​Unele societăți din sectorul energetic vor intra pe pierdere, în urma aplicării taxei de 2% din cifra de afaceri, fiind dificil să susțină taxa din marja lor, a declarat Dan Bădin, partener Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România, pentru HotNews.ro.

Dan BadinFoto: Deloitte Romania

"Impactul va fi semnificativ, având în vedere majorarea acestei taxe, care se preleva și anterior la un procent de 10 pana la de 20 de ori mai mic. Ca urmare a majorării substanțiale, se pune problema suportabilității financiare și, în cele din urmă, chiar a supraviețuirii anumitor agenți economici, pentru că taxa este impusă pe cifra de afaceri", a spus Bădin.

  • Ne așteptăm ca unele societăți să intre pe pierdere, fiind dificil să susțină din marja lor această taxă. Rămâne să vedem și cum se va reflecta această taxă în nota de plată decontată de consumatorul final.

"Ne-am fi aşteptat la eliminarea unor elemente, de exemplu anumite tarife, din baza de calcul a cifrei de afaceri tradiționale aferentă activităților licențiate şi determinată potrivit reglementărilor contabile. În momentul de față, deși vorbim de o taxa de 2%, prin aplicarea sa la fiecare jucător pe lanţul de furnizare/distribuție se poate ajunge de facto la un efect multiplicator al taxei la companiile din aval care preiau în cifra lor de afaceri elemente deja taxate de-a lungul lanțului și la societățile din amonte (așa cum menționam ca exemplu anumite tarife). Practic, poate ajunge ca același MWh să fie taxat de mai multe ori până ajunge la consumator", a explicat reprezentantul Deloitte România.

Citește și: