Cum va acționa marți BNR: va scumpi sau nu banii? Economiștii șefi din bănci cred că nu

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 14:46 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
​​Marți după prânz, cei 9 corifei din Consiliul de Administrație al Băncii Naționale vor face un anunț privitor la decizia de politică monetară pe care urmează să o ia. Teoretic, o decizie normală ar fi să o mențină la actualul nivel, dar lucrurile sunt mult mai complicate, iar presiunile asupra politicii monetare și a celei care o aplică (BNR) sunt la cele mai înalte cote. Rareori s-au văzut în spațiul public ieșiri ale demnitarilor din Guvern atât de corozive la adresa independenței BNR, astfel că pe masa celor din CA stau practic toate opțiunile.

HotNews.ro a discutat cu economiști șefi ai unor bănci comerciale, întrebându-i care e opinia lor cu privire la decizia ce ar urma să fie luată.

 • Andrei Rădulescu, economist șef BT: Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de referință la nivelul de 2.50%
“Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de referință la nivelul de 2.50% la prima ședința de politică monetară din 2019, pe fondul convergenței inflației spre nivelul țintă, maturității ciclului investițional, dar și a semnalelor recente din sfera politicii fiscal-bugetare. În acest context, subliniem faptul că 2018 a fost anul normalizării politicii monetare, iar 2019 va fi anul consolidării fiscal-bugetare. Pe de altă parte, considerăm că banca centrală ar putea semnala o reluare a procesului de convergență a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii către valorile din Zona Euro. Comunicatul ședinței și discursul Guvernatorului ar putea oferi indicii importante privind politică monetară din acest an”, spune pentru HotNews.ro Andrei Rădulescu.

Reamintim că Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune tv, că îl va invita pe Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, la minister, pentru o discuție privind băncile. Deocamdată, invitația nu a fost formalizată și nu e clar nici dacă la întâlnire va participa Guvernatorul, primul viceguvernator (socialistul Florin Georgescu) sau va fi prezentă o echipa de tehnicieni în frunte cu Isărescu.

 • Horia Braun, economistul șef al BCR: Nu ne așteptăm la o creștere de dobândă de politică monetară la ședința de marți

”Nu ne așteptăm la o creștere de dobândă de politică monetară la ședința de mâine. Inflația pentru anul 2018 e de așteptat să rămână sub limita superioară a intervalului țintă, cel mai probabil la 3,4%, în special că urmare a scăderii prețului internațional al petrolului, ceea ce e un rezultat bun pentru BNR. De asemenea, pentru 2019 incertitudinile sunt extrem de mari, mai ales în ce privește creșterea economică, existând riscul unei încetiniri mult sub 3%, mai ales în condițiile în care creditarea populației ar urmă să fie îngrădită de diversele măsuri administrative și fiscale luate la fínele anului trecut și apetitul pentru investiții, mai ales din partea companiilor străine, s-ar putea să piară datorită incertitudinilor privind politicile economice ale guvernului. Dacă avem o creștere mai slabă și mai avem și acele plafonări de prețuri la energie, perspectivele inflației sunt mai echilibrate, în sensul că față de prognoza anterioară a BNR riscurile sunt în ambele sensuri, de aceea e prematur cred că BNR să facă un pas decisiv în sensul întăririi condițiilor monetare. Dimpotrivă, nu m-aș mira dacă ne-am afla în situația ca banca centrală să aibă în vedere pe parcursul anului și eventuale reduceri de rată a dobânzii, asta dacă vom avea o conjunctură externă caracterizată de slăbirea accentuată a elanului ciclic al economiei globale. Scenariul nostru de bază e deocamdată unul de dobândă de polítică monetară neschimbată pe parcursul acestui an, dar, cum spuneam, riscurile sunt la cotele cele mai ridicate de după criză financiară”, explică și Horia Braun pentru HotNews.ro

 • Camil Apostol, economist șef al First Bank: BNR are toate motivele să păstreze rata dobânzii de politică monetară constantă în ianuarie
” În opinia noastră BNR are toate motivele să păstreze rată dobânzii de politică monetară constanța în ianuarie”, crede Camil Apostol, economistul șef al First Bank. El aduce și trei argumente în acest sens: .
(1) Rata inflației s-a plasat pe un trend descendent la sfârșitul anului trecut și așteptările băncii centrale sunt pentru o menținere a acesteia în cadrul coridorului țintă (1.5%-3.5%).
(2) Oficialii BNR au subliniat în repetate rânduri necesitatea coordonării între politică fiscală și cea monetară iar în absența unui proiect de buget pentru anul 2019 nu credem că ar fi motive că BNR să facă un pas (într-o direcție sau alta).
(3) Bursa a dat în ultima vreme (în linie cu suratele ei internaționale) semne de slăbiciune; o creștere a ratei cheie nu ar face decât să accentueze această tendință, crede Apostol.

Context:
„Am să îi fac o invitație domnului Guvernator să vină la Ministerul de Finanțe. Dânsul (Guvernatorul - n.red.) nu a mai fost de ani de zile la Ministerul de Finanțe. Am tot fost eu, anul trecut, și în cadrul unor discuții oficiale, dar și în cadrul unor discuții bilaterale. Acum am să-l invit eu la Finanțe, alături de președintele Asociației Române a Băncilor și împreună vor trebui să-mi răspundă unor întrebări, tocmai pentru a evita situațiile care se întâmplă astăzi în zona sistemului bancar. Să le ascult și doleanțe, dar să le pun și eu întrebări la care vreau să am și câteva răspunsuri. Vorbim de provizioane bancare. Este momentul ca domnul Guvernator să vină și la Finanțe și să discutăm deschis”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.

Modelul aplicat de autoritățile fiscale române îl copiază pe cel din Ungaria, chiar dacă situațiile din cele două țări sunt foarte puțin asemănătoare. În Ungaria, în momentul introducerii taxei pe activele bancare, intermedierea financiară era de 80% din PIB, în timp ce la noi abia a atins 26%. O altă diferență ține de modul de plicare- la unguri taxa pe lăcomie se calcula în funcție de active (de creditele acordate), în vreme ce la noi se calculează în funcție de un indicator presupus de autorități a fi manipulat de bănci- ROBOR.
Nu în ultimul rând, diferit este și nivelul acestei taxe, în România fiind cel mai ridicat din Europa: 1.2% pe an (0.3% pe trimestru), deși rentabilitatea activelor pe media ultimilor 10 ani a fost de 0.5% anual.

Ministrul Finanțelor Publice a mai susținut duminică faptul că ar exista presiuni agresive din partea BNR către băncile comerciale, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcție de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

 • Florian Libocor, BRD: Cred ca rata dobnazii de politica monetara nu va fi modificata

”Faptul ca rata reala a dobanzii este in teritoriu negativ ar putea sa fie un argument in favoarea unei cresterii a ratei dobanzii de politica monetara, argument care, in actualul context, cred ca nu va avea greutate.

In cel mai probabil caz, din punctul meu de vedere, canalul pe care banca centrala va transmite impulsuri in piata va fi cel al “persuasiunii morale”.

Cred ca in acest an, conduitei politicii monetare ii va fi destul de greu sa acomodeze conduita politicii fiscale ale carei ultime modificari nu doar ca nu sunt in linie cu o intarire a mixului fiscal-monetar, asa cum era firesc, ci provoaca principiile fiscalitatii si mai pot fi intelese si ca o intentie de a substituii politica monetara cu cea fiscala.

Sper totusi ca lucrurile se vor lamuri deoarece, așa cum spunea Dimitrie Cantemir, « unui lucru fara cale, cale dand, alte lucruri fara cale vor urma ».”, spune Libocor.

Două vorbe despre ROBOR:

Cu acest ROBOR lucrurile stau (extrem de mult simplificat) cam așa: Orice bancă comercială face depozite și dă credite. De asemenea, plătește dobânzile la depozitele scadente și restituie banii împrumutați celor care solicită restituirea lor. La sfârșitul zilei, ea poate avea exces de lichiditate (au venit mai mulți deponenți care și-au plasat economiile de exemplu) sau poate avea nevoie de bani (au venit mai mulți deponenți decât estima ca să-și retragă depozitele și trebuie să onoreze respectivele plăți). Această situație se modifică de la oră la oră ( un deponent poate veni oricând, la fel ca și un solicitant de credite). Pe lângă credite și depozite, banca în cauză mai trebuie să depună la BNR și rezervele minime obligatorii, al căror nivel se modifică în timp real.

Evident că atunci când are nevoie urgentă de bani, banca ar fi în stare să plătească aproape oricât, așa cum atunci când are de împrumutat bani ar prefera să-i dea cu dobândă cât mai mare. Numai că aici intervine piața. Presupuneți că banca A are nevoie de 10 milioane de lei, iar dobânda medie din piață e de 3%. Dacă o altă bancă ar veni să-i ofere un împrumut cu dobândă de 10% (care să urce dobânda medie- ROBOR în cazul nostru), orice CEO și mai ales acționar, s-ar sesiza că trezorerierul s-a împrumutat anormal de scump față de cât oferă piața. Mai ales că în asemenea tranzacții, băncile încearcă să se acopere la risc cu alte bănci, licitând atât BID cât și ASK pentru a nu închide pe pierdere tranzacțiile.

E drept, situații de manipulare a unor indici ai pieței (LIBOR) au existat în trecut. ”Discutăm de piețe de zeci de miliarde de dolari sau de euro, unde cei prinși al plătit pe măsură. La noi, unde piața este extrem de mică, nimeni nu riscă așa ceva”, spune un dealer din piață, chestionat de HotNews.ro.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că ROBOR ar trebuie să fie stabilit în funcție de tranzacțiile care se fac, nu în funcție de cotații.

„În ianuarie se vor purta discuții cu cei din Asociația Română a Băncilor și cu cei din BNR, pentru a vedea exact în ceea ce privește modul în care se aplică această ordonanță. Discuția este foarte tehnică”, a menționat Teodorovici, referindu-se la OUG nr. 114/2018, care include și taxa pe activele financiare ale băncilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4859 vizualizari

 • +1 (15 voturi)    
  manipulare LIBOR (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:05)

  Je__ [utilizator]

  ”Discutăm de piețe de zeci de miliarde de dolari sau de euro, unde cei prinși al plătit pe măsură. La noi, unde piața este extrem de mică, nimeni nu riscă așa ceva”, spune un dealer din piață

  GRESIT: Banii i-au platit in final SI contribuabilii, pt ca acele amenzi nu au mai produs impozite pe profit, fiind trecute ca cheltuieli in bilant, nu au mai produs investii, locuri de munca, etc.

  E simplificat sa spui ca au platit doar actionarii bancilor

  Vizavi de manipularea pietei romaniesti....nu cred ca o face nimeni cu toptanul...of face cu penseta, de nici nu se simte pana ajunge la nivelul dorit. Si nu face nimeni intelegeri scrise...semnale se dau prin articole de presa, agenti de influenta gen blogger, vedete TV, etc.

  Cand apare un articol cu va creste pretul la carne, sau vor creste dobanzile, sau vor stagna....alea sunt semnale, alea nu sunt stiri....hadeti sa facem diferenta va rog.
  • -1 (11 voturi)    
   JE baietica, acum 10 zile guvernul a intrat cu (Luni, 7 ianuarie 2019, 16:46)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Bocancii peste piata monetara prin ordonanta pluii.
   Acum 15 zile Teodorovici a provocat caderi la bursa de peste 15% doar cand a anuntat. Si tu ne spui povesti cu articole de presa, intelegeri cu penseta? etc?
   • +1 (3 voturi)    
    dar bursa s-a redresat deja... (Luni, 7 ianuarie 2019, 18:39)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    asa ca nu vad problema.
    • -3 (3 voturi)    
     Bursa (Marţi, 8 ianuarie 2019, 7:44)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     s-o fi redresat,da' cei 3mld.de euro sunt disparuti.Niste cetateni plang dupa ei,plange indirect si bugetul statului.
     Intelegi ca problema e chiar mare?
   • +3 (5 voturi)    
    asa e ... asa de tare a intrat (Luni, 7 ianuarie 2019, 18:50)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    ca a picat bursa si prin asia, si pe wall street.....atat de tare i-a dat cu bocancii

    si noroc de cei ca tine, care ne povestesc din carti de piata libera, perfect concurentiala, unde mecanismele fine si bine unse se regleaza fin; pacat ca in teoria asta ideala intervin si oamenii cu lacomia lor...n rest totul bine
   • +3 (3 voturi)    
    Bursa (Marţi, 8 ianuarie 2019, 8:59)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    In aceeasi zi a avut si S&P500 o scadere considerabila. Tot Teodorovici a provocat si scaderea aia? Bengos astia din Romania cum influenteaza trading-ul mondial. Hai fiti fraieri ca o faceti bine.
 • -4 (16 voturi)    
  Intrebare (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:37)

  Kosmos [utilizator]

  Cum e posibil ca Guvernatorul BNR sa incaseze un salar de 1 milion de lei/an?
  • -5 (13 voturi)    
   raspuns (Luni, 7 ianuarie 2019, 16:26)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   ...pentru ca poate.

   iesi in strada daca esti nemultumit nu va lupta nimeni ptr drepturile tale.
 • +2 (8 voturi)    
  9 calfe mari, mesteri si zidari si Robor? (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:39)

  Fides [utilizator]

  Manole nu se va juca cu pensia lui. Ca doar e jobul la mijloc.
  Cred ca este momentul sa puna piciorul in prag si sa ne arate cat de valoros poate fi. Si de ce a meritat sa ocupe atatia ani aceasta functie. Si cum BNR nu are nicio legatura cu Robor, iar ziaristii nici nu ar trebui sa rosteasca acest termen. Si cum e cu premonitia aia de Robor la 4%.
 • +3 (19 voturi)    
  BNR e independenta fata de cine? (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:50)

  demaGOGU [utilizator]

  ...poporul roman, poate, ptr ca altfel e dependenta pana la prasele de interesele bancilor straine.
  • -1 (5 voturi)    
   Gogule, mergi bre la Vladivostok si plangi acolo (Luni, 7 ianuarie 2019, 17:00)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   De grija poporului roman.
   Aaa, esti deja in Transnistria? scuze, drum batut in continuare.
  • +2 (4 voturi)    
   E (Luni, 7 ianuarie 2019, 20:10)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   independenta fata de prosti.
   In '94-'95,Parlamentul Rosu a votat ca BNR-care nu era independenta- sa dea(sa tipareasca) IAS-urilor 2000 mld.lei pentru araturi si paine tarii.IAS-urile s-au dus la dracu' facand si 30mld.datorii,inflatia a "prosperat "la 300%.
   B..le,poti verifica tot ce-am zis eu.
   • +1 (5 voturi)    
    Un (Luni, 7 ianuarie 2019, 20:55)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    fost coleg care muncise prin Libia,Liban si avea depozite in dolari era foarte bucuros cand vedea cum leul cade cu 15-20% pe zi fata de dolar.Ca sa fie pe intelesul vostru,in fiecare zi un dolar era mai mare cu 15-20 de lei,mai ceva ca la FNI.
    Socru'meu care avea 70 000 depusi de 7 ani de Dacia a mai pus 30 000 ca sa ia tv color si a fost norocos ca s-a grabit.
    In situatia asta ,vine Isarescu si pune dobanzi de 150%+capitalizare,dolarul nu numai ca nu mai creste,dar scade in decurs de un an cu 100 de lei.
    Acest fost coleg al meu ,foarte suparat ,e primul care mi-a spus ca Isarescu e securist.

    Si-atunci senatori PDSR,mari profi.univ.ASE,au cerut demisia Guvernatorului,dar au fost calmati de Iliescu.
    SIngurul lucru bun pe care l-a facut Iliescu in viata lui.
    Cam asta e pe scurt capitalismul romanesc,b..lor!
 • -3 (11 voturi)    
  Decizie normala? (Luni, 7 ianuarie 2019, 16:20)

  holinessdani [utilizator]

  Decizia normala ar fi scada in nici un caz sa se mentina sau sa creasca.
  Ro are printre cele mai mari rate ale dobanzii din UE si in general din lumea civilizata.
  Rate mici ale dobanzii inseamna investitii, crestere economica, locuri de munca etc.
  Intr-o economie care functioneaza normal, cum e cea a Ro, nivelul actual al dobanzii e o aberatie daca nu chiar un sabotaj a economiei nationale.
  PS. Din prima saptamana a anului HN ne delecteaza deja cu o gluma si anume: "corifeii din BNR"!!!
  Aia nu-s nici un fel de corifei, sunt politruci numiti politic, incepand cu nea Mugurel si probabil pana la ultimul portar din BNR.
 • +1 (3 voturi)    
  OUG-ucaz pt. un Robor de 1%. Doamne ajuta (Luni, 7 ianuarie 2019, 17:01)

  Plagarus [utilizator]

  BNR trebuie trecuta in subordinea Administratiei Patriarhale iar Cancelaria Sfantului Sinod sa scoata dracii din Robor.
 • +2 (4 voturi)    
  OH . (Luni, 7 ianuarie 2019, 17:40)

  letsoc [utilizator]

  Oriunde in lume , intre fiintele umane totul se bazeaza pe pacaleala . Bancile il pacalesc pe Teodorovici si pe noi , el ( Teodorovici ) ne pacaleste tot pe noi , noi ne pacalim intre noi . Vectorul principal , la om , folosit pentru a pacali este minciuna . Si unele animale folosesc sunete false ,deci tot minciuna , ca sa le pacaleasca pe altele . Toate aceste pacaleli se fac pentru a satisface foamea . La animal foamea pentru hrana , la om foamea de bani . Sa-ti dai viata pentru onoare si dreptate , doar in filme dragii mosului . Cu stima si regrete eterne , NC .
 • +3 (3 voturi)    
  De unde ideea ca BNR ar fi independenta? (Luni, 7 ianuarie 2019, 22:53)

  tfmc [utilizator]

  De unde ideea ca BNR ar fi independenta? Nicio instituție din lume nu este independenta, exista permanent cercuri de interese, chiar însuși faptul ca aceste instituții sunt persoane fizice demonstrează direct dependenta de anumite zone politico-economice. Pe SRIstul Isarescu il au la mana oameni precum Traian Basescu, generali SRI, chiar si Ponta. In plus, Isarescu obliga zeci de institutii sa-i "cumpere" toata productia de vin la preturi de 5 ori mai mari decat valoarea reala a acelor vinuri. In plus, se spune ceva despre conturile secrete ale lui Isarescu in IsleofMan din Anglia? Cate sute de milioane/miliarde euro are acolo? Cine pune bani in acel cont si de ce?
 • +1 (3 voturi)    
  Ce reprezinta, ce valoare are, ce e de fapt 1 LEU? (Marţi, 8 ianuarie 2019, 0:17)

  iLiBERAL [utilizator]

  Stie cineva sa-mi explice?

  Ce si cit primesc in schimbul unui leu de la cei care l-au tiparit (isarestii) daca le bat la usa si le cer sa-mi faca schimbul? Au ei ceva sa-mi dea in schimbul banilor pe care i-am cistigat muncind, sau tiparesc banii asa, dupa cum au ei chef?

  Daca ei (isarestii cei independenti si care nu dau seama nimanui) tiparesc banii dupa cum au ei chef, de ce numai ei au dreptul asta? De ce nu si nea Ilie de la parter?

  Care sa fie diferenta intre isaresti si nea Ilie? Poate ca si lui nea Ilie i-ar placea sa stea toata ziua intr-un birou luxos si sa-si numere banii tipariti de niste muncitori platiti cu banii tipariti chiar de ei, hahaha.

  Sint tari isarestii, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by