Va continua deprecierea monedei naționale? Dacă da, până unde s-ar putea duce leul?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 ianuarie 2019, 14:19 Economie | Finanţe & Bănci


Horia Braun, Florian Libocor si Andrei Radulescu
Foto: Hotnews
Leul a continuat să se deprecieze joi în fața euro, evoluția fiind similară cu cea a celorlalte monede ale statelor din jur. Cu toate acestea, nu trebuie să fii mare filozof al pieței valutare ca să estimezi că în viitorul apropiat leul nu se va întări semnificativ în fața monedei unice. O parte dintre economiștii șefi din bănci vorbesc despre posibilitatea de a ajunge în acest an la un curs de 4.75 de lei/euro, alții spun de 4.73 lei/euro, dar ideea e că e mai probabul să vedem o depreciere decât o întărire a leului față de actuala valoare. Cât de mare, nu știm, deoarece un jucător important va fi și BNR care a repetat că regimul leului este unul de flotare controlată.

Votează în sondajul HotNews.ro, la finalul articolului: Vă afectează acum evoluția leului?

 • BRD: EURRON ar putea testa nivelul de 4,70, iar pentru 2019, plafonul se poate muta la 4,75 pe fondul problemelor din economie
În ultimii ani, leul era cea mai rezistentă monedă regională. Nu imună la mișcările din piață, dar cu volatilitatea cea mai mică. Cursul a suferit câteva episoade de fluctuații mai mari, pe fondul crizei din Italia, a celei din Turcia, a discuțiilor privind Brexitul, dacă e să ne referim doar la episoadele externe.

Pe plan intern, se arată într-un Raport al BRD din decembrie, persistența zgomotului politic și amenințările la adresa statului de drept au fost un catalizator pentru intensificarea fluctuațiilor monedei naționale. ”Finanțarea deficitului de cont curent și a datoriei externe vor fi principalii factori care vor decide cursul EURRON. De asemenea, incertitudinile din mediul economic global va rămâne un risc pentru evoluția monedei, ducând probabil la noi valuri de aversiune la risc, cu impact negativ asupra activelor din piețele emergente. Riscurile interne nu pot fi trecute cu vederea, în special cele legate de derapajele fiscale”, mai notează autorii Raportului BRD.

”Credem că EURRON ar putea testa nivelul de 4,70, iar pentru 2019, plafonul se poate muta la 4,75 pe fondul problemelor din economie (o creștere economică mai lentă, creșterea deficitelor gemene). BNR va continua cel mai probabil să acționeze prin utilizarea gestiunii lichidității pentru a limita mișcările excesive ale leului, care ar putea amplifica dezechilibrele interne”, mai arată raportul BRD, realizat de departamentul de Cercetare din BRD-GSG, condus de economistul șef Florian Libocor.
 • BT: cursul maxim anual EUR/RON ar putea crește la 4.73 în 2019, 4.78 în 2020, respectiv 4.84 în 2020

Într-un raport similar, Banca Transilvania estimează un maxim de 4.73 de lei/euro în acest an și o medie de 4.71 a cursului. ”În scenariul actualizat cursul maxim anual EUR/RON ar putea crește la 4.73 în 2019, 4.78 în 2020, respectiv 4.84 în 2020”, arată raportul BT, semnat de economistul șef Andrei Radulescu.

"Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) şi ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE", a explicat Andrei Rădulescu, citat de Agerpres. De asemenea, acesta a afirmat că măsurile fiscal-bugetare anunţate la final de 2018 şi absenţa unui proiect de buget pe anul 2019 au contribuit la intensificarea percepţiei de risc privind evoluţia deficitului bugetar în 2019, fiind în creştere probabilitatea poziţionării peste pragul de 3% din PIB, limita impusă de Pactul de Stabilitate şi Creştere.

"Nu în ultimul rând, Banca Centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei", a spus Andrei Rădulescu.

 • BCR: Cursul leu/euro ar putea fi 4.77 la finele anului

Credem în scenariul în care leul se va deprecia gradual și lent în trimestrele următoare (până la 2-3%), datorită riscurilor legate de deficitele gemene și de capacitatea limitată a BNR de a implementa o politică monetară independentă, arată și un raport al BCR, care estimează un leu cotat la un curs de 4.77 în fața euro, la finele acestui an, realizat de economistul șef Horia Braun.

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutarăşi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

"În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 - 4,67 (lei/euro - n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe - valutară şi monetară interbancară - care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe", a explicat Suciu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8193 vizualizari

 • -5 (11 voturi)    
  Depreciere (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:43)

  Qwertz [utilizator]

  Poate mai scade 1 ban. Nu luati credite in lei ca asa era promovat la greu pe aici?
 • +6 (14 voturi)    
  Dar cu rezerva de aur cum mai stam? (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:50)

  serbanTeodor [utilizator]

  Leul n-a fluctuat ptr ca Isarescu a bagat mana adanc in rezerva de aur a tarii ca sa tina moneda la nivelul asta. Cum altfel se explica cand bursa pica, dupa anuntul cu "taxa pe lacomie" RON-ul crestea? Sunt investitorii straini atrasi cand aud discurs politic ca trebuie sa se puna biciul pe cei care sug sangele romanilor.

  Trebuie analizat cat era rezerva de aur acum 2 ani si cat este ea acum, nu doar cursul.

  Mai tineti minte cand era chemat Isarescu la discutii la Guvern acum 1 an sa dea explicatii si pe urma lucrurile s-au linistit subit? Oare nu s-au inteles ca se pot distruge reciproc? Isarescu ramane la locul lui si scopul lui e sa tina RON-ul stabil cu orice pret. Eu sunt curios cat a fost pretul asta si cat mai e pe fundul sacului,
  • +8 (12 voturi)    
   aaaa (Joi, 10 ianuarie 2019, 15:36)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   probabil psd o sa bage mana in pilonu 2 ca sa mai supravietuiasca 6 luni... apoi o sa se retraga prin motiunea "statului paralel" si o sa lase tara in dezastru!

   sa nu uitam ca INS e sub guvern mai noi!

   noi o sa falimentam cum au falimentat grecii... dintr-o data, pentru ca nimeni nu o sa spuna cifrele reale!
   • +1 (5 voturi)    
    O sa se retraga de la putere , o sa vina dreapta (Joi, 10 ianuarie 2019, 21:31)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    si o sa fie nevoiti sa taie salarii, cheltuieli , sa nu mai mareasca pensile conform legii absurde votata de psd , si apoi in 2020 psdul o sa zica "uite ce fac astia , taie tot fata de noi care am marit" iar prostii o sa creada si o sa-i voteze din nou.Nu-i asa ca e un scenario foarte plauzibil?
  • +4 (6 voturi)    
   care rezerva?! (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:03)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   BNR nu reacționează la atacuri consumând rezerva de aur, are valută la dispoziție.
   Rezerva de aur este de 103,7 tone, exact la fel ca la sfârșitul anului trecut.

   Oricum, nu cred că e cazul de atacuri în momentul de față, valoare leului o ia frumos și natural la vale.
   • +1 (1 vot)    
    Aveti dreptate pe aur efectiv (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:12)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

    Dar rezeva(aur + valuta) a scazut de la 38 mld(dec 2016) la 36,8 mld.
 • +5 (13 voturi)    
  conteaza?! (Joi, 10 ianuarie 2019, 14:54)

  liviu_ [utilizator]

  conform postacilor pesedei e o depreiere mica... ce conteaza acolo 10-20 de bani...

  e un pret mic pe care-l platim ca sa fim condusi de un condamnat definitiv!
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 ianuarie 2019, 15:38)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Imi amintesc de 1993, cand am devenit milionar. (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:07)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   De fapt, multi am devenit milionari atunci. In schimb, altii s-au imbogatit peste noapte.

   Dormi linistit, fraiere si nu vota, ca dai jos mafia PSD.
 • -6 (8 voturi)    
  Risc sistemic, un ban scade si gata iarna nucleara (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:08)

  Fides [utilizator]

  In 2014 - 10 ian- euro era cotat la -4.5447 lei.
  In 2015 -12 ian- euro era cotat la - 4.4856 lei.
  In 2016 -11 ian- euro era cotat la - 4.5270 lei.
  In 2017 - 10 ian- euro era cotat la - 4.4971 lei.
  In 2018- 10 ian- euro era cotat la -4.6434 lei.
  Prin urmare variatiile sunt acolo unde trebuie, insa dupa unii clar se va scufunda planeta. Daca nu au reusit cu Robor, sa vedem cum reglam euro-ul, sa ne scoatem parleala si de ce nu sa tragem un semnal ca vine riscul sistemic. Nasol e ca nu dupa cum doresc bancile si el lider BNR. Orice daravela a existat intre ei va iesi la iveala anul acesta. Sa vedem cate banci mai pariaza pe un nou mandat al lui Manole. Si cate doresc sa paraseasca de buna voie macelaria, ca de amenintari tara e satula.
  • +2 (2 voturi)    
   precizare (Joi, 10 ianuarie 2019, 19:57)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Au reusit cu ROBOR. Noua taxa blocheaza politica monetara si pune presiune pe cursul de schimb. E abc-ul politicii monetare. In rest, ce vreti sa demonstrati? Da, BNR a reusit sa tina sub control destul de bine cursul de schimb dar instrumentele pe care le poate utiliza s-au redus semnificativ.Intr-un an, maxim doi, PSD-ul va reusi sa distruga din nou economia Romaniei, ne vom intoarce in 1996. Oricum, ati gresit, in 10 ian 2018: 4.6764, ceea ce duce scaderea la 4%.
   Ca idee, nu va parasi nimeni "macelaria" ca sa folosesc aceeasi metafora dezgustatoare, pur si simplu vor creste marja pentru creditele noi, vor mari dobanzile la care sunt dispuse sa imprumute statul si vor reduce creditarea pentru companii. Tara ar trebui sa fie satula de incompetenti analfabeti dar se pare ca unii romani mai vor.
   • +1 (1 vot)    
    Precizare dvs. este eronata (Vineri, 11 ianuarie 2019, 9:51)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    In 2018- 10 ian- euro era cotat la -4.6434 lei. Dvs. mentionati valoarea din 2019 (suntem in 2019).
    Robor nu stat sub 2% timp de 3 ani - intre octombrie. 2014- noiembrie 2017. Oare bancile au dat credite in acesti 3 ani? Au realizat vreun profit cu 2 cifre, cand Robor era sub 2%? BNR nu stia in acesti 3 ani ca bancile creditreaza doar consumul si creditele Prima casa? Stiti cat din creditele date in ultimii ani au fost date pentru companii, IMM-uri - pt. dezvoltarea unei afaceri? Aveti idee care este raportul intre credite populatie si credite companii? Nu. Cautati pe google cifrele si o sa vedeti minune.
    Apropo ABC-ul ala economic e atributul exclusiv al bancilor?
 • +1 (1 vot)    
  cum pana unde?! (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:17)

  Antenistontel [utilizator]

  pana la capat!

  pana la victoria finala!

  pana cand va fi orice sarac multimilionar si va fi necesara o noua denominare!
  • +1 (1 vot)    
   ..... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 16:39)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   "....Leul a continuat să se deprecieze joi în faţa euro, evoluţia fiind similară cu cea a celorlalte monede ale statelor din jur".....
 • 0 (2 voturi)    
  Taxa pe abuz (Joi, 10 ianuarie 2019, 20:52)

  Delavale [utilizator]

  Guvernul ar trebui sa pună o taxa pe abuz în cazul BNR. Se abuzează prea mult pe
  devalorizarea neforțată a monedei naționale


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by