Invitația făcută conducerii BNR de către senatorul ALDE Daniel Zamfir ridică câteva semne de întrebare. Faxul a ajuns acum două zile la Cancelaria Guvernatorului, fiind vorba despre o singură invitație din partea ambelor Comisii și nu de două invitații separate, așa cum am notat inițial. Într-o discuție cu HotNews.ro, senatorul Zamfir a admis că a trimis invitația din partea Comisiei de Buget, dar spune că are acordul președintelui Comisiei. De partea cealaltă, senatorul Florin Cîțu spune că Zamfir a comis un abuz și că trebuie să dea socoteală.. Vezi aici textul invitației trimise de senatorul Daniel Zamfir.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews
  • Ce spune BNR?

BNR a confirmat pentru HotNews.ro primirea scrisorii. ”Am primit o invitație semnată din partea comisiei economice de dl Zamfir și din partea Comisiei de buget finanțe tot de către domnia sa. Nu prea înțelegem de la cine am primit de fapt această invitație, din partea cărei comisii. Asta cu atât mai mult cu cât dl Zamfir până acum ne lua la rost cum că manipulăm dobânda ROBOR, iar invitația era destinată unei discuții despre Raportul de stabilitate financiară. Să înțeleg că nu și mai susține acuzațiile? Sau că s-a dedublat și e în același timp și președinte al Comisiei de buget finanțe? Mi-e tare greu să spun ce poate face Consiliu de Administrație cu așa o invitație confuză... Practic, ne-am trezit cu un fax de la cele două comisii, document semnat de dl Zamfir din partea ambelor comisii ”, au spus pentru HotNews.ro reprezentanții Băncii Centrale.

La punctul doi al scrisorii se arată însă că discuțiile urmau să vizeze și elemente referitoare la procedura de fixing, aspect omis de cei din BNR.

  • Ce spune Opoziția?

HotNews.ro a mai discutat și cu senatorul Florin Cîțu (PNL), care califică drept un abuz modul în care Zamfir a procedat. ”E un abuz ce a făcut Zamfir! Trebuie să ai aprobarea biroului Comisiei. El nu are dreptul să facă așa ceva, potrivit articolul 54 din Regulamentul Senatului. Trebuie să respectăm legea. Să propună audierea cui vrea, dar trebuie ca propunerea unui membru al comisiei să se discute și să se voteze! Dl Zamfir va trebui să răspundă pentru asta”, spune Cîțu.

  • Ce spune senatorul Zamfir?

Evident, am stat de vorbă și cu autorul invitațiilor, dl. senator Zamfir. Acesta ne-a declarat:

”Indiferent că vine sau nu la Comisia de buget, Isărescu e obligat să vină la Comisia Economică!”

Întrebat cum de a trimis o invitație din partea unei comisii parlamentare din care nu face parte, dl senator ne-a spus: ”Am făcut așa: L-am sunat mai întâi pe Teodorovoci și i-am reamintit că Isarescu nu a venit la Finanțe pe motiv că e locul nepotrivit. Sper că la Comisie nu va considera că nu e potrivit. Teodorovici a confirmat că vine. El e și în prezent membru în Comisia de Buget. A rămas să luăm legătura cu președintele Comisiei, care e dl Arcaș. Dânsul urma să ia legătura cu colegii și să facem și formalitățile necesare. Nu s-au făcut până acum pentru că dl Arcaș era plecat în circumscripția de care aparține. Dar am acceptul verbal al domniei sale! Așa este, e corect că acea invitație e semnată doar de mine, dar ce facem, ne blocăm în formalități? Ședința se poate face oricând, nu e o problemă...”, a explicat Daniel Zamfir.

Context:

  • Reamintim că atacurile la adresa independenței BNR s-au întețit în ultima perioadă, mai ales după apariția OUG 114, care introduce taxa pe activele bancare indexată la ROBOR, care limitează prerogativele BNR în materie de politică monetară. Cele mai recente sugestii venite din rândurile strategilor coaliției de guvernământ fiind ca BNR să folosească rezerva valutară a României pentru a apăra cursul leului, depreciat și ca urmare a politicii fiscale..