Româncele devin mame tot mai târziu. Principalul motiv pentru care amână să facă un copil

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2019, 10:04 Economie | Finanţe & Bănci


Mama si nou nascut
Foto: sxc.hu
​​Decizia de a avea copii devine din ce în ce mai dificil de luat, motivul principal fiind legat de planurile profesionale și felul în care creșterea unui copil vor interfera cu acestea, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). Tocmai de aceea, spune documentul, se observă o creștere a vârstei medii a mamei la prima naștere. Astfel, în anul 2017 vârsta medie a mamei la prima naștere era de 27,1 ani, comparativ cu 24,9 ani, în 2005.

Potrivit sursei citate, în anul 2018, situația circa 27,1% dintre persoanele care aveau copii sub 15 ani beneficiaseră de concediu parental, la data naşterii copilului, iar un procent de 6,3% utilizaseră o altă formă de ȋnterupere a activitătii profesionale pentru a putea avea grijă de copil.

“Deși în România există un echilibru al părinților, din punct de vedere al numeric, pe sexe, concediul parental este un beneficiu social care se solicită, în cea mai mare parte, de către mame”, precizează INS.
 • De exemplu, în anul 2010, 48% din totalul populaţiei cu copii erau bărbați. Între aceștia, doar 2,9% au utilizat concediul parental (1,5% - integral). 97,7% dintre tați au lucrat, iar din cei care au lucrat, doar 2,4% și-au redus activitatea economică din motive parentale. La polul opus, 73,5% din mamele care au beneficiat de concediu parental în anul 2010, l-au efectuat integral.
 • În mediul rural, 4,9% din totalul persoanelor care au lucrat în 2010 și au beneficiat integral de concediu parental, și-au redus și activitatea în copul îngrijirii copilului. În urban, situația este aproape similară, cu o pondere ușor mai ridicată (5,4%).
În România, spune INS, piața muncii rămâne încă una rigidă, în care ușurința schimbării unui loc de muncă sau posibilitățile de flexibilizare a programelor de lucru sunt încă sub nivelul altor țări europene.
 • Absentarea de la lucru din motive familiale poate avea uneori chiar urmări negative asupra menținerii locului de muncă.
Angajații se află încă în situația în care apelează la concediul de odihnă sau chiar la cel medical pentru a-și îndeplini anumite responsabilități.
 • În anul 2005, doar 38,9% dintre salariații cu responsabilități familiale aveau posibilitatea de a-și lua liber una sau mai multe zile întregi din motive familiale.
 • Situația s-a ameliorat în timp, în sensul că în anul 2010 52,0% dintre salariații cu responsabilități familiale aveau posibilitatea de a-și lua liber una sau mai multe zile întregi din motive familiale.
 • Opt ani mai târziu (în 2018), ponderea a crescut doar cu 3,4 puncte procentuale comparativ cu 2010 (la 55,4%).

„Se remarcă faptul că ponderea femeilor salariate care au posibilitatea să absenteze de la lucru din motive familiale este ușor mai mare, comparativ cu cea a bărbaților, pentru toate momentele de timp pentru care s-a realizat analiza (43,4% faţă de 35,2% în 2005, 55,0% faţă de 49,4% în 2010, respectiv 59,1% faţă de 52,3% în 2018). Între femeile salariate, frecvența cea mai mare a celor care au posibilitatea de a absenta din motive familiale se înregistrează în rândul celor care au copii de până la 15 ani și adulți dependenți în îngijire (53,2% în 2005, 61,3% în 2010)”, menționează sursa citată.

Salariații cu responsabilități familiale au, de asemenea, posibilitatea de a flexibililiza programul de lucru prin modificarea orelor de început sau de sfârșit ale programului, din motive familiale.
 • în anul 2005, ponderea salariaților cu responsabilități familiale care își puteau varia ora de început sau de sfârșit a programului era de 34,6%
 • în anul 2010, ponderea a crescut la 49,6%
 • în 2018, 47,0% dintre salariații cu responsabilități familiale își puteau varia ora de început sau de sfârșit a programului.
INS a remacat faptul că, în anul 2018, variația programului a devenit obișnuință pentru 20,8% dintre salariații cu responsabilități familiale (care își pot varia ora de început sau de sfârșit a programului), comparativ cu anul 2005, când ponderea era de numai 4,9%.

Situația este mai evidentă în cazul femeilor salariate: din cele 52,2% care îşi puteau varia ora de început sau sfârşit a programului de lucru în anul 2018, 25,0% puteau apela în mod general la această facilitate și 27,2% doar ocazional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3402 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 10:14)

  Lok [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Bolovanul ..... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:24)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   este in plina viteza pe panta. Nimeni nu il va opri. Nimeni nu stie cum si oricum alternativa nu era mai buna, ma refer la lipsa egalitatii.
   In opinia mea cel mai bun lucru este sa fie lasat sa ajunga la capat, orice incercare de ai modifica traiectoria va fi mult mai tragica.
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:33)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui Lok

 • -2 (10 voturi)    
  Eeee (Marţi, 8 ianuarie 2019, 10:29)

  Fanel01 [utilizator]

  Acum sunt femei de cariera , nu mai pierd vremea cu copiii .
  • -2 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 10:43)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Fanel01

   • +2 (8 voturi)    
    hmm (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:08)

    Kato01 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Nu vezi ca fac la 27, nu la 40. Vrei sa faca la 22 de ani dupa ce ies din facultate si unde sa-l creasca, in ce casa, sa depinda 100% de sot si parinti. Asa la 27 ai ceva experienta, o casa cu credit, ceva experienta. E ideal.
    • 0 (4 voturi)    
     Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:40)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui Kato01

 • -4 (6 voturi)    
  Scaderea populatiei este cel mai bun lucru (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:15)

  tfmc [utilizator]

  Scaderea populatiei este cel mai bun lucru care i se intampla Romaniei. Dealtfel singura sansa ca sa ne crestem nivelul de trai si sa scadem nivelul infernal de poluare. Deasemenea, Romania nu are resurse biologice regenerabile pentru mai mult de 5 milioane de romani, asta se vede clar in importuri, daca am produce pentru 20 milioane ar trebui sa otravim aceste pamanturi dealtfel foarte fertile. La inceputul secolului aveam in mod natural ca. 4 milioane de romani, dintre care jumatate erau tigani sau mixuri. Acum avem ca. 4 milioane de romani, 7 milioane de mixuri, restul sunt tigani puri. Problema este ca raportul tigani/romani creste in favoarea tiganilor, tiganizarea romaniei fiind mai mult decat evidenta. De asta ar trebui sa se ocupe si SRI.
 • +7 (7 voturi)    
  Cauzele sunt complexe (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:17)

  of of [utilizator]

  Presupunând că femeile ar vrea să facă copii mai devreme de 30 de ani, câte cupluri la vârsta aceea au deja o locuință cu cel puțin 2 camere și joburi destul de bine plătite ca să își poată întemeia o familie?
  Nu e despre cariera femeilor, ci despre:
  - locuințele scumpe
  - stabilitatea financiară
  - câștigarea unor ani de experiență, ca să te asiguri că îți poți lua 2-3-4 ani de concediu parental (dacă faci 2 copii unul după altul, să fie de vârste apropiate)
  - ieșirea la pensie a cel puțin unei bunici. Creșele sunt absolut insuficiente, concediul se termină la 2 ani, iar la grădiniță se înscriu de la 3 ani (și acolo nu e ușor să găsești o grădiniță bună unde să poți lăsa copilul până seara la 18.00, când ajungi de la jobul de 8 ore pe zi).
  - câștigarea maturității și a experienței de viață, pentru ambii părinții. Câți bărbați sub 30 de ani sunt dispuși să facă anumite sacrificii (de timp, de ratare a unor experiențe, financiare) ca să fie tați implicați?
  Soluția -- ca să faci copii pe la 25 de ani -- este să te cuplezi cu unul cu bani sau cu unul cu vreo 10-15 ani mai mare, în ideea că pe la vârsta aceea are deja toate cele de mai sus (locuință stabilă, job mai bine plătit, maturitatea de a înțelege că trebuie să facă și el anumite „sacrificii”).
  CÂȚI dintre bărbați care critică egalitatea ar fi dispuși sau își permit să întrețină o familie de 4 persoane, în condițiile în care indemnizația unei mămici de 25-26 de ani poate fi de doar 1000 de lei pe lună, iar cheltuielile sunt mari? Pentru indemnizație sunt condiții destul de drastice, trebuie să fi lucrat neîntrerupt în ultimii ani, ceea ce la început de carieră nu se întâmplă întotdeauna.

  Haideți să facem și statistici pe vârsta BĂRBAȚILOR și să ne întrebăm de ce și aceea a CRESCUT. E și o problemă a taților, nu mai dați vina doar pe femei.
  Se pot spune mai multe, sunt diverse cauze de ordin economic și social, dar nu permite spațiul hotnews.
  • -1 (1 vot)    
   Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:51)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui of of

   • +4 (4 voturi)    
    precizari (Marţi, 8 ianuarie 2019, 12:38)

    of of [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Dacă o femeie tânără decide să facă doi copii unul după altul, să treacă dintr-un concediu de 2 ani în altul, indemnizația ei poate fi foarte mică. E mai bine din 2016 încoace, dar înainte era foarte rău, primeai max. 1200 de lei dacă optai pentru concediul de 23 de luni, iar la al doilea concediu legat de primul, vreo 600. Asta înseamnă că soțul / partenerul trebuie să întrețină cei 4 membri ai familiei mai mult din salariul lui.(PS Statisticile se fac pe toată țara, nu doar pe București unde sunt salarii mari).
    Altfel îți cauți job cu 10 ani de experiență în CV, decât cu 2-3. Oricum, patronii nu prea preferă femeile cu copii mici acasă, fiindcă asta înseamnă: că nu pot sta peste program, că trebuie să-și ia zile zilele neașteptate, când face unul febră / alergie / bubițe ciudate etc., zile libere când dă învățământul zile libere (sunt destul de multe la stat)... Din experiența mea, șefii femei pot fi chiar mai neînțelegători decât bărbații.
    Fertilitatea scade după 35 de ani. E o fereastră largă.
    Facerea unui copil nu e doar despre sarcină, ci despre cum îl crești. Spre 30 de ani ai mai multă maturitate să gestionezi stresul și niște situații emoționale dificile care pot apărea în primii ani, când copiii își nu știu să își gestioneze emoțiile, frustrările...
    Sigur că bărbații din cuplu decid împreună cu femeia sarcina, e misoginism să crezi că femeile păcălesc bărbații să le trântească un copil. Aveți mijloace contraceptive, folosiți-le dacă aveți relații de scurtă durată.
    Dacă nu ai încredere în ea, ce mai căutați împreună? Un copil nu se poate naște decât într-o relație stabilă, cu sau fără căsătorie, încrederea e indispensabilă. Discutați sincer cu partenerele voastre despre viitor și despre ce vă doriți de la relație, nu mai presupuneți că ele sunt exemplificarea unor stereotipii (misogine...). Revin la ideea că e o problemă a cuplurilor, nu doar a femeilor. Câți bărbați sub 30 de ani cunoașteți care să își dorească copii la vârsta aia, nu pe la 35?
    • -1 (3 voturi)    
     Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:40)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui of of

     • +2 (2 voturi)    
      La 16 ani corpul e în creștere...!!! (Marţi, 8 ianuarie 2019, 14:30)

      of of [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Comentariul ăsta spune mai mult despre tine, decât despre femei.
      Probabil că ai avut doar relații stresante, cu tipe drăguțe, dar afurisite...
      Nu e nicio chestie new-age, efectiv nu poți înscrie copilul în sistemul de stat până la 3 ani (decât cu noroc și șpagă), deci trebuie să stea cineva cu el acasă și sunt ani dificili, cu plâns din orice, cu vărsat totul peste tot, cu gătit separat că nu mănâncă exact ce mănâncă un adult, scos afară de 2 ori pe zi la ore fixe, tantrumuri 14 ore pe zi, 7 zile din 7. Nu ești mămică doar de luni până vineri, ca la jobul tău stresant în care ai de a face cu hârtii impersonale (aka facturi).
      Lipsa de inteligență emoțională și empatie cu care au fost crescuți copiii în comunism și după 1990 se vede și azi: oamenii nu prea comunică sincer în cuplu, nu au obișnuința de a vorbi despre aspirații, emoții, ce își doresc de la viață și de la partener. Am luat ce e mai prost și din comunism, și din capitalism, la capitolul relații de cuplu și viziune asupra femeilor în societate. E chiar așa o chestie emo să vorbești cu partenerul tău stabil despre copii și despre ce vă doriți de la relație, despre cum vă veți descurca financiar, despre ce dificultăți întâmpină fiecare la job, despre ce vă doriți de la viață...? La toate femeile pe care le cunosc nașterea copiilor a implicat modificări majore în stilul de viață, pe termen lung (până prin adolescență, cel puțin), mult mai mult decât la bărbați. Nu ne luați „for granted”...
      Statul nu susține familia, nici copiii, nici femeile, nici tinerii. Cuplurile ar trebui să facă front comun în fața mediului ostil socio-economic în care trăim, nu să fie dezbinați de stereotipii.
      PS Cât despre primul paragraf, cu patronii care nu preferă femeile tinere... dacă-i așa, de ce e tot vina femeilor că amână făcutul de copii, până prind ceva experiență de lucru, ca să aibă ceva de oferit la 30 și ceva de ani când se întorc din CIO, pe o piață a muncii tot mai dinamică? Și 2 ani de pauză poate fi mult...
      • 0 (2 voturi)    
       Comment sters de user (Marţi, 8 ianuarie 2019, 15:29)

       Lok [anonim] i-a raspuns lui of of

       • +1 (1 vot)    
        Păi caută una de 16 ani (Marţi, 8 ianuarie 2019, 20:08)

        of of [utilizator] i-a raspuns lui Lok

        Poate așa e mai bine: femeia de 16-71 ani, bărbatul de 35 de ani (să aibă casă și job bun).
        Femeile nu sunt doar un uter ambulant.
        Nu ne-am născut doar pentru copii și treburi casnice, când o să proceseze bărbații chestia asta?
        • 0 (2 voturi)    
         Comment sters de user (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 0:07)

         Lok [anonim] i-a raspuns lui of of

 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:49)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   învăţământul de stat nu este structurat (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:39)

   BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui

   să pregătească noua generaţie... ci să întreţină acea castă a profesorilor/sindicaliştilor şi funcţionarilor din învăţământ ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by