​​Traderii atacă leul și așteaptă să vadă care va fi nivelul pe care Banca Națională îl va apăra. BNR e prinsă acum într-o dilemă dificilă: să urce dobânda, ceea ce ar afecta puternic sistemul bancar (dată fiind taxa pe active bancare) sau să lase cursul liber? Probabil că leul se va ”așeza” la un palier mai depreciat decât zilele trecute, nefiind însă exclus ca BNR să fie nevoită să umble și la dobânda cheie în viitor. Partea bună e că atacul nu va dura mult, zilele următoare lichiditatea ar urma să scadă din cauza plăților care se fac la buget, iar lucrurile se vor mai așeza.

Banca Nationala a Romaniei BNRFoto: Hotnews

”BNR nu mai poate crește rata de politică monetară pentru ca atunci creste și ROBOR, deci nu mai poate apăra cursul la atacuri speculative, care sunt full on acum. Orice trader înțelege acum asta și atacă leul. Cei de la BNR încearcă să calmeze lucrurile, însă nu au argumente de ce nu s-ar duce euro și spre 7 lei, dacă e un atac major al speculatorilor internaționali. Efectiv nu au cum sa mai reacționeze rațional vorbind”, a explicat pentru HotNews.ro Andrei Caramitru, consultant economic și antreprenor.

Reamintim că mișcările leului au fost amplificate de politica fiscală imprevizibilă și dezarticulată, în special de OUG 114/2018, care a insstituit o serie de taxe noi care să -i ajute pe guvernanți să închidă bugetul pentru 2019.

Media calculată de BNR pentru marți a fost de 4.71 lei/euro, iar ROBOR la 3 luni a crescut de la 2.97 la 3.03.