Cât de mult poate fi influențat ROBOR de către BNR sau de către băncile comerciale românești? Opinia unui trader independent

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 27 ianuarie 2019, 20:52 Economie | Finanţe & Bănci


Caile de manipulare a ROBOR
Foto: sxc.hu
​Pentru a lămuri cum poate fi manipulat ROBOR de către BNR sau de către băncile comercale, HotNews.ro a stat de vorbă cu un trader internațional- până acum câteva luni- care ne-a explicat care ar putea fi beneficiile și riscurile unei asemenea operațiuni. Omul a lucrat pentru bănci mari străine, dar nu dorește să fie citat. Explicațiile sale sunt mai degrabă tehnice. ”Legat de indicatorul Dvs, ROBOR, treaba este destul de simplă. În măsura în care orice sistem financiar modern are nevoie de un indicator agregat al dobânzii din piață, ROBOR este esențial, la fel cum este LIBOR, Fed Funds Rate etc. De alfel ROBOR nu a fost inventat de Banca României ca să submineze politicile partidului la guvernare- PSD, ci a fost introdus după modelul altor țări dezvoltate. Argumentul că tranzacțiile interbancare sunt multe sau puține nu are relevanță, tot trebuie un metric general, un benchmark de referință a nivelului dobânzii din piață”, spune el.

Redăm mai jos răspunsul lui, la întrebarea: Cum poate fi manipulat indicele ROBOR de către Banca Națională a României sau de către băncile comerciale românești?

N. Red: Mai independent decât traderul respectiv nu am găsit. Nu joacă pe România, e inactiv pe piață din toamna trecută, nu e implicat în procese de manipulare a unor indici ai pieței monetare. Fragment.

”E normal că băncile să coteze dobânda la credite raportat la o dobândă de piață medie, altfel consumatorul nu știe dacă dobânda oferită de bancă este mică sau mare.

După cum desigur știți, Banca Națională a României nu face decât să calculeze acest indice- ROBOR- pe baza fixing-ului zilnic venit din partea a 10 bănci. BNR nu are cum să manipuleze ROBOR-ul în sine, îl poate doar influența prin dobânda politicii monetare, dar asta este cu totul altceva, este politică monetară, nu calculul unui indicator statistic. Deci BNR nu intră în ecuație.

Cine poate cosmetiza ROBOR-ul sunt băncile. Dar, ca asta să se întâmple, trebuie să fie complicitate între toate băncile care fac fixing, sau cel puțin cele mai mari. Cum ar fi un cartel. S-a întâmplat asta în trecut? Desigur, chiar acum 10 ani când băncile mari din Londra au fost prinse oferind fixing-uri umflate pe LIBOR, ca să obțină mai mulți bani din credite. Practic acele bănci au măsluit rata LIBOR. De fapt, șeful băncii la care am lucrat (pasaj editat de mine- DP), a demisionat în urma scandalului. Asta după ce membrii Parlamentului britanic l-au “prăjit” (grilled, in textul original) ore și ore într-o comisie de investigație. Toate băncile implicate -și nu erau puține- au plătit niște amenzi de le-a ajuns. Deci de putut se poate, dar cu condiția că băncile să lucreze la unison întru măsluirea dobânzii din piață.

Personal mi-e greu să cred că băncile Dvs mari- BRD, BCR, Transilvania etc, la cât de pestrițe sunt că acționariat și cultură - ar avea curajul să manipuleze ROBOR-ul, mai ales știind ce au pățit cei care au măsluit LIBOR.

Dar putem analiza treaba și numeric, că să fim mai obiectivi. În primul rând, luând date de la BNR, putem vedea că ROBOR la 3 luni este corelat cu dobânda de bază BNR în proporție de 97%, din ianuarie 2003 și până în decembrie 2018. Asta este normal. Dacă corelația ar fi fost mică, atunci clar băncile ar fi cotat dobânzi care nu reflectă politica monetară și ar fi fost suspect.

Mai important, cel mai corect mod de evaluare a corectitudinii ROBOR este analiza evoluției diferenței dintre ROBOR la 3 luni și dobânda BNR. Dacă ROBOR ar fi considerabil peste dobânda BNR, ar însemna doar 2 lucruri. Anume: (1) ori nu e lichiditate în piață interbancară, (2) ori băncile umflă artifical ROBOR (ceea ce și sunt acuzate că fac). Ei bine uitând-ne la această diferență de dobândă, ROBOR-BNR, la nivel de serii lunare, vedem că maximul a fost de 11.9% în octombrie 2008. Nici nu e de mirare – atunci dobânda BNR era 10.25% pe când media zilnică ROBOR 3 luni a fost de 22.15%.

De ce? Pentru că sistemul financiar era în colaps și nici o bancă nu dădea bani cu împrumut altei bănci decât la acel nivel de ROBOR cu mult peste dobânda politicii montare. Dar cu excepția acelui episod, și mai ales din 2011, când lucrurile au început să reintre în normal după criză, ROBOR a fost mai degrabă mai mic decât dobânda BNR! Mai precis, media diferenței lunare dintre ROBOR și dobânda BNR în perioada ianuarie 2011-decembrie 2018 a fost de -0.43%. Din iunie anul trecut, ROBOR a fost peste dobânda BNR, dar cu un procent total în normele trecutului (+0.68%), reflectând condițiile pieței. Aș fi înțeles dacă, nefiind criză și BNR oferind lichiditate amplă în piață, și ROBOR ar fi cu 3-5% peste dobândă BNR, să afirmăm că băncile umflă artificial dobânda. Dar nu este cazul.
O deviație de nici un procent este acceptabilă, mai ales că, după cum spuneam, per total ROBOR a fost mai mic decât dobândă BNR.

Finalmente, mai este și argumentul tranzacțiilor interbancare. Volumul mediu zilnic de tranzacții interbancare e mic în România- circa 1200 milioane lei. Dar acest volum de fapt a crescut în ultimii ani. El era doar 500 milioane în medie, în 2016. Corect ar fi să comparam acest volum cu PIB-ul, și să vedem cum se compară cu alte țări, dar intuitiv aș spune că în țara Dvs volumul e mic, ceea ce reflectă nivelul redus de dezvoltare a sistemului bancar, nu o anomalie. Însă cum spuneam, dacă ne uităm la istoria lui, în ultimii 2 ani el a crescut și este aproape de media din anii 2007-2015, minus episoadele de lipsă de lichiditate de după criză. Ce vreau să spun este că (1) dacă volumul de tranzacții interbancare tot scădea în timp, la o pantă de -45 de grade să zicem și (2) ROBOR era persistent peste dobânda BNR și poate tot mai mare față de BNR, atunci aș fi înțeles argumentul Ministerului Dvs de Finante, dar așa nu.

Realitatea este că volumul tranzacțiilor, și așa neimportant în logica necesității unui idicator general de dobândă a pieței, este, istoric vorbind, la medie, dar, și mai important, ROBOR nu este semnificativ peste dobânda BNR. Așadar, nu văd evidența unui abuz al ROBOR-ului.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14492 vizualizari

 • +15 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 27 ianuarie 2019, 21:07)

  DiDiRo [anonim]

 • -11 (19 voturi)    
  cei care au măsluit LIBOR (Duminică, 27 ianuarie 2019, 22:39)

  Je__ [utilizator]

  printre acele banci se afla si BRD, asa-i? Deci BRD a masluit in vestul europei (acel bastion de moralitate si stat de drept), si i=ar fi fost rusine sa manipuleze in romania, acolo unde totul e corupt!

  Ma mai lasati cu articole lacrimogene? Imi vine sa plang, cum bancile atrageau depozite de la populatie cu dobanda sub 1% pe an, si isi imprumutau intre ele vai doamne la dobanzi peste dobanda BNR

  Acum au gasit alt mijloc, lupta pe curs
  Guvernului ii convine ca isi finanteaza deficitul, idem ii convine ca ROBOR e mare,ca platesc bancile impozit mai mare.

  Acum depinde cine clipeste primul....doar miscari sociale ar putea da decizia guvernului peste cap, si nu stiu daca tflistii (ca ei sunt cei mai afectati cu moneda exotica) sunt suficienti de multi sa puna presiune sociala.

  Multinationalele oricum isi freaca mainile...bugetele de mariri le scot doar din diferenta de curs...nu scot nici un eur/dolar din buzunar.
  • +2 (2 voturi)    
   mai rasfirati.. (Marţi, 29 ianuarie 2019, 3:53)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   CEC Bank este controlata 100% de Ministerul Finantelor Publice, in frunte cu lacomia sa, Orlando...

   Are CEC Bank alte dobanzi pe piata interbancara decat BRD? Are CEC Bank alte dobanzi la depozite si credite decat celelalte banci?.. O fi facut si sinistrul de finante parte din acest cartel al bancilor?..
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 28 ianuarie 2019, 0:27)

  [anonim]

 • -18 (24 voturi)    
  metoda soricelului prins in capcana (Luni, 28 ianuarie 2019, 1:39)

  tfmc [utilizator]

  ceea ce nu spune "analistul" este metoda si motivul simplu pentru care roborul este 100% manipulat. ROBOR este o taxa, un bir inutil, care nu are o explicatie logica, singura este de a controla creditul. In situatia in care bancile au credite putine sau mici ca dimensiune, tin roborul jos, pentru a atrage in "capcana" creditarii cat mai multi "soareci". Atunci cand creditarea devine ampla si este mult mai mare decat creditele interne, de ex. 10% credite interbancare si 90% credite catre extern(firme si populatie) , atunci se "otraveste" capcana cu marirea roborului, soarecii nu mai au cum sa iasa din capcana. Singurul lucru de care trebuie sa aiba grija acum este sa tina roborul la limita suportabilitatii, adica marit la maximul suportabilitatii, astfel incat soarecii sclavi sa poata plati in chinuri acel credit. avantajele unui astfel de sistem sunt multiple pentru banci si stat.
  • +6 (10 voturi)    
   @tfmc (Luni, 28 ianuarie 2019, 13:56)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui tfmc

   Nu ai inteles mare lucru din articol, nu-i asa ?
 • -4 (14 voturi)    
  ei, da (Luni, 28 ianuarie 2019, 9:30)

  Humbert [utilizator]

  e f putin probabil ca bancile sa se inteleaga sa manipuleze in Romania Robor-ul, sunt de acord.

  dar BNR-ul poate sa o faca, foarte simplu: pune mana pe telefon si vorbeste cu fiecare banca in parte sa coteze cat vrea Isarescu, sub amenintarea indirecta de represalii administrative.

  Si cele mai multe banci se conformeaza, ca nu vrei sa superi BNR-ul - lucrez intr-o banca si desi nu sunt in zona de tranzactionare, pot sa va spun ca servilismul tuturor in relatia cu BNR-ul este ubicuu si de-adreptul gretos.

  vad ca nu mai scrie nicaieri ca ROBOR-ul a fost deja manipulat de BNR In 2008 intr-un mod brutal, respectiv pur si simplu au decis sa il plafoneze administrativ si sa raporteza cat vor ei, nu cat era piata.

  https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-pastreaza-in-stoc-plafonarea-administrativa-a-robor-5356971

  Isarescu a folosit si foloseste in continuare atat robor-ul cat si cursul de schimb pentru a santaja politicienii si a-i determina sa ii asigure realegerea, iar in 2019 expira niste mandate pe la BNR, daca nu stiati.
  • -3 (11 voturi)    
   Articol cu citatele unui anonim? Fictiune (Luni, 28 ianuarie 2019, 13:58)

   tg3290 [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   putem scrie fiecare milioane de articole cu ce am visat ca ne-a spus cineva sau ce ne imaginam ca ne-a spus fiecare si sa dam citate din anonimi existenti sau inexistenti. dar nu se cheama atunci presa, ci fictiune. de unde sa stie bietul om care isi ia lumina din ce ii arunca bancherii ce e aia gazetarie. saracul autor, ce cruce grea duce!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by