​Miercuri a fost o zi extrem de agitată pentru leul românesc. Atacat de speculatorii care mizau pe imposibilitatea BNR de a apăra simultan dobânda și cursul, leul a reușit să se mențină la un curs de 4.75 în fața euro, depreciere de peste 4 bani în 24 de ore. Băncile comerciale vând moneda europeană între 4.79 și 4.82 lei

Banca Nationala a RomanieiFoto: Agerpres

Cursurile băncilor comerciale de vânzare a euro valabile pentru miercuri sunt:

Banca Transilvania- 4.79 lei

BCR- 4.81 lei

BRD- 4.82 lei

UniCredit- 4.81 lei

CEC Bank- 4.78 lei

Raiffeisen Bank- 4.79 lei

Context internațional:

  • În linie cu așteptările generale, Banca Japoniei a menținut neschimbată politica monetară ultra-laxă pe care a inițiat-o în 2013. Banca și-a reafirmat opinia că economia țării va continuă să crească într-un ritm modest dar a subliniat amenințarea pe care o reprezintă pentru acest scenariu o eventuală scădere a cererii externe. Previziunile privind inflația core la sfârșitul anului fiscal ce va începe în aprilie 2019 au fost coborâte la 0.9% de la 1.4% anterior iar cea din perioadă următoare de 12 luni a fost redusă la 1.4% de la 1.5%.
  • Euro se tranzacționează într-un interval îngust față de dolar înaintea ședinței de mâine a Băncii Centrale Europene de la care investitorii așteaptă păstrarea neschimbată a politicii monetare și un discurs prudent. EURUSD este cotat în momentul redactării la 1.1360.
  • Monedele Europei emergente s-au tranzacționat în intervale înguste față de euro în timp ce EURRON a făcut un salt la 4.7740 după care a revenit sub 4.7500.
  • În ultima zi a perioadei curente de alcătuire a rezervelor segmentul scurt al curbei randamentelor implicite se situează la 1.65% în timp ce segmentul maturităților 1M-3M a urcat având o pantă negativă în zonă 3.95%-3.85%.
  • Atât cumpărătorii cât și vânzătorii activi pe piață titlurilor de stat denominate în lei se mențin într-o atitudine de așteptare după saltul impetuos executat de EURRON și după creșterea pe plan global a adversității față de risc.
  • Prețurile metalelor prețioase au rămas ridicate miercuri dimineață susținute de caracterul acestora de active de refugiu. Aurul a urcat peste nivelul de 1,285.00 dolari pe uncie, argintul este cotat aproape de 15.40 dolari pe uncie iar platină a coborât la 791.00 dolari pe uncie. Paladiul a recuperat o parte din pierderile recente urcând la 1,352.00 dolari pe uncie.