Articol actualizat

Cum arată noul text al OUG în ceea ce privește pensiile private

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 21 decembrie 2018, 21:44 Economie | Finanţe & Bănci


Teodorovici si Valcov
Foto: Hotnews
Guvernul a modificat textul Ordonaței de Urgență prin care se introduc noi taxe. De asemenea, a suferit modificări și partea ce ține de pensiile private. Vezi mai jos noul text, obținut de HotNews.ro, în ceea ce privește acest domeniu. În ceea ce privește taxa pe lăcomie, denumirea a fost schimbată și a devenit mai mică. Vezi aici modificările: "Taxa pe lăcomie" devine "taxa pe activele instituțiilor bancare"

Pe scurt:
 • O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii
 • După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora
 • Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:
  a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
  b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
  c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;"
 • Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Public
 • De asemenea, se prevede deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei."
"Art. 81 - Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică si se completează după cum urmează:
1. După litera h) a alineatului (1) al articolului 25 se introduce o nouă literă, lit. h^1), cu următorul cuprins:
”h^1) proiecte strategice de investiții în parteneriat public-privat aprobate prin hotărâre a Guvernului;”
2. La articolul 30, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
”(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1), în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028, inclusiv.
3. La articolul 32, după alineatul (5) se introduceun nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
"(6) O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân in contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.”
4. La articolul 35, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora."
5. La Articolul 60, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:
a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;"
6. La articolul 86, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (1) Comisionul de administrare se constituie prin:
a) deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4360 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 21 decembrie 2018, 21:54)

  andipetre [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Se desfiinteaza (Vineri, 21 decembrie 2018, 22:50)

  Vali_B [utilizator]

  De facto, articolul 60 alin 1 desfiinteaza cele 7 companii care administreaza fondurile. Ganditi-va ca pentru pastrarea licentei este neceara o infuzie de capital de approx 1 miliard EURO de la 01. ian 2019. pentru a opera in Romania cu un business case ce aduce pierderi si penalitati indiferent de randament si eficienta. Si au pastrat singura optiune de a merge cu banii la psd. Superb.

  Domnule vALCOV si dRAGNEA, mariti-va pensiile speciale ca meritati pe deplin acum ca luati banii celor ce au agonisit prin munca
 • -2 (2 voturi)    
  grea alegere (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:00)

  Mazeta [utilizator]

  Să plătesc pensia lui Coldea sau salariul lui CEO Marius Popescu?
  • 0 (0 voturi)    
   Seful NN plateste taxe in RO, Coldea nu (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 0:08)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Iar ca el sunt mai multi - circa 7 miliarde de lei pentru 150 mii de imbuibati. ANUAL!
 • -4 (6 voturi)    
  Partea buna (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:12)

  Delavale [utilizator]

  Partea buna e ca romanii vor face imprumuturi de la bănci cu dobânzi de 2% in loc de 6-7%. Partea rea e ca se supară cei câțiva salariați de top ai băncilor.
  • +2 (2 voturi)    
   si marja? (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 0:04)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Ai inflatie de 3.5% (masluita de INS, cu putin noroc din cauza scaderii petrolului) si vrei sa te imprumuti cu 2%? Orice credit are o marja - Prima Casa ajunsese la maxim 2pp marja, deci acum se platea ceva in jurul 5%
  • 0 (0 voturi)    
   nu ai inteles nimic (Sâmbătă, 29 decembrie 2018, 21:32)

   TDragos [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Practic ca urmare a acestei OUG bancile ori vor reduce activele din Romania ori vor creste foarte mult ROBOR-ul.
   In plus, sa vedem care banci vor mai imprumuta statul ...sau daca o vor face la ce dobanzi. Este fix gargara pentru cei care nu inteleg cum functioneaza sistemul bancar.
   De exemplu la un Robor de peste 5% bancile vor ramane cu mai mult decat acum.
   Cu cat ROBOR-ul va fi mai mare cu atat mai redus va fi impactul taxei de 0.5% pe active. Chiar cu riscul de a le creste NPL-urile bancile s-ar putea sa duca ROBOR-ul mult mai sus ca acum.
   Sa nu uitam ca pe prima casa (marea majoritate a creditelor ipotecare din ultimii ani) statul garanteaza, deci banca este acoperita si ii va fi mult mai bine la un ROBOR mai mare (mai ales daca obtine finantarea mai ieftina de afara). Daca clientul nu va mai putea plati rata la un ROBOR de 7-8%, statul va trebui sa plateasca bancii.
   In plus, poate vom incepe sa vedem dobanzi zero sau chiar negative la depozite (nu doar reale ci si nominale).
 • +2 (2 voturi)    
  Ceva lipseste ... (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:43)

  DanDare [utilizator]

  De mi-as transfera de buna voie banii de la Pilonul 2 la gaura neagra denumita Pilonul 1 sau Sistemul Public de Pensii ???
  • 0 (0 voturi)    
   pratic este o nationalizare mascata (Sâmbătă, 29 decembrie 2018, 22:02)

   TDragos [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Prin cresterea aberanta a cerintelor de capital fondurile de pensii sunt fortate sa se retraga din Romania, deoarece nimeni nu va aduce in RO sute de milioane de EUR capital la care sa aiba return on capital foarte mic. Daca scazi cheltuielile de functionare din comisionul de administrare (mult redus prin aceasta OG), se obtine un profit care nu iti asigura un randament al capitalui mai mare de 1% (asta daca reusesti sa scazi semnificativ si cheltuielile).
   De ex. in 2017 NN Pensii a avut un profit de 53.4m RON (~11.4m EUR/ cifre de pe site-ul ANAF). Daca consideram comisionul de 0.5% fata de 2.5% cat este in prezent, ar insemna venituri de 5 ori mai mici (venituri in 2017 145m RON vs.29m RON dupa reducerea comisionului). Daca presupunem cheltuieli de 20m RON (vs 81m RON in 2017), ajungem la un profit de 9m RON (1.9m EUR). Daca NN ar trebui sa aduca 300m EUR ca si capital ar insemna ca accepta un randament de 0.64%. Nimeni nu blocheaza atat de mult capital la un randament atat de mic.
 • +1 (1 vot)    
  ce tupeu de borfas (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:57)

  jorj_bv [utilizator]

  Astia ne cred pe toti retarzi. Cata nesimtire sa ai sa poti spune ca nu s-a redus contributia la pilonul 2?
  Cate motive:
  - matematica spune ca s-a furat 13% (3.75% echivalent 4.5% fata de 5.1% pe brut anterior)
  - persoane tinere care au evoluat in cariera
  - salarii marite la bugetari
  - salariul minim marit
  - acoperirea deficitului pe pilonul 1 (ce trebuia platit anual din bugetul de stat)
  - inflatie
 • 0 (0 voturi)    
  Pilonul 2 (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:20)

  Dodel540 [utilizator]

  Legat de pilonul 2, atentia maxima ar trebui indreptata in lunile urmatoare spre ce (poate) s-a negociat in secret intre administratorii de fonduri pensii private si cuplul penal dragnea&valcov.

  Este acea "posibilitate" a fondurilor de a investi (si) in parteneriate public private. Adica in niste gauri negre marca psd.
  Urmariti cu atentie randamentul fondului unde sunteti alocati.
  Cereti de cateva ori pe an portofoliul de investitii al fondului.
  Daca treaba este putreda, in extremis mutati-va la alt fond cu toate contributiile de pana atunci. Se poate face gratuit.
  Cu siguranta nu toti au cedat santajului din aceste zile.
 • 0 (0 voturi)    
  poate (Duminică, 30 decembrie 2018, 10:22)

  marr.io [utilizator]

  Nu sunt pesedist si nici nu voi fi vreodată. Părerea mea este ca unele dintre măsuri erau necesare dar nu implementate in asa hal. Poate era cazul sa se discute mai mult despre etape de implementare, consecinte si rezultate... E nasol sa dai legi de azi pe măine pentru că dai peste cap tot sistemul. Oricum, asa cum s-a intamplat si in Ungaria, Polonia etc, nici o companie nu v-a pleca de la butoiul cu miere (vorba lui Orban).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by