Acuzațiile aduse BNR în privința susținerii monedei naționale prin folosirea rezervei nu au fundament economic, pentru că intervențiile nu se fac cu anunțuri și sirene de salvare, a declarat luni, la Realitatea TV, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, potrivit Mediafax.

Dan SuciuFoto: Agerpres

„Sunt acuzații care nu au niciun fundament economic, sunt departe de orice realitate pe care o oferă economia. BNR își face treaba, nu spun că intervine sau nu intervine, pentru că intervențiile nu se fac cu anunțuri și cu sirene de salvare. Evident că este vorba de o atenție sporită în această perioadă. BNR nu este în război cu nimeni și își face treaba în cadrul legal prevăzut. Nu știu intențiile celor ce fac aceste postări și aceste declarații la adresa BNR. Regret faptul că s-a ajuns în situația asta, pentru că nu reflectă situația de fond. Nu găsim o soluție arătând cu degetul și lansând reproșuri la adresa BNR, asta nu este o soluție pentru niciuna din problemele cu care se confruntă România. Aici avem o situație de fond, o presiune constantă care vine din importuri și din deficitul de cont curent, care a crescut la o valoare deranjantă. Trebuie să păstrăm o decență a discuției publice, pentru a nu transforma discuția economică într-un fake news, într-un șir lung de petarde. Atacul a început tocmai printr-o petardă mizerabilă legată de manipularea ROBOR. De ce nu este acuzat astăzi (luni, nota red.) Ministerul de Finanțe de manipularea ROBOR? Astăzi dobânda ROBOR la 3 luni este 3,11, iar media dobânzilor la tranzacțiile ROBOR este 3,41. Argumentul suprem al d-lui Zamfir atunci când a început atacul era că dobânzile la tranzacțiile pe termene scurte sunt 1,4% iar ROBOR în piață este trei și ceva, un semn că BNR manipulează ROBOR. Azi Ministerul de Finanțe a făcut așa ceva, printr-o operațiune obișnuită de a culege taxele și impozitele din piață și am avut această evoluție. Trebuie să păstrăm o constantă a discuției, vom ajunge din rău în mai rău. Am ajuns în discursul economic să lipim etichete pe borcane goale. Nu este un discurs economic, este o propagandă ieftină”, a spus Suciu.

Social-democrații au susținut, într-o postare, luni, pe Facebook, că este artificială creșterea euro, întrebându-se ce măsuri ia Banca Națională a României (BNR), care are obligația să asigure stabilitatea cursului de schimb și să supravegheze sistemul bancar. „DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÂT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, precizează social-democrații, luni, pe pagina de Facebook a PSD.

Leul a avut o perioadă de depreciere de opt zile la rînd, încheiată vineri la 4,7648 lei/euro.