​Buget 2019 Influențele "Ordonanței lăcomiei" în bugetul pe acest an: zero lei prin taxa pe bănci, dar plusuri de la jocurile de noroc și țigări

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 1 februarie 2019, 9:09 Economie | Finanţe & Bănci


Bani
Foto: Digi24
​Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecția de venituri bugetare, se arată în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019, care însoțește bugetul.

"Încasările din impozitul pe venit sunt prognozate să se reducă la 2,3% din PIB în anul 2019, fiind influențate de impactul negativ generat de scutirea acordată salariaților din sectorul de construcții, conform OUG nr.114/2018. Pe termen mediu, dinamica prognozată a fondului de salarii din economie (câștig salarial mediu brut și numărul mediu de salariați din economie) va conduce la creșterea ușoară a veniturilor din această sursă până la 2,5% în anul 2022", se arată în document.

Încasările din contribuții de asigurări sociale în anul 2019 sunt estimate să ajungă la 11,5% din PIB, în creștere cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de anul 2018, fiind influențate în principal de creșterea semnificativă a fondului de salarii din economie (18,6%), de aplicarea la nivelul întregului an a condițiilor noi legislative comparativ cu 11 luni de aplicare în anul 2018 și de prevederile OUG nr. 114/2018 prin care se crează premisele pentru majorări salariale diferențiate pe domenii de activitate în cazul salariaților din sectorul construcții, concomitent cu scutirea de la plata contribuţiei datorată la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) în limita a 3,75%, în perioada 2019 -2028 inclusiv.

Proiecția veniturilor bugetare include și impactul generat de OUG 114/2018 prin:
 • creșterea taxării în domeniul jocurilor de noroc (0,5 mld lei);
 • creșterea nivelului accizelor pentru produsele din tutun (0,6 mld lei);
 • Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile OG nr. 26/2013, distribuie şi virează în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din OG nr. 64/2001, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare, conform art 43 din OUG 114/2018 (1,5 mld lei);

Alte venituri la care se așteaptă Finanțele, dincolo de Ordonanța lăcomiei
 • angajamentul ANAF de a colecta venituri suplimentare de aproximativ 7,5 mld lei prin intensificarea acțiunilor de îmbunătățire a colectării și reducerea evaziunii fiscale.
 • prevederile legislative actuale, inclusiv pentru TVA (cotă standard 19%, cotă redusă de 9% pentru alimente) și accize (menținerea nivelului accizei pentru produsele energetice);
 • aplicarea și în 2019 a măsurilor de repartizare a minimum 90% din profitul net realizat sub formă de vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, sau dividende, în cazul societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat ;
 • termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu modificările și completările ulterioare, precum și termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 261/2013, se prorogă până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv;
 • Veniturile estimate a fi încasate în urma vânzării licențelor de telecomunicații de tip 5G de către ANCOM sunt de 2,1 miliarde lei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7702 vizualizari

 • -12 (24 voturi)    
  Taxa pe lacomie (Vineri, 1 februarie 2019, 9:19)

  Delavale [utilizator]

  Taxa pe lacomie nu trebuie sa fie un venit la buget ci doar o sperietoare pentru banci, ca sa mentina dobanzile mai mici pentru populatie.
  • +5 (11 voturi)    
   Pentru stat vrei sa spui (Vineri, 1 februarie 2019, 10:25)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Dar nu vor scădea prea mult în perioade cu inflație de 3.5% (real peste 5%), cu amenințări de noi acte legislative pe bănci și IFN cu plafonarea dobânzilor, contractul nu e executoriu, etc.
   Să nu uităm cine sunt maimuțele de la conducere:
  • +7 (13 voturi)    
   nu (Vineri, 1 februarie 2019, 10:27)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   taxa de lacomie e o taxa pentur populatie, dar indirecta

   daca tai din salariu, patesti ca basescu...
   daca maresti inflatia sau pui noi taxe la particulari, ai cam acelasi efect, dar prostimea da vina pe privati!

   also... cel mai probabil asta inseamna ca o sa renunte la taxa, NU ca bancile o sa-si taie profiturile... daca te-ai uita la niste cifre ti-ai da seama ca profiturile alea nu sunt deloc atat de mari pe cat palavragiti voi!

   nu iau apararea bancilor, fac si ele multe tampenii... dar asta se rezolva prin legi impotriva practicilor aberante, NU prin taxa pe profit, pentru prin aia rezolvi o problema si creezi 10!
  • +1 (3 voturi)    
   Le vor mentine mici... la depozite! (Vineri, 1 februarie 2019, 14:38)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Cat despre venituri la buget, cea mai eficienta ar fi o taxa pe prostie...
   • 0 (2 voturi)    
    În cazul unei taxe pe prostie... (Vineri, 1 februarie 2019, 19:25)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    ...ar rămâne Dăncilă, guvernanții și parlamentarii fără salarii! Nu că nu s-ar descurca din șpăgi și parandărături...
 • -11 (21 voturi)    
  scopul taxei pe lacomie nu sunt banii la buget... (Vineri, 1 februarie 2019, 9:43)

  demaGOGU [utilizator]

  ..ci protectia debitorilor, persoane fizice in special, impotriva comportamentului pradator la bancilor.
  • +3 (11 voturi)    
   Fals (Vineri, 1 februarie 2019, 10:21)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Bancile au declarat că sunt pe pierdere și dacă ar scădea ROBOR, și dacă nu. Fie nu-și acoperă cheltuielile, fie trebuie sa dea și la taxa la stat.

   Dacă reduc ROBOR din senin, se vor trezi și cu consiliul concurentei pe cap - că l-au fixat sus atâția ani, etc. Există deja discuții cu sindicatele pentru 10 mii de concedieri.

   Statul e disperat sa se împrumute și el, ofertele acceptate pe anul ăsta au fost la 5.11% pe an la 10 ani.
  • +6 (12 voturi)    
   ahahahahahahahahaha (Vineri, 1 februarie 2019, 10:25)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ahahahahahahaha\

   deci protejezi cumparatorul prin noi taxe?! care cel mai probabil o sa mareasca pretul pentru cel "protejat"! tu esti beat?!

   voi efectiv nu mai stiti ce aberatii sa inventati ca sa va aparati stapanii!
 • +6 (12 voturi)    
  Estimări .... (Vineri, 1 februarie 2019, 10:35)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Estimați voi să încasați 2,1 miliarde lei din licențe 5G, dar în condițiile acestea poate operatorii amână achiziția licențelor și luați ciuciu !!! Și sectorul bancar va fi blocat, așa că o să vedeți voi .... și vai de noi !!!
 • -2 (2 voturi)    
  Pt. bancheri et. Co (Vineri, 1 februarie 2019, 12:34)

  Fides [utilizator]

  OUG 114 este doar inceputul. Urmeaza si altele. Se coc chiar si in Parlament, iar anul urmator este an electoral - deci probabil vor chiar exploda.
  Este timpul sa intelegeti ca daca intre 2014 si 2017 - creditele s-au dat pe banda rulanta si ati avut profituri exceptionale cand ROBOR era sub 2% (doar in 2018 profitul a fost de 1,2 miliarde de euro) - nu trebuie sa anuntati Apocalipsa. Poate ar fi mai bine sa cereti sprijinul BNR ca sa fie implementata si la noi legislatia bancara din UE - aia in care activitatea bancara este bine reglementata,fara clauze abuzive si comisioane si cand bate vantul, iar drepturile cetatenilor sunt respectate.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu-ți fie frică, Fideluș taică (Vineri, 1 februarie 2019, 19:31)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Băncile se vor închide, multinaționalele vor pleca, și tu vei lucra la TelDrum - vei apăsa pe buton, îți va sări târnăcopu-n kârkă, și apoi vei face drumuri și poduri pentru Dragnea. Cursul de schimb va fi în funcție de numărul de târnăcoape produse la Hunedoara, de cărbunii din Valea Jiului și de recolta de grău și lână - Daea este bună oaia; iar cormoranii vor muri de prea mult pește cât vor mânca. Laptele și mierea vor bloca drumurile construite de TelDrum, iar românii....
   Uuups! Românii vor fi demult prin țări străine, colonizând Europa care va protesta neputincioasă. În schimb, colegi de târnăcop vei avea chinezi, vietnamezi și cei mai aproape de tipologia europeană... nepalezi! Găvărești nepaleza? nu? Poți să faci un curs în Ferentari....
   • -2 (2 voturi)    
    Nu trebuie sa urasti mesagerul (Vineri, 1 februarie 2019, 22:27)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Romania trebuie a adopte legislatia bancara din UE - chiar daca nu vrea BNR si bancile - in lipsa ei, legile noastre vor fi tot mai originale.
    O sugestie: iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.
    • +1 (1 vot)    
     România este în UE (Sâmbătă, 2 februarie 2019, 13:24)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Deci legislația a fost pusă în acord. Confuzi legislația cu nivelul dobânzilor (care reflectă riscul de țară pe care PCR-PSD îl agravează permanent).
     Și te iubesc ca pe mine însumi - îmi trag șuturi în fiecare dimineață pentru că trăiesc în România. În plus, îmi întăresc degetul după metoda Kung-Fu pentru butonul ăla de la târnăcop....
     • 0 (0 voturi)    
      Bafta la suturi (Marţi, 5 februarie 2019, 15:42)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Deci legislatia nu a fost pusa in acord. Continua cu love.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by