Bugetul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) pentru acest an prevede majorarea capitalului social al CEC Bank cu 940 de milioane de lei, arată proiectul de buget de stat pentru 2019, publicat, în consultare publică, joi seara, potrivit Mediafax.

Sigla CEC BankFoto: Hotnews

Banca este deținută în totalitate de stat, iar majorarea va fi făcută printr-un ajutor de stat, procedurile urmând să fie inițiate.

„Se aprobă majorarea capitalului deținut de România, în calitate de membru la Banca Internațională de Investiții, cu suma de 3.650.000 euro, conform deciziei Consiliului de administrație al Băncii Internaționale de Investiții de creștere a capitalului subscris vărsat la Banca Internațională de Investiții cu 100.000.000 euro în limita capitalului subscris și nevărsat al statelor membre”, mai menționează proiectul de buget citat.

Contravaloarea în lei a sumei de 3,65 de milioane de euro trebuie să o asigure MFP, iar plata către BII va fi efectuată într-o singură tranșă, în primul trimestrul al acestui an.

De asemenea, bugetul MFP are prevăzută suma de 460 de milioane de lei pentru participarea la constituirea capitalului social al Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări. „Suma finală ce va fi investită se va stabili în urma unei analize detaliate pe care o va elabora Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA)”, mai arată proiectul de buget pe 2019.

În plus, pentru finanțarea acțiunilor cu Președinția Consiliului Uniunii Europene în anul 2019, bugetul Finanțelor cuprinde credite de angajament și credite bugetare în sumă de peste 1,2 miliarde de lei.

Bugetul Finanțelor va fi în acest an de 5,43 miliarde de lei, o creștere de 10,3%, comparativ cu anul anterior.