Institutul Național de Statistica (INS) a publicat luni datele privind dinamică comerțului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat, principală componentă a PIB) pentru luna noiembrie dar și pentru întreaga perioadă ianuarie-noiembrie 2018, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania, publicată la o oră de la lansarea comunicatului INS. Potrivit datelor oficiale, dinamica anuală a accelerat pentru a treia lună la rând în noiembrie, pe fondul climatului pozitiv din piața creditului, dar și a decelerării inflației. Astfel, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut în noiembrie, cu un ritm lunar în decelerare la 1.5%.

  • Se evidențiază accelerarea vânzărilor de carburanți în magazine specializate (0.8% luna/luna) și a celor de produse nealimentare (avans cu 3.5% luna/luna). Pe de altă parte, ritmul lunar al vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun a decelerat la 0.3% în noiembrie.
  • În dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a accelerat de la 6.6% în octombrie la 7.2% în noiembrie (cel mai bun ritm din iunie). Această evoluție a fost determinată de accelerarea vânzărilor de produse nealimentare de la 4.9% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie (maximul din ianuarie).
  • Pe de altă parte, vânzările de carburanți au decelerat de la 11.1% an/an în octombrie la 6.7% an/an în noiembrie. De asemenea, dinamică anuală a vânzărilor de produse alimentare/băuturi/tutun s-a temperat de la 5.6% în octombrie la 4.6% în noiembrie. Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2018 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 5.6% an/an.
  • Dinamica anuală a vânzărilor din comerțul cu amănuntul a continuat să evolueze sub potențial în noiembrie, după cum rezultă din estimările econometrice . Totodată, ritmul potențial a continuat să decelereze în noiembrie. Aceste aspecte confirmă fază de maturitate din sfera consumului privat.
  • În scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) ne așteptăm la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 10% în 2017 la 6.3% în 2018, respectiv 4% în 2019, pe fondul rebalansarii politicii economice (normalizarea politicii monetare în 2018 și consolidarea fiscal-bugetară așteptată în 2019).
  • Pe de altă parte, previzionam redinamizarea consumului privat începând cu 2020 (ritmuri anuale de 5% în 2020 și 5.3% în 2021), pe fondul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic.