Ordonanța 114 prin care se introduc noi taxe a luat prin surprindere sectorul bancar, susține Sergiu Oprescu, președinte executiv Alpha Bank România. Potrivit acestuia, predictibilitatea și impactul lipsei de predictibilitate pe credibilitate este uriaș.

Sergiu Oprescu, presedinte Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha BankFoto: Hotnews

"​Ne-a luat prin surprindere. Nu a fost discutată, nu a fost pusă în dezbatere publică. Ne-a luat total prin surprindere. A fost imprevizibilă, din punctul nostru de vedere. Nu s-a putut previziona. E un lucru la care trebuie să reflectăm. Predictibilitatea și impactul lipsei de predictibilitate pe credibilitate este uriaș. Băncile acționează ca adevărați "Gardieni a-i economiei de piața". În fiecare clipă am făcut apel la dialog, la discuție pe temele respective"", a precizat Oprescu.

El este de părere că e foarte greu de reparat pe planul credibilității răul produs.

"Se poate repara pe planul stabilității. E o problemă și de stabilitate financiară. Se poate repara dacă intrăm în dialog. Pe planul credibilității va dura foarte mult timp până când comunitatea investitorilor, mediul de afaceri își va recâștiga încrederea vizavi de predictibilitatea actului de guvernare", spune preşedintele executiv al Alpha Bank România.

  • Uităm ca nu vorbim numai de această OUG. E un set de majorări.
  • Trei inițiative au trecut pe Parlament, este aceasta OUG, se mai discută de o alta inițiativă care poate să vină pe segmentul nerecunoașterii provizionării.
  • Creează premisele unei furtuni perfecte. Ne-am concentrat pe OUG pentru ca ea singură este suficient de puternică să creeze tsunami. E bine să nu uităm că e o suită de alte inițiative care vin în lanț.
  • Creează o furtună perfectă pentru economie. Este o OUG care cheamă criza.