​Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României, se arată într-un document transmis de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), către HotNews.ro.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Vezi pozitia MFP integral aici

"Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe

piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României. De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: “(...) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul", menționează sursa citată.

"De aceea", spune MFP, "pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale și" (fraza este neterminată n.r.).

"Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri".

  • Răspunsul BNR: O cooperare loială cu Ministerul Finanțelor presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară și stabilitatea financiară

”Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali.

În acest context, BNR își dorește, ca și până acum, "o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri".

O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după ce Finanțele și-au exprimat poziția.

Context:

PSD a aruncat joi vina pentru deprecierea monedei naționale asupra Băncii Naționale, „singura instituție abilitată să administreze "controlat" cursul leu-euro”.

„Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”, a afirmat PSD, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Vezi mai multe aici:

Euro a pierdut teren față de dolar joi, după comentariile Băncii Centrale Europene, atingând un minimum al ultimelor cinci săptămâni la USD 1.1286/EUR, potrivit unui raport al unei bănci comerciale.. În dimineața de vineri, moneda unică a mai redus din pierderi urcând spre USD 1.1335/EUR. Coroana și forintul sunt aproape neschimbate față de euro în timp ce zlotul a continuat să scadă după comentariile unui oficial al băncii centrale din Varșovia. EURRON a luat o pauză tranzacționându-se aproape de 4.7650, media calculată de BNR pentru vineri fiind de...4.76 lei pentru un euro.

Citește și: