ANAF: Antifrauda nu vede un risc fiscal semnificativ al Bisericii / În ultimii doi ani nu au fost efectuate acțiuni de control bazate pe risc fiscal

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:01 Economie | Finanţe & Bănci


Biserica este clasificată cu risc fiscal scazut
Foto: Pixabay
Contribuabilii vor fi împărțiți pe clase de risc fiscal, în acest an, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unor modificări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 25/2018. Astfel, aceștia vor fi clasificați pe trei categorii, respectiv A, B și C, iar cei din prima categorie vor avea anumite facilități. Există un sector de activitate în România care ar putea avea cel mai bun rating. Este vorba despre activitatea unităților de cult religios.

Inițial, infomația cu privire la împărțirea contribuabililor pe clase de risc a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, pe data de 12 decembrie, iar ulterior HotNews.ro a făcut obținut documentul modificat în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. Spre finalul anului, acel act a fost adoptat de plen și trimis la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Documentul spune că în cazul creanțelor fiscale administrare de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizează în funcţie de clasa/subclasa de risc fiscal în care sunt încadraţi contribuabilii urmare analizei de risc efectuată de organul fiscal.

Contribuabilii se încadrează în 3 clase principale de risc, după cum urmează:

a) contribuabili cu risc fiscal mic;
b) contribuabili cu risc fiscal mediu;
c) contribuabili cu risc fiscal ridicat.

Criteriile generale în funcţie de care se stabileşte clasa/subclasa de risc fiscal sunt următoarele:
a) criterii cu privire la înregistrarea fiscală ;
b) criterii cu privire la depunerea declarațiilor fiscale;
c) criterii cu privire la nivelul de declarare ;
d) criterii cu privire la realizarea obligațiilor de plată către bugetul general consolidat şi către alţi creditori.

Dezvoltarea claselor principale de risc în subclase de risc și dezvoltarea criteriilor generale în subcriterii, precum și procedurile de stabilire a subclaselor și subcriteriilor se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Probabil de acest lucru se va ocupa nouă șefă a instituției, Mihaela Triculescu, numită pe data de 3 ianuarie.

Analiza de risc se efectuează periodic, caz în care organul fiscal stabileşte şi clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului, pe care o publică pe site-ul propriu. Contribuabilul nu poate face obiecţii cu privire la modul de stabilire a riscului și a clasei/subclasei de risc fiscal în care a fost încadrat. Procedurile de administrare corespunzătoare fiecărei clase/subclase de risc fiscal se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.


Domeniul în care nu a fost evaluat un risc fiscal semnificativ

Reprezentanții ANAF au declarat, pentru HotNews.ro, că la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală nu a fost evaluat un risc fiscal semnificativ cu privire la activităţile specifice desfăşurate de unităţile de cult religios, care să conducă la o abordare concentrată a acestui domeniu.

În acest context, în perioada 2017-2018 nu au fost efectuate acțiuni de control la unităţi de cult religios care să aibă la bază analize de risc fiscal.

Motivele care stau în spatele acestei decizii o reprezintă, potrivit ANAF, faptul că veniturile obținute de cultele religioase beneficiază, în anumite condiții, de scutire de la impunere, aceste entități fiind totodată exceptate de la utilizarea aparatelor de marcat electronice.

Astfel, potrivit reprezentanților Fiscului, din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt aplicabile prevederile art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi respectiv ale pct. 2 din normele metodologice date în aplicarea acestuia, aprobate prin H.G. nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare, care menţionează următoarele:

„(1) În cazul următoarelor persoane juridice române, la calculul rezultatului fiscal sunt considerate venituri neimpozabile următoarele tipuri de venituri:
a) pentru cultele religioase, veniturile obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activității de cult, potrivit legii, veniturile obținute din chirii, veniturile obținute din cedarea/înstrăinarea activelor corporale, alte venituri obținute din activități economice sau de natura celor prevăzute la alin. (2), veniturile din despăgubiri, în formă bănească, obținute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiția ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent și/sau în anii următori, pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea, în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condițiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată.”
„Veniturile obţinute de către contribuabilii prevăzuţi la art. 15 alin. (1) lit. a), b), c) şi d) din Codul fiscal, care sunt utilizate în alte scopuri decât cele expres menţionate la literele respective, sunt venituri impozabile la calculul rezultatului fiscal.”

