediului privat de afaceri, reunește peste 25 asociații de business, camere de comerț bilaterale și confederații patronale, subliniază că această ordonanță a fost elaborată fără o analiză serioasă și fără o consultare cu specialiști în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează.
Redăm mai jos textul scrisorii deschise transmisă vineri de CDR:
”Stimată doamnă prim-ministru,
Vă scriem în numele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un ultim efort de a preîntâmpina o decizie a Guvernului pe care îl conduceți și care riscă să aibă consecințe deosebit de grave pentru economia României. CDR reprezintă companii românești și străine, mici și mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată.
Suntem convinși că nu doriți să creați probleme mediului de afaceri și economiei și că la baza deciziei dumneavoastră de a adopta această Ordonanță de Urgență stau bunele intenții. Din păcate, această ordonanță a fost elaborată fără o analiză serioasă și fără o consultare cu specialiști în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuției unui număr restrâns de persoane, ea conține multe greșeli și concluzii bazate pe analize eronate. Considerăm că ele pot fi îndreptate în urma unui dialog cu mediul de afaceri.
Realizarea planului de guvernare actual este posibilă doar printr-un parteneriat între administrația statului și mediul de afaceri care să fie bazat pe încredere și optimism. Din păcate, în ultimii doi ani, aceste sentimente s-au deteriorat îngrijorător, atingând un nivel foarte scăzut. Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât sa distrugă iremediabil încrederea între stat și mediul de afaceri.
Soluția văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă și cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre și studii de impact. Ori acest lucru necesită timp și efort.
Acceptarea solicitării noastre, chiar în preajma datei la care România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, va fi cel mai puternic mesaj pentru mediul de afaceri că Guvernul are capacitatea de a rezolva prin dialog problemele cu care ne confruntăm și împreună putem găsi cele mai bune soluții.
Prin urmare, vă rugăm să nu girați prin semnătura dumneavoastră un act normativ care are toate șansele să declanșeze o criză a economiei românești, ci să dispuneți așa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicați, atât din administrație, cât și din mediul de afaceri.
Ne exprimăm dorința și disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea ședinței de Guvern, cu specialiștii noștri, pentru a sta la dispoziția decidenților și pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă și anume respingerea acestui act normativ în forma actuală. Cu considerație, Comitetul Director CDR”
Citește și:
- Cancelarul Austriei, despre măsurile fiscale: Nu spun eu firmelor austriece ce să facă. Unii investitori ar putea să își strângă lucrurile și să plece
- ROBOR nu poate fi 1.5% cu inflație peste 3% și curs stabil. Cele 10 riscuri financiare ale taxei pe lăcomie, așa cum sunt văzute de economiștii șefi ai primelor 5 bănci din România
- O nouă ședință de guvern în această seară. Pe masa executivului, ordonanța de urgență care introduce „taxa pe lăcomie”
- Taxa pe lăcomie. Ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, după ce ea a fost introdusă? Posibil scenariu și pentru România
- Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital, despre OUG privind taxele: Cel mai brutal și irațional atac la adresa pieței de capital din România de la reînființarea acesteia în anul 1995
- ANALIZA Capcana retragerii banilor din pilonul II de pensii: Ce riști să pierzi și câte miliarde de lei ar câștiga imediat bugetul statului
- ANALIZĂ Cum distruge Guvernul afacerile din energie prin controlul prețurilor, măsură specifică țărilor comuniste
- Reacție fără precedent a OMV Petrom: Este pusă în pericol securitatea energetică/ Producția de gaze va scădea în mod abrupt, iar importurile, semnificativ mai scumpe, vor crește
Sunteti o natie de fraieri care nu voteaza.
Oleaca sa se-ncrunte pastorul satanei la ea, shi gata, e pe spate.
Suntem ocupati de facto de urss, via mass media, moguli, agenti reactivati, samd.
a - romane si deci sunt fraier si nu votez
b - apatrid - si nu am drept de vot
c - alta - si ma doare in basca
E vorba de 10 miliarde de euro. Repet, acum sunt banii cetatenilor.
Praful aruncat in ochi este cel cu scaderea dobanzilor si pretul la gaz. Scaderea pretului la gaz de la 90 lei/Mwh la 68 lei/MWh inseamna o economie de maxim 45 de lei pe luna pentru o gospodarie.
furnizorii pot sa vanda cu cat vor
Da' nu-i bai, ne intoarcem acolo repejor, repejor... noi, astia, p...mea. Ei, conducatorii, o sa se sacrifice in continuare traind in stilul occidental atat de nociv si decadent.
Altfel, cum mai merge biznisul postacelii? Mai acu' fo 2-3 ani, cand postaceati de zor in favoarea RMGC, parca multinationalele erau angeli radiosi, nu?!? Care-i shpilul, v-au ramas datori, nu v-au platit ultimii firfirei?
Las-ca vin ei inapoi, nu va faceti griji. Dragnea, Valcov & Co sunt foarte biznis-oriented si nu le-ar strica deloc niste laude din pareta unui mare investitor...
Eradicarea bolnavilor mintali azteci, maiasi si incasi a fost o minune pe care mintea ta de homo sovieticus nu are cum s-o priceapa.
Niște gloabe needucate , ajunși la conducere prin frauda și minciuna.
Văd ca le merge in România !
In alta țara normala, pușcăria era deja plină sau se întâmpla ca la francezi , Micronul a intrat sub masa și le- a mai dat o suta sa se potolească și au retras și deciziile socialiste !
Da baa , dar aia sunt francezi nu măscărici de bucale....
rau de tot ,maraie cand i se ia o firimitura din jumara !
In lumea civilizata ai fi lasat sa behai intr-un zoo, sa scuipi vizitatorii in schimbul imperecherii, de ce nu procreerii pentru disectie.
In acest ultim caz, va propun totusi doua teme spre reflectie.
Prima se refera la "... le scad PUTIN profiturile marilor companii..."
Cat ar trebui sa fie, dupa dvs., o rata decenta, onesta a profitului, echitabila atat pentru investitor, care-si risca banii, cat si pentru consumator (in conditiile in care fortele malefice sorosisto-corporatiste au dus inflatia in Romania la peste 3%)?
5%? 7%? 10%, avand in vedere ca trebuie sa scadem aia 3-4% inflatie?
Haideti sa agream o valoare mijlocie, 7.5%. Scadem inflatia si ramanem cu 4%. Vin binefacatorii natiunii si mai barbieresc 25% din cei 4%, via impozitul pe profit, cel pe dividende si cateva alte duzini de taxe si contributii mai mici.
Ramanem cu un 3% net, "in mana". Adica fiul dvs. investeste intr-un business banii lui (sau mai degraba ai dvs.), ATENTIE, fara imprumut bancar, si "ii scoate" in 33 de ani. De-abia dupa aceea, in pragul pensiei, poate pretinde ca incepe sa "produca" peste ce i-ati dat dvs.
Bun. Acum vin binefacatorii natiunii si mai baga un impozit de 2-3% PE CIFRA DE AFACERI, NU PE PROFIT!!! Bineinteles, celelalte impozite si taxe raman.
Adica din aia 3% mai barbierim 2%, ramane 1%, iar fiul dvs. ori isi recupereaza banii in 100 de ani, ori creste preturile si este etichetat drept dusman al poporului (si eventual trimis la mosia lui Dragnea, sa sape un Canal).
Deodata, aceasta blanda taxa de 2% pe cifra de afaceri, se transforma, ca prin minune, intr-un impozit pe profit de 75%.
Dvs. in conditiile astea i-ati recomanda sa faca afaceri in Romania, sau i-ati cumpara un bilet de avion doar dus spre o tara normala la cap?
Acum sper ca ati inteles cat de cat si de ce discursul oficial conform caruia taxe mai mari=preturi mai mici ar fi a opta minune a lumii.
Taxe mai mari=preturi mai mari, dintotdeauna si peste tot. Chiar si-n Gradina Maicii Domnului.
A doua tema de reflectie.
Dar firmele secureilor ?
In realitate, traiesti atat de bine pe cat te tin puterile (mai ales alea intelectuale, din fericire, in anii nostri) si vointa de a munci. Asa a fost si asa va fi intotdeauna... si indraznesc sa spun ca asa e si normal si moral sa fie.
La rigoare, daca universul iti refuza acea presupusa decenta a existentei pe care crezi ca o meriti, exista optiunea sa o cauti in alta parte unde, nu-i asa, vei fi rasplatit cum meriti.
E drept ca in istorie au existat exceptii locale, pe care le-am putea numi "trai pe daiboj", in care numere relativ mari de oameni au trait perioade semnificative de timp mult mai bine decat le permitea de fapt starea economica a societatilor respective si propriul efort... dar acele exceptii au fost putine, de relativ scurta durata si s-au terminat urat de tot.
Poate cea mai apropiata de noi in timp si spatiu este himera greceasca, bula in care au trait vreme de 30 de ani grecii, dupa accederea in UE... pana a venit nota de plata.
Asa ca eu as scrie, vorba aia, cu litere de foc in mintea oricarui cetatean, sau pe tabla, inca de la prima ora de educatie financiar-economica (exista asa ceva la Romanika, sau tabloul lui Dragnea pe perete e suficient?) trei fraze:
1. Nu meriti nimic. Vei avea doar in functie de cat, ce, cum si unde muncesti.
2. There's no free lunch. Cineva, undeva, intotdeauna plateste.
3. In final, consumatorul plateste tot. Inclusiv - sau mai ales - imbecilitatile alesilor lui.
A bon entendeur...