Doar 5% dintre firme au optat sa depuna declaratii fiscale on-line, de la introducerea acestui sistem, in Bucuresti si in alte 22 de judete, a afirmat marti presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Sistemul de depunere a declaratiilor on-line a fost introdus in Bucuresti in aprilie 2007. Pe parcursul anului trecut, sistemul a fost extins in alte 22 judete, iar de la 1 aprilie 2008 urmeaza sa functioneze in toata tara, potrivit declaratiilor presedintelui ANAF.

Modalitatea uzuala de depunere a declaraţiilor este pe hartie si discheta.Pentru a putea depune declaraţiile fiscale pe internet, firmele trebuie sa solicite de la ANAF certificatul digital de identificare fiscala, cu ajutorul caruia pot accesa sistemul electronic. Certificatul se elibereaza gratuit de catre Finante si poate fi folosit doar pentru depunerea declaratiilor. Firmele care vor sa obtina certificatul trebuie sa se prezinte la administraţiile financiare pentru a face dovada identitatii.

"Vrem ca firmele sa aiba incredere in aceasta forma de depunere a declaratiilor pentru a nu se mai produce aglomeratie la administratiile financiare asa cum s-a intamplat in ultimele zile din ianuarie", a aratat Chitoiu. Modalitatea de depunere on-line este mai putin costisitoare, insa firmele opteaza pentru varianta clasica pentru ca nu au incredere ca informatiile transmise sunt inregistrate. "Sunt firme de contabilitate in Bucuresti care desi au zece sau 15 clienti prefera sa angajeze cate o persoana care sa se ocupe de fiecare administratie financiara de sector decat sa depuna online", a mai spus presedintele ANAF, precizand ca, in Bucuresti, din doar 17.000 din 280.000 de firme inregistrate au ales alternativa electronica.

Declaratiile fiscale care pot fi depuse electronic sunt: declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, declaratia rectificativa, declaratia privind impozitul pe profit, decontul de taxa pe valoarea adaugata, decontul special de taxa pe valoarea adaugat si decontul privind accizele.

Tot in 2008, ANAF intentioneaza sa introduca plata on-line pentru impozitele pe venit ale persoanelor fizice autorizate si ale celor care practica profesii libere, precum si plata unor impozite ale persoanelor juridice.