Agenția de rating Fitch a revizuit perspectivele Băncii Comerciale Române (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale aflate la BBB+, la negative, de la stabile, reiese dintr-un document al agenției.

Fitch RatingsFoto: www.solvencyiiwire.com

Revizuirea perspectivelor reflectă probabilitatea ca Fitch, în viitor, să modifice, în sens negativ, ratingul băncilor românești la un nivel apropiat de datoria suverană (BBB-/perspectivă stabilă), se arată în document.

"Aceasta reflectă riscul potențial al intervenției guvernului în sectorul bancar, în cazul în care statul nu își va putea plăti datoriile, ceea ce ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-și respecta obligațiile. Această perspectivă a Fitch are ca motiv o serie de măsuri legislative propuse sau adoptate care vor avea impact negativ asupra băncilor, cea mai importantă fiind taxa pe active", menționează sursa citată

Potrivit agenției de rating, UniCredit Bank se află la BBB- cu perspectivă negativă, iar Banca Transilvania la BB+ cu perspectivă stabilă.

În opinia Fitch, Erste, Societe Generale și UniCredit Bank vor continua să-și sprijine subsidiarele românești, deoarece România și o regiune extinsă a Europei Centrale și de Est reprezintă puncte strategice pentru ele.

Fitch consideră că mediul în care operează băncile din România este mai dificil în lumina unor serii de măsuri neprietenoase cu băncile care au fost adoptate sau propuse de autorități. Cea mai severă este taxa pe active legată de ROBOR, de care sunt legate majoritatea creditelor pe zona de retail.