​Salariul minim de 2.350 lei - cum stabilim ce salariați au funcții ce impun studii superioare

de Cornel Grama     HotNews.ro
Joi, 10 ianuarie 2019, 6:10 Economie | Finanţe & Bănci


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Noua Clasificare a Ocupațiilor din România (COR) nu mai clasifică grupele majore de ocupații în funcție de gradul de instruire (nivelul școlii absolvite), astfel încât putem întâlni la Grupa majoră 2 funcții care nu necesită studii superioare, după cum la Grupa majoră 3 putem întâlni funcții care necesită studii superioare. Cum stabilim care dintre salariați au funcții ce impun studii superioare?

Începând cu 1 ianuarie 2019, în România salariul minim a fost modificat prin HG 937/2018 astfel :

- salariu minim standard - de 2.080 lei
- salariu minim - 2.350 lei pentru persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare și înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.
- salariu minim de 3000 lei pentru sectorul construcțiilor ( prevazut in Codul Muncii – legea 53/2003 actualizata )

Noua Clasificare a ocupațiilor din România ( COR – ISCO 08 ) ce se aplică de la 01 ianuarie 2012 nu mai clasifică grupele majore în funcție de gradul de instruire (nivelul școlii absolvite).
Acesta fost introdus în locul vechiului COR –ISCO 88 de către România conform Regulamentului Comisiei Europene 1022/29.10.2009 cu privire la Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor-ISCO 08 .

Cu alte cuvinte, COR – ISCO 08 aprobat prin OINS 856/2011 și OMMFPS 1832/2011 nu mai precizează nivelul de studii necesar angajării în ocupațiile/funcțiile prevăzute în fiecare grupă majoră, cu unele excepții.

Astfel, dacă în reglementarea anterioară a COR – ISCO 88 în grupa majoră 2 erau grupate doar ocupații cu nivel de STUDII SUPERIOARE , observăm că în actuala reglementare a COR – ISCO 08 această exigență nu mai este respectată, în grupa majoră 2 regăsindu-se atât ocupații cu nivel de studii învățământ universitar, cât și ocupații pentru care nivelul de studii cerut este cel de studii medii.

Clasificarea COR după codurile vechi ISCO 88 cuprindea 9 grupe majore în funcție de nivelul studiilor de la 4 (superioare) până la 1 (studii generale) astfel :

Grupele majore de ocupații sunt:
1. Legiuitori, înalți funcționari și conducători,
2. Specialiști (cu ocupații intelectuale și științifice) 4 ( studii superioare)
3. Tehnicieni 3 ( studii medii sau postliceale )
4. Funcționari 2 ( studii medii )
5. Lucrători, operatori în comerț și asimilați 2 (studii medii)
6. Muncitori din agricultura și pescuit 2 (studii medii)
7. Muncitori și meseriași 2 (studii medii)
8. Operatori pe instalații, mașini și asamblori de mașini, echipamente și alte produse 2 (studii medii)
9. Muncitori necalificați 1 ( studii generale)
0. Forțele armate


Că să vedem corespondența codurilor COR vechi-ISCO 88 cu codurile actuale ISCO 08 urmărim tabelul de aici.

Să luăm două exemple să înțelegem mai bine :

 • 1.De exemplu funcția de manager în domeniul siguranței alimentare - Cod COR vechi-ISCO 88- 242321
Fiind în GRUPA MAJORĂ 2 – funcția era la studii superioare. Dacă ne uităm în tabel la codul COR 325715, am fi tentați să îl încadram la studii medii fiind în grupa 3, dar în realitate acesta trebuie să-și păstreze nivelul de studii prevăzut inițial adică cel de studii superioare!

 • 2. Funcția de prezentator (crainic) televiziune - Cod COR vechi ISCO 88-347202
Fiind la grupa majoră 3-nivelul de studii prevăzut era cel de studii medii sau postliceale.
În actualul COR-ISCO 08-acesta este 265602 ( vezi tabelul de corespondență )
Deși e grupa majoră 2 nu necesită studii superioare ci vom ține cont de nivelul studiilor prevăzut inițial adică de studii medii sau postliceale.

În general s-au cam păstrat GRUPELE MAJORE de la vechiul COR ISCO 88-la noul COR-ISCO 08 însă sunt unele excepții de care trebuie să ținem cont la încadrarea pe studii superioare sau nu .

OBSERVAȚIE : Vedem că la GRUPA MAJORĂ 1 și la GRUPA MAJORĂ 0 nu se face referire la nivelul de calificare, întrucât în cadrul acestora intervin alte elemente, ținând de natura muncii, considerate drept criterii de similaritate mai importante, cum ar fi decizia politică și atribuțiile de conducere, respectiv obligațiile militare.

CONCLUZII:
 • Deși noua clasificare COR – ISCO 08 nu mai face referire la nivelul de studii necesar, acesta se ia în considerare prin corelarea cu cel stabilit pentru ocupațiile prevăzute în clasificarea anterioară COR ISCO 88 (vezi tabelul de corespondența între COR vechi ISCO 88 – COR nou ISCO 08)
 • Noua Clasificare a Ocupațiilor din România (COR) aprobată prin OINS 856/2011 și OMMFPS 1832/2011 nu mai clasifică grupele majore în funcție de gradul de instruire (nivelul școlii absolvite), astfel încât putem întâlni la Grupa majoră 2 funcții care nu necesită studii superioare, după cum la Grupa majoră 3 putem întâlni funcții care necesită studii superioare.
 • În general funcțiile din grupa majoră 2 s-au păstrat și necesită studii superioare și acum, dar există și excepții pe care le analizăm prin prisma corespondenței dintre clasificarea veche și cea nouă.

Prezentăm în acest sens și un răspuns primit de la Ministerul Muncii în data de 08.01.2019:
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 21.500 de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50368 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Si reciproca (Joi, 10 ianuarie 2019, 7:01)

  SRA [utilizator]

  Adica cel cu studii superioare sa nu ocupe locurile cu studii medi !

  Ar mai lecui tinerii sa faca cartoane "diplôme" de studii superioare si ar face o meserie!
 • +4 (4 voturi)    
  Asta e cu dedicatie. (Joi, 10 ianuarie 2019, 7:38)

  ABBV [utilizator]

  Trebuie sa intre cineva pe functii inalte si nu are scoala. La punctul 1 studii ...zero, Vor veni niste conduceri extrem de competente........
  • 0 (2 voturi)    
   fara suparare (Joi, 10 ianuarie 2019, 8:22)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Dar COR care incepe cu 1 are de cativa ani nivelul de instruire nedefinit. Ti-o poate confirma orice contabil/inspector resurse umane.
   • 0 (0 voturi)    
    Rectificare (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:41)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    La punctul unu - nivel de instruire "-" deci nimic ....asa inteleg eu, celelate grupe sunt notate cu nivele de instruire intre 1 si 4.
    • +1 (1 vot)    
     Nu e asa (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:49)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     Acel - inseamna ca este nedefinit. In COR asa este mentionat la CORurile care incep cu 1. Mai este specificat faptul ca poate fi definit prin legi speciale, statute si alte documente.
     De exemplu, cazul unui director de societate comerciala, cod care incepe cu 1. Poate avea studii sau nu, ii pot fi cerute studiile sau nu. Depinde de firma si de fisa postului. Adica daca e firma lui si si-a facut un CIM e ok si fara studii. Daca nu e firma lui iar angajatorul are in fisa postului mentiunea de studii superioare atunci este necesar sa demonstreze ca are acele studii ca sa poate fi angajat.
    • +1 (1 vot)    
     cauta un cor pe net ca sa te convingi (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:50)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

     Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superioriNivelul de instruire: nedefinit de COR; in functie de alte reglementariMembrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.Corespondenta ISCO 08:
     1 - Managers

     Cam asta scrie in COR.
  • +1 (1 vot)    
   Gen (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:57)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   acei ce considera ca daca si-au insusit cunostintele la facultate pot pleca inainte de a-si da examenele care sa ateste acest lucru.
   Uite asa se distruge definitiv scoala, fundamentul oricarei natiuni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by