- O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii
- După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora
- Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:
a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;" - Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Public
- De asemenea, se prevede deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei."
”h^1) proiecte strategice de investiții în parteneriat public-privat aprobate prin hotărâre a Guvernului;”
2. La articolul 30, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
”(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1), în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv.
3. La articolul 32, după alineatul (5) se introduceun nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
"(6) O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân in contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.”
4. La articolul 35, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora."
5. La Articolul 60, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:
a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;"
6. La articolul 86, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (1) Comisionul de administrare se constituie prin:
a) deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei."
Domnule vALCOV si dRAGNEA, mariti-va pensiile speciale ca meritati pe deplin acum ca luati banii celor ce au agonisit prin munca
In plus, sa vedem care banci vor mai imprumuta statul ...sau daca o vor face la ce dobanzi. Este fix gargara pentru cei care nu inteleg cum functioneaza sistemul bancar.
De exemplu la un Robor de peste 5% bancile vor ramane cu mai mult decat acum.
Cu cat ROBOR-ul va fi mai mare cu atat mai redus va fi impactul taxei de 0.5% pe active. Chiar cu riscul de a le creste NPL-urile bancile s-ar putea sa duca ROBOR-ul mult mai sus ca acum.
Sa nu uitam ca pe prima casa (marea majoritate a creditelor ipotecare din ultimii ani) statul garanteaza, deci banca este acoperita si ii va fi mult mai bine la un ROBOR mai mare (mai ales daca obtine finantarea mai ieftina de afara). Daca clientul nu va mai putea plati rata la un ROBOR de 7-8%, statul va trebui sa plateasca bancii.
In plus, poate vom incepe sa vedem dobanzi zero sau chiar negative la depozite (nu doar reale ci si nominale).
De ex. in 2017 NN Pensii a avut un profit de 53.4m RON (~11.4m EUR/ cifre de pe site-ul ANAF). Daca consideram comisionul de 0.5% fata de 2.5% cat este in prezent, ar insemna venituri de 5 ori mai mici (venituri in 2017 145m RON vs.29m RON dupa reducerea comisionului). Daca presupunem cheltuieli de 20m RON (vs 81m RON in 2017), ajungem la un profit de 9m RON (1.9m EUR). Daca NN ar trebui sa aduca 300m EUR ca si capital ar insemna ca accepta un randament de 0.64%. Nimeni nu blocheaza atat de mult capital la un randament atat de mic.
Cate motive:
- matematica spune ca s-a furat 13% (3.75% echivalent 4.5% fata de 5.1% pe brut anterior)
- persoane tinere care au evoluat in cariera
- salarii marite la bugetari
- salariul minim marit
- acoperirea deficitului pe pilonul 1 (ce trebuia platit anual din bugetul de stat)
- inflatie
Este acea "posibilitate" a fondurilor de a investi (si) in parteneriate public private. Adica in niste gauri negre marca psd.
Urmariti cu atentie randamentul fondului unde sunteti alocati.
Cereti de cateva ori pe an portofoliul de investitii al fondului.
Daca treaba este putreda, in extremis mutati-va la alt fond cu toate contributiile de pana atunci. Se poate face gratuit.
Cu siguranta nu toti au cedat santajului din aceste zile.