Introducerea acestor reguli speciale de impozitare pentru cultele religioase, care stabilesc faptul că anumite categorii de venituri realizate din activităţi specifice acestora, desfăşurate potrivit legii, sunt venituri neimpozabile la calculul rezultatului fiscal, au avut în vedere statutul de persoană juridică de utilitate publică pe care Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, îl recunoaşte cultelor religioase, astfel că, în mod permanent, cultele religioase desfăşoară activităţi specifice care nu urmăresc realizarea de profit în interes privat, ci vizează un interes public general sau interesul unor colectivităţi.

Din punct de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile pct. 4 din normele metodologice date în aplicarea art. 269 alin. (2) din Codul fiscal, care prevăd că nu sunt considerate activități economice „livrarea de către organismele de cult religios a următoarelor obiecte: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciulițe și medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitării activității de cult religios, precum tămâia, lumânările, cu excepția celor decorative și a celor pentru nunți și botezuri”.

Ca urmare, operaţiunile menţionate mai sus nu sunt impozabile din punct de vedere al TVA, neîndeplinind în mod cumulativ condiţiile de la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.

Din perspectiva incidenţei legislaţiei aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor art. 2 lit. g) şi respectiv ale art. 21 din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, încasările din vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult sunt exceptate de la obligativitatea utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, inclusiv de la obligativitatea emiterii de chitanţe.

Având în vedere cele de mai sus, la nivelul DGAF nu a fost evaluat un risc fiscal semnificativ cu privire la activităţile specifice desfăşurate de unităţile de cult religios, care să conducă la o abordare concentrată a acestui domeniu. În acest context, în perioada 2017-2018, nu au fost efectuate acțiuni de control la unităţi de cult religios care să aibă la bază analize de risc fiscal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9980 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  Activele BOR ului Nefiscalizate (Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:07)

  un domn [utilizator]

  Arata ca Flota de CLSfinte de la Stuttgart merge mai departe cu Manajementu BOR
  Rolul BOR ar trebui sa fie unul care sa “vulcanizeze” gaurile create de Ineptii Politicieni si Dregatori de Stat, or asta nu se intampla
  Un caz simplu : actiunea “pedofilica” al unui Cariat este premiata de unii clerici
  • +14 (20 voturi)    
   Aoleu (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:17)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Se incaseaza ca-n codru fara bon !
  • +9 (13 voturi)    
   ANAF nu verifica prietenii PSD. (Vineri, 4 ianuarie 2019, 16:01)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Stim de ani de zile ca ANAF nu verifica firmele PSD-ului, ci doar jurnalisti si firme care concureaza cu cele ale PSD, sa le falimenteze.
 • +26 (32 voturi)    
  Si prostitutia are risc fiscal zero (Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:24)

  rov [utilizator]

  Pentru ca nu e reglementata.
  la fel si prostitutia politica...
  Riscul cel mai mare il au cei care incerca sa munceasca cinstit, din miile de reglementari sigur le scapa una...
  • +19 (23 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 ianuarie 2019, 10:38)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui rov

 • +21 (27 voturi)    
  Adica PARAZITII sunt ajutati de mafioti. (Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:36)

  Habermas [utilizator]

  Restul lumii ... nu poate sa aiba obiectii.
  Zau, mai jigodiilor? Chiar credeti ca va va tine figura asta?
 • +19 (25 voturi)    
  Normal (Vineri, 4 ianuarie 2019, 9:52)

  TheFreeOne [utilizator]

  Corb la corb nu-si scoate ochii.

  Ok, acum urmeaza minusurile. Am facut ceva care nu se tolereaza prea bine in mediul online.
 • +20 (26 voturi)    
  Logic (Vineri, 4 ianuarie 2019, 10:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ANAF = Politia Economica a Ciumei Rosii
  BOR = Instituție de propaganda electorala a Ciumei Rosii, principalul abonat la banii publici.

  Pe cale de consecință, ANAF nu vede un risc financiar al BOR, deși Biserica învârte bani ilegali cu lopata.
 • -24 (34 voturi)    
  Eu zic ca.... (Vineri, 4 ianuarie 2019, 10:28)

  newlook [utilizator]

  Eu zic ca e bine daca inspectorii antifrauda merg mai des pe la banci si multinationale si mai rar pe la buticari, biserici, afaceri familiare.

  Mai ales ca, se pare ca multe banci si multinationale o duc rau in Ro; nu prea au profit. Poate au nevoie de ajutor, de indrumare...zic si eu.
  • +16 (22 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 ianuarie 2019, 11:06)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui newlook

   • -10 (20 voturi)    
    Am zis "familiare" si am zis bine! (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:45)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Am zis "afaceri familiare" si am zis bine!

    In sensul de "cunoscute", carora li se stie mecanismul de functionare, cunoscute si in sensul ca detinatorii afacerilor sunt niste amarati care nu pot sa lupte cu statul sau cu abuzurile functionarilor.

    Functionarimea asta de stat, in special cea cu atributii de control sau punitive, gen ANAF, gen Procuratura, gen Judecatorii, Politia de rang inalt, etc., PLATITA REGESTE din bani publici, sufera de o boala comuna: LASITATEA.
    - Judecatorii au dat verdictul "nevinovat" pentru Klaus, dupa doua amanari (provocate de ei), SI NUMAI dupa ce a fost alest presedinte.
    - Procurorul care cerceta cazul in care trebuia sa fie audiata sotia presedintelui a facut forfait - s-a autosuspendat, gasind deodata ca functia de acasa e mult mai calduta decat cea mai banoasa, dar riscanta de la DNA central.
    - Inspectorii ANAF o mermelesc pe la buticuri mici, magazinase de doi lei si alte asemenea pentru ca "stiu" afacerea si cunosc stapanii afacerii. N-ai vedea unul sa intre, spre exemplu, pe piata certificatelor verzi si pe la companiile alea "de energie regenerabila" care primesc bani publici generati din producerea de energie "fosila". Nasol, acolo trebuie sa invete ceva nou si nici nu stiu cu adevarat pe cine deranjeaza, este?

    Toti, dar toti aia de mai sus se iau de oameni si afaceri mici pentru ca stiu ca nu le pot afecta cariera, bunastarea imediata. Toti sunt platiti cu mii de euro pe luna, sa fie cinstiti si curajosi, salarii regale in conditiile Romaniei. De curaj ce au, niciunul nu intra cu adevarat sa controleze o multinationala, o banca. Dar, solo sau in cor, toti canta aria "independentei" si a victimizarii daca cineva din exterior vine si le spune:

    MAI BAIETI (SI FETITE), PENTRU BANII PE CARE II LUATI, CE-AR FI SA SI MUNCITI PUTIN, nu numai sa mimati?
  • +7 (11 voturi)    
   pai... (Vineri, 4 ianuarie 2019, 11:24)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   poti sa le dai ajutor si indrumare, ei vor face TOT ce pot, legal, incat sa nu fie taxati. Legal nu inseamna in mod necesar si moral. Asa functioneaza omenirea, daca vrei sa te uiti mai cu atentie.
  • +10 (16 voturi)    
   Înțeleptule... (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:51)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Te-ai gândit D-ta, în adânca-ți înțelepciune ca multinaționlele și băncile au zeci de mii de angajați și plătesc CAS, Sănătate și Șomaj?? Ca să poată iubitul D-tale partid să dea ajutoare sociale și găleți (roșii) puturoșilor care-l votează.......
   • -6 (16 voturi)    
    M-am gandit (Vineri, 4 ianuarie 2019, 13:29)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    M-am gandit

    Angajatii de la multinationale si banci platesc CAS, Sanatate si Somaj (si ce mai vrei matale) EXACT LA FEL ca angajatii de la buticuri. Sute de mii de angajati.
    Buticarii nu ascund profiturile. Ei PLATESC impozitul pe profit aici, nu in paradisuri fiscale. Asa trebuie sa faca si bancile si multinationalele.

    Alte intrebari?
    • +6 (12 voturi)    
     Brigada diverse (Vineri, 4 ianuarie 2019, 14:24)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Buticarii nu sunt ghertoii aia care fac evaziune fiscala la greu cu facturi false si TVA rambursat?
     Ce treaba au ei cu Biserica SRL, totusi?
    • +4 (8 voturi)    
     hahahahaha, tu chiar crezi ce spui (Vineri, 4 ianuarie 2019, 18:52)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ca altfe;l n u esti decat un fitzuicar. Buticarii is 99% "fara factura".
  • +6 (8 voturi)    
   Pai da... (Vineri, 4 ianuarie 2019, 19:40)

   motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Buticarii, bisericile si afacerile familiare ar trebui protejati, ei sunt viitorul de haur al tarii, la ei se vor crea cele mai multe locuri de munca...
 • +13 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 4 ianuarie 2019, 11:09)

  qwerasdf [anonim]

 • -10 (20 voturi)    
  Fara sa fiu vreun credincios fanatic... (Vineri, 4 ianuarie 2019, 11:12)

  minus [utilizator]

  Citesc in comentariile anterioare ca "Biserica învârte bani ilegali cu lopata".
  Cred ca nu intelegeti ca a benefica de o facilitate fiscala legala nu este o ilegalitate
  Sa va dau un exemplu de facilitate fiscala de care beneficiem multi dintre noi: Codul fiscal prevede un termen de maxim 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit către stat. Este ilegal sa nu platesti impozit 2 ani? Evident ca NU!

  Sigur ca exemplul este disproportionat. Adevarata dezbatere ar fi daca merita Biserica o facilitate fiscala de amploarea asta? Daca am fi in Elvetia am putea organiza un referendum in scurt timp. Rational vorbind, cu gradul de educatie pe care il avem, probabil ca rezultatul ar fi.. sa ramana cum este. Ce am zice dupa asta?

  Este bine de stiut ca nivelul unei Biserici de cartier, nu prea exista facilitati fiscale. De exemplu, gazele pentru incalzire sunt platite la nivel de "firma". Nu spun ca este bine sau rau, asa este.

  Cred ca si noi avem o perceptie gresita. Ne inchipuim ca daca Biserica nu ar beneficia de aceste facilitati am construi drumuri, am face spitale, etc. Sincer chiar credeti asta? Am scoate bani de la Biserica si i-am baga in investitii? Pai avem bani de la UE si nu-i bagam in investitii!

  Daca insa vorbim despre finatarea de catre stat a Bisericii, asta este cu totul alta poveste si aici ar trebui sa spunem ca NU suntem de acord, daca asta este realitatea. Personal as fi de acord si cu asta, dar dupa ce rezolvam multe alte probleme ale societatii, nu astazi. Mai intai sa vedem cum contribuie si Biserica la rezolvarea lor!
  • +13 (19 voturi)    
   Biserica susține politicienii, și invers (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:58)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Evident că e rea.
   Alocările de sute de milioane pentru construirea de noi biserici nu sunt firești.
   Experiența ne spune că o țară ecu atât mai (declarativ) religioasa cu cat e mai săracă, n-o fi oare invers legătura?- cei care pot fi prostiți de popi, pot fi prostiți și de politicieni.
   • -11 (21 voturi)    
    "Experienta ne spune". Zau? (Vineri, 4 ianuarie 2019, 13:37)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    "Experiența ne spune că o țară ecu atât mai (declarativ) religioasa cu cat e mai săracă, n-o fi oare invers legătura?"

    =====================

    "Experienta ne spune". Zau? Ai idee despre religiozitatea din Statele Unite? Comparativ, Romania e chiar o tara atee.

    PS: Si in US cultele religioase recunoscute sunt exceptate de la taxe. Si sunt cateva sute.

    PPS: Lasa "experienta ne spune". E STEAG de marcare-detectare a propagandei proaste. Precum propaganda securistilor.
    • +11 (17 voturi)    
     Ba, esti nebun? (Vineri, 4 ianuarie 2019, 14:28)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_the_United_States

     18% din cetatenii US sunt atei. La noi BOR SRL minte ca 99% ar fi cu ei.

     In Germania adeptii cultelor achita direct taxa catre biserica la care au aderat. Nu e mai corect asa? De ce sa platim la gramada?
     • -7 (13 voturi)    
      Lasa Wiki, oricum nu intelegi nimic (Vineri, 4 ianuarie 2019, 14:54)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      Lasa Wiki, oricum nu intelegi nimic. Si mai compari si Wiki cu niste declaratii; tragi si concluzii pretioase de aici...Dumnezeule, cata prostie incrancenata!

      Si esti prea inrait ca sa intelegi ceva. Iti spun ca in US IRS (Fiscul lor) nu trece nicidecum -prin lege- pe la Cultele recunoscute (cateva sute), tu o tii gaia-matzu cu BOR SRL.
      Despre asta era vorba, despre vizita Fiscului prin Biserici.
      • +3 (9 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 ianuarie 2019, 17:15)

       [anonim] i-a raspuns lui newlook

 • +11 (15 voturi)    
  pai normal (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:37)

  cristi_an [utilizator]

  pentru ca banul e ochiul dracului si BOR nu are de a face cu asa ceva..ptiu drace
  • +4 (4 voturi)    
   banu'i ban (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 0:24)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   si dolaru'i dolar.
 • +11 (17 voturi)    
  Risc ZERO (Vineri, 4 ianuarie 2019, 12:53)

  fdaniel [utilizator]

  BOR are risc fiscal zero pentru că nu plătește taxe! de unde evaziune dacă nu ai taxe?
  Plus că banii dați la popa sunt fără chitanță .... deci totul e perfect! :(
  • +5 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 ianuarie 2019, 20:33)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui fdaniel

 • +6 (10 voturi)    
  Besereca tiitoarea politicii vechi si noi.RUSINE! (Vineri, 4 ianuarie 2019, 14:48)

  Plagarus [utilizator]

  Sub comunism era dama de companie si titulara de sifoane pt. secu,astazi slujeste tot mai marii zilei.
 • +7 (11 voturi)    
  Jale mare o fi prin psd (Vineri, 4 ianuarie 2019, 18:53)

  Parzivall [utilizator]

  Ca vada ca niuluk si cucuvaua au turbat rau de tot anul asta.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce sa vada ANAF-ul (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:56)

  sipu [utilizator]

  Paraziti nu sunt inregimentati la anaf , ce risc sa vezi cand ei nu declara nimic !!!?
  • +1 (3 voturi)    
   "Parazitii" (Duminică, 6 ianuarie 2019, 9:39)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   au in ingrijire zeci de mii de romani in cele 800 de centre social-filantropice pe care le intretin(azile, orfelinate, spitale, cantine pt saraci, centre pt victime ale violentei in familie, ale traficului de droguri, ale traficului de persoane, centre pt bolnavi in faza terminala, scoli si tabere pt copii, butarii si adaposturi pt cei fara locuinte etc, etc). Statul stie asta si exista o lege(489/2006); doar analfabetu religios nu vrea s-o stie nici sa inteleaga. Inarmat cu 2 clisee prafuite si 3 prejudecati care-i dezvaluie ignoranta se considera informat...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by