DOCUMENT Comisia de Prognoză devine furnizor de ținte pentru ANAF

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:22 Economie | Finanţe & Bănci


Sediul ANAF
Foto: Agerpres
​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au încheiat un acord de cooperare, potrivit unui document publicat pe site-ul Fiscului. Astfel, CNSP va indentifica firme "care prezintă risc fiscal ridicat", iar ANAF va merge în control. Acordul este semnat atât de noua șefă ANAF, Mihaela Triculescu, cât și de președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.


Ce spune documentul:
 • Începând cu luna ianuarie 2019, CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propuși pentru a fi cuprinși în controalele întreprinse de ANAF în funcție de domeniul de activitate, fluctuația cifrei de afaceri și a celorlalți indicatori stabiliți de comun acord între ANAF și CNSP.
 • Analiza de risc se va realiza de ANAF în funcție de indicatorii statistici existenți în bazele de date ale AANF și indicatorii statistici trimiși de CNSP.
 • Analiza de risc are ca scop determinarea sectoarelor și societăților unde există riscuri fiscale potențiale.
 • CNSP va comunica conducerii ANAF lunar situația domeniilor și a societăților comerciale care prezintă un grad ridicat de risc de evaziune fiscală. Trimestrial se va face o analiză comună a rezultatelor și se vor aduce îmbunătățiri metodologiei de analiză re risc, dacă va fi cazul.
 • ANAF va utiliza analiza re risc și informațiile transmise de către CNSP pentru stabilirea programului acțiunilor de control. Modalitatea de preluare și stabilirea concretă a acțiunilor de control se realizează de către ANAF cu comunicarea către CNSP a considerentelor pentru care unele dintre propunerile CNSP nu au fost preluate.
 • În măsura în are pentru analiza re risc sunt necesare informații sectoriale și microeconomice de la societățile comericiale sau instituții publice, ANAF și CNSP vor colabora în vederea obținerii acestora, în conformitate cu prevederile legale.
 • În cazul în care din analizele de risc rezultă necesitatea realizării unor acțini de verificare și control complexe, cu aprticiparea și altor organisme abilitate, ANAF și CNSP propun Guvernului luare de decizii cu privire la modalitățile concrete de cooperare instituțională.
 • ANAF se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în privința reducerii evaziunii fiscale, în urma acțiunilor de control la societățile comerciale propse în analizele de risc.
 • În vederea realizării prevederilor Acordului, ANAF și ANSP pot constitui grupuri de lucru comune.

"Conform datelor Institutului Național de Satistică (INS), ponderea economiei neobservate în PIB (economia ascunsă de bunuri și servicii care nu contribuie la buget) a crescut la 22,8% în anul 2016, de la 20,5% în 2015, continuând să se mențină la peste 21% în anii 2017 și 2018. Aceasta înseamnă că aproximativ 160-180 miliarde lei reprezintă valaorea adougată brută care nu este fiscalizată, ceea ce înseamnă un minim de pese 50 miliarde lei mai puțin la bugetul general consolidat", se arată în document.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6637 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:37)

  [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  ANAF (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Poliția politica Ciumei Rosii. Marii mafioti psd+alde+udmr vor scapa de orice control, in schimb concurenta sau cei care nu „contribuie” vor fi DISUTRUȘI la ordin. Asa a actionat ANAF de când a fost înfiintat,
  • +11 (11 voturi)    
   cnsp este politia politica! (Marţi, 29 ianuarie 2019, 10:06)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   aici te inseli! protocolul subordoneaza anaf-ul cnsp-ului, care a fost mai usor de politizat 100%.. anaf-ul ramane doar ”testoasa” fara creier care loveste cu bulanul si da cu lacrimogene.
 • +14 (14 voturi)    
  mda (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:39)

  tirolez [utilizator]

  "Protocolul" asta e constitutional? :)
 • +17 (17 voturi)    
  Intrebari (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:43)

  Cetateanu [utilizator]

  1. CNSP sau ANSP?
  2. Deci ceea ce a fost rau la SRI si justitie e de bine la alte institutii ale statului?
 • +9 (9 voturi)    
  O fi vreun... (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:52)

  Kevi [utilizator]

  Protocol?
 • +14 (14 voturi)    
  Protocoale ? (Marţi, 29 ianuarie 2019, 8:54)

  marsur [utilizator]

  Daca acest protocol intre ANAF si CNSP este legal atunci toate protocoalele intre SRI si alte entitati sunt legale !
 • +17 (17 voturi)    
  Hahaha (Marţi, 29 ianuarie 2019, 9:00)

  ovidiub781255638850764 [utilizator]

  Deci...cum se zice...au semnat un protocol, nu?
 • +15 (15 voturi)    
  Finetzuri (Marţi, 29 ianuarie 2019, 9:08)

  gabone [utilizator]

  ANAF se spala pe maini de viitoarele verificari la comanda.. nu noi domne', CNSP, studiile de risc, bla bla bla
 • +7 (7 voturi)    
  protocol contestabil (Marţi, 29 ianuarie 2019, 10:01)

  Antenistontel [utilizator]

  parca vad cum statul va trebui sa plateasca din banii nostri despagubiri pentru firmele distruse la comanda politica, pe baza de protocoale!
 • +11 (11 voturi)    
  PSD-ALDE vorbesc de stat paralel. (Marţi, 29 ianuarie 2019, 10:14)

  asavreau [utilizator]

  Din ce se vede ei fac state paralele,fiecare instituție aservită este un stat în stat având propriile servicii de informații.O schemă stufoasă cu mulți funcționari băgători de seamă,care,ca să-și justifice existența și leafa vor întocmi rapoarte imaginare bazate pe răfuieli personale.Exact cum face acum Dragnea,care își inventează mereu câte un dușman cu care se luptă și asta-i toată politica lui.Vai săracul Liviu și toată clica sare la bătaie,fără să gândească.Partea bună este că,singuri se autodistrug prin astfel de metode,se încaieră între ei , fiecare vrând să-și bage nasul în treburile celuilalt.
 • +5 (5 voturi)    
  inceputul sfarsitului libertatii economice... (Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:35)

  yellowdog [utilizator]

  O organizatie politica pe baza unor date fabricate va putea dispune anaf-ului condus de salteau de campanie a lui Valcov sa faca in asa fel sa puna lacatul unor firme incomode. Sa spunem ca esti un ziar on-line, tv sau o firma care doneaza unui ONG ce critica regimul criminal/mafiot psd-alde-udmr. Analiza de risc de transforma intr-o tinta. Sau esti o firma care are sanse sa castige intr-o licitatie in care sunt admise si lipitorile psd-alde-udmr, esti o tinta.
 • +1 (1 vot)    
  Prin acest tric,ca prim exercitiu, (Marţi, 29 ianuarie 2019, 14:29)

  Isobar [utilizator]

  Dl Ghizdeanu ii va solicita Dnei Triculescu o descindere la Realitatea TV in scopul falimentarii primului dusman.
  Mult success !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by