Comerțul cu amănuntul, crestere cu 5.6% an/an după primele 11 luni din 2018

de DP     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 10:24 Economie | Finanţe & Bănci


Institutul Național de Statistica (INS) a publicat luni datele privind dinamică comerțului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat, principală componentă a PIB) pentru luna noiembrie dar și pentru întreaga perioadă ianuarie-noiembrie 2018, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania, publicată la o oră de la lansarea comunicatului INS. Potrivit datelor oficiale, dinamica anuală a accelerat pentru a treia lună la rând în noiembrie, pe fondul climatului pozitiv din piața creditului, dar și a decelerării inflației. Astfel, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut în noiembrie, cu un ritm lunar în decelerare la 1.5%.

 • Se evidențiază accelerarea vânzărilor de carburanți în magazine specializate (0.8% luna/luna) și a celor de produse nealimentare (avans cu 3.5% luna/luna). Pe de altă parte, ritmul lunar al vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun a decelerat la 0.3% în noiembrie.
 • În dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a accelerat de la 6.6% în octombrie la 7.2% în noiembrie (cel mai bun ritm din iunie). Această evoluție a fost determinată de accelerarea vânzărilor de produse nealimentare de la 4.9% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie (maximul din ianuarie).
 • Pe de altă parte, vânzările de carburanți au decelerat de la 11.1% an/an în octombrie la 6.7% an/an în noiembrie. De asemenea, dinamică anuală a vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun s-a temperat de la 5.6% în octombrie la 4.6% în noiembrie. Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2018 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 5.6% an/an.
 • Dinamica anuală a vânzărilor din comerțul cu amănuntul a continuat să evolueze sub potențial în noiembrie, după cum rezultă din estimările econometrice . Totodată, ritmul potențial a continuat să decelereze în noiembrie. Aceste aspecte confirmă fază de maturitate din sfera consumului privat.
 • În scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) ne așteptăm la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 10% în 2017 la 6.3% în 2018, respectiv 4% în 2019, pe fondul rebalansarii politicii economice (normalizarea politicii monetare în 2018 și consolidarea fiscal-bugetară așteptată în 2019).
 • Pe de altă parte, previzionam redinamizarea consumului privat începând cu 2020 (ritmuri anuale de 5% în 2020 și 5.3% în 2021), pe fondul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic.


Citeste mai multe despre   
630 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  decelerarea consumul privat... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 16:42)

  ..13 [utilizator]

  Evident conduce la o incetinire a cresterii economice - consumul privat era driverul cresterii...

  si nu vine nici altceva din urma care sa ajute dezvoltarea economica...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version