Comisia Europeană a acuzat joi, 31 ianuarie, opt mari bănci că s-au înțeles “în anumite perioade între 2007 și 2012” pentru a falsifica concurența pe piața obligațiunilor din Zona Euro. Executivul european n-a dezvăluit niciunul din numele instituțiilor respective în comunicatul său, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Comisia Europeana si Guvernanta EconomicaFoto: Hotnews

Comisia Europeană a precizat că a emis joi “o comunicare de obiecții”, ceea ce corespunde în jargonul european unui act de acuzare. Potrivit Comisiei, brokerii “care lucrează pentru bănci au făcut schimb de informații sensibile privind planul comercial și și-au coordonat strategiile” de cumpărare și vânzare a obligațiunilor de stat europene (OEE). OEE sunt obligațiuni suverane în euro și emise de guvernele centrale ale statelor membre ale zonei euro.

Forumuri de discuție online

Pe 20 decembrie, când Bruxellesul a anunțat o anchetă asupra unei înțelegeri pe piața obligațiunilor, s-au scurs numele a patru bănci, potrivit diferitor surse: Credit Suisse, Crédit agricole, Deutsche Bank și Bank of America Merrill Lynch. Ancheta se făcea asupra obligațiunilor în dolari, între 2009 și 2015.

Contactele între brokeri ar fi avut loc esențialmente – dar nu exclusiv – în cadrul unor forumuri de discuție online, scrie Comisia în comunicatul ei. Ancheta acesteia se referă la “anumiți brokeri” din opt bănci și nu înseamnă că presupusa practică anticoncurențială era generalizată în sectorul obligațiunilor de stat europene.