Euro a pierdut teren față de dolar joi, după comentariile Băncii Centrale Europene, atingând un minimum al ultimelor cinci săptămâni la USD 1.1286/EUR, potrivit unui raport al unei bănci comerciale.. În dimineața de vineri, moneda unică a mai redus din pierderi urcând spre USD 1.1335/EUR. Coroana și forintul sunt aproape neschimbate față de euro în timp ce zlotul a continuat să scadă după comentariile unui oficial al băncii centrale din Varșovia. EURRON a luat o pauză tranzacționându-se aproape de 4.7650, media calculată de BNR pentru vineri fiind de...4.76 lei pentru un euro.

Banca Nationala a RomanieiFoto: Agerpres

Context:

  • Banca Centrală Europeană a păstrat neschimbată politica monetară la ședința de joi și a confirmat angajamentul de a menține de-a lungul verii ratele la actualul nivel scăzut. Președintele băncii a atras atenția că economia zonei euro ar putea crește într-un ritm mai scăzut decât cel previzionat anterior din cauza încetinirii expansiunii economice în China și a problemelor legate de Brexit. Deși au fost amintite și speranțele că piața solidă a muncii și câștigurile salariale în creștere vor determină în cele din urmă un avans al inflației, piața a acordat o mai mare atenție referirilor la riscurile de scădere economică și au început să apăra temeri că bancă ar putea amâna creșterile ratelor de dobândă.
  • În prima zi a noii perioade de alcătuire a rezervelor segmentul scurt al curbei randamentelor implicite a urcat la 6.45% în timp ce segmentul maturităților 1M-3M își păstrează pantă negativă avansând în zonă 4.30%-4.00%.
  • Piața secundară a titlurilor de stat denominate în lei este calmă în dimineața de vineri lăsând impresia că vom încheia săptămâna cu o zi de consolidare la nivelele actuale.
  • Prețurile metalelor prețioase au rămas ridicate vineri dimineață susținute de caracterul lor de active de refugiu înaintea rundei de negocieri de săptămâna viitoare dintre SUA și China. Aurul se tranzacționează aproape de 1,285.00 dolari pe uncie, argintul fluctuează în jurul a 15.33 dolari pe uncie iar platină se menține la 800.00 dolari pe uncie. Prețul paladiului a cotinuat să scadă după ce s-au mai domolit temerile privind nivelul ofertei, ajungând la 1,317.66 dolari pe uncie